Limiter svepomoci pro obycejny on-grid menic

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Sluncejeelektrina
Příspěvky: 49
Registrován: úte úno 22, 2022 12:30 am

Limiter svepomoci pro obycejny on-grid menic

Příspěvek od Sluncejeelektrina »

Mam obycejny on-grid menic a samodelany vytezovac. Az na male pretoky v delce asi 0,5 vteriny to funguje dobre. Ale chtel bych zkusit doinstalovat vlastni limiter. Ale nevim, zda tim neodstrelim menic. Moje predstava je, pripojit solarni pole pres PWM regulator a dodavat menici 3kW jen tolik energie aby vytezovac nemusel polykat treba plnych 3kW. Menic ma dost velke vstupni kondenzatory, tak by PWM regulace v radu 1-5 kHz neudelala nejake vyznamne kolisani vstupniho napeti. Otazkou je, zda se s tim vyrovna MPPT v menici. Zkousel to uz nekdo? Mate nejake postrehy ci pripominky? Hrozi jeste nejaka zrada cim bych mohl neco pokazit? Udelal bych to uplne jednoduse pres Mosfet ktery zvladne 500VDC a 20A. To by melo stacit. Napeti naprazdno je 320V a zkratovy proud neco kolem 11A. Pro trvaly provoz bych pak vyuzil nejaky silnejsi Mosfet, treba 50A.
glottis
Příspěvky: 1918
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Limiter svepomoci pro obycejny on-grid menic

Příspěvek od glottis »

taky me to napadlo, pres pwm poslat napeti z panelu do menice a tim mu stahnotu vykon. Bojim se ale, ze vstup na to neni pripraveny a byl potreba nejaky lowpass filtr mezi mosfety a menic. Ideal tam proste posadit nejaky step down menic a ridit mu vystupni napeti.
Sluncejeelektrina
Příspěvky: 49
Registrován: úte úno 22, 2022 12:30 am

Re: Limiter svepomoci pro obycejny on-grid menic

Příspěvek od Sluncejeelektrina »

Ale to PWM by dodavalo takovou frekvenci, ze vstupni kondenzatory by to nadherne vyhladily. To by byl ten low pass filtr.
Nebo jednoduchou odporovou kaskadu v serii s panely a stahnout stupnovite napeti o par voltu.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek