Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 04, 2022 12:54 am


Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Další

Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod rsaf » čtv srp 25, 2022 11:48 am

Mám měnič Revo VM II 5500 48 a 2ks baterií Pylontech US3000C. Měnič ukazuje napětí baterií cca o 4V nižší než napětím na BAT svorkách měniče (např. měnič ukazuje 46V, na svorkách ale je 50V). Zkusil jsem měnič vyměnit za jiný kus ze stejné dodávky a situace je v podstatě stejná (opět rozdíl cca 4V), pro jistotu jsem zkusil jiný multimetr a opět se stejným výsledkem.
Dá se nějak měnič zkalibrovat? S nějakou desetinkou bych se smířil a nabíjecí napětí baterek upravil podle měření lepším multimetrem, ale 4V mi připadají hrozně moc i ve vztahu k olověné baterii.
Uživatelský avatar
rsaf
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv srp 25, 2022 11:33 am

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod 10055 » čtv srp 25, 2022 12:50 pm

7200kWp Amerisolar 450 8S2P, Baterie Lifepo 16S280A 14kW
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
?
10055
 
Příspěvky: 151
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Bydliště: Zubří

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod ACDC » čtv srp 25, 2022 6:32 pm

Jde to překalibrovat. Já mám REVO II od HADEXU, odvezli si to nějakou ppl či co to bylo, za den překalibrovali a poslali zpět. Teď to sedí na desetinu. A prohlásili se za výrobce. Zkusit je?
3,5kW teoreticky, RESACS, Pb 4,8kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
?
ACDC
podporuje fórum
 
Příspěvky: 254
Registrován: pon kvě 09, 2022 7:31 am

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod stapis » pát srp 26, 2022 6:13 am

Asi trochu mimo téma. Mám Revo VM II PRO 3,5kw/24V a potřebuji poradit s nastavením. baterie - Lifepo 24v/100ah. Chtěl jsem si napsat samostatný příspěvek, ale na forumu nevidím žádné tačítko"přidat příspěvek" . anebo jsem slepý? Děkuji. doufám, že mi někdo odpoví.
Uživatelský avatar
stapis
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv srp 25, 2022 8:43 pm

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod Soban » pát srp 26, 2022 7:53 am

Vybereš kategorii a pak je vlevo nahoře NEWTOPIC tlačítko.

No nastavíš si uživatelskou baterii a nastavíš v menu Bulk 27.60V a Float 27.00V pro lifepo4 24V tj 8 článků.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1142
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod rsaf » pon srp 29, 2022 8:13 pm

ACDC píše:Jde to překalibrovat. Já mám REVO II od HADEXU, odvezli si to nějakou ppl či co to bylo, za den překalibrovali a poslali zpět. Teď to sedí na desetinu. A prohlásili se za výrobce. Zkusit je?


Měniče máme z Hadexu, máme je tady za rohem. Takže kalibraci dělali oni?
Uživatelský avatar
rsaf
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv srp 25, 2022 11:33 am

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod ACDC » pon srp 29, 2022 8:14 pm

Jo, pohodě.
3,5kW teoreticky, RESACS, Pb 4,8kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
?
ACDC
podporuje fórum
 
Příspěvky: 254
Registrován: pon kvě 09, 2022 7:31 am

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod hanz0xFE » čtv zář 01, 2022 11:44 am

Tak tohle jsem taky zkoušel a bez efektu, respektive vůbec nic neodpoví.
Zkoušel jsem toho dost a bez úspěchu.
Na příkazy PBATH5600 a PBATL4400 alespoň odpoví NAK.
On vůbec na jakékoliv nastavení odpovídá NAK a v aplikaci WatchPower to zobrazuje hlášku "SETTING FALSE".
4kWp Risen Mono PERC / 13kWh CALB / Revo VM II
mobil 600Wp Sunman Mono flex / 1kWh Goowei ODT / Axpert VM
?
hanz0xFE
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned črc 24, 2022 9:26 pm

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod bokser01 » čtv zář 01, 2022 2:16 pm

Tak to už je dost velký rozdíl... U mého MUSTU mám zase u položky PV napětí baterie například 27,3V a u položky batt mám 28V nevím proč se tyto hodnoty liší ale je to cca do 1V max. Na svorkách baterie pak napětí odpovídá hodnotě PV napětí co ukazuje měnič
600wp (Jihovýchod 45°), 1600wp (Vychod 5°) 800wp (Jih 45°) stringy 4S4P Baterie 9,6Kwh olovouhlik (4x JPC12-200), MUST 3KW 80A MPPT 24V
?
bokser01
 
Příspěvky: 333
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod hanz0xFE » pon zář 12, 2022 7:21 am

Tak měnič si vyzvedlo PPL a po 4 dnech ho přivezli skalibrovaný. Avšak na dotaz, proč v PC aplikaci nelze nic nastavit (vrací vždy hlášku setting false) odpověděli že je to pouze pro sledování a prý to není chyba ale vlastnost.
4kWp Risen Mono PERC / 13kWh CALB / Revo VM II
mobil 600Wp Sunman Mono flex / 1kWh Goowei ODT / Axpert VM
?
hanz0xFE
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned črc 24, 2022 9:26 pm

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod Soban » pon zář 12, 2022 10:57 am

Vyzkoušej různé verze SW u některých mi to taky nechtělo komunikovat.

Jinak já svůj přes SW nastavím, ale některé volby to taky neumí, ale mám jiný typ Reva.

Podle mě to stejně není třeba, přes LCD to nastavím a víc se nestarám, dokonce kašlu na nějaký monitoring, je to k ničemu, spotřebu mi měří dva elektroměry takže vím co dodala FVE a co DS.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1142
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod bokser01 » úte zář 13, 2022 7:54 am

Soban píše:Vyzkoušej různé verze SW u některých mi to taky nechtělo komunikovat.

Jinak já svůj přes SW nastavím, ale některé volby to taky neumí, ale mám jiný typ Reva.

Podle mě to stejně není třeba, přes LCD to nastavím a víc se nestarám, dokonce kašlu na nějaký monitoring, je to k ničemu, spotřebu mi měří dva elektroměry takže vím co dodala FVE a co DS.



S tím si dovolím poměrně nesouhlasit... Monitoring je základ alespoň pro mě! Ono když chceš mít přehled co se děje v elektrárně, jaké jsou teploty měniče, výkon atd... Tak je to potřeba. Navíc je dost velká výhoda že víš co se děje doma když tam nejsi... Což považuji za největší výhodu.
600wp (Jihovýchod 45°), 1600wp (Vychod 5°) 800wp (Jih 45°) stringy 4S4P Baterie 9,6Kwh olovouhlik (4x JPC12-200), MUST 3KW 80A MPPT 24V
?
bokser01
 
Příspěvky: 333
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod cipis » úte zář 13, 2022 8:03 am

To je relativni.
Na statistiky a tak cumis akorat prvnich par tydnu/mesicu.
A ty muzes na dalku patricne vypnout? Protoze jinak ten dalkovy dohled defacto ztraci smysl, sice vis ze se neco deje, ale nic s tim udelat nemuzes. A pokud je tam dalkove ovladani, tak uz to muze fungovat i automaticky, tak pak uz to zase take nepotrebujes. Defacto ma Soban pravdu, ze staci ten elektromer.
Detaily jsou potreba akorat v okamziku, kdy mas treba navic jeden 450Wp panel a nevis, kam ho dat, obzvlast, kdyz je vic moznosti.
Mne se treba vic osvedcila kamera se zaznamem na jedno pole, abych videl stiny v prubehu tech tydnu/mesicu.
8,37 kWp: 5520 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 810 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1386
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod Karel152 » čtv zář 15, 2022 4:13 am

Zdravím.
Taky jsem měl problém u dvou měničů kdy ukazovaly o 4V více.
Podařilo se mi najít program kterým jsem si hodnoty upravil.

Snad někomu pomůže. Testováno na REVO VM II 48V/5500W
https://drive.google.com/file/d/1W7gclo ... sp=sharing
?
Karel152
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv zář 15, 2022 4:07 am

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod hanz0xFE » čtv zář 15, 2022 7:42 am

Na monitoring kašlu, potřebuji to pro automatizaci. Přes 232 port to čte stav a podle toho ovládám megou vytěžování (bojler/bazén/podlahovka). To co jsem od toho ještě čekal je, že měniči přes tohle udělátko vnutim režim, tzn. při malé spotřebě přepnout na bypass a i případně když bude dlouho ošklivo tak z levného tarifu trochu dobít baterky. Příkazy v popisu protokolu na to jsou (POP,PCP,MUCHGC), jen na ně kašle, odpoví "NAK". Jaký FW do toho mám nahrát aby to bylo funkční a abych ho nezlikvidoval se mi zatím nepovedlo rozklíčovat.
Ovládat to odpojením vstupu jsem zavrhnul.
4kWp Risen Mono PERC / 13kWh CALB / Revo VM II
mobil 600Wp Sunman Mono flex / 1kWh Goowei ODT / Axpert VM
?
hanz0xFE
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned črc 24, 2022 9:26 pm

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod bokser01 » čtv zář 15, 2022 9:20 am

cipis píše:To je relativni.
Na statistiky a tak cumis akorat prvnich par tydnu/mesicu.
A ty muzes na dalku patricne vypnout? Protoze jinak ten dalkovy dohled defacto ztraci smysl, sice vis ze se neco deje, ale nic s tim udelat nemuzes. A pokud je tam dalkove ovladani, tak uz to muze fungovat i automaticky, tak pak uz to zase take nepotrebujes. Defacto ma Soban pravdu, ze staci ten elektromer.
Detaily jsou potreba akorat v okamziku, kdy mas treba navic jeden 450Wp panel a nevis, kam ho dat, obzvlast, kdyz je vic moznosti.
Mne se treba vic osvedcila kamera se zaznamem na jedno pole, abych videl stiny v prubehu tech tydnu/mesicu.



Ano tak někdo to třeba nepotřebuje ale já si to bez toho nedovedu představit. :D Třeba nevím jak bez monitoringu poznám že mohu zapnout nějaké větší spotřebiče bez toho abych si mordoval baterku... Z toho důvodu je pro mě dost klíčový. Včetně domácí automatizace Ale je pravda že aby jsi viděl kwh co jsi prohnal přes měnič tak ti stačí ten elektroměr
600wp (Jihovýchod 45°), 1600wp (Vychod 5°) 800wp (Jih 45°) stringy 4S4P Baterie 9,6Kwh olovouhlik (4x JPC12-200), MUST 3KW 80A MPPT 24V
?
bokser01
 
Příspěvky: 333
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod Soban » čtv zář 15, 2022 3:54 pm

bokser01 píše:Ano tak někdo to třeba nepotřebuje ale já si to bez toho nedovedu představit. :D Třeba nevím jak bez monitoringu poznám že mohu zapnout nějaké větší spotřebiče bez toho abych si mordoval baterku...


Úplné normálně i manželka pochopila a naučila se, vykoukne z okna slunce svítí můžu zapnout pračku, nesvítí tak praní odložíme.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1142
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod cipis » čtv zář 15, 2022 5:22 pm

Jj, presne tak. A pokud se jeste nekam hodi velky voltmetr, nejlepe s barevnymi poli, tak se da orientovat i v pripade nejakeho mracku na obloze.
Zapinat pracku podle statistik je blbost, ta statistika absolutne nebude vedet, co se zene venku na horizontu.
Nehlede na to, ze kdyz bude pekne, baterky nabite, tak stejne bude ve statistikach vykon panelu uplny prd.
Zapnout pracku podle grafu minulosti je proste blbost.
8,37 kWp: 5520 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 810 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1386
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod bokser01 » čtv zář 15, 2022 6:44 pm

Tak já nemluvím o minulosti... Prostě se koukne na diplej Raspberry vidím výkon tolik a tolik zapnu si to a to... Statistiky výroby atd a grafy už jsou jen takový bonus. Nevím třeba jak zjistím tím, když kouknu z okna a svítí, že mám třeba baterku nabitou a vyrábím tolik a tolik... Navíc monitoring je super věc pro domácí automatizaci :) Třeba mě se většinu léta řídil ohřev bojleru automaticky dle dat z měniče :) Ale každý máme něco jiného co nám vyhovuje to je jasné
600wp (Jihovýchod 45°), 1600wp (Vychod 5°) 800wp (Jih 45°) stringy 4S4P Baterie 9,6Kwh olovouhlik (4x JPC12-200), MUST 3KW 80A MPPT 24V
?
bokser01
 
Příspěvky: 333
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm

Re: Revo VM II 5500 48V - nepřesné měření napětí baterie

Příspěvekod Soban » čtv zář 15, 2022 7:12 pm

Já teda nevím, ale řídit se podle výkonu z panelů je blbost.

Na jednom stringu mám victron a ten statistiky dělá a nějak nechápu jak bych to podle něho měl řídit.

Protože výkon z panelů může být 10W a slunko pere jak zběsilé a to můžu zapnout pračku?

Pokud podle toho chceš něco řídit tak musíš sledovat SOC baterky a jak venku svítí a na toto budeš dělat nějaký senzor protože to podle výkonu panelů nepoznáš - když není odběr panely nedávají.

Jinak já mám malý bojler 15l pouze v kuchyni a ten je pořád připojen pouze jak potřebuji víc jak 1kW tak ho proudové relé odpojí aby náhodou nesepnul. (mám pouze 3.2kW měnič)
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1142
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Další

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'