LIFEPO4

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Franta2776
Příspěvky: 2341
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od Franta2776 »

glottis píše:
Kolik píše:Koukam ze mas stejny zdroj:)ja stejne cekam na bms tak je jedno jestli to budu nabijet 14dni. Jak dlouho po nabyti jeste nechat spojene nez se zacnou spojovat do serie?
kdyz to nehcas spojene do montaze akupacku asi nic nezkazis. Kdyz bys spechal, nech to treb apulden? Ale jestli to je k necemu, nevim :)
Nechám ležet 1 den.je potřeba měřit napětí na článku ne to co ukazuje zdroj.Zdroj klidně nastav na 5V aby teklo víc proudu a hlídejte napětí na článku.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Kostěj
Příspěvky: 580
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: LIFEPO4

Příspěvek od Kostěj »

Kolik píše:Mam doma jen laboratorni zdroj 10a tak nevim zda nekoupit neco silnejsiho na 16ks eve 280ah. Co pouzivate?
Dva zdroje do PC, připojil jsem ke každému jeden harddisk (jinak zdroj nenastartuje), našel na netu co je třeba propojit, aby zdroj běžel. Využil výstupy 5V. Jeden připojil přes diodu 20A a kus kabelu 1.5mm2 a druhý přes asi 20m 4mm2 kabelu. Pokud byl proud moc velký, zdroje vypínaly, trochu jsem to ladil. Podle wattmetru na primárech teklo do baterek asi 40A, baterky 18x280 Ah, vždy od rána do večera (poctivě jsem to hlídal). Ládoval jsem je 8 dní, odhadem 4090 Ah (v reálu asi míň), konec na 3.508V, po 24 hodinách kleslo na 3.403V. Je to docela náročný.
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: LIFEPO4

Příspěvek od bublich »

Dobrý den.
Já se toto rozhodl řešit výrobou přístroje který sám odpojí nabíječ při dosažení nastaveného napětí.
Základem je coloumbmeter z Ali,který je velmi přesný a má korekce jak proudu tak napětí.

https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 1802Ux9OGb

Po dosažení horního či spodního nastaveného limitu napětí prostřednictvím relé v coloumbmetru odpadá stykač 4P 63A.
Ten odepne 230V zásuvku na těle přístroje,která napájí nabíječ/zdroj.Současně paralelnímy kontakty odpojí i silový obvod na baterii.
Snímání napětí a proudu je samozřejmě čtyřvodičové.Pojistka je pro případ selhání nabíječe aby nedošlo zpětným proudem k požáru nebo vybití baterie.Tlačítko na panelu nahazuje stykač což při skončení nabíjení zabranuje cyklování po odlehčení baterie a poklesu napětí.Krabice je zvýšešna 3D tiskem,stykač byl vysoký.
Tak snad to někomu pomůže.Nabíjel jsem s tím jednotlivé články při měření kapacity i celý pack při srovnání a perfektní.
At se daří.
IMG_20220829_171249.jpg
IMG_20220829_171402.jpg
IMG_20220829_171502.jpg
IMG_20220829_171530.jpg
V akci
IMG_20220726_224738.jpg
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: LIFEPO4

Příspěvek od bublich »

Tak koukám,že jsem tam na focení našrouboval opačně (barvy) svorky zdroje.Na tý spodní stsarší je to dobře.Trapas. :cry:
Kolik
Příspěvky: 135
Registrován: sob srp 13, 2022 5:20 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od Kolik »

Baterie od Jenny Wu dorazily za 3 dny v pořádku, mohu potvrdit že není problém objednat. Stahujete výsledné sestavy baterií k sobě viz obrázky nebo to není nutné? Z čeho máte vyrobené boxy na baterie? Díky
Kolik
Příspěvky: 135
Registrován: sob srp 13, 2022 5:20 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od Kolik »

Až dnes jsem se dostal k sestavení baterie a zjistil jsem když se dají k sobě jednotlivé články že jsou některé články vyboulené. Poskládal jsem je tak aby byli obě řady stejně silné. Ale nevím jestli nějak stáhnout nebo ne. Zatím jsem to nechal na volno jen trošku přitažené aby držely profily. Všechny články mají napětí 3,284 - 3,286V. Chystám se propojit paraelně a nabít. Ale štve mě to že některé jsou vyboulené.
Přílohy
IMG_5683.jpg
Kolik
Příspěvky: 135
Registrován: sob srp 13, 2022 5:20 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od Kolik »

1
Přílohy
IMG_5681.jpg
Kolik
Příspěvky: 135
Registrován: sob srp 13, 2022 5:20 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od Kolik »

2
Přílohy
IMG_5681.jpg
Kolik
Příspěvky: 135
Registrován: sob srp 13, 2022 5:20 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od Kolik »

3
Přílohy
IMG_5677.jpg
Uživatelský avatar
shuty
Příspěvky: 700
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od shuty »

uff, tak ale to je dost neprijemne. co na to odpovedala Jenny Wu?
**********
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
Kolik
Příspěvky: 135
Registrován: sob srp 13, 2022 5:20 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od Kolik »

Zatim nic teprve sem ji psal. Otazka co to udela kdyz se to stahne jak pisou. Vim ze dost lidi je melo taky vybouleny ale tohle se mi zda uz dost a bojim se to stahnout.
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: LIFEPO4

Příspěvek od bublich »

Zkusil bych vybít na 3V.Stejně asi budete měřit kapacitu článků?Dodávají se přednabité na 30-50%,otok by se mohl zmenšit Provedl bych kapacitní zkoušku alespon u nejvíce oteklého.Pravděpodobně budou v pořádku.
Uživatelský avatar
shuty
Příspěvky: 700
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od shuty »

"budou v poradku" ide ale o to ze to vybulenie je znakom uz nejakej elektrickej manipulacie. nove clanky su proste rovne, stiahnu sa a tak to zostane. ak sa to nabija/vybija nestiahnute tak toto sa stane...teda aspo podla informacii co mam ja...
**********
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
mdockal
Příspěvky: 22
Registrován: čtv úno 27, 2020 8:11 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od mdockal »

Co jsem měl informace já, články stáhnout. Nechat vybít a znovu přetáhnout vybité.
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: LIFEPO4

Příspěvek od bublich »

shuty píše:"budou v poradku" ide ale o to ze to vybulenie je znakom uz nejakej elektrickej manipulacie. nove clanky su proste rovne, stiahnu sa a tak to zostane. ak sa to nabija/vybija nestiahnute tak toto sa stane...teda aspo podla informacii co mam ja...
Mohou být odeslány v pořádku.Vyboulení může vzniknout přehřátím v kontejneru na lodi.U tohoto prodejce bych tomu věřil.Ale člověk nikdy neví.
Kolik
Příspěvky: 135
Registrován: sob srp 13, 2022 5:20 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od Kolik »

Mám je první tedy postupně vybít všechny a pak stáhnout a znovu nabít na 3,65V a nechat srovnat? Jak moc stáhnout? Ještě sem je odizoloval z boku pořádně, snad to bude stačit je to bázenová folie 1,6mm, prostřední závitovky na sobě mají navíc ještě izolaci. Taky si nemyslím že budou špatné od Jenny, každopádně sem jí všechny články nafotil s úhelníkem a poslal.
Přílohy
IMG_5730.jpg
Kolik
Příspěvky: 135
Registrován: sob srp 13, 2022 5:20 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od Kolik »

Ještě jsem si všiml asi na 4 článkách skrvny. Zatím jsou ztaženy jen lehce
Přílohy
IMG_5727.jpg
Kolik
Příspěvky: 135
Registrován: sob srp 13, 2022 5:20 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od Kolik »

Zatím pořád čekám na měřák kapacity a nabíječku u nás v okolí nikdo nemá tak nemám jak vybít
mdockal
Příspěvky: 22
Registrován: čtv úno 27, 2020 8:11 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od mdockal »

Osobně bych je připojil a přes zátěž nechal vybít. Poté stáhnul, přes bms sledoval články a kapacitu.
Kolik
Příspěvky: 135
Registrován: sob srp 13, 2022 5:20 pm

Re: LIFEPO4

Příspěvek od Kolik »

Na bms taky zatim cekam v tydnu by mel prijit merak na kapacitu tak to vybiju a pak nabiju laboratornim zdrojem. Vybit tedy na 3v?

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek