Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv srp 18, 2022 3:32 am


4xMultiplus ?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty

4xMultiplus ?

Příspěvekod Vlasta Hirka » pát črc 29, 2022 9:25 pm

Zdravím všechny. Upustil jsem od dotace a najednou mam dilema. Protože, ale nechci přijít o výhodu DS, tak chci mít FVE přihlášenou. A teď nevím, jestli 3f systém bude stačit výkonem 2, 4kw na fazi. Asi ne. Takže spojit paralelně do 1f, ale to nejde přihlásit. Tak mě napadlo dokoupit ještě jeden multiplus a ten přihlásit, jako 1f FVE. Fungoval by ostrov s hybridem na jedné baterii ? Je to úplná kravina? Ono by to fungovalo v podstatě jako nabíječka.
?
Vlasta Hirka
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř črc 27, 2022 7:22 am
Bydliště: Líně

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Diablo1st » pát črc 29, 2022 9:37 pm

To už môžte rovno prihlásiť 10kW 3F Fronius + 3x Multiplus 5kW + baterky. Ide o tzv. AC Coupling a v 1F verzii ju má oficiálne užívateľ Quickyprd.

Potrebujete 3F systém? Lebo je to proste drahé. Lacnejšie je dať 2x5kW meniče a automatické prepínanie na siet pri slabej batérii.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 391
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Vlasta Hirka » pát črc 29, 2022 9:44 pm

3f nepotřebuji, ale už mám 3x MP 3000, a teď hledám řešení. Prodat je nechci.
Jak to může mít Quickyprd, přihlášené, když je omezení na 10 kw ? Softwarové omezení výkonu prý ČEZ neuznává.
?
Vlasta Hirka
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř črc 27, 2022 7:22 am
Bydliště: Líně

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Diablo1st » pát črc 29, 2022 9:49 pm

On má 1F systém, 3,6kWp on-grid + Multi 5kW + 48V batérie. Treba sa pýtať jeho - LINK

Keď už máte 3x MP3000 tak presne ako píše kolega. Zapojíte žravejšie spotrebiče pred MP a čo nebude MP stíhať dotiahne sa z DS.
Naposledy upravil Diablo1st dne pát črc 29, 2022 9:52 pm, celkově upraveno 1
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 391
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod glottis » pát črc 29, 2022 9:49 pm

Vlasta Hirka píše:Zdravím všechny. Upustil jsem od dotace a najednou mam dilema. Protože, ale nechci přijít o výhodu DS, tak chci mít FVE přihlášenou. A teď nevím, jestli 3f systém bude stačit výkonem 2, 4kw na fazi. Asi ne. Takže spojit paralelně do 1f, ale to nejde přihlásit. Tak mě napadlo dokoupit ještě jeden multiplus a ten přihlásit, jako 1f FVE. Fungoval by ostrov s hybridem na jedné baterii ? Je to úplná kravina? Ono by to fungovalo v podstatě jako nabíječka.


pokud to chces prihlasit, muzes to mit jako normalni hybrid, tedy cast ongrid a cast za backupem. Pak ty 2,4kw nebo kolik na fazi staci ne? Zbytek doda ds. Pak ti tvoje fve da treba 90% spotreby. Kdyz budou dostatecne baterie. nebo jsem nepochopil otazku
?
glottis
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Vlasta Hirka » pát črc 29, 2022 10:12 pm

Tak jsem to chtěl původně a všechno bylo jasné. Ale mezi tím jsem pořídil klimy a to už souběh spotřebičů neuhlidam. A teď mě tady ještě Diablo nahlodá s froniusem a jsem tam kde jsem byl před půl rokem. :-)
Nechci moc sosat ze sítě, leda v zimě.
?
Vlasta Hirka
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř črc 27, 2022 7:22 am
Bydliště: Líně

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Diablo1st » pát črc 29, 2022 10:22 pm

Veď treba využiť výhodu hybridov, že si dokážu pomôcť s DS.

Čiže treba to zapojiť:
DS - smartmeter - žravé spotrebiče - meniče - back-up

Takto by nemal byť problém s preťažením. Victron toto má pod ESS - celkom dobré video ohľadom toho - TU
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 391
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod bublich » pát črc 29, 2022 10:28 pm

A není to málo Antone Pavloviči?Zdravím Línský sluneční reaktor.
Uživatelský avatar
bublich
podporuje fórum
 
Příspěvky: 250
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Vlasta Hirka » pát črc 29, 2022 10:34 pm

bublich píše:A není to málo Antone Pavloviči?Zdravím Línský reaktor.

Ahoj. Fronius jsem škrtnul, není na bezpečné napětí. Takovej zaklad a já to nenapsal.
Omlouvám se. Chci systém do 120 V
?
Vlasta Hirka
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř črc 27, 2022 7:22 am
Bydliště: Líně

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Quickyprd » sob črc 30, 2022 10:17 am

Mám 1F AC Coupling Fronius + MP II 5kVa. Legálně přihlášen a maká jak má. Ale mám pasivní domek a mimo tuhle fázi jen přímotopky co stejně jednou jen v zimě kdy FVE nedává. Menší výkon než 4000W bych nebral. Takhle když se hlídám, tak jede vše jen z Victronu. Při 3,6kWp poli jsem od dubna kolem 90% soběstačnosti...a to topím do bazénu a chladím....2400W Multiplus utáhne "jen"pračku/myčku/konvici a nic dalšího, to je málo. 4kW utáhne jmenované a k tomu ještě běžné spotřebiče...televizi, routery, lednici, větrání i 0,5kW TČ na ohřev vody...jsem totálně spokojen. A funguje i při výpadku sítě, čili manželka může prát či já vařit i když soused bude chodit s baterkou :-D Ale "kdybych" nebyl blbej a věděl vše od začátku, tak bych bral rovnou MP II a k tomu originál MPPT. AC Coupling je v mém případě jen rovnák na vohejbák. Pač jsem měl prvotně on-grid a bylo mě líto vyhodit kus poctivého rakouského železa. Výhodu to má snad jen v tom, že to krmí přímo 230V co je na fázi když svítí a teprve potom jde do baterky a takže mám legálně max. výkon na fázi a nyní mohu přidat DC coupling s MPPT a to už nikam nehlásit, jelikož ESS Victron umí vypnout odděleně přetoky z AC i DC couplingu.(šedá zóna, panely budou tam kam z ulice nikdo nevidí.,..ani sousedi :-)
Jinak legalizace u ČEZ byla splněna díky výkonu pole. Měnič má více než povolených 3,7kW, ale projekční revizák uznal, že započítá jen výkon pole. Multiplusům zdar :-) A ještě bacha na hluk. Když jedou na plný výkon, tak to zrovna tichošlápci nejsou. V technické místnosti to neva, ale třeba z druhé strany zdi u ložnice bych to fakt nechtěl.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 201
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Quickyprd » sob črc 30, 2022 10:29 am

Ještě dodatek: Pololegální cesta ještě je, pokud by distributor schválil výkon dle měniče a nen dle pole. Tak mít výkon třeba 7kWp a 1x MP II 3kVa. Udělat oficiální legální přihlašovací kolečko a jak panáček z oranžové revize vše schválí, tak se připojí druhý Multiplus do serie. Jen se pak musí ohlídat přetoky. Pač kdyby do sitě teklo více jak 2400W, tak by se možná divil. Ale když se přetoky vypnou, tak tam MP pošle max. krátkodobě pár set pří velkých výkonových špičkách. Což se do 2,4kW jistě vejde. Ale jak říkám není to již zcela legální ;-)
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 201
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Vlasta Hirka » sob črc 30, 2022 10:35 am

Diky za vyčerpávající odpověď. Asi mám tedy jasno. Jeden MP ll s mppt na Ess legálně a 3 MPIl na 1f ostrovně. Jak rozhazet spotřebiče ještě promyslím, ale furt nevím, jestli to může být na jedné baterii. Snad jo .Cerbo-gx to nějak pohlidá.
Jinak diky bublichovi, za jeho čas a ochotu, v podstatě to staví on, byť mojima rukama..
?
Vlasta Hirka
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř črc 27, 2022 7:22 am
Bydliště: Líně

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod bublich » sob črc 30, 2022 2:10 pm

Uživatelský avatar
bublich
podporuje fórum
 
Příspěvky: 250
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod ladik » ned črc 31, 2022 1:45 pm

Nam ted EGD schvalilo pripojit 10kW FV pole s 15kW 3x menici MultiPlus II 5000kW a to jsme jen dali normalni zadost zadna nelegalni cesta nebo pres nekoho.
A stale nechapu proc lidi tlaci Fronius s kombinaci 2x MultiPlus to mi hlava nebere, muze mi to nekdo racionalne vysvetlit?
Prece kdyz dam 3x Multiplus II mam 3F system, kdyz chci a za stejne prachy, navic s vetsim vykonem to mam do rezervy a jednim SW resenim.
?
ladik
 
Příspěvky: 44
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Vlasta Hirka » ned črc 31, 2022 4:39 pm

Tak to vzali podle výkonu panelů . To je dobrý, U ČEZ by to asi neprošlo. Já přihlásím 3.3kwp a jeden Multiplus ll 3000 na západní stranu střechy a zbytek střechy postupně poseju panelama co se vejde, pro ostrov ..
?
Vlasta Hirka
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř črc 27, 2022 7:22 am
Bydliště: Líně

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Diablo1st » ned črc 31, 2022 8:09 pm

ladik píše:A stale nechapu proc lidi tlaci Fronius s kombinaci 2x MultiPlus to mi hlava nebere, muze mi to nekdo racionalne vysvetlit?
Prece kdyz dam 3x Multiplus II mam 3F system, kdyz chci a za stejne prachy, navic s vetsim vykonem to mam do rezervy a jednim SW resenim.


To je nejaká divná kombinácia. Kde si takú videl?

AC Coupling Fronius + Victron funguje veľmi dobre, keďže vedia dátovo komunikovať. Má to svoje výhody, ak ide časť výkonu priamo do AC cez on-grid Fronius a časť výkonu do DC cez regulátor. Je tam o niečo lepšia účinnosť systému, keďže Fronius sa stará o AC spotrebiče a regulátor o nabíjanie batérie. Len cenovo to je už horšie, lebo za jedného Froníka sa dajú kupiť dva regulátory, takže za o málo účinnejší systém človek zaplatí viac.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 391
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod ladik » pon srp 01, 2022 12:21 am

3x Victron Multiplus II 3F je uplne normalni a standartni kombinace, uplne stejne to je se Studerem.
?
ladik
 
Příspěvky: 44
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Quickyprd » pon srp 01, 2022 6:10 am

Já mám AC coupling Fronius-Multiplus jako retrofit. Pač jsem měl 1F ongrid právě s Froníkem. Jako nový systém bych to asi nevolil. Jediné asi rozumné by bylo 3x Multiplus 5kVa na 3F a k tomu úmyslně Fronius Symo 10kW, který umožnuje velké přepanelování a máte defacto 1regl na celý systém a těch pár výhod AC couplingu výše popsaných. Ale to je pro mou spotřebu naprostý nesmysl a zbytečnost. Jednu baterii samozřejmě lze použít na celý systém.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 201
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: 4xMultiplus ?

Příspěvekod Diablo1st » pon srp 01, 2022 7:46 am

Ja som skôr narážal na pošty, čiže 1x Fronius + 2x Multiplus. Takúto kombináciu som veru ešte nevidel. Buď 1+1 alebo 1+3.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 391
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm


Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'