Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř srp 10, 2022 5:32 am


Automatický přepínač

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody

Automatický přepínač

Příspěvekod RSvorcik » čtv srp 04, 2022 6:03 pm

Dobrý den,
má někdo zkušenosti s tím to přepínačem.
https://de.aliexpress.com/item/10050013 ... pt=glo2deu
jde o to jestli to jde zapojit obráceně kde bude sit jako hlavní. Ne jak uvádějí ,že fotovoltaická elektrárna bude jako hlavní. Dále zda se to vejde do modulového rozváděče s maskou. Mně se zdá, že je to o 10mm vyšší než ostatní přístroje co je dávají do rozváděče. Pak jak fungují pomocné kontakty zda by mohli spínat ještě další stykač pro odpojování hlavního přívodu v jiném rozváděči.
?
RSvorcik
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte úno 08, 2022 10:29 pm

Re: Automatický přepínač

Příspěvekod kkristian » čtv srp 04, 2022 8:13 pm

So zapojenim naopak by ziadny problem nemal byt. Velkost ats je rovnaka ako cohokolvek na din liste,nikde nic nevytrca.
?
kkristian
 
Příspěvky: 13
Registrován: pát kvě 06, 2022 9:39 am

Re: Automatický přepínač

Příspěvekod jova » čtv srp 04, 2022 8:32 pm

Ono to celkově vyšší asi nebudou, ale ta rozšířená část se svorkami vyšší je, takže třeba do mého rozvaděče se pod panel nevejde.
Nemám konkrétně tenhle typ, mám tam nahoře síť, dole generátor a funguje mi tak, že pokud je připojený tuším na síť, tak je tam neustále sepnuté vnitřní relé a odebírá proud. Což o to, to by mi tolik nevadilo, ovládám to impulzem, ale problém je, že to relé přepíná, tedy v mém případě pak bohužel nepřepíná, ty pomocné kontakty.
Edit, mám tenhle typ:
https://de.aliexpress.com/item/40009444 ... 8494%21rec
Podle označení TOQ5 to bude stejné co chceš koupit.
?
jova
 
Příspěvky: 40
Registrován: ned črc 10, 2016 9:39 pm

Re: Automatický přepínač

Příspěvekod RSvorcik » čtv srp 04, 2022 9:37 pm

Tak to vypadá, že to bude jako většina výrobků z číny. Na fotce a popisu super, ale v reálu buď nepoužitelné nebo na dodělání. Ta velikost je problém nelze provozovat rozváděč bez krycí masky. Ty kontakty jsem potřeboval využít. Vypadá to tak, že bude lepší použít stykače + relé na zpoždění. Jen budu muset najít vhodné stykače ,alespoň na 32A se čtyřmi polý a ovládacími kontakty a mechanickým blokování. Zapojení už nebo takový problém jen se to musí navzájem blokovat a doplnit o předepsané ochrany sítě a dálkové vypínání co požaduje ČEZ pro výrobny.
?
RSvorcik
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte úno 08, 2022 10:29 pm

Re: Automatický přepínač

Příspěvekod jova » čtv srp 04, 2022 9:50 pm

Ono ti to fungovat bude, jen upozorňuju, že budeš muset mít neustále pod proudem ty přepínací cívky, aby ty pomocné kontakty spínaly, jak mají. Ten krycí plast nedokážu posoudit, asi bude hodně záležet na konkrétním rozvaděči. V tom mém to prostě nesedí.
?
jova
 
Příspěvky: 40
Registrován: ned črc 10, 2016 9:39 pm

Re: Automatický přepínač

Příspěvekod eman » čtv srp 04, 2022 10:36 pm

Tahle shitka ráda hoří, pozor na to. Je to samozdřejmě oholené na kost. Na DIY fóru je něco a na jihoafrickém foru o FVE je také pár diskuzí.....zapomněl jsem link. :(
Ale je to levné, tak to české držgrešle milujou, bez ohledu na bezpečnost.
?
eman
 
Příspěvky: 285
Registrován: pát srp 31, 2012 8:20 pm

Re: Automatický přepínač

Příspěvekod RSvorcik » pát srp 05, 2022 6:44 pm

Než ještě nakoupím stykače ví někdo o nějakém hotovém řešení přepínání sítí v automatu. Které by bylo spolehlivé.
?
RSvorcik
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte úno 08, 2022 10:29 pm

Re: Automatický přepínač

Příspěvekod cipis » pát srp 05, 2022 8:34 pm

6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1024
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Automatický přepínač

Příspěvekod RSvorcik » pát srp 05, 2022 9:13 pm

To je sice pěkné, ale je to pouze jednofázové na 16A. Já potřebuji 25A až32A třífáz + N
?
RSvorcik
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte úno 08, 2022 10:29 pm

Re: Automatický přepínač

Příspěvekod mgx » pát srp 05, 2022 10:24 pm

Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 280
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Automatický přepínač

Příspěvekod sisdale » sob srp 06, 2022 7:26 am

mgx píše:https://new.abb.com/low-voltage/products/switches/automatic-transfer-switches


Tyto jsem zvazoval, ale potrebuji hrozne mista a nevejdou do standardniho domovniho rozvadece. Vypada to ze jejich urceni je primarne prumyslove a tomu odpovida taky cena.
?
sisdale
 
Příspěvky: 53
Registrován: sob črc 02, 2022 8:13 pm

Re: Automatický přepínač

Příspěvekod mgx » sob srp 06, 2022 9:45 am

doma mam manualny prepinac sieti, zmesti sa na DINlistu, zabera 6 modulov (ak je bez prepinania Nka).

https://new.abb.com/products/sk/1SCA104913R1001/ot40f3c

nie je automaticky, ale to mi nevadi, pretoze automatiku mam v studeri. toto je len pre pripad, ze potrebujem odstavit FVE a prepnut na DIS>
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 280
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Automatický přepínač

Příspěvekod Neo » sob srp 06, 2022 11:36 am

eman píše:Tahle shitka ráda hoří, pozor na to. Je to samozdřejmě oholené na kost. Na DIY fóru je něco a na jihoafrickém foru o FVE je také pár diskuzí.....zapomněl jsem link. :(
Ale je to levné, tak to české držgrešle milujou, bez ohledu na bezpečnost.

Hoří všechno, i výrobky renomovaných výrobců. Záleží na frekvenci spínání a zatížení.
Težko najdeš za levnýho číňana "bezpečnou" náhradu.
Klidně sem můžeš hodit link na nějaký bezpečný elektricky ovládaný 4P přepínač sítí na 40-50A :)
++
?
Neo
 
Příspěvky: 54
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm
Bydliště: doma


Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'