Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát čer 09, 2023 11:10 am
mypower.cz píše:Ja to furt nechapu, proc si lidi porizuji ty rodinne osobni automobily. Dyt do toho clovek akorat vrazi prachy a vubec se to nevyplati. To mi hlava nebere toto.
vata píše:Zdravím, vyplatí / nevyplatí je určitě off topic, možná by to chtělo trochu pročistit![]()
vata píše: Před 3 roky jsem 1kWh kupovala za cca 5 Kč, teď mě stojí bezmála 7. Za 10 roků to bude kolik? A co inflace? Chci říct, že ta návratnost bude rychlejší, než jak vychází podle aktuálních cen.
vata píše:
Další věcí je životnost. Mám (naivní?) představu, že pokud pořídím kvalitní stroj, lze jej opravovat, až něco odejde.
vata píše:No a poslední argument - pokud nám tedy při vstupních úvahách vyjde, že si FVE nepořídíme, protože se nevyplatí, pořídíme si za ty peníze něco trvanlivějšího, co by navíc peníze i reálně spořilo? Kromě kousku pole nebo zahrady těžko...
JPT píše:mypower.cz píše:Ja to furt nechapu, proc si lidi porizuji ty rodinne osobni automobily. Dyt do toho clovek akorat vrazi prachy a vubec se to nevyplati. To mi hlava nebere toto.
Tak toto je tady na fóru časté přirovnání, ale to je věc uplně jiná. Mě se nechce hádat. Ale do rodinného osobního automobilu může nasednout celá rodina a pak je ta cesta vyjde levnějš než třeba autobusem...
A nevím proč by lidi nemohli chtít ušetřit ? To si musí každý pořídit solární elektrárnu i když na ni bude doplácet ? To je snad každého věc. Ani jednou jsem nenapsal, že nechápu, jak si to někdo mohl pořídit...
JiříK píše:Takto, při koupi komponentů zaplatím DPH (jednou) a pak mi už stát může leda tak lízat análek. Z tohoto pohledu je v mém případě ekonomičnost až za výše uvedeným. Hlavní je ta nasranost na stát, který mě odírá, kde se dá. Ze stejného důvodu jsem-ač zapřisáhlý nesportovec-začal do práce jezdit na kole. Nebaví mě to, ale ten pocit, že jsem státu nemusel zaplatit spotřební daň z benzínu, zdaněnou navíc ještě DPH-čkem...ten pocit je k nezaplacení...
JPT píše:mypower.cz píše:Ja to furt nechapu, proc si lidi porizuji ty rodinne osobni automobily. Dyt do toho clovek akorat vrazi prachy a vubec se to nevyplati. To mi hlava nebere toto.
Tak toto je tady na fóru časté přirovnání, ale to je věc uplně jiná. Mě se nechce hádat. Ale do rodinného osobního automobilu může nasednout celá rodina a pak je ta cesta vyjde levnějš než třeba autobusem...
JPT píše:Spíš čeho se bojím, že až se to začne většině lidí vyplácet finančně, tak se do toho zapojí energetické společnosti a nějak si to zařídí, aby se to přestalo vyplácet.
tomas píše:FVE se vyplatí.
http://www.auto88.cz/_img/Cena-za-kWh.gif
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník