Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv čer 30, 2022 1:31 am


Velikost výstupního napětí?

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.

Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod jova » čtv čer 23, 2022 12:35 pm

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, na jakou hodnotu máte nastavenou velikost výstupního napětí na měniči?
220V nebo 230V, případně jaké jsou argumenty pro vámi zvolené napětí?
?
jova
 
Příspěvky: 33
Registrován: ned črc 10, 2016 9:39 pm

Re: Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod Soban » čtv čer 23, 2022 1:25 pm

Nastavit takové napětí na jaké jsou spotřebiče.
Čili u nás na 230V 50hz.
Nevymejšlel bych kolo i když dnes hromada zařízení pracuje od 90V.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 609
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod bokser01 » čtv čer 23, 2022 2:09 pm

Dokonce jsem někde četl že někdo jede 220V aby si byl jistý že nemůže dojít přetokům... Nevím jakou to mělo souvislost ale budiž. :D Mě ale zajímá věc hybridu... Mám v měniči funkci SOL což znamená že chybějící výkon PV doplní síť. Jak se to tedy zachová? Když bude výstup 220V a bude ta funkce zapnuta tak určitě musí dojít k sfázování pro výstup. A navíc si myslím že při odpojení zátěže než to střídač omezí může být krátkodobý přetok.
2,4Kwp, 9,6Kwh olovouhlik, MUST 3KW 80A MPPT 24V
?
bokser01
 
Příspěvky: 159
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm

Re: Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod kodl69 » čtv čer 23, 2022 7:58 pm

230V +-10% je uvedeno v normě. Ale ne každej má nejnovější zařízení, třeba většina mýho vintage hifi je na 220V. To je jeden z důvodů, proč mám měnič nastavenej na 220V. Pořád je to v toleranci těch 230V, sice tepelný spotřebiče mají o 8.5% menší výkon než jmenovitej :) ale to je kolikrát spíš výhoda, než nevýhoda. Kvůli přetoku to jistě nemám, mám dostatečný mezery na přepínači sítí.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6281
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod soami » čtv čer 23, 2022 8:20 pm

Mám pocit, že to je/bylo 230 +6% -10% Jsem kousek od trafa, z DS mám 240V.
Edit - je to opravdu +-10%. Dříve to bylo těch -6+10%, kdy jsem to řešil.
?
soami
podporuje fórum
 
Příspěvky: 177
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Bydliště: Posázaví

Re: Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod jars10 » čtv čer 23, 2022 9:26 pm

Já nastavuji 240V, na Victronech jde max 245V.
Je to v toleranci, v síti dostávám taky až 248V. Výhodu spatřuji v tom, že při větších zátěžích v desítkách A, jako je nabíjení auta, topení nebo boiler nejsou takové ztráty na vedení. Staré spotřebiče na 220V nemám.
?
jars10
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte čer 07, 2016 7:26 pm

Re: Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod soami » čtv čer 23, 2022 10:24 pm

U mě špičky taktéž k 250V, těch 240V je trvalé napětí. Je pravda, že klasické žárovky vydržely jen pár měsíců. U led světel odcházel po roce zdroj. V obou případech to bude spíš čínskou kvalitou, než přepětím.
?
soami
podporuje fórum
 
Příspěvky: 177
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Bydliště: Posázaví

Re: Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod kodl69 » čtv čer 23, 2022 10:39 pm

a zkusil jsi si spočítat, jestli je tvoje tvrzení doměnka nebo pravda?
Když budeme považovat odpor tělesa boileru konstatní jak při 230V tak při 240V, stejně jako odpor vedení (vyšším proudem se bude víc zahřívat) tak potom pro odpor vedení 0.3 Ohm (to už je pořádnej kus drátu, 21m 3x2.5) a těleso 2.5kW/230V, při předpokladu, že se nezmění odpor tělesa s procházejícím proudem a nezmění se ani odpor vodiče s vyšším proudem, to vychází následovně:
R=U*U/P=21.16 Ohm potom proud při 230V bude 230/(21.16+0.3)= 10,72A, pro 240V to bude 11,18A a ztráty na vedení budou pro 230V I*I*R= 34.48W, pro 240V 37.5W výkony tělesa budou 2432W a při 240V 2645W.
Tak a teď vyhodnocení: poměr výkonu na tělese:1.0875 , poměr ztrát na vedení 1.0875 !!!!!
Nakonec zjistíš, že jedinej rozdíl, kterej je na hranici změřitelnosti, bude v tom, že drát se při vyšším proudu víc ohřeje a díky teplotnímu koeficientu mu vzroste odpor a tím i ztráta, a to stejný se uděje i na topném tělese, tj výslednej proud bude drobek menší než vypočtenej.
Takže doporučuju nastavit 230V, nebudeš přetěžovat spotřebiče, který jsou snad na těch 230V konstruovaný... Já naopak tvrdím, že když se sníží napětí, poklesne proud, klesne teplota i v elektronickém zařízení a tím se zvýší jeho životnost, viz např. životnosti elektrolytyckých kondenzátorů v závislosti na teplotě, kde pro 85°C je to obvykle 1000hod., při 50°C najednou 10000hod....
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6281
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod Soban » pát čer 24, 2022 4:05 am

Nastavovay větší napětí jak 230V je blbost, akorát to přetěžuješ a uplně zbytečně.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 609
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod sitra » pát čer 24, 2022 8:05 am

já bych si udělal 10 denní měření napětí v zásuvce a podle toho bych nastavil průměr.
Osobně mám nastaveno 237 V.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015
Nyní Victron Multiplus II 48/5000, 3,6 kWp, Pylontech 5x US3000C...
?
sitra
 
Příspěvky: 241
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod Soban » pát čer 24, 2022 9:18 am

A k čemu by ten průměr byl dobrý?

Nechápu nad čím přemýšlíte?

V síti má být 230V s nějakou tolerancí a zařízení jsou konstruovaná na 230V tak nastavím 230V!

Pokud zařízení 230V neumí tak tam asi bude 220V co taky neřeším.

120V tam asi nikdo nastavovat nebude :-)
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 609
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod jars10 » pát čer 24, 2022 10:50 am

kodl69 píše:a zkusil jsi si spočítat, jestli je tvoje tvrzení doměnka nebo pravda?
34.48W, pro 240V 37.5W výkony tělesa budou 2432W a při 240V 2645W.
Tak a teď vyhodnocení: poměr výkonu na tělese:1.0875 , poměr ztrát na vedení 1.0875 !!!!!
Nakonec zjistíš, že jedinej rozdíl, kterej je na hranici změřitelnosti, bude v tom, že drát se při vyšším proudu víc ohřeje a díky teplotnímu koeficientu mu vzroste odpor a tím i ztráta, a to stejný se uděje i na topném tělese, tj výslednej proud bude drobek menší než vypočtenej.
Takže doporučuju nastavit 230V, nebudeš přetěžovat spotřebiče, který jsou snad na těch 230V konstruovaný... Já naopak tvrdím, že když se sníží napětí, poklesne proud, klesne teplota i v elektronickém zařízení a tím se zvýší jeho životnost, viz např. životnosti elektrolytyckých kondenzátorů v závislosti na teplotě, kde pro 85°C je to obvykle 1000hod., při 50°C najednou 10000hod....


Poměr výkonu při dané matematické funkci musí být vždy stejný. Zajímavější je vypočtená absolutní hodnota: ztráty navíc 3W, přenesený výkon navíc 213W.
Měřil jsem na spirále i na autě a došel jsem k reálnému rozdílu 5%.
Navýšení napětí cca o 4,5% s tím, že je to maximální, nikoliv středová hodnota nepovažuji za problém.
Při nabíjení 3x32A mi to udělá rozdíl cca 1,2kW. Při nabíjení 4 hodiny, je to 4,8kWh, tj cca o 20-40km dojezdu nabiju více. Většinou je to u nabíjení přes noc nepodstatné. Vycházím ale z toho, jak to používám. Pro drobnou elektroniku je to celkem jedno. Pokud je drahá, je preventivní nepřetěžování na místě.
Dříve se ve snaze ušetřit napětí snižovalo. Leckde až třeba na 205V. V současné době, kdy i světla mají elektronické zdroje, to považuji za kontraproduktivní. Při snížení napětí si zdroj vezme naopak větší proud, takže vyšší ztráty, oteplení a z toho počítaná nižší životnost.
Žárovky=tepelné koule, kde zvýšení fakt vadilo, už neprovozujeme.
Pro nahřívání bojleru potřebuji co největší výkon a nejedná se o trvalou činnost.
Při nabíjení aut s malými baterkami potřebuji, aby se točila. Nabíjení přes noc nestačí. Pokud přijedu ke stojanu ČEZu, běžně mi hlásí napětí přes 240V pod zátěží. Funguje to a zatím jsem nikde neslyšel, že by s tím byl nějaký problém.
?
jars10
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte čer 07, 2016 7:26 pm

Re: Velikost výstupního napětí?

Příspěvekod bublich » pát čer 24, 2022 3:47 pm

Se snížením napětí u klasické zátěže nestoupá proud ale klesá a to z prostého důvodu,
že odpor/impedance zátěže je pořád stejný.Aplikujte Ohmův zákon.Už jsem to slyšel vícekrát.

Něco jiného může být/je elektronický zdroj,který má na primerní straně napěťovou rezervu a je řízen.Ale to určitě není případ bojleru.
?
bublich
podporuje fórum
 
Příspěvky: 200
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm


Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'