Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od dracekvo »

Ještě záleží jak vyjde s regulátorem. Aby kvůli pár panelům nemusel kupovat další regl.
Pokud to bude na 24V, tak tam se to v regulátorech prodražuje.
Soban
Příspěvky: 3447
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od Soban »

No tak mám X panelů tak musím koupit i příslušný mppt, a pochybuji že když bude o pár panelů víc že by to ten mppt nedal.

PS. Jinak victron mppt jde přepanelovat v pohodě z 250/60 dostanu maximum 1688W a mám tam 2kWp kdybych chtěl dá se na něj připojit 8.7kWp ovšem pořád na výstupu dostaneš max 1720W při 24V (mám mín protože 50m vedení).
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
cipis
Příspěvky: 4326
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od cipis »

Tak Epever se dá přepanelovat 1,5x, no a u Victronu jsme to tuhle počítali přes tzv. "zkratový" proud regulátoru, no a vlastně vyšlo také 1,5x.
To za prvé.
Za druhé, byť se to možná lehce prodraží, tak tu je celkem nezanedbatelný efekt redundance. Místo, aby mu zdechl jeden obrovský, tak mu odejde třeba jeden ze šesti. Škoda sice je, ale furt pojede na 5/6 výkonu a ne na nulu, jak u jednoho "big". Navíc ty malé regulátory může poshánět po bazarech. Jasně, po pár Wattech tam naleze zase mrtvá spotřeba, ale za to, že si může dát stringů mnohem víc, tak to stojí za to. Se mu ty Watty vrátí, protože může každý string dát individuálně, s ohledem na slunko.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
VitekMichalek
Příspěvky: 30
Registrován: pon srp 15, 2022 7:17 am

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od VitekMichalek »

Franta2776 píše:V momentě kdy je venku hnusně a tma tzn listopad-únor,každý rok je jiný,budeš v těch horších letech závislý z více jak 50% závíslý na centrále.Třeba já loni v prosinci vyrobil z 10,6kWpcca 180kWh a to byl loňský prosinec velmi dobrý.Může se stát.že nevyrobíš Fv nic použitelného..

Nojo to se stát může. Data říkají, rozpyl je opravdu velký od 160kWh/2016 po 60kWh/2018. No ale co se dá dělat. Ikdybych měl být velkou část měsíce na centrále tak to vychází při 4kWh/den na nějaké 2500kč/benzín.

Majkl píše:Skusil jsem do toho Excelu zadat můj setup a docela to sedí :) Jenže já mám (skoro) ideální podmínky osvitu. Žádné stíny, jih-jiho-východ sedlovou střechu + 1800kWp fasádu na západ. Zmíněné studie jsem nečetl, ale ze zkušenosti vím, že když je v létě :!: zatažená celá obloha těžkými mraky, tak mi to v poledne dává tak maximálně 20% kWp. V zimně v takových podmínkách ::pv:: nedají skoro nic :( Z čeho bych já měl obavu je, že ve tvých světelných podmínkách ti nebude sedět očekávaná výroba.

Ano souhlasím se závěrem, než kupovat přenášecí acupack, tak raději ty peníze propálit v centrále. Vystačí to fakt na dlouho, odpadá ti tahání těžkého balíku sem tam a další nabíječka.

Ještě zvaž, jestli opravdu jít do benzínové centrály. Jasně je nejlacinější, ale taky má nejmenší účinnost, respektive nejvyšší náklady na vyrobenou kWh. Ve chvíli, kdy ji v zimně začneš prohánět víc než teď očekáváš (a já myslím že jo), tak do toho zahučíš s nákladama na palivo.

Přeju ti hodně zdaru
M.

Děkuji.
Rozumím, a upřímě mám trochu strach z toho kolik opravdu budu schopen v 12 a 01 vyrobit.
Já benzínovou už právě mám 3kW trvale. Ale o lpg přemýšlím. Když budu mít dost nízkou spotřebu, výpočet mám lehce pod 3kWh/den (počítám 4kWH), pak v tom budu měsíčně za 2500kč za benzín když FVE neudělá ani watt, u lpg za větší půlku.


rva píše:Díval jsem se do té zprávy o difúzním světle. Tu difúzní část měřili tak, že slunce bylo před senzorem zakryto terčíkem. Bohužel ono i to difúzní světlo nepřichází ze všech stran rovnoměrně, ale nejvíc je ho právě ze směru, kde je slunce (např. za mírné mlhy i okem vidíme světlejší část oblohy, v jejímž středu je někde slunce). Takže když třeba protikopec, nebo stromy zastíní slunce, tak zastíní i největší část difúzního světla.
Výpočtem získané difúzní složky z různých směrů jsou např. na https://www.researchgate.net/figure/Dif ... _328021130


Báječná studie, děkuji, pročetl jsem, ale také to tam není úplně jasně řečeno. Každopdně s tou difuzní složkou budu mít asi holt smolíka. Nechám se překvapit, ale budu očekávat nejhorší.
Ještě jsem našel diplomovou práce s názvem "optimalizace sklonu fv modulu" z brněnského VUT. Je to v ní velmi hezky popsané v širších souvislostech a je to v češtině.
https://core.ac.uk/download/30297429.pdf

dracekvo píše:Ohledně baterií. Je třeba počítat s reálnou kapacitiou. Tj. pro využitelných 15kWh bych počítal, že budu potřebovat cca 20kWh.
Pokud je tedy počítáno s 16x272Ah tak využitelná kapacita je okolo 10kWh.

Také denní spotřebu je potřeba počítat až podle zvoleného měniče. Je rozdíl jestli měnič bere 18W (victron 0.5kWh) nebo 65W (axpert a klony 1.5kWh). Denně je to rozdíl 1kWh.
Taky tam bude nějaká droboť 15-30W, což je denně dalších cca 0,5kWh.
Lednice z baterek veme cca taky 1kWh.

Akupack je blbost co nikdy nikdo nezkusil, jen to napsané vypadá strašně fajn. Stačí si spočítat váhu kolik to bude vážit, aby se dala uložit kapacita třeba na dva dni. Taky jak dlouho se to bude nabíjet a hlavně čím a u koho a za kolik a kdo tam bude furt jezdit. Ani elektromobil by nebyla záchrana. Ceny na DC nabíječkách už jsou takové, že vyjde snad lépe tu elektriku vyrábět z LPG.

Z dat osvitu u jiné VFE nejde počítat. Tady je to dost zastíněné a bude to o dost horší.
Podle mě 4.5kWp bude úplně dostačující. V zimně to dalších 2kWp nevytrhne. To bych ty peníze raději (20 tis) raději investoval do té centrály na LPG.

S kapacitou počítám tak jak píšeš. Spočítáno to je, uvidíme jak moc se seknu, ale rezerva tam napočítaná je.
S výkonem souhlasím. Budu se pohybovat 5-7kWp dle konstrukce a hlavně komponentů.

Franta2776 píše:Za rozdíl ceny Victron Axpert pořídím 2-3kWp panelů,já jsem pro panely.
Hlavně bych se podíval ,aby šel provoz při poklesu baterii automatizovat tzn.při poklesu napětí Automatický start a při nabití baterie Stop.Mě by se v zimě starat se o centrálu každý druhý den nechtělo.

Mě ty panely na zimu neudělají skoro nic navíc, u mě vede za ušetřené peníze tohle
https://www.hahn-profi.cz/konner-sohnen ... -10000e-g/

cipis píše:Za špatného počasí 2kWp nevyrobí 200W ... Vychází to tak 1/20, ale i 1/100.
Tj. ještě podstatně víc vyhozených peněz, že si člověk při přepanelování prodlouží sezónu o pár hodin ...


Soban píše:Tak ono záleží jak moc je škaredě, většinou to sedí že 3.6kWp dostanu kolem 360W ale teď u nás bylo obzvláště hnusně a z 3.6kWp jsem dostal v poledne 60W :-(

S tím lze souhlasit, zatím vše naznačuje, že více panelů v tomto období a u mě nebude mít moc vliv.

Este k tym B-Grade - v ziadnom pripade B-ka nemaju mechanicke poskodenie, napr. vyrobca EVE deklaruje A-grade pre EV a telekomunikacne zakladne, B -ka pre "consumer energy storage".
Co sa tyka vykonu v zime, napr. u mna z (1,77+1,6Kwp) orientovane JJV, JZZ, bola vyroba
10/2021 132kWh
11/2021 68kWh
12/2021 79kWh
1/2022 140kWh
2/2022 157kWh

Děkuji za info, hezké hodnoty na tak maličkou FVE ;) a hezký monitoring

cipis píše:To ale samozřejmě předpokládá nějaká finanční prostředky teď. A vzhledem k tomu, že pochybuji, že by se někdo zcela dobrovolně odstěhoval do takové prdele, tak to asi tak žhavé s volnými prostředky nebude.
Ono v těch výpočtech je třeba kalkulovat hodně dopředu, ale pak už se to zase dost rozjíždí.
Přepanelování není jen tak, když se vleze na střechu o pár panelů navíc, tak samozřejmě je hloupost to tam nedát (jedna práce, jedno lešení, jedno zapojování atd.). Ale aby to nahnalo právě ty kWh, tak je to potřeba několikanásobně. A to už není taková prdel. Je sakra rozdíl, jestli osázet komplet jednu střechu nebo dvě nebo tři.

Je to složitějšíá, ale vzhledem k mateřské a hypo na rozestavěným domem to lze považovat za preventivní krok který má držet náklady na rozumné úrovni. Vesměs máš však pravdu, kdyby bylo více prostředků, nebylo by to potřeba.

Franta2776 píše:Já bych to postavil jako mám doma,tzn cca 9měsíců nezávislost+3měsíce dotovat DS nebo centrálou.Mě to vychází na 7Mwh spotřeby 10,6kWp panelů.Další přepanelování není u mě již ekonomické.
Měl by napsat,kolik té elektřiny bude potřebovat.

Souhlasím, tohle je dle dat dosažitelný cíl. Mám napočítáno na 4kWh/den v zimím/plynovém modu. Léto je pak náročnější poté co přepnu ohřev vody na FV panely.
Ještě záleží jak vyjde s regulátorem. Aby kvůli pár panelům nemusel kupovat další regl.
Pokud to bude na 24V, tak tam se to v regulátorech prodražuje.
No tak mám X panelů tak musím koupit i příslušný mppt, a pochybuji že když bude o pár panelů víc že by to ten mppt nedal.

PS. Jinak victron mppt jde přepanelovat v pohodě z 250/60 dostanu maximum 1688W a mám tam 2kWp kdybych chtěl dá se na něj připojit 8.7kWp ovšem pořád na výstupu dostaneš max 1720W při 24V (mám mín protože 50m vedení).
Tak Epever se dá přepanelovat 1,5x, no a u Victronu jsme to tuhle počítali přes tzv. "zkratový" proud regulátoru, no a vlastně vyšlo také 1,5x.
To za prvé.
Za druhé, byť se to možná lehce prodraží, tak tu je celkem nezanedbatelný efekt redundance. Místo, aby mu zdechl jeden obrovský, tak mu odejde třeba jeden ze šesti. Škoda sice je, ale furt pojede na 5/6 výkonu a ne na nulu, jak u jednoho "big". Navíc ty malé regulátory může poshánět po bazarech. Jasně, po pár Wattech tam naleze zase mrtvá spotřeba, ale za to, že si může dát stringů mnohem víc, tak to stojí za to. Se mu ty Watty vrátí, protože může každý string dát individuálně, s ohledem na slunko.
Tak a teď ta zásadní otázka.
Budu mít různé intenzity osvětlení na panelech. V zimě půhledu skrz les. V létě blízké stromy, které budou ráno stínit.

Pánové, jaké vybavení použít a jak to zapojit, abych se vyhnul seriovému spojování panelů a nemusel používat optimizery. Baterie 48V.
Také by to mělo mít nízkou spotřebu a mělo by to být za rozumné peníze :-)
Soban
Příspěvky: 3447
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od Soban »

Tak seriově budeš muset dát podle mě aspoň 2 panely protože jeden bude určitě málo, napětí musí být větší jak napětí baterky.

Ovšem problém pak bude paralelní spojování kdy budou vycházet velké proudy.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
VitekMichalek
Příspěvky: 30
Registrován: pon srp 15, 2022 7:17 am

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od VitekMichalek »

Soban píše:Tak seriově budeš muset dát podle mě aspoň 2 panely protože jeden bude určitě málo, napětí musí být větší jak napětí baterky.

Ovšem problém pak bude paralelní spojování kdy budou vycházet velké proudy.
Pravda. Poté mám asi smůlu.
Takže takto? :-)
https://drive.google.com/drive/u/0/fold ... tlaQF2RHxK
Zatím to asi zkusím bez optimizerů.
Soban
Příspěvky: 3447
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od Soban »

1.) Nic neskouknu nemám přístup na google disk. (Proč obrázky nevložíš sem?)

2.) Tak můžeš udělat kompromis, pozapojovat to 2S2P toto spojit přímo u panelů tam nemusíš mít žádné pojistky prostě nic a potom X takových polostringů táhnout vlastními kabely až k mppt regulátoru kde to pospojuješ vše dohromady dáš pojistky atd.... no a ten spojený výstup pak 25-50mm2 kabelem propojíš s mppt regulátorem ten 1m toho 25-50mm2 kabelu už bude mít minimální dopad i při 80A.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Dobris22
Příspěvky: 13
Registrován: sob srp 20, 2022 10:23 pm

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od Dobris22 »

VitekMichalek píše:Abych se v tom zorientoval udělal jsem si rozbor/simulaci na základě dat od Marka250, za což mu ještě jednou děkuji.
Jen prosím aby udal přibližné GPS souřadnice FVE ze které data pochází.

Pokud chcete, excel je v příloze. Když si zadáte do oranžových kolonek hodnoty své FVE/plánované FVE, spotřebu domácnosti, kapacitu baterie, pod jakou kapacitu budete nabíjet a o kolik kWh, vypočítá Vám to jak by se FVE chovala předchozích 6 let = kolik by v dané dny vyrobila, kolik by Vám zůstalo v baterce, kdy byste nabíjeli a co by Vás to stálo.
Excel by šel dodělat k dokonalosti, spojit to s investičními náklady atd. a najít fakt tu nejoptimálnější variantu, ale mě to takto stačí.

Dělám to proto abych věděl:
1. co mě čeká
2. jak to nejlépe vyvážit - najít ideální poměr výkonu FVE, kapacity baterii
Prostě abych necpal peníze do něčeho co mi nepomůže/nebude mít návratnost.


Mě vyšlo, že i s FVE o výkonu 4,5kWp a baterii 13,5kWh při spotřebě 4kWh denně (o 1/3 více než jsem napočítal) bych měl za celý rok dobíjet baterii centrálou jen 7x (průměr z 6ti let). Tedy náklady na benzín jsou 1700kč/rok. Z toho vychází, že nemá smysl kupovat LPG centrálu (návratnost je 34let já ji stejně koupím kvůli dílně, ale kdybych neměl dílnu, neměla by smysl) ani dělat battery pack na přenos energie za 10t (zůstal by nevyužit).

Pro nás je nyní nejvhodnější (ještě nemáme na elektromobil) FVE o výkonu mezi 6-7kWp (očekávám, že v zimě moc přímého světla v údolí neuvídím, proto zvětšuji proti 4,5kWp, na kterou my to vychází nejlépe - viz excel a poslední tabulka- od této hodnoty to moc neklesá), s baterií 12-14kWh. Tato konfigurace by nám měla poskytnou celkem slušnou soběstačnost při rozumné investici.

K bateriím a diskuzi na Grade B Lifepo4. Prohledal jsem hromady vědeckých článků a zjistil celkem dost informací, ale na Grade B/horší kvalitu neexistují ověřené informace, které by vyvraceli či potvrzovali youtubery. Myslím tím publikované vědecké články. Je toho spousta o stárnutí a vlivu teploty a rychlosti vybíjení (s vyšší teplotou i rychlostí stárnou mnohem rycheji) o tom, že skladování snižuje kapacitu, o odhadech kapacity, ale o snížení životnosti vlivem horší kvality z výroby/delšího skladování před expedicí jsem nenašel nic.

Asi koupím od nkon.nl a Grade B 272Ah od Lishenu.
Nkon píše v popisku "B grade: damage to wrap possible, cells not matched, not advised for EV but fine for ESS projects". Říkám si, že pokud budu platit kartou a přijde mi něco co není vhodné do ESS, vždy mohu využít chargeback a peníze si stáhnout zpět. Proč tam asi mají slevu 2% při platbě z účtu :-D

Co se týče světelných podmínek a naklonění panelů a difuzného světla. Viz podnět od Marko250.
Hledal jsem a je toho hodně málo, ale starší studie ukazují, https://www.researchgate.net/figure/Lon ... _222525357 že podíl na intenzitě ozáření difuzním světlem je více než poloviční v létě. V zimě 11/12/01/02 je to i více než 70%. Přesná data nemám. Studie je stará a je opravdu jediná co jsem našel, která studuje podíl difuzního a přímého světla.
Vycház z ní i toto video https://www.youtube.com/watch?v=RLIHD5Y ... YedaCenter - škoda, že to lidi nezajímalo a zabalili to
Na základě těchto informací přemýšlím, že panely nastavím na 10-15° sklon a abych nezabral zahrádku, rozdělím 1/2 na sřechu a 1/2 na konstrukci nad zahrádkou.
Slibuji si, že tak získám jak přímé světlo v zimě i v létě, ikdyž v zimě bude mít díky lesu nižší intenzitu, což by vzhledem k podílu přímého světla v těchto měsících nemělo být zásadní, tak doufám, že se mi podaří získat více difuzně rozptýleného světla a mít o trochu vyšší výkon v zimních měsících.

Prosím o objektivní kritku ať se ujistím, že mé závěry nejsou chybné.


Dík
VM
Chtěl bych se zeptat zda jste nakonec koupil baterie z Nkon.nl? A v jakém byli případně stavu. Diky
Dobris22
Příspěvky: 13
Registrován: sob srp 20, 2022 10:23 pm

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od Dobris22 »

VitekMichalek píše:Abych se v tom zorientoval udělal jsem si rozbor/simulaci na základě dat od Marka250, za což mu ještě jednou děkuji.
Jen prosím aby udal přibližné GPS souřadnice FVE ze které data pochází.

Pokud chcete, excel je v příloze. Když si zadáte do oranžových kolonek hodnoty své FVE/plánované FVE, spotřebu domácnosti, kapacitu baterie, pod jakou kapacitu budete nabíjet a o kolik kWh, vypočítá Vám to jak by se FVE chovala předchozích 6 let = kolik by v dané dny vyrobila, kolik by Vám zůstalo v baterce, kdy byste nabíjeli a co by Vás to stálo.
Excel by šel dodělat k dokonalosti, spojit to s investičními náklady atd. a najít fakt tu nejoptimálnější variantu, ale mě to takto stačí.

Dělám to proto abych věděl:
1. co mě čeká
2. jak to nejlépe vyvážit - najít ideální poměr výkonu FVE, kapacity baterii
Prostě abych necpal peníze do něčeho co mi nepomůže/nebude mít návratnost.


Mě vyšlo, že i s FVE o výkonu 4,5kWp a baterii 13,5kWh při spotřebě 4kWh denně (o 1/3 více než jsem napočítal) bych měl za celý rok dobíjet baterii centrálou jen 7x (průměr z 6ti let). Tedy náklady na benzín jsou 1700kč/rok. Z toho vychází, že nemá smysl kupovat LPG centrálu (návratnost je 34let já ji stejně koupím kvůli dílně, ale kdybych neměl dílnu, neměla by smysl) ani dělat battery pack na přenos energie za 10t (zůstal by nevyužit).

Pro nás je nyní nejvhodnější (ještě nemáme na elektromobil) FVE o výkonu mezi 6-7kWp (očekávám, že v zimě moc přímého světla v údolí neuvídím, proto zvětšuji proti 4,5kWp, na kterou my to vychází nejlépe - viz excel a poslední tabulka- od této hodnoty to moc neklesá), s baterií 12-14kWh. Tato konfigurace by nám měla poskytnou celkem slušnou soběstačnost při rozumné investici.

K bateriím a diskuzi na Grade B Lifepo4. Prohledal jsem hromady vědeckých článků a zjistil celkem dost informací, ale na Grade B/horší kvalitu neexistují ověřené informace, které by vyvraceli či potvrzovali youtubery. Myslím tím publikované vědecké články. Je toho spousta o stárnutí a vlivu teploty a rychlosti vybíjení (s vyšší teplotou i rychlostí stárnou mnohem rycheji) o tom, že skladování snižuje kapacitu, o odhadech kapacity, ale o snížení životnosti vlivem horší kvality z výroby/delšího skladování před expedicí jsem nenašel nic.

Asi koupím od nkon.nl a Grade B 272Ah od Lishenu.
Nkon píše v popisku "B grade: damage to wrap possible, cells not matched, not advised for EV but fine for ESS projects". Říkám si, že pokud budu platit kartou a přijde mi něco co není vhodné do ESS, vždy mohu využít chargeback a peníze si stáhnout zpět. Proč tam asi mají slevu 2% při platbě z účtu :-D

Co se týče světelných podmínek a naklonění panelů a difuzného světla. Viz podnět od Marko250.
Hledal jsem a je toho hodně málo, ale starší studie ukazují, https://www.researchgate.net/figure/Lon ... _222525357 že podíl na intenzitě ozáření difuzním světlem je více než poloviční v létě. V zimě 11/12/01/02 je to i více než 70%. Přesná data nemám. Studie je stará a je opravdu jediná co jsem našel, která studuje podíl difuzního a přímého světla.
Vycház z ní i toto video https://www.youtube.com/watch?v=RLIHD5Y ... YedaCenter - škoda, že to lidi nezajímalo a zabalili to
Na základě těchto informací přemýšlím, že panely nastavím na 10-15° sklon a abych nezabral zahrádku, rozdělím 1/2 na sřechu a 1/2 na konstrukci nad zahrádkou.
Slibuji si, že tak získám jak přímé světlo v zimě i v létě, ikdyž v zimě bude mít díky lesu nižší intenzitu, což by vzhledem k podílu přímého světla v těchto měsících nemělo být zásadní, tak doufám, že se mi podaří získat více difuzně rozptýleného světla a mít o trochu vyšší výkon v zimních měsících.

Prosím o objektivní kritku ať se ujistím, že mé závěry nejsou chybné.


Dík
VM
Chtěl bych se zeptat zda jste nakonec koupil baterie z Nkon.nl? A v jakém byli případně stavu. Diky
VitekMichalek
Příspěvky: 30
Registrován: pon srp 15, 2022 7:17 am

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od VitekMichalek »

Dobris22 píše:
VitekMichalek píše:Abych se v tom zorientoval udělal jsem si rozbor/simulaci na základě dat od Marka250, za což mu ještě jednou děkuji.
Jen prosím aby udal přibližné GPS souřadnice FVE ze které data pochází.

Pokud chcete, excel je v příloze. Když si zadáte do oranžových kolonek hodnoty své FVE/plánované FVE, spotřebu domácnosti, kapacitu baterie, pod jakou kapacitu budete nabíjet a o kolik kWh, vypočítá Vám to jak by se FVE chovala předchozích 6 let = kolik by v dané dny vyrobila, kolik by Vám zůstalo v baterce, kdy byste nabíjeli a co by Vás to stálo.
Excel by šel dodělat k dokonalosti, spojit to s investičními náklady atd. a najít fakt tu nejoptimálnější variantu, ale mě to takto stačí.

Dělám to proto abych věděl:
1. co mě čeká
2. jak to nejlépe vyvážit - najít ideální poměr výkonu FVE, kapacity baterii
Prostě abych necpal peníze do něčeho co mi nepomůže/nebude mít návratnost.


Mě vyšlo, že i s FVE o výkonu 4,5kWp a baterii 13,5kWh při spotřebě 4kWh denně (o 1/3 více než jsem napočítal) bych měl za celý rok dobíjet baterii centrálou jen 7x (průměr z 6ti let). Tedy náklady na benzín jsou 1700kč/rok. Z toho vychází, že nemá smysl kupovat LPG centrálu (návratnost je 34let já ji stejně koupím kvůli dílně, ale kdybych neměl dílnu, neměla by smysl) ani dělat battery pack na přenos energie za 10t (zůstal by nevyužit).

Pro nás je nyní nejvhodnější (ještě nemáme na elektromobil) FVE o výkonu mezi 6-7kWp (očekávám, že v zimě moc přímého světla v údolí neuvídím, proto zvětšuji proti 4,5kWp, na kterou my to vychází nejlépe - viz excel a poslední tabulka- od této hodnoty to moc neklesá), s baterií 12-14kWh. Tato konfigurace by nám měla poskytnou celkem slušnou soběstačnost při rozumné investici.

K bateriím a diskuzi na Grade B Lifepo4. Prohledal jsem hromady vědeckých článků a zjistil celkem dost informací, ale na Grade B/horší kvalitu neexistují ověřené informace, které by vyvraceli či potvrzovali youtubery. Myslím tím publikované vědecké články. Je toho spousta o stárnutí a vlivu teploty a rychlosti vybíjení (s vyšší teplotou i rychlostí stárnou mnohem rycheji) o tom, že skladování snižuje kapacitu, o odhadech kapacity, ale o snížení životnosti vlivem horší kvality z výroby/delšího skladování před expedicí jsem nenašel nic.

Asi koupím od nkon.nl a Grade B 272Ah od Lishenu.
Nkon píše v popisku "B grade: damage to wrap possible, cells not matched, not advised for EV but fine for ESS projects". Říkám si, že pokud budu platit kartou a přijde mi něco co není vhodné do ESS, vždy mohu využít chargeback a peníze si stáhnout zpět. Proč tam asi mají slevu 2% při platbě z účtu :-D

Co se týče světelných podmínek a naklonění panelů a difuzného světla. Viz podnět od Marko250.
Hledal jsem a je toho hodně málo, ale starší studie ukazují, https://www.researchgate.net/figure/Lon ... _222525357 že podíl na intenzitě ozáření difuzním světlem je více než poloviční v létě. V zimě 11/12/01/02 je to i více než 70%. Přesná data nemám. Studie je stará a je opravdu jediná co jsem našel, která studuje podíl difuzního a přímého světla.
Vycház z ní i toto video https://www.youtube.com/watch?v=RLIHD5Y ... YedaCenter - škoda, že to lidi nezajímalo a zabalili to
Na základě těchto informací přemýšlím, že panely nastavím na 10-15° sklon a abych nezabral zahrádku, rozdělím 1/2 na sřechu a 1/2 na konstrukci nad zahrádkou.
Slibuji si, že tak získám jak přímé světlo v zimě i v létě, ikdyž v zimě bude mít díky lesu nižší intenzitu, což by vzhledem k podílu přímého světla v těchto měsících nemělo být zásadní, tak doufám, že se mi podaří získat více difuzně rozptýleného světla a mít o trochu vyšší výkon v zimních měsících.

Prosím o objektivní kritku ať se ujistím, že mé závěry nejsou chybné.


Dík
VM
Chtěl bych se zeptat zda jste nakonec koupil baterie z Nkon.nl? A v jakém byli případně stavu. Diky
Ano koupil.
Přišli koncem minulého týdne.
Oživovat budu o asi víkendu.
Dobris22
Příspěvky: 13
Registrován: sob srp 20, 2022 10:23 pm

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od Dobris22 »

VitekMichalek píše:
Dobris22 píše:
VitekMichalek píše:
Chtěl bych se zeptat zda jste nakonec koupil baterie z Nkon.nl? A v jakém byli případně stavu. Diky
Ano koupil.
Přišli koncem minulého týdne.
Oživovat budu o asi víkendu.
A jak baterky vypadají? Máte je už zprovoznene a nějaké první dojmy? Uvažuji také o nákupu grade B z nkon.nl, tak budu rad za jakékoliv recenze na ne? Diky
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od kodl69 »

Z nkon.nl jsem kdysi v akci kupoval Sony VTC6, nový, po 2E, ty byly v pohodě. Co tam mají tak zajímavýho? LG HE2 po 0.99E? ty prodával Martin2190 před několika lety po 15kč... Ale skládat velkou baterku z 18650 by se mi teda jistě nechtělo. Lepší něco připlatit a udělat to z článků s "normální" kapacitou. Ono se to nezdá, ale když osazuješ desky na diybms V4 , musíš udělat propojky, nějakej držák, a celý to zkompletovat, tak to taky nějakou chvilku vezme. A spojování 18650 nevezme chvilku. A bez pojistkovejch drátků je to celkem nebezpečná věc...
Naposledy upravil(a) kodl69 dne úte říj 11, 2022 10:11 am, celkem upraveno 1 x.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Dobris22
Příspěvky: 13
Registrován: sob srp 20, 2022 10:23 pm

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od Dobris22 »

Dobris22
Příspěvky: 13
Registrován: sob srp 20, 2022 10:23 pm

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od Dobris22 »

Dobris22 píše:Uvažuji nad LIFEPO4 konkrétně https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4 ... grade.html .
Nemá někdo zkušenost s Grade B od EVE, případně vás názor na koupi těchto baterii? Cena je poměrně pěkná..
Diablo1st
Příspěvky: 1616
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od Diablo1st »

Mám Grade B EVE články z Alibaby a pre pevné inštalácie nevidím problém s ich využitím.
Ohľadom ceny, ja som platil za 16ks 2120€, čo vychádza na 132,5€/ks vrátane všetkých poplatkov.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od kodl69 »

pokud je to jenom dotrhaná folie nebo nějaký křivosti, tak bych neváhal ani chvilku. Cena vypadá celkem dobře, otázka je, kolik bude poštovný z Holandie.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Matess
Příspěvky: 1514
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od Matess »

z nkonu občas objednávám a zatím jsem žádný problém s ničím od nich neměl. Taky jsem tam na lifepo4 koukal...
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od kodl69 »

Já jsem kdysi kupoval sony VTC6 za super cenu, všechny OK. Dneska mi tam krom tohohle nepřijde nic zajímavýho, ale asi to raděj koupím o pár kaček dráž v česku...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
VitekMichalek
Příspěvky: 30
Registrován: pon srp 15, 2022 7:17 am

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od VitekMichalek »

Omlouvám se jsem trochu přetížený.
Baterie z Nkon.nl jsem naformátoval na vrchní napětí 3,652V
Jedná se o výrobce Lishen s kapacitou 272Ah
Po týdnu odpočívání
3,513
3,458
3,497
3,510
3,557
3,559
3,568
3,548
3,548
3,578
3,546
3,584
3,576
3,567
3,569
3,573

Mám to po dnu, ale vypisovat se mi to nechce. Vyhodnotil jsem, že 12 z nich je totožných/téměř, ale první krabice (došlo po 4ks v krabici), to jsou ty první 4ks, jsou od ostatních odlišné jak výsledným napětím tak průběhem poklesu napětí.

Ještě jsem na to nenarouboval BMS, ale myslím, že si s tím poradí. Půjde tam neey poslední revize.
VitekMichalek
Příspěvky: 30
Registrován: pon srp 15, 2022 7:17 am

Re: Čistý ostrov - bez přípojky na DS

Příspěvek od VitekMichalek »

Potřebuju od Vás poradit pánové.
Včera jsem si asi hodinkuhrál s nastavování střídače a neporařilo se mi ho přimět aby začal nabíjet baterii z generátoru.
Vždy to jen problikne, že nabíjí (video 26vteřina) ale hned to zhasne. Mám nastaveno, že pod 51V by měl nabíjet. Zkoušel jsem i vypnout střídač s připojeným napětím na svorky (230v) z genreátoru, tak aby nejel z baterie a vše teklo z generátoru do zásuvek, dle návodu by mělo dobíjet vždy a ... nic.

Víte někdo co s tím?
https://www.youtube.com/watch?v=RiU9bkgBUmw

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek