dalsi Automatic Transfer Switch

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
Tomasl
Příspěvky: 29
Registrován: ned zář 20, 2020 12:36 pm

Re: dalsi Automatic Transfer Switch

Příspěvek od Tomasl »

cipis píše:Krom teda jednoho detailu, zalezi, co tam bude mit za spiralu, vetsinou je 2 nebo 2,2 kW. Takze cas se protahne.
A zase z druhe strany, asi to nevyflaka nikdy tak, ze by z bojleru tekla ledova.
Takze nahrivat se bude odhadem tak z 20-40 st. vody, takze ta narocnost bude mensi. Staci dat merak na bojler a tyden to merit. Na udrzeni teploty v 80l mi to vychazelo 2,4 kWh denne, pri beznem provozu jedne osoby cca. 3.2kWh.

Takze panely vykonove neco nad uvazovanou spiralu (ztraty atd.), napetove tak, aby nejnizsi hodnota byla tech 230, spise vice, no a nejvyssi hodnota, aby neprekrocila mezni napeti regulatoru. Takovych 8 panelu po 340Wp je asi idealnich.
Pridavat nema smysl, protoze ten prirustek ve skaredem pocasi je minimalni, to by se muselo prepanelovat 10x, coz je totalni hovadina.
parada, dik. :yes:
Tomasl
Příspěvky: 29
Registrován: ned zář 20, 2020 12:36 pm

Re: dalsi Automatic Transfer Switch

Příspěvek od Tomasl »

vanilka píše:A to si potom člověk uvědomí, že za třetinu dne má nahřátý bojler a zbylou část dne mu panely "zahálí" a zbytečně se zahříváním degradují. A tehdy to přestaví na regulérní FVE :-)
a sme zase tam, kde sme boli... :o
:)

inak takto nejak som to aj chcel od zaciatku, aj som to tu tak spominal. ze najprv z toho spravit ohrev vody (s pouzitim BELu), potom pridat dalsie panely, menic, baterie a ATS. no sak uvidim.
Tomasl
Příspěvky: 29
Registrován: ned zář 20, 2020 12:36 pm

Re: dalsi Automatic Transfer Switch

Příspěvek od Tomasl »

xhorak píše:Ja na 200l potreboval 7-10kWh v plynu denne. A to jsem nahrival do 40 stupnu. Bojler musim rict proste vychladal, kazdy den kolem seste jsem to mel nastavene aby me to kotel vytopil - ten to mel hadem vytopene za 20-30 minut. Spotreba vody nebyla nejaka enormni. Proste na plyn zbytecne velky bojler. Spocital sem to, ze z celkove spotreby plynu jsem protopil na TUV az jednu tretinu. Samozrejme efektivita vytapeni hadem bude nizsi nez primo elektrinou.

Jinak musim souhlasit s cipis, mam taky doma BEL, nic moc na to nesezenes. Muzes sehnat nejaky cina high voltage stridac/nabijec. Kdyz dobre sezenes, tak 2400W kolem 8 tisic, 3600W cca 10 tisic, oboji na 24V. Nabijeni akumulatoru pomoci nejakeho levneho mppt chargeru neni v HV k sehnani.

A kdyz zacnes uvazovat, ze bys koupil stridac + baterky prestava mit BEL smysl, spis premyslis o tom jak prebytky do toho bojleru poslat zkrz stridac.
presne, ohrev plynom (bez ohladu na to ci je to kondenzacny kotol alebo obycajny) ma nizsiu ucinnost ako ohrev elektrikou.
a cely problem u mna je, respektive dva problemy, ze nemam juznu stranu strechy ani na 12 panelov. mozno tych 11 (6 v spodnom rade, 5 v hornom). druhy, ze jedine miesto, kde sa daju umiestnit baterky a menic, je 2,5x1,2m komora, v ktorej je uz teraz plynovy kotol, zavesny 110l bojler, pracka a chladnicka. nehovoriac o tom, ze, ku rozvadzacu je to 5m cez 3 steny, ja omietkove zlaby nechcem a rozbijat kvoli tomu steny vsade nebudem. ja som ten dom nestaval, keby hej, urcite sa vopred na takuto moznost pripravim.
preto bola moja uvaha, ci aspon tie 2 spotrebice v komore by som z toho vedel napojit, aby som tie panely "reverzne" vytazil tak. cize primarne bojler, sekundarne chladnicka a mozno pracka. a keby nebolo nic v baterkach a ani slnko by nesvietilo, tak sa to prepne na DS s tym ATS.
nejde? tak nejde, no. bude len ohrev vody z FV. :dontknow:
Tomasl
Příspěvky: 29
Registrován: ned zář 20, 2020 12:36 pm

Re: dalsi Automatic Transfer Switch

Příspěvek od Tomasl »

mimochodom, uz sa to tu teraz viac krat spomenulo. vraj to chcem riesit moc zlozito s vela roznymi komponentatmi a ze to nejaky menic zvladne sam za takychto podmienok:
2x MPPT
ATS
ohrev vody v bojleri nech nejde nikdy z bateriek

to je ktory? ten Axpert King?

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek