FVE 4,5 kWp, baterie 10 kWh, 3F asymetrický střídač

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
cipis
Příspěvky: 4515
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: FVE 4,5 kWp, baterie 10 kWh, 3F asymetrický střídač

Příspěvek od cipis »

No prvně bych vypnul zátěž a případně zdroj (tj. odepnout panely regulátorům), sice se u odpínače uvádí schopnost odpojení pod zátěží, ale tahat oblouk, obzvlášť tady u těch válcových pojistek ...
Já uvažuji spíš o nožových pojistkách.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
socirel
Příspěvky: 44
Registrován: sob čer 25, 2022 9:45 am

Re: FVE 4,5 kWp, baterie 10 kWh, 3F asymetrický střídač

Příspěvek od socirel »

Panely mám na DC jistič 32A, což mi stačí. Odpojení je bez problému.
Co s tou baterkou, kromě pojistky by se hodil by se nějaký odpojovač.. lze použít obyč https://www.truckmall.cz/odpojovac-bate ... li%C4%8Dka ?
socirel
Příspěvky: 44
Registrován: sob čer 25, 2022 9:45 am

Re: FVE 4,5 kWp, baterie 10 kWh, 3F asymetrický střídač

Příspěvek od socirel »

Pomaličku to budu zkoušet.. V jakém pořadí spustit? Je to správně

1) Nejprve Nahodit externí jistič AC IN a zapnout měnič ze sítě
2) Provést nastavení měniče - režim, napětí baterek atd
3) Nahodit externí jistič AC out
3) Připojit baterie zasunutím pojistek
4) Nahodit externí jistič od solárních panelů
5) Zapnout bočním tlačítkem regulátor/měnič
6) Shodit jistič AC IN a fungovat jako ostrov
socirel
Příspěvky: 44
Registrován: sob čer 25, 2022 9:45 am

Re: FVE 4,5 kWp, baterie 10 kWh, 3F asymetrický střídač

Příspěvek od socirel »

Takový rychlý dotaz..

když mi jede měnič měřím mezi nulou z FVE a zemí napětí 120V a mezi fází z FVE a zemí 110V, což je asi špatně že?

Znamená to že by se měl proklemovat výstupní nulák z měniče a zem?

Mám vytvořené 2 úplně oddělené nuláky z FVE a z DS.
brin
Příspěvky: 930
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: FVE 4,5 kWp, baterie 10 kWh, 3F asymetrický střídač

Příspěvek od brin »

Zem musí být vždy spojena se vším, co má být uzemněno. Od toho je to zem. Ostatně zem je vodivě propojena i s hromosvodem.
Matess
Příspěvky: 1527
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: FVE 4,5 kWp, baterie 10 kWh, 3F asymetrický střídač

Příspěvek od Matess »

je to docela normální...výroba střídače totiž není proti zemi a proti zemi to jde měřit prakticky jen díky filtrům co jsou proti kostře.
rva
Příspěvky: 3598
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE 4,5 kWp, baterie 10 kWh, 3F asymetrický střídač

Příspěvek od rva »

U některých (levnějších) měničů není možné jeden fous uzemnit. Bezpečné je vyzkoušet ho uzemnit přes žárovku na 230 V. Pokud nezasvítí, vypadá to nadějně, že by to mohlo jít.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
socirel
Příspěvky: 44
Registrován: sob čer 25, 2022 9:45 am

Re: FVE 4,5 kWp, baterie 10 kWh, 3F asymetrický střídač

Příspěvek od socirel »

Modrý měnič Powland - klon Axperta. Měl jsem za to že nulák je propojený uvnitř měniče se zemí, ale asi ne. Napětí se na výstupu dělí mezi fází a nulou at už ho mám napojený na DS nebo čistě jako ostrov.

Otázkou jestli to reálně něčemu vadí, jelikož dle normy už za místem rozpojení PEN nemůžu znovu spojovat a proudové chrániče normálně fungují. Jen nikdo nesmí hrabat na nulák v rozvaděči a v zásuvkách když je pod proudem..
cipis
Příspěvky: 4515
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: FVE 4,5 kWp, baterie 10 kWh, 3F asymetrický střídač

Příspěvek od cipis »

Jak spojování za místem rozpojení? Tam žádné takové místo přece neexistuje. Měnič je zdroj, ne spotřebič.
A máš dvojité jističe? Když máš jen jeden, tak i po vypnutí zůstává druhý fázový vodič pod napětím.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Dagus
Příspěvky: 1956
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE 4,5 kWp, baterie 10 kWh, 3F asymetrický střídač

Příspěvek od Dagus »

socirel píše:Modrý měnič Powland - klon Axperta. Měl jsem za to že nulák je propojený uvnitř měniče se zemí, ale asi ne. Napětí se na výstupu dělí mezi fází a nulou at už ho mám napojený na DS nebo čistě jako ostrov.

Otázkou jestli to reálně něčemu vadí, jelikož dle normy už za místem rozpojení PEN nemůžu znovu spojovat a proudové chrániče normálně fungují. Jen nikdo nesmí hrabat na nulák v rozvaděči a v zásuvkách když je pod proudem..
Tak dnes je Nko furt pracovní vodič a že najdeš fazi v levo není už pravidlem a podle toho se musíš zařídit. Hold jí dostane, když dělá pod napětím a nezměří si to.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
socirel
Příspěvky: 44
Registrován: sob čer 25, 2022 9:45 am

Re: FVE 4,5 kWp, baterie 10 kWh, 3F asymetrický střídač

Příspěvek od socirel »

Takže jsem zkoušel uzemnit přes žárovku spojením N výstupu s nejbližším PE v rozvaděči, na kontaktech byli malé jiskry, ale žárovka se nerozsvítila a měnič to nespálilo, proměřil jsem si výstupní napětí je 0 a 230V, takže jsem to spojil na tvrdo, z nějakého důvodu nejprve nechtěla fungovat elektřina v domě, ale po chvilce se to vzpamatovalo a nyní vypadá že všechno funguje.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek