Instalace mikro FVE na balkoně

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
BlackRaven
Příspěvky: 7
Registrován: pon zář 26, 2022 7:14 pm

Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od BlackRaven »

Dobrý den,
rád bych provedl instalace mikro FVE na našem balkoně. Její výkon by byl pouhých 600W (4x 150W). FVE je plánována s cca 7kW baterii. Co se týká střídače, tak v prvním plánu bylo jít cestou využití střídače s omezovačem. Tedy tzv. „modráska“. Po prostudování reality s přetoky do DS ve vazbě na legislativu jsem tuto cestu pro tuto chvíli zavrhnul. Nebo se změnou vyhlášky, která myslím začala platit od 1.1.2022 nastala nějaká změna o které nevím?

Nyní tedy nastává otázka, jak to celé koncepčně postavit a co vše bude třeba u tohoto scénáře FVE z pohledu právního realizovat? Níže jsem tedy sepsal dotazy, na které bych rád dostal od Vás odborníků odpovědi:
1. Jakou by jste šli cestou z pohledu způsobu zapojení?
a) Celý byt napojen na hybridní měnič
b) Celý byt napojen na ostrovní střídač ve spojitosti s automatickým přepínáním DS / ostrov
c) Rozdělit okruhy v bytě (koupelna, kuchyň, zásuvky, světla) a část okruhů mít napojeny na DS a část jen na ostrov.
d) Stejně jako bod C s tím rozdílem, že by se ještě použilo i automatické přepínání DS / ostrov
2. Můžete doporučit nějaký vhodné 1 fázový, tichý střídač, pro tento účel? Jako jednoho kandidáta jsem našel SOLAX POWER AIR X1 3.0KW JedNefázový 1 MPPT, ale nikde se nepíše o jakou kategorii se jedná? Zda se jedná on-grid nebo off-grid střídač.
3. Je tady někdo, kdo má realizovaný podobnou instalaci?
4. Je někdo ochoten mi s tím pomoci? Jde mi hlavně o konzultace z pohledu aktuální legislativy a provedení následné revize. Instalaci si zvládnu realizovat sám.
5. Lze na tuto instalaci použít podporu „Nová zelená úsporám“?

Za jakékoli rady, názory a doporučení jakým směrem se vydat či prvky, které použít Vám budu velice vděčný.
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od Matess »

budu se zabývat jen technikou otázkou a nikoliv legislativou...

Mám to doma podobně a uvažoval jsem o něčem takovém taky. Výsledek je že to nemá smysl.

Panel na balkóně v mém případě není optimálním směrem, ale je na západ. Takže množství vyrobené elektřiny bude tak na polovině. Počítal jsem s tím že bych tam dostal 800Wp což by mělo být schopné za dobrého dne udělat asi 4kWh. Spotřeba cenově dostupného střídače, který v zátěži ale není tichý (axpert) je cca 50W, takže 1,2kWh za den. Pokud by druhý den nesvítilo už to nemá pro mě smysl. Hlavně když si člověk uvědomí že nemáme jen dobré dny, ale i zimu 1,2kWh * 365 = 438kWh spotřeby měniče a 800Wp v ideálním případě dá asi 800kWh za rok a v mém neideálním to bude polovina tj cca 400kWh za rok. Tzn vyrobím méně než kolik spapá jen samotný střídač.

Za mě jsem to ještě nezavrhnul, ale jediný smysl jaký v tom vidím je přímo do bojleru jako předehřev TUV před plynový kotel. Tam to něco ušetří a když nebude svítit tak se nic neděje.
BlackRaven
Příspěvky: 7
Registrován: pon zář 26, 2022 7:14 pm

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od BlackRaven »

Díky Matessovi za první odpověď. Zajímavé počty. FV jsem se začal zabývat v roce 2006, kdy to bylo v plenkách. Měl jsem v té době i projekt na střechu domu, ale kvůli legislativě v té době jsem to neuskutečnil. Musel jsem se stát kvůli FVE podnikatelem a to jsem z některých a návazných důvodů odmítal. Pak jsem se FV přestal zabývat a vrátil jsem se k ní cca před dvěma roky a to při tvorbě FV pohonu lodí. Proto koncept FVE na balkonu vychází spíše z praktických zkušeností, které mám z lodí. Tam je situace podobná.

Ještě k reálné spotřebě, kterou máme v bytě. Ta dělá od 120 - 150 kW za měsíc. To je cca 5kW na den. Co se týká místa pro umístění panelů tak to mám v rámci možností dobré. Co mě zarazilo, tak ta spotřeba střídače při provozu tedy 50W. To je na můj vkus tedy dost. Tohle jsem netušil, že tam moc berou. Jinak o Axpertu jsem uvažoval. Odpískal jsem ho kvůli hluku a nutnosti vnitřního provozu.

Co se týká zda on-grid nebo off-grid je otázka? V tom zatím taky ještě jasno nemám. Pro mě by byla nejlepší cesta mikro střídač, ale s baterii. Až po odeslání toho dotazu jsem našel info k tomu SOLAX POWER AIR X1. Je on-grid. Dělají i ve výkonu 0,6kW. To by mohl být adept. Nevíte někdo, zda ho ČEZ dovolí připojit? Tedy zda splňuje technické požadavky?

A ví někdo jak je to s mikrozdroji do 600W? Prý na to není třeba ani revize či co? To se mi však nějak nezdá. A po přečtení té aktualizované vyhlášky jsem v tom moc jasno taky neměl.

Moc všem děkuji za příspěvky.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3339
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od marko250 »

Pro ujasnění:
1a)Je jen jeden bez přetoků a ten má velkou vlastní spotřebu a navíc špatnou účinnost (Axpert King)
1b) Na to nebude stačit 600Wp a baterka 7kWh,protože 7000/51=137A/2=cca 70A odběr jmenovitý max a to je 3.5kW max,běžně je v kuchyni myčka 2.4kW/trouba 2,4+1,6kW(dvě spirály)/rychlovarka 2.4kW/indukce 1f 3.6kW,nebo 2f 7.2kW /žehlička 3kW/mikrovlnka 1kW/bojler 2.4kW/vysavač 1.5kW a další spotřebiče co se můžou potkat najednou a to ta baterka s tím panýlkem nedají.
1c) nesmysl když dojde baterka a nebude svítit
1d) s tou velikostí FVE jediná cesta s tím ,že se použije účinný měnič(nad 93%) a bude to napojeno tak ,že tam pudou max dva větší spotřebiče krátkodobě+ volnoběžka.Dále se to musí promyslet i z pohledu života v bytě časové rozvržení spotřeby,třeba tam dát bojler za podmínek kdy doma nikdo není a svítí celé dopoledne,ale s menší spirálou atd.
2) zmiňovaný solax je totální pitomost,je to ongrid s DS a má rozpětí MPPT 100-580V to dvěma panýlky těžko uživíte.Hledejte hybrid co umí nízkonapěťovou baterku a MPPT a umí jet na 100% spotřebu na svém Backup výstupu do DS se nezapojí,nebo to vidím spíše na samostatné komponenty třeba i na 24V baterku,čili měnič+regl kde je výběr mnohem větší.Účinné jsou u Victronu,Studeru a celkem tiché,ale zase to bude výkonově do 2-3kW,vše nad už bývá na 48V baterku.Ty axperty a podobné klony mají menší účinnost a dělají randál.
5)oficiálně zprovozněný balkón s dvěma penely bude těžko někdo zapojovat do DS ,na to nikoho neseženete a tady je slovo dotace slovo sprosté,jedeme bez nich.A sám si něco vyřídit bude taky obtížné,neumím si představit reakci distributora na připojení bytu,máte přípojné místo své ,či podružný elměr?
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
BlackRaven
Příspěvky: 7
Registrován: pon zář 26, 2022 7:14 pm

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od BlackRaven »

Moc díky Marko250 za další příspěvek. Je to přesně to co potřebuji. Rozebrat rizika, možnosti a směr. Moje chyba je, že jsem tu otázku více nerozvedl, ale na jiném fóru (webu) mi to hodilo omezení 3000 znaků, tak jsem se bál, že to zde bude stejné.

K tomu záměru doplňuji:
- Cílem není kompletně výkonově nahradit DS. Ideální by bylo vyrobit co jsem schopen a pokud už výkon mého střídače nemá, kde brát tak dotahovat se sítě. Tedy první myšlenka byla ve stylu "modrásek". Nicméně po přečtení různých fór a zkušeností jsem právě z tohoto konceptu ustoupil a začal hledat a myslet jinak.
- V bytě mám cca 7 okruhů. Uvažoval jsem i tak, že okruhy rozdělím na ty které budou jen na DS (především výkonové typu trouba, myčka, atd.) a na ty, které bych na FVE připojil. Zde se bavíme primárně o zásuvkách, kde jsou spotřebiče typu TV, notebook. atd. Dalším adeptem jsou světla (led, úsporky, zářivky).
- Jeden směr by i ten, který jste popsali. Tedy celý systém postavit na 12V nebo 24V se samostatných komponent a k tomu vodný střídač. Tento model mám dokonce i otestovaný z FV lodí. Nicméně zde jsem se právě dostal do situace, kdy jsem začal hledat vhodný střídač a to jsem narazil. Jít cestou off-grid střídače např. typu CARSPA PX3000 nebo atřídače typu Axpert, který se chová jako UPS nebo malého on-grid, který se nafázuje na DS a bude snižovat spotřebu z DS ?? tohle je asi ta nejklíčovější otázka. Když jsem hledal vhodný střídač, právě pro tento výkon a způsob použití, tak jsem pohořel a zatím nic rozumného nenašel. Jediný který mi připadal v úvahu byl ten SOLAX SINGLE PHASE X1 MINI s výkonem 0,6kW. U něj uvádí MPPT od 45 V. Tento by vyhovoval? Ale zatím mi to pořád ukazuje zapojit na FVE jen některé vybrané okruhy a když dojde šťáva tak tyto okruhy přepnout přepínačem fází zpět na DS. Je tohle možná cesta? Jsou zde nějaká rizika?
k bodu 5) I ve vyhlášce se píše o nějakém limitu 600W na mikro zdroj. Připojení by snad u takového výkone být neměl. Jednopolové zapojení mají ČEZ ke stažení a pokud zapojení se stejné tak prý není třeba ho ani dokládat. To je tedy pokud by se šlo cestou s připojení na DS. Ale osobně nezavrhuji a ani neodmítám off-grid jen na méně vytěžované kruhy v bytě s přepínačem fází.

Vím, že 600W je to sranda, ale z principu mě štve, tu enegii nevyužít. Bojler či topení využít nemohu, vše je centrální.
brin
Příspěvky: 930
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od brin »

Nelze se tam dostat na 48V? Protože ideální střídač by byl třeba tento: https://www.secondsol.com/de/anzeige/27 ... tm-2600-48
Soban
Příspěvky: 3439
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od Soban »

Tady osobně bych použil nějaký měnič založený na axpertu kolem 3kw víc vám stejně panely neumožní a připojil pouze některé okruhy jako ledničku světla.

A protože to hučí tak v něm předělat chlazení, prostě aby to bylo ovládané teplotou.

A nebo to postavit na mppt od victronu, nemá ventilátor a nějaký tichý měnič na 230V nevím jak hlučné jsou victrony, ale zase je to celkem drahé.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
glottis
Příspěvky: 1993
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od glottis »

kdyz bych tohle chtel delat ja a mel nejakou minimalni spotrebu, aspon 150W trvale tak bych tam proste prasknul toho modraska. Klidne zatim bez baterie, panely na balkon, dovnitr modraska, zapojit do zasuvky, nastavit omezeni vykonu na tech 150W nebo kolik mas klid v byte. Max prehazet spotrebice na fazi, kterou bys pripojil. Pripadne nejak spinat, kdyz ta spotreba je vetsi. Kdyz splnis tu minilani spotrebu a omezis to, pretok nebude a umoris stalou spotrebu. Nebude to ani hucet. Uvidis jestli to ma smysl. Kdyz zjistits ze te to zajima, muzes pridat mppt a baterie. Nemusis nic prepinat, nemusis resit predelani elektriky. Takhle malou grid tie bych se vubec nesnazil legalizovat. Kdyz zjistim, ze to je kravina, menic a panely prodam. Usetrim si srani s baterii na tuhle zkousku.

Podle me vsechny dalsi systemy budou mit starsnou vlastni spotrebu a ve finale to taky muze sezrat vic elektriky nez to vyrobi. A nebo to pri neprizni svetla vypinat.

K nicemu te nenavadim :) Jen to je cesta, kterou bych zkusil ja.

Klidne mi napiste, ze to ke ravina a at s tim jdu do ... :) budete mit pravdu :D
vanilka
Příspěvky: 259
Registrován: stř kvě 05, 2021 2:57 pm
Lokalita: Beroun, Příbram

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od vanilka »

BlackRaven píše:i...instalace mikro FVE na našem balkoně...
Aktuálně řeším to samé, jen jsem již ve fázi realizace. Třeba pomůžou moje poznatky / zjištění:

- Legalizace připojení FVE k DS je téměř nemožná, protože balkony / terasy jsou ve vlastnictví SVJ (popř.družstva) a to souhlas s instalací FV panelů nedá. Pokud je instaluješ bez souhlasu SVJ, je otázkou, jak hodně se budou snažit o jejich odstranění. Já chci argumentovat tím, že FV panely jsou zábranou proti větru / bezpečnostním prvkem proti vypadnutí předmětů skrz zábradlí.

- Jakmile nemůžeš FVE legálně připojit k DS, vše se točí kolem zamezení přetoků. Můžeš použít grid-tied mikroměnič s omezeným výkonem na hodnotu kontinuální spotřeby bytu, nebo použiješ bezpřetokový měnič ala Axpert King a nebo půjdeš cestou poloostrovního systému. První dvě možnosti nejsou výhodné z hlediska účinnosti a ekonomického smyslu celé FVE. Zbývá tedy poloostrov.

- Aby měla celá instalace FVE smysl, musí mít reálnou návratnost. Postavit vše na Victron nebo Studder technologii by bylo hezké, ale neekonomické. S tím souvisí i k čemu všemu elektřinu využíváš - zda jen k napájení spotřebičů a světel nebo i k ohřevu vody popř.topení.

- První věc je maximální využití výkonu FV panelů. To znamená samostatný regulátor (např.Epever) neustále nabíjející dostatečně velkou baterii (2x VAG EV modul á 8kWh, celkem 16kWh). Pokud máš el.bojler, může být baterie menší, protože máš možnost ukládat přebytečnou energii do vody. Potřebnou kapacitu baterie jsem nijak složitě nepočítal. Vycházel jsem z toho, co bylo ekonomicky nejvýhodnější (aktuálně to byly VAG EV moduly) a aby byla dostatečná kapacita jak z pohledu odběru (min. 2 dny ryze na baterii) tak ukládání.

- Výběr měniče. Když se podíváš na spotřebu pračky, budou tam špičky 2,5kW. Indukční deska 4kW. Mikrovlnka 1,2kW. A tak by se dalo pokračovat. Paní bytná a naše děti mi hned na začátku vysvětlili, že se nehodlají omezovat záležitostmi jako je hlídání souběhu energeticky náročnějších spotřebičů. A já jim v tom dal za pravdu. Dostatečně výkonný měnič (alespoň 5kW) je tedy podmínkou. Žádný hybrid, žádné all-in-one řešení s nabíječem baterií a solárním regulátorem, prostě čistý sinusový měnič. U mě to (především díky ceně) vyhrála upravená 6kVA profi UPS-ka.

- Představa o funkci. Jak jsem psal, poloostrov, tzn.bude-li svítit slunce a/nebo bude-li nabitá baterie, přepíná se celý byt na FVE. Nebude-li svítit a bude-li vybitá baterie, přepíná se celý byt na DS. Pro noční běh na FV se instaluje druhý měnič s podstatně nižším výkonem (cca 1kVA) a tedy i lepší účinností při malých odběrech. Nebude-li to fungovat, na noc se zkrátka přepne zpět na DS. Zatím manuálně, časem automatizovaně.

- Technikálie ohledně parametrů regulátoru, managementu baterie, přepínání měničů, el.rozvodů atd.záměrně neuvádím, protože jsou specifické pro moji instalaci.
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
Uživatelský avatar
lwq
Příspěvky: 465
Registrován: úte dub 10, 2012 10:42 pm
Lokalita: Mělník
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8550
Kapacita baterie [kWh]: 32
Bydliště: MistyMountain

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od lwq »

Z rady duvodu bych sel o neco dal - co si od SVJ/druzstva pronajmout kus strechy a mista na/v vytahove budce? Pak uz by slo dosahnout rozumnych parametru, treba i pri ucasti vice sousedu...
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od Matess »

tp lwq: bingo... k tomuto jsem dospěl taky. Stavět něco na hraní abych si tím nabíjel telefon či tablet, nebo nějak komplikovaně řešil co na tu pověsím to šíleně zkomplikuje a prodraží.

Pokud je na to potřeba zapojit více spotřebičů musí být tomu dimenzovaný výkon střídače i baterie a to se k soláru pod 3kWp prostě nevyplatí.

to vanilka: mě indukčka s troubou umí papat 10kW... 3kW limit na jednu plotýnku, 3,7kW limit na dvojici plotýnek na stejné fázi, 7,4kW všechny 4 a 10kw s troubou.
Soban
Příspěvky: 3439
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od Soban »

Tady je jasná věc že 600Wp těžko utáhne celý byt, takže kupovat 5kW měnič je celkem blbost akorát bude velká vlastní spotřeba.

Nejednoduší a nejrychleji se vrátí investice při ohřevu vody, tam by se to dalo řešit jednoduchým mikro ongrid který by se zapojil za termostat v bojleru takže by přetoky nehrozily.

Ale protože má panelák tak todle je pasé.

Připojovat na to velké žrouty proudu (s velkým příkonem) nemá cenu.

Takže měnič na 3kW s tím utáhne tu pračku kdyby bylo třeba a bude baterka na 100%. No a samozřejmě připojit takové ty stabilní žrouty.

Prostě já bych připojil prostě světla, a ledničku aby při výpadku běžela, v případě že zjistíš že máš elektřiny dostatek dal bych do skříně přepínač sítí k zásuvce do koupelny na pračku aby když bude baterka na 100% jsi mohl prát na slunce obzvláště v létě.

Todle pak nějakou návratnost bude mít jak v tom neutopíš hromadu peněz, nejdražší bude baterka, zde bych volil lifepo4 když ji koupíš zde od mikela je to rozumná cena a nevadí ji když bude přes zimu se nabíjet dlouho pokud bude špatné počasí.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od Matess »

mě to takhle nevychází.... zkuste to hodit na papír a spočítat návratnost.
Soban
Příspěvky: 3439
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od Soban »

Baterka 22000
Měnič 13000
Panely 10000

45000

Vyrobí 0,6MWh za rok při ceně 10 000 je to za 6000,- za rok takže za 10 let 60000,- takže co nevychází?
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
glottis
Příspěvky: 1993
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od glottis »

Soban píše:Baterka 22000
Měnič 13000
Panely 10000

45000

Vyrobí 0,6MWh za rok při ceně 10 000 je to za 6000,- za rok takže za 10 let 60000,- takže co nevychází?
tak ono tohle nebude vsechno ze jo :) tak jeste 5-20 padne na drobnosti podle toho jak se to pojme.
Soban
Příspěvky: 3439
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od Soban »

Jaké drobnosti?

2x jistič k měniči po 150,-
Pojistka k baterce 400,-
Pojistky k panelům 200,-
2x Přepínač I-0-II po 200,-
Kabel.....

Odhadem 2000,-

Přepěťovky bych tam vůbec nedával... kdy ti udeří do balkónu?

A pokud namítneš že je strop 6,- kč za kwh, ale jak dlouho? A na původní ceny to nepůjde tomu nevěřím.

PS. Důležité je všechnu elektřinu spotřebovat.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
glottis
Příspěvky: 1993
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od glottis »

ja nic nenamitam, nic nerozporuju. Jen jsem upozornil, ze tam jeste bude neco navic. A to navic zalezi na situaci a i na tom, co je dotycny sam schopny udelat. Treba ty prepetovky jsou zajimave tema. Taky muze mit vedle balkonu svod hromosvodu. Do ted tam zadna elektrina dva metry daleko nebyla a ted tam bude panel a kdo vi jestli aspon tech 50cm.
Soban
Příspěvky: 3439
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od Soban »

Jasně, taky záleží na cenách.
Baterku jsem dokupoval teď takže ta cena je OK (o 2000 dražší než ta první :-( )

Měnič může být dražší, panely netuším jsem koukal 200wp něco přes 3000,-

Kdyby u rodičů na balkón svítilo už by měly FVE taky, ale stromy a tak tam svítí pouze asi 1h.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
BlackRaven
Příspěvky: 7
Registrován: pon zář 26, 2022 7:14 pm

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od BlackRaven »

Opět všem moc děkuji za reakce a příspěvky. Bedlivě je sleduji, přemýšlím a počítám.

A nyní přikládám hromadné odpovědi a doplňující informace k příspěvkům:
- 48V baterie by bylo možné použít
- Minimální spotřeba je u nás v bytě problém. Nic co běží s konstantní zátěží kolo víc jak 100W nemáme. Žádny bojler nebo něco takového. Použití střídač s limitérem bez "legálního" vyřešení přetoku s DS dle mého názorů možné není.
- "...Balkony / terasy jsou ve vlastnictví SVJ (popř. družstva) a to souhlas s instalací FV panelů nedá." Tohle je velice zajímavá věc. K tomuto zda jsou nebo nejsou balkony a lodžie ve společném vlastnictví jsem našel celkem zajímavý právní rozbor. V něm se píše, že zda jsou nebo nejsou záleží na době, kdy byla ta bytová jednotka zkolaudovaná a na základě toho se k ní váže právní legislativa. Krátce řešeno, některé jsou a některé ve společném vlastnictví nejsou . To byl závěr právního rozboru. Nicméně já bral tu horší cestu a to, že jsou. Kontaktoval jsem tedy družstvo a to mi sdělilo, že instalaci FVE musí udělat odborná firma, musí splňovat všechny právní náležitosti a chtějí schválení od statika. Tak jsem klasické panely s rámem změnil na flexibilní a už statik nebyl potřeba. Když jsem šel ještě dál, tak jsem zjistil, že pokud se bude jednat o ostrov, tak instalace v bytě jim může být úplně ukradená, když budu mít revize. No a teď jsem pátral revize na jakou část? Co jsem zjistil tak prý do 75V to revizáka nezajímá a na 230 se vlastně jedná o rozvody a zařízení (měnič) a to snad by problém být udělat revizi neměl, protože se nejedná o nějakou specialitu.
- Co se týká realizovat FVE na střeše domu či si část pronajmou, tak to jsem zavrhnul hned. U nás tohle nepřipadá vůbec v úvahu. Nejsme schopni se dohodnout na daleko jednodušších věcech.
- Mohu poprosit odkaz na "VAG EV 8kWh"? Nemohu to dohledat.
- Pokud bych zvolil ostrov s přepínačem nebo variantu ala UPS, tak počítám, jen s tím, že na to pověsím jen zásuvky kde je jen lednice a pak světla. Vše ostatní by bylo stále na DS. Zde otázkou, jak velký střídač v tomto případě by byl vhodný? 2kW, 3Kw?? Když zapojím do zásuvky žehličku nebo pustím vysavač?
- Co se týká instalace, tak to jsem schopen realizovat sám. Revizi musím pořešit dodavatelsky. Máte tip na někoho ze Šumperska?

Ještě k těm střídačům:
- Jak přesně funguje ten "Axpert King" a jemu podobní. Dočetl jsem se, že má dvojí konverzi. Tedy, že AC konvertuje na DC a pak zpět na AC. Jak je to ale z výkonem? Když je např. výkon z baterek a FV 2kW a střídač je 3kW a domácnost požaduje 3kW co se stane? Vezme si 2kW z baterek a FV + 1kW z DS? Nebo se nějak přepne kompletně na DS? A druhý případ: Kdyby byl výkon 3,5kW? To se zastaví úplně a vypne nebo jak se zachová?
- A ještě by měl zajímaly nějaké informace k těm malým střídačům Solax 0,6kW. To by cesta nebyla? Když mají být určené pro tak malé výkony? Tedy realizovat tu horší právní bitvu, ale pak to mít připojeno na DS a mít legalizované i ty přetoky? Kde je zde klíčový problém? Že to nedovolí připojit ČEZ, nebo že nenajdu osobu, která by provedla revizi?
- A ještě se vrátím k té aktualizované vyhlášce ze začátku roku 2022. Může se někdo vyjádřit k tomu limitu 600W, který tam je uveden u mikro zdroje?
Soban
Příspěvky: 3439
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Instalace mikro FVE na balkoně

Příspěvek od Soban »

Klony axperta fungují stylem panely dobíjí baterku a měnič z ní dělá 230V.

Tyto mají i vstup 230V takže můžou fungovat i jako UPS.
Při přetížení se vypnou a nebo se dá nastavit bypass kdy propojí IN s OUT.

Na balkoně máš zábradlí tak bych si na panely udělal držáček, na truhlíky taky nežádáš povolení, argumentoval bych tím že to není napevno.

Pokud máš jističe v bytu tak bych ani neřešil nějak revizi.
Dá se tam přidat ňeco? Pokud ne další skříňka vedle.

Měnič třeba s výkonem 3kW menší nebrat a větší už má velkou spotřebu a z těch panelů to neuživíš.

Jinak kdyby jsi napojoval vše tak pak 5kW ale pak to chce víc panelů.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek