Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř zář 28, 2022 12:17 am


Grid-tie přetoky do sítě

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...

Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvekod martinm » pon zář 19, 2022 7:13 pm

Ahoj, v jiném vlákně určeném pro stavbu mé solární el. mi bylo napsáno, že můžu použít grid-tie konvertor jen v případě, že má domácnost má odběr větší než solární panely vyrobí, jinak, že to přeteče do sítě a dostanu pokutu. Jiný uživatel zase psal, že elektroměry jsou dělané tak, že přetok počítají jako přítok do sítě a že vlastně nejen, že jim elektřinu zadáčo předám, ale ještě za to platím, jako kdybych ji namísto darování spotřebovával.

Jenže já na nějakých webech četl, že když přeteče do sítě nadbytek, tak, že se vůbec nic neděje, jen to zdarma odevzdám, což by mi nevadilo, furt lepší než být ještě navíc pokutován. Tak zakládám tento ticket, který snad přitáhne lidi, kteří se v tom vyznají a poví mi, jak se skutečně věci mají.

Já se samozřejmě budu ve svém vlastním zájmu nažit o minimální přetoky, ale může se stát, že sluníčka bude fakt hodně a že mi klidně i 200 kwh do sítě bude utíkat, tak bych rád věděl, jak je to s těmi pokutami a elektroměry.

Pookud by přetoky vadili, tak jak případně, jestli neexistuje nějaká vychytávka, jak přetokům zabránit ideálně, bez nutnosti nákupu baterie za 10 táců. Vím, že ty fakt drahý konvertory od 13 táců výš přetokům umí zabránit, ale ty za 13 tisíc se mi kupovat nechce, mé panely by měli celkem jen 280W, tak mi stačí konvertor za pár tisíc bez té ochrany proti přetoku.

Děkuji za informaci.
?
martinm
 
Příspěvky: 102
Registrován: stř zář 14, 2022 11:13 pm

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvekod FrantisekCa » pon zář 19, 2022 8:09 pm

Pre 0,28kWp baterka za 10 000?
V prvom rade si treba ujasnit, co chces tym napajat, potom sa da pohnut dalej.
Ale osobne mam za to, ze s tym vykonom mozes rovno zabudnut, ze ho budes vyuzivat nieco na sposob, akoby si strcil zastrcku do zasuvky.
Take nieco mozes asi tak rozmyslat na maximalne ohrev spiralky v bojleru, ked to ma mat aspon nejaky ekonomicky vyznam a tesit sa, ze si vyuzil nejake kW zo slnka.
Teoreticky s tym za rok mozes ohriat aj 2 000 litrov vody o 45°C.
?
FrantisekCa
 
Příspěvky: 48
Registrován: sob zář 10, 2022 4:20 pm

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvekod Soban » pon zář 19, 2022 8:21 pm

Co nechápeš na tom že dnešní elektroměry přetoky naměří a hezky ti ho naúčtuji k spotřebě.

No a teď záleží jak se k tomu postaví ten co ti dodává elektřinu zda ti napaří pokutu nebo ne, to že to někomu může procházet i několik let neznamená že to bude procházet i tobě.

Přečti si: viewtopic.php?f=11&t=6569
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1114
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvekod Mart » pon zář 19, 2022 11:33 pm

Záleží na elektroměru. Třeba ten můj přetoky neměří.
Ale očekávám, že mi ho brzo vymění za typ, který už měřit bude.
GW3648D-ES, 4x US3000C (14,4 kWh)
2x 16x120W (východ - sklon 20°, západ - sklon 16°)
?
Mart
 
Příspěvky: 76
Registrován: ned kvě 01, 2022 1:02 pm
Bydliště: Prostejov

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvekod Soban » úte zář 20, 2022 10:47 am

Každý elektronický elektroměr dnes přetoky měří, jiná věc je zda je zobrazuje na LCD.

Jediný elektroměr který přetoky neměří jsou staré mechanické - první odečítaly spotřebu - čili přetoky měřily tak byly zmodernizovány a na kolečko byla daná západka.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1114
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvekod Mart » úte zář 20, 2022 8:44 pm

Soban píše:Každý elektronický elektroměr dnes přetoky měří, jiná věc je zda je zobrazuje na LCD.

Jediný elektroměr který přetoky neměří jsou staré mechanické - první odečítaly spotřebu - čili přetoky měřily tak byly zmodernizovány a na kolečko byla daná západka.

Mám elektroměr ZPA ZE 312.D0.B1B102-046 a ten podle návodu přetoky neměří
https://www.egd.cz/sites/default/files/2021-11/1021_M32.pdf
Od ZPA měří přetoky např. ZE 314.D0.B1B022-081. Ten má na sobě i značku dvou šipek, která znamená měření dodávky.
GW3648D-ES, 4x US3000C (14,4 kWh)
2x 16x120W (východ - sklon 20°, západ - sklon 16°)
?
Mart
 
Příspěvky: 76
Registrován: ned kvě 01, 2022 1:02 pm
Bydliště: Prostejov

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvekod Soban » stř zář 21, 2022 7:57 am

Díval jsem se do toho návodu co jsi dal a jak jsi z něho usoudil že přetoky neměří?

Já jsem to tam nikde nevyčetl, jediné že zobrazuje na LCD pouze registry 1.8.2 a 1.8.3 což je pouze NT a VT.

Dle fotky je na elektroměru symbol západky to znamená že přetok neměří, ale záleží na FW.
Může ho registrovat, může ho přičítat ke spotřebě atd....

Aby jsi měl jistotu musel by jsi skusit přečíst jaké registry ten elektroměr vlastně má přes to jeho rozhraní co na sebe ten elektroměr práskne.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1114
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvekod Mart » stř zář 21, 2022 7:19 pm

I kdyby ten elektroměr přetoky měřil (tzn. že by šlo přečíst příslušný registr), tak mi distributor nemůže žádný přetok naúčtovat, protože oficiálně tento elektroměr přetoky neměří. Tento elektroměr nemá na sobě značku měření přetoku (dvě šipky) a tak nemůže být na tento přetok cejchovaný. Případný naměřený přetok by tak byl pouze infomativní údaj a soud by to shodil ze stolu.
Jediné co by distributor s případným údajem přetoku mohl udělat, že na jeho základě mi namontuje elektroměr, který přetoky měří oficiálně.
GW3648D-ES, 4x US3000C (14,4 kWh)
2x 16x120W (východ - sklon 20°, západ - sklon 16°)
?
Mart
 
Příspěvky: 76
Registrován: ned kvě 01, 2022 1:02 pm
Bydliště: Prostejov

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvekod Soban » stř zář 21, 2022 7:25 pm

Jasně, prostě jednou to projde a pak ti namontují takový že bude sledovat i když půjdeš na WC :lol:
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1114
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory


Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'