Goodwe EM a zatížení motorem

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Kubba
Příspěvky: 10
Registrován: ned led 30, 2022 2:58 pm

Goodwe EM a zatížení motorem

Příspěvek od Kubba »

Ahoj,
jako spousta lidí, jsem se chytil do soukromé pasti při stavbě FVE. Pořídil jsem měnič :roll: GoodWe 3648-EM :roll: s plánem provozovat jej v ostrovním režimu a výhledem, že pokud se někdy změní připojovací podmínky, mohla by jít elektrárna do hybridu.

Bohužel až po koupi jsem si všiml v návodu, že se na něj nesmí pověsit v ostrovním režimu žádný motor (resp. induktivní zátěž). Na první pohled to vypadá, že konkurenční zařízení v podobné cenové hladině takové omezení nemají.

Dokázal by mi někdo vysvětlit, co je limitujícím faktorem na výstupu takového měniče? Matně si vybavuji, že motory mohou vytvářet zpětný proud (ale to tak možná výtah nebo brzda) a vyšší harmonické složky.

A je případně nějaká šance zařadit za GoodWe zařízení, které by eliminovalo možnost poškození?

Moje aplikace měla být typicky určená pro pračku, klimu, indukční desku..
glottis
Příspěvky: 2066
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Goodwe EM a zatížení motorem

Příspěvek od glottis »

nepisou tam neco vic? nejake paramery? Treba motory o prikonu toho menice? u toho co pises, pracka, klima, indukce je vse vlastne kapacitni zatez s PFC. Pracka i klima budou mit frekvencni menic a prime napoijeni motoru neni na 230V. Indukce take nejdriv napeti usmerni. Malo spotrebicu doma ma ciste cinny odber.
kangoo
Příspěvky: 3
Registrován: pát črc 22, 2022 8:02 pm

Re: Goodwe EM a zatížení motorem

Příspěvek od kangoo »

Prošel jsem goodwe-datasheet-em-cz.pdf a žádnou poznámku o omezení off-grid jsem nenašel. Naopak na obrázcích režimů 1 až 3 je znázorněna pračka, lednička... Dokumenty lze stáhnout například z této stránky: https://solarshop.baywa-re.cz/goodwe-36 ... mppt-p1401/ záložka "Ke stažení".

Fotonům zdar
thomas.007
Příspěvky: 346
Registrován: pát říj 28, 2016 2:30 pm

Re: Goodwe EM a zatížení motorem

Příspěvek od thomas.007 »

Tak nevím, proletěl jsem manuál GW 3648-EM a cituji ze strany 7/18: "Spotřebiče, které je možné zapojit na Back-Up výstup: např. TV, PC, ledničku, ventilátor, světla, mikrovlnnou troubu, router atd ", lednice je typický příklad a navíc rozběhový proud je násobně vyšší než provozní. Mikrovlnka s trafem to samé. Stejně tak el. topení, to je hovadina na n-tou. Pokud příkon topení nepřesáhne 2300W, nevidím jediný důvod, proč by se to nesmělo připojovat?
Moderní pračky mají už spoustu let frekvenční měniče (viz. co píše glottis) s regulací PFC, takže se pračka chová jako činná zátěž. Zde ale nastává problém, že když má topné těleso 2200W, tak na motor zbyde 100W a to je zoufale málo.
Takže pokud má pračka MAXIMÁLNÍ příkon pod 2300VA, nema problema.
Dá se to ošidit tím, že se výstupní napětí měniče nastaví nižší (např. 220V) a tím dojde k poklesu příkonu topení a pak na motor zbyde vyšší výkon a pračka by se mohla chytnout.
Mám přenosnou klimatizace asi 12 let starou, klasický indukční motor, regulace on/off, ale má regulaci účiníku, takže měnič hlásí např. 1068W a 1072VA.

Jen je nutné si uvědomit, že když je napsáno 2300VA, tak to není to samé jako 2300W. Tohle platí jen pro čistě odporovou zátěž.
Takže tohle je ten limit!
Když bude třeba připojen kompresor s příkonem 500W, tak ten měnič třeba nezabere, protože špičkový příkon bude 3,5kW a zdánlivý výkon třeba 6kVA. Taky při stlačování bude motor brát ze sítě max. výkon v taktu kompresoru, což pokud měnič ustojí ten start, tak delší provoz už ne.
Velká chyba bylo spíše podcenění dimenzování výkonu měniče, prakticky všude kde je topné těleso, musím počítat s příkonem 2200W, pak by taky neměl měnič jet na 100%, ale tak na max. 80% svého výkonu, z toho mi pak vychází měnič s činným výkonem 3kW a výše, aby taky zbylo na žárovku nad hlavou nebo zanutý PC...teda pokud se nebavíte sledováním pračky přes okýnko s baterkou v ruce ;-)
Kubba
Příspěvky: 10
Registrován: ned led 30, 2022 2:58 pm

Re: Goodwe EM a zatížení motorem

Příspěvek od Kubba »

Věc se má tak, že pokud nechci měnič provozovat v hybridním režimu (bude se mi lépe spát bez nepovolených přetoků do sítě), tak můžu napájet spotřebiče jen z backup výstupu a nechat úplně odpojený on grid.

Teď jsem se díval do poslední verze manuálu a stojí tam toto:

"Unacceptable back-up loads: Air conditioner, water pump, heaters, washing machine, electromagnetic
oven, compression engine, hair drier and vacuum cleaner etc. Any other loads with
high inrush current at start-up are also unacceptable".

https://it.goodwe.com/images/download/G ... ual-EN.pdf

Inrush je skutečně ten rozběhový proud. Tzn. pokud bych dokázal sehnat něco s dostatečnými izolačními vlastnostmi, co přepne spotřebiče v případě nadproudu na sít, měnič bych snad mohl ochránit. Ve FVE zařízeních nemám zatím rozhled. Existuje zařízení, které na to lze bezpečně použít?

Co se týká výkonu měniče - plán je použití pouze pro plánovaně spouštěné spotřebiče na samostatné fázi. Tzn. pračku (1.1kW) a půlku indukční desky by to dát mohlo. Bohužel jsem původně naletěl na ten hybridní režim bez aku a tam by nebyla problém ani "mobilní" klima.
thomas.007
Příspěvky: 346
Registrován: pát říj 28, 2016 2:30 pm

Re: Goodwe EM a zatížení motorem

Příspěvek od thomas.007 »

V první řadě musí zapůsobit vnitřní ochrana měniče, cokoliv mimo měnič bude pomalé a tranzistory v můstku budou v tu chvíli v křemíkovém nebi. Jen se mi nechce zdát, že by to měnič jednoduše neustál? Prostě když to bude víc, tak vypne a hotovo. Například štěpkovačku bych na tohle určitě nedával, tak bude účiník příšerný. Pak to topení, 2kW budou prostě 2kW, maximálně to bude vteřinu třeba 2,5kW než ohřevem klesne odpor a ustálí se to na 2kW, ale opět dojde ke krátkému přetížení a pak je klid. Tohle prostě měnič musí zvládnout.
Díval jsem se do manuálu a je tam podmínka pro maximální výkon 3680VA po dobu 10 vteřin, aby byl výkon dodáván jak z FV panelů tak z akumulátoru současně. Omezení akumulátoru dle manuálu je 50A, tedy čistě z akumulátoru 2400W, se započtením účinnosti to bude těch 2300W.
Dá se napojit spotřebič s vyšším příkonem (po dobu max. 10s), musí být ale k tomu dostatek energie z panelů navíc k výkonu akumulátoru, jinak to vypne ochrana na straně akumulátoru. Takže klima asi ano, ale jen když bude na panelech výkon, pak už klima bude rozjetá a bude brát ustálený příkon. Rychlovarka a přímotop do 2kW problém nebude, indukční deska by měla být taky OK, ale na souběh 2 velkých spotřebičů to nebude, leda nějaké osvětlení k jednomu z nich apod.
Kubba
Příspěvky: 10
Registrován: ned led 30, 2022 2:58 pm

Re: Goodwe EM a zatížení motorem

Příspěvek od Kubba »

Ok, díky za informace. Zkrátka to risknu a uvidím jestli bude stačit ochrana měniče. Max na něj můžu přidat ventilátor s regulátorem.

Neplánuji na tom měniči provozovat celou domácnost.. spíš uspořit na plánovaném spouštění jednotlivých výživnějších spotřebičů, když svítí a nehuntovat akumulátor.

Případné výpadky měniče nejspíš vyřeším tímto: https://www.victronenergy.cz/transfer-s ... fer-switch

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek