ohrev vody s FVE byt

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
vla
Příspěvky: 1190
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od vla »

Měl bys mít rozdělené i teplo v teplé vodě, protože jsou ztráty v rozvodech a o ty by se měli majitelé bytů nějak rozdělit. Já mám ohřev vody přes léto vlastní a platím ten paušál pořád. Možná máte ten paušál všichni stejný, takže se nevyčísluje, ale měl by. Ale i tak jsem měl návratnost 5 let. Ohledně celkového zapojení jsem to tenkrát nějak zmastil, že když je zavřený domovní přívod TUV bere se voda z bojleru, když v něm dojde stačí otevřít domovní přívod a bere se domovní. Jediné co mám oproti ostatním navíc je zpětná klapka, aby mi sousedé nevycucli bojler.
Nemám rád tenhle stát.
mmv
Příspěvky: 219
Registrován: úte dub 13, 2021 10:45 pm

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od mmv »

lululi píše:Zdravím Páni. Akú zostavu by ste navrhli na balkón bytu kde sa zmestia cca 2ks panelov. Boiler by bol 50l Dražice a špirála najlepšie kúpiteľná v obchode (https://www.nadeta.cz/nahradni-dily/ohr ... iekflh8BU4) príp. zákazková. Pri suchej špirále sa nebránim ani DC napájaniu. Ďakujem
provozuji spirálu 2000W/230V + 700W/60V
na regulátor epever 4415 připojeny 2 panely 450Wp a baterie 48V a boiler OKC160 když svítí dává to přesně tolik proudu, co si vezme patrona
termostat AC DS nastavený na 30°C , druhý termostat (DC) nastavený na 55°C , je pravda, že je toto zapojeno do celého systému s ostrovní FVE, ale jako funční celek s menším boilerem ... by to mohlo fungovat i bez střídače a další zbytné bižu ::rolleyes::
toto je základ a pozůstatek po zapojení s modráskem, než byl modrásek nahrazen kingem, tahle část DC chvíli fungovala i bez střídače
9900Wp 6×ESM-450H, 6×UL-450M-144HV 8×VDS-S144 zzj 15°, 3600Wp 8×AS-6m144VV vvs 30° 2× Epever 4415, 1×Easun 8048, Axpert king 5kW, 240Ah staré olovo, 450Ah LI-ION mivvyenergy.cz
Hyp
Příspěvky: 263
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

I za nulovou spotřebu teplé vody zaplatíte. Jak se vyznat ve

Příspěvek od Hyp »

ChlapeczDediny píše:Ja teda mám na vyúčtovaní množstvo spotrebovanej teplej vody ako jednu položku a náklady na ohrev teplej vody ski druhu položku. A nič viac. Percentá sa týkajú ju rozpočítania tepla na kúrenie.
Na tom vyúčtování co zminujes, tak už tohle rozdělení nemáš, tam máš jen ty 2 položky co říkáš! V Česku k tomu musíš dostat speciální rozúčtování nákladů na teplou vodu a teplo, je na to zákon. U přípravy teplé vody je to natvrdo 30% základní versus 70% spotřební složka.

A u centralizovaného vytápění je ta základní složka variabilní… Obecně je doporučováno použít poměr 50 % základní a 50 % spotřební složka, v případě měřičů tepla pak počítat spotřební složku 60 % a základní 40 %.

Existuje jeden rozumbrada, co si řekl, že se odpojí od topení… má dokonce svůj web - no jo ale tím že zdemontoval ty měřiče topení, tak mu začli účtovat snad nějak trojnásobek a už se prosoudil snad k 1 000 000 Kč nákladů (svj advokát, jeho advokát)…

Takže když se odpojíš od vody,, je nutno nechat vodoměru A mít nulovou spotřebu, a pak platíš 30% základní složku, tak to je v Česku. Pokud by sundal vodoměr, tak má průser, neumožňuje měření, a napaří mu snad 300%.

I za nulovou spotřebu teplé vody zaplatíte. Jak se vyznat ve vyúčtování?
Zdroj: https://www.idnes.cz/finance/financni-r ... viteze_frp


Takže o teplé užitkovékové vodě je zbytečné diskutovat, stačí si vyhledat https://www.google.com/search?q=tepl%C3%A1+voda+30+70


Tedy Shrnutí: pokud neodebere the ani kubík teplé užitkové vody, stejně zaplatíte svůj podíl (velikost bytu) z 30% nákladů na její přípravu… I tak samozřejmě vás může vyjít levněji používat vlastní bojler.

U tepla už je to daleko nevýhodnější: tam zaplatíte zpravidla 50% základní složku a to ještě se nemůžete dostat pod 80% nákladů celého domu, jinak vám to stejně doúčtují. Takže řešit si indiv. vytápění v takovém případě je holý nesmysl.
ChlapeczDediny
Příspěvky: 229
Registrován: sob říj 16, 2021 10:55 am
Lokalita: Juh BBSK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 1700
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od ChlapeczDediny »

U topení je to u nás 40:60, pamatuji si to z hlasování na schůzi, o teplé vodě nemám povědomí. Přes byt ale jdou stupačky které nejsou izolované, tak mi budoucí (částečné) "odpojení se" nebude trhat žíly zaplatit tu fixní část, stejně mi vychází, že část tepla z rozvodu budu potřebovat. A pokud dojde na teplou vodu, tak i tak se mi to i finančně vyplatí i s tím paušálem.
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV, Epever 5420AN, 14s100p LiIon 18650 12 kWh + JK BMS 200A, Epever iPower 5 kW
Hyp
Příspěvky: 263
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Rozúčtování tepla a teplé vody v SVJ

Příspěvek od Hyp »

1) Asi jsem to špatně vysvětlil. O odpojení od společného topení vůbec neuvažuj, jednak to nejde, nikdy nikdo ti to nedovolí a společné radiátory nejsou tvoje a druhak i když budeš mít náměry nula tak vždycky zaplatíš minimálně 80% průměru zúčtovací jednotky!!! Každý totiž zaplatí v průměru minimálně 80% a maximálně 200% průměru zúč.jednotky=domu - přepočteno pochopitelně na plochu bytu. Počíta se to iterací tak dlouho, až to všem vyjde v těchto limitech ;-))

Důvod je jednoduchý, sám říkáš, že ti vedou stoupačky bytem, dále jsou prostupy stěnami. Takže soudruzi vymysleli způsob, že nikdo se nevychýlí od průměru o víc jak -20% (neboli sporřílkům dovolíme pouze 20% úspory) a +100% (plýtvačům i když protopí 1000% tak přirazíme maximálně 100%).

Chápete? Ještě ne? Tady je to vysvětleno hned v prvním odstavci od miňisterstva:

https://www.mmr.cz/cs/caste-dotazy/diky ... ni-hodnoty

Ale pozor, jakmile byt spadne do této korekce, tak už základní a spotřební složka nehraje vůbec žádnou roli pro ten byt. Ty limitní hodnoty se pak vztahují na celkový náklad za ten byt!!! To tam myslím na tom odkazu nevysvětlují, Ale v plyne to z toho zákona, i z toho rozúčtování tepla, Ale jen pokud máte přehled za celý dům, což se domům moc nechce dávat.


2) U přípravy teplé užitkovékové vody jste nehlasovali jednoduše proto, protože základní vs spotřební složka je vždy 30 vs 70% a nejde měnit. Při odpojení budeš mít na vodoměru nula (nesmíš vodoměr sundat), a zaplatíš pouze základní složku 30%. Jednoduché a někdy se vyplatí (tvrdili někteří na tomto fóru - asi mají bojler zdarma, soláry za hubičku a práci nepočítají), záleží, jakou máš spotřebu vody a jak drahá je ta spotřební složka u vás. Pokud by jsi to dům ohříval plynem, a byly velké ztráty ve stoupačkách, a byt potřebuje málo, tak si dovedu představit, že mu bojler lehce ušetří.
tdvorak
Příspěvky: 16
Registrován: pon úno 25, 2013 8:07 pm

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od tdvorak »

Hyp píše:
tdvorak píše: Cenove me to vyslo na 400€ bojler (30L verze)
30L stoji teoreticky 529€ https://fothermo.com/en/products/30l-ph ... ter-heater Kdys a kde to kupoval?

Takze mas 580Wp a to ohreje tech 30 L do kdy, jeste do konce rijna? To asi uz ne, ne? Pry za 3,75 hodiny nahrato? https://fothermo.sharepoint.com/sites/f ... %2FEnglish nechapu ze vsechny 3 velikosti maji max heating power 550W a doporucene Wp jsou ale znacne odlisne, na co 600-1200 Wp u toho 80L, to jako kdyz bude malo svitit slunicka aby 1200Wp panely daly alespon 550W?

Kupoval jsem 11. brezna od Offgridtech za ctyri stovky eur. Kdyz to bude ohravat 30L do konce rijna, tak budu spokojenej. Kdyz ne, zeblaznim se. Se 2 panelama nemuzu cekat zazraky, zejo.

Elektronika je, tusim, ve vsech bojlerech stejna - proto stejny udaje. Jasne, vic panelu znamena vetsi sance, ze system pojede na maximum i pri horsich podminkach.

Prijde mi to jako slusny reseni, kdyz puvodni tazatel hleda neco do bytu na 2 panely na balkone. Nic vic, nic min :-)
Hyp
Příspěvky: 263
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od Hyp »

A fakt je to za ty 3 hodiny natopeny? Přepnuto na klasických 230 V asi nejde co? Bohužel všechno zdražený, a vy koupený.

Ty jsi s pro ten bojler asi zajel do Německa? Protože s dopravou by to bylo asi o hodně dražší :?:
tdvorak
Příspěvky: 16
Registrován: pon úno 25, 2013 8:07 pm

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od tdvorak »

Hyp píše:A fakt je to za ty 3 hodiny natopeny? Přepnuto na klasických 230 V asi nejde co? Bohužel všechno zdražený, a vy koupený.

Ty jsi s pro ten bojler asi zajel do Německa? Protože s dopravou by to bylo asi o hodně dražší :?:
Ty dva panely ohrejou bojler v pohode 2x denne, testovano od dubna do ted (i kdyz ho, pravda, nikdy nevycucnu do prazdna a nespadne na 10st).

Bydlim v Rakousku, postovny tak bylo zadarmo :) Do CR by to bylo 15€ postovny, taky zadna velka palka.

Prepinani na 230V jsem nezkousel, provozuju ho v chatce bez pripojky k DS, takze jen ty panely. V nastaveni je moznost vybrat teplotu, pri ktery 230V adapter vypina. S nejakym hloupym casovacem a rozumnym nastavenim teploty by tak 230V byla skvela zaloha, kdy odpoledne bojler dohreje, pokud pres den nesvitilo dostatecne.

Vyprodano je, pravda. Skoda.
crc32
Příspěvky: 35
Registrován: ned čer 26, 2022 6:48 pm

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od crc32 »

ChlapeczDediny píše:U topení je to u nás 40:60, pamatuji si to z hlasování na schůzi, o teplé vodě nemám povědomí. Přes byt ale jdou stupačky které nejsou izolované, tak mi budoucí (částečné) "odpojení se" nebude trhat žíly zaplatit tu fixní část, stejně mi vychází, že část tepla z rozvodu budu potřebovat. A pokud dojde na teplou vodu, tak i tak se mi to i finančně vyplatí i s tím paušálem.
Ohrev vody resi vyhlaska 269/2015, je kratka, kouknete na ni, paragraf 4 https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-269

Jinac jak pise Hyp akorat s tema souhruhama bych byl opatrnejsi, ono to ma docela smysl, jde o to ze kdyz nekdo nebude topit (dle soudruhu to znamena byt pod 80% prumeru celeho domu) tak se vyznamne prizivuje na teplu ktere k nemu doputuje od sousedu a navic se tim zatezuje vice konstrukce domu (tepelne mosty) a pod..

Problem neni ten princip i kdyz je samozrejme otazka jestli tech 80% je v cajku nebo by to chtelo dat o neco niz, problem je spise v tom ze aby to fungovalo ferove je treba si nechat spocitat od autorizovane osoby ty korekcni koeficienty (prostupy zdma) pro kazdy byt - protoze zalezi kolik ma napriklad venkovnich zdi atd..

Obecne ty zakony a vyhlasky znamenaji ze lidi v jednom dome by se primarne meli spolecne domluvit a vybrat spolecne co nejlepsi reseni. Jestli se lidi v dome neumi spolu domluvit pak je to ciste demonstrace hlouposti protoze si strilej do vlastni nohy (to ze se vylepsi jejich spolecny dum znamena i vylepseni jejich jednotky tj. zvyseni hodnoty jejich majetku).
cipis
Příspěvky: 4318
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od cipis »

Ono to nikdy spravedlivé nebude. Jestli někdo brečí, že vytápí sousedy, tak si má zateplit stěny/strop. Když mám problém s hlukem, tak si prej já mám odhlučnit příčku (pověšená TV na zdi u sousedů).
A daleko větší ródeo je v momentě, když není společné vytápění, ale každý má svoje kotle. Typicky hornické bytovky z 50. let, které se dovybavovaly sice hromadně, ale individuálně každý byt. Já ani topit momentálně nemůžu, protože jsem ty zrezavělé trubky musel odřezat a zatím dělám zednickou :D A do ledna tam nikdo ani omylem bydlet nebude, s tím mým tempem prací ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
crc32
Příspěvky: 35
Registrován: ned čer 26, 2022 6:48 pm

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od crc32 »

Ano, protoze bydlet s cizima lidma v jednom dome je ta nejnarocnejsi forma bydleni (na hlavu). Spousta lidi takto bydli a nema na to (hlavou) bohuzel to neni tak jednoduche bydlet si tak aby to kazdemu vyhovovalo na to je nas na planete asi uz moc. Chtel jsem poukazat na to ze je to krasna ukazka toho jestli jsme vubec schopni se na necem domluvit (jako sousedi) - ma to presah do obecni urovne, mesta, statu (politika). Pritom nejaka spolecna dohoda je VZDY nejvyhodnejsi pro obe/vsechny strany.

Do pricek mezi byty pokud neni vase (viz prohlaseni vlastnika - vetsinou to je spolecny majetek) by se nemelo individualne zasahovat, je to zas o tom ze je treba udelat spolecne koncepcni systemove reseni (rekonstrukce domu jako celku napriklad). Lidi jsou hloupy no...
Hyp
Příspěvky: 263
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od Hyp »

Lidi a domluvit? Chcete videt rozsudek, az k dovolani (3. instance) doslo, kdyz hloupe SVJ zakazovalo vlastnikovi vrut cca 88 mm, z toho cca 55 mm do zdi a vymontovalo mu jej :-) Mel k nemu prisroubovany nakupni kosik na svem gar.stani a ostatni asi taky chteli jezdit s nakupama s jeho kosickem:)

Tak vrut zazaloval a za 4-5 let prosoudili asi tak 120 000 korun (pocitam advokatni naklady obou stran a soudni vylohy) kvuli jednomu vrutu…

…a advokat mu to vyhral nad SVJ, takze 120.000 korun nakonec zaplatili vsici vlastnici z hloupeho svj za prohrany SOUD O VRUT podle sveho podilu na dome - a vlastnik muze instalovat vrut i bez souhlasu SVJ. A diky mu za to, alespon se uz jde odvolat na ten judikat, kdyz deb*love ve vyboru SVJ budou nesmyslne buzerovat.

Ve vedenich SVJ jsou casto magori a zavistivci a nejen tohle budiz dukazem. A ze lidi jsou hloupy? No to neni zadna novinka, polovina lidi ma podprumerny intelekt :-))
cipis
Příspěvky: 4318
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od cipis »

TO je holt pozůstatek domovní důvěrnice, domovního výboru a dalších postkomunistických manýrů.
Ten vrut by mě nasral taky a dal bych to též k soudu.
Je pravda, že někteří problémy řeší výbuchem, jak ten důchodce ve Frenštátu nebo kde.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Hyp
Příspěvky: 263
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od Hyp »

cipis píše:TO je holt pozůstatek domovní důvěrnice, domovního výboru a dalších postkomunistických manýrů.
Ten vrut by mě nasral taky a dal bych to též k soudu.
Je pravda, že někteří problémy řeší výbuchem, jak ten důchodce ve Frenštátu nebo kde.
Ted uz nemusis, kdyz je judikat “soud o vrut” a kdyz ten dum zaplatil cca 120 000 Kc za to, aby byl judikat :-)) Apon ze tak, vetsina soudu konci plychtou, zmeskanim, jedna strana to vrpzda v pulce, ze se k judikatu nedohrabem.
crc32
Příspěvky: 35
Registrován: ned čer 26, 2022 6:48 pm

Re: ohrev vody s FVE byt

Příspěvek od crc32 »

Hyp píše:
cipis píše:TO je holt pozůstatek domovní důvěrnice, domovního výboru a dalších postkomunistických manýrů.
Ten vrut by mě nasral taky a dal bych to též k soudu.
Je pravda, že někteří problémy řeší výbuchem, jak ten důchodce ve Frenštátu nebo kde.
Ted uz nemusis, kdyz je judikat “soud o vrut” a kdyz ten dum zaplatil cca 120 000 Kc za to, aby byl judikat :-)) Apon ze tak, vetsina soudu konci plychtou, zmeskanim, jedna strana to vrpzda v pulce, ze se k judikatu nedohrabem.
ano ma to tento pozitivni dusledek, ono "hloupe" SVJ nam neumyslne za sve penize takto pomohlo :)

dohoda je mozna, kdyz nejsou hloupi lide, neni to proste pro kazdeho, nekdo se dokaze dohodnout, edukovat, presvedcit i ty hloupe a pak to funguje fajn (jsou takova SVJ) a jsou take samozrejme SVJ kde je to nekonecna prehlidka hlouposti a ti pak jen plati a plati a plati a nadavaji na vse. Je to nejnarocnejsi forma bydleni - ja to radsi v SVJ zabalil (pote co mistni spravcovska firma zacla rozesilat lzive obvineni za ucelem udrzeni si vlivu a zakazek - soud jeste bezi).

je to vse obraz stavu nasi spolecnosti, postupne ale pomalicku se to zlepsuje bych rekl, i kdyz ted si nejsem jist, kdyz je stale 30% cechu schopno volit stbaka, moralniho dezolata a lhare jako sveho leadera (tj. mel by to byt ten nejlepsi z nas).

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek