Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř srp 10, 2022 6:16 am


Zapojení Axpert King II na DS

Měniče Axpert
Předchozí

Re: Zapojení Axpert King II na DS

Příspěvekod martesik » čtv srp 04, 2022 12:57 pm

cipis píše:Chybi celkova koncepce, takhle to vypada, ze byly panely, no tak co s nima dal, no tak neco nakoupim ... Tohle bylo na BELa a vodu, jinak to chce jeste dalsi obrovske investice, nekolik desitek tisic do baterie, ale stejne to s tak malym polem bude mit problem.
Je to takove simrani, pokud teda 3x25 neni tezce predimenzovane, ale pak je cesta uspor to snizit.

Já mám taky 3x25A, ale to bylo kvůli elektrokotli. Teď mám TČ, v monovalenci bere max. 2kW na jedné fázi. Plus 3x2kW patrona pro bivalenci, na bivalenci jsme letos ale ještě mrazy u nás na JM neměli. Měřím průběžně spotřeby pomocí Shelly 3EM, nejvíc si potáhne indukční deska 2x 3,6kW. Zbytek spotřebičů spíš šimrá, semtam nějaká pračka/myčka ohřev na pár minut. No a jednou za půl roku cirkulárka cca 3,5kW 3F. Od dubna do října spotřeba průměrně 12kWh/den vč. teplé vody pro 5 lidí.
?
martesik
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv zář 09, 2021 7:56 am

Re: Zapojení Axpert King II na DS

Příspěvekod Fabca » čtv srp 04, 2022 2:16 pm

cipis píše:Chybi celkova koncepce, takhle to vypada, ze byly panely, no tak co s nima dal, no tak neco nakoupim ... Tohle bylo na BELa a vodu, jinak to chce jeste dalsi obrovske investice, nekolik desitek tisic do baterie, ale stejne to s tak malym polem bude mit problem.
Je to takove simrani, pokud teda 3x25 neni tezce predimenzovane, ale pak je cesta uspor to snizit.


Tak předimenzovaný to samozřejmě je, dokonce jsem měl na baráku 2 elektroměry 1x25 a 3x25, tak ten 1f jsem zrušil a nechal si 3F.

Baterie chci v současné době dát 4x12v 180Ah olověné, aby to aspon mohlo fungovat. Další panely samozřejmě mám v plánu.

Ono já bych potřeboval právě něco ve smyslu toho GWL SUN 2000g nebo jak se to píše ten modrásek. Ono to sice je rodinný barák, ale nejsme tam každý den, je to spíš taková častější chalupa. Ale jede mi tu furt lednice, mrazák, bojler 2kw dražice, kamery, alarm, router, bazenová filtrace plus 400w tepelné čerpadlo. Chtěl jsem to právě využít na tady ten stálý odběr s tím, že když to nespotřebuji vše nevadí, ale pak třeba někdy v týdnu či o víkendu, když mi to třeba i částečně vykryje nějakou spotřebu, televize, nahřátí bojleru, myčku, pračku apod. tak bych byl rád. Priorita je pro mě ukrmení těch standby spotřebičů. A právě proto jsem chtěl kinga, že nemá přetoky a měl by umět vzít si rozdíl mezi výrobou panelama a odběrem ze sítě nebo z baterek.

Byli u mě různí prodejci FVE, Eon, schlieger apod. ale dávat 200-250 tis. za FVE se mi nechtělo, na to že tam vlastně nebydlím.
?
Fabca
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob úno 12, 2022 9:42 am

Re: Zapojení Axpert King II na DS

Příspěvekod Kostěj » čtv srp 04, 2022 2:51 pm

Fabca píše:...můžu přerušit (hlavní přívod) vedení 4x10 a vložit tam... Axperta? Tzn. že by veškerá elektřina z např. L1 z DS šla přes axperta a zbylé 2 fáze by pokračovaly normálně přímo do podružného rozvaděče?

Mám to v plánu také tak. Hlavní přívod mi jde od ČEZ hodin venku do domu sklepem a pokračuje do přízemí do hlavního rozvaděče. FVE bude ve sklepě, tam bude přerušena jedna fáze a osazen přepínač sítí. Takže do hl. rozvaděče půjde ta dotyčná fáze buď z Axperta, nebo ze sítě (porucha, přetížení, prázdné baterky). Nebo pokud budu chtít řezat dřevo (no ještě budu muset ověřit, zda když Axpert dostane na vstup síť, je na výstupu z Axperta napětí ve stejné fázi). Axpert bude mít vlastní jistič na vstupu, tím půjde přívod vypnout kdykoliv.
?
Kostěj
 
Příspěvky: 232
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm

Re: Zapojení Axpert King II na DS

Příspěvekod Fabca » úte srp 09, 2022 11:46 am

Abyste věděli jak jsem se nakonec rozhodl, tak to zapojím tak jak jsem původně chtěl, ale zakomponoval jsem tam nějaké vaše připomínky, zejména týkající se 3F motorů apod.

Prostě ten kabel přerušim jak jsem měl původně v plánu. Udělám si tam "mini" rozvaděč v TN-C, tzn. že si tam dám 3F jistič, ze kterého si můžu vytáhnout 3F kamkoliv na cokoliv (třeba i ten motor), případně doplnit proudových chraničem apod. Z tohoto 3F jističe si vytáhnu jednu fázy na jistič Axperfta a PEN, které přivedu do Axperta a z Axperta potáhnu opět L a PEN do podružného rozvaděče v domě, kde jsou pak veškeré spotřebiče v domě. současně pak povedou zbylé dvě fáze z toho 3F jističe dál do domu.

Šlo mi hlavně o to jestli když zapojím Axperta v TN-C, a výstup taktéž TN-C jestli se nějak nepoškodí nebo tak něco. Co jsem ale pročetl tady různá vlákna tak by se tomu nic stát nemělo. Tím pádem docílím, že všechna elektřina z L1 poteče přes Axperta a nebudou tudíž hrozit nějaké přetoky. Nebudu muset ani dělat nějaké zásahy do zdí apod.

Nějaký váš názor a komentář?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Fabca
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob úno 12, 2022 9:42 am

Re: Zapojení Axpert King II na DS

Příspěvekod Majkl » úte srp 09, 2022 11:48 am

FV pole - 15,75kWp mono panelů (24ks AUO+24ks GWL)
Nabíjení a invertory - 2x PIP5048MK paralelně + 2x 60A MrPower
Baterie - 34kWh LiIon (10P15S 60Ah )
Řízení vytěžování a vzdálené ovládání (MQTT) - LK3 + Home Assistant
Online dohled - na RPi běžící SolarAssistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9258/,
Uživatelský avatar
Majkl
 
Příspěvky: 330
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Zapojení Axpert King II na DS

Příspěvekod Fabca » úte srp 09, 2022 11:56 am



studoval jsem to celý minulý týden to forum a včera někdo založil podobné vlákno. Pročtu a dyžtak přispěju. Díky
?
Fabca
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob úno 12, 2022 9:42 am

Předchozí

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'