Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv čer 30, 2022 2:14 am


Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Další

Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod Jan Novak » pon čer 13, 2022 3:14 pm

Zdravím všetkých,

uvažujem o off-grid FVE s 1-fázovým off-grid meničom dostatočného výkonu (napr. Axpert Max II 8kW https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?kom ... 0w-p570103) s LIFePO4 batériami.

Aktuálne (bez FVE) mám domovú elektroinštaláciu 3-fázovú.
Keďže nepotrebujem napájať 3-fázové točivé stroje, tak pre efektívnu konfiguráciu FVE, by bola lepšia 1-fázová domová elektroinštalácia.

3x jednofázovým meničom by som sa chcel vyhnúť (kvôli ich vlastnej spotrebe a aj cene).

Je v tomto prípade potrebné prerobiť natvrdo domovú 3-fázovú inštaláciu na 1-fázovú, alebo je možné / vhodné realizovať dynamické spojenie 3-fáz do jednej (napr. pomocou 3f stykača – 4P) ?

Celá inštalácia by pracovala v dvoch režimoch:
1. Off-grid FVE v prevádzke (ak je dostatok energie zo slnka / z batérií voči záťaži)
Strana spotrebičov domovej inštalácie napájaná z 1f meniča FVE:
a. 3f AC vstup z DS odpojený od domácej inštalácie cez prepínač sietí (ATS).
b. Strana spotrebičov 3-fázovej domovej inštalácie spojená do jednej fázy (cez 4P stykač) = vytvorená 1-fázová inštalácia.
c. 1f AC výstup z meniča zapojený na stranu spotrebičov domovej inštalácie v tomto prípade spojenej do jednej fázy.
2. Off-grid FVE nie je prevádzke (ak je nedostatok energie zo slnka / z batérií)
Strana spotrebičov domovej inštalácie napájaná z 3f DS – on-grid ByPass:
a. Strana spotrebičov 3-fázovej domovej inštalácie nespojená do jednej fázy – (cez 4P stykač) = obnovená 3 fázová inštalácia.
b. 1f AC výstup z meniča FVE odpojený od strany záťaže domovej inštalácie
c. 3f AC vstup z DS zapojený od domácej inštalácie cez prepínač sietí (ATS).

Za AC výstupom z 1-fazoveho meniča bol doplnený 1-fázový prúdový chránič (2P)+ istič potrebnej dimenzie (napr. 32A) a až potom by nasledovalo pripojenie na 4P stykač spájajúci 3 fázové vodiče strany spotrebičov domovej inštalácie.
Ovládanie prepínača sietí (ATS: off-grid/on-grid ByPass) by bolo podľa úrovne batérií - menič sa tvári, že poskytuje takýto výstup.
Použil by som samostatný ATS prepínač sietí a spojil ho so signálovým výstupom Axperta pre úroveň batérií (Dry contact signal str.12 v https://www.ostrovni-elektrarny.cz/docs ... 210811.pdf).

Ak sú pravdivé niektoré informácie na tomto fóre spochybňujúce zamedzenie pretokov do DS meničmi Axpert bez dvojitej konverzie aj v režime ByPass (SBU režim)
(https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=23&t=8856&p=171048&hilit=%C5%BEe+i+v+re%C5%BEimu+SBU+p%C5%99etoky+nastanou#p171048
), tak použitie samostatného prepínača sietí ATS je aj z tohto dôvodu potrebné. Potom už pretoky nebudú mať ako vznikať (čo by som očakával aj od SBU / ByPass režimu ...).

Je to dobrý nápad dynamicky spájať 3 fázy domovej inštalácie na strane spotrebičov do jednej fázy pri odpojenej 3f DS - riešili ste to už niekto ? Ako?
Sú tam nejaké úskalia pri takomto riešení?
Môže s tým mať revízny technik problém?

Ďakujem za odpovede.
?
Jan Novak
 
Příspěvky: 10
Registrován: pon čer 06, 2022 9:35 am

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod kybos » pon čer 13, 2022 4:06 pm

Používám LF 8 kW offgrid střídač (UPS) a mám možnost jedním přepinačem sítí (1-0-2) přepnout celý dům buď na 3F napájený z distribuční sítě nebo na 1F napájený ze střídače. Kromě toho v 1F režimu mám možnost jednotlivě tři největší spotřebiče přepnout ze střídače na distribuční síť. Na třífázový režim, kdy se napájí celý RD z distribuční sítě jsem za posledních 10 let přepnul asi třikrát z důvodu servisních prací na FVE. V dobách, kdy je nedostatek slunečního svitu a zároveň vysoké požadavky na množství energie, přepínám ty největší spotřebiče postupně na napájení z distribuční sítě. Když ani to nepomůže a stav nabití akumulátorů klesne pod stanovenou hodnotu, připojí se vstup UPS také k distribuční síti. UPS odstaví střídač a celý dům tak běží na distribuční síť. V akumulátorech zůstává nezbytná rezerva pro případ výpadku distribuční sítě. UPS přepíná hladce v synchronizovaném stavu. Nemám tak problémy s přetoky, protože střídač nikdy neběží paralelně se sítí.
Při instalaci je potřeba si ohlídat, aby každý jednofázový okruh měl svůj nulák až do rozvaděče. Jinak by po přepnutí na 1F mohlo dojít k přetížení nulového vodiče, který by byl společný pro více okruhů.
Také je potřeba zkontrolovat zejména větší 3F boilery, zda nemají tělesa zapojená do trojúhelníku (ty by po přepnutí nefungovaly vůbec) nebo pokud mají topná tělesa zapojená do hvězdy, zda je nulový vodič dostatečně dimenzován.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2501
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod Pawel » pon čer 13, 2022 5:18 pm

Jaký spotřebič je 3f, jak často ho používáte?
?
Pawel
 
Příspěvky: 372
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod Jan Novak » pon čer 13, 2022 5:54 pm

3F spotrebič nepoužívam
?
Jan Novak
 
Příspěvky: 10
Registrován: pon čer 06, 2022 9:35 am

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod Jan Novak » pon čer 13, 2022 5:59 pm

@kybos: Ďakujem veľmi pekne
?
Jan Novak
 
Příspěvky: 10
Registrován: pon čer 06, 2022 9:35 am

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod sm@sh » úte čer 14, 2022 8:47 am

Mna by zaujimalo ako sa na vec divate z pohladu distribucky, teda ci s tym nebudu mat problem. U nas konkretne pripojovacie podmienky VSD pisu, ze ostrov nesmie byt s DS spojeny mechanicky, elektricky ani galvanicky. Teda asi jedine vo vakuu mozeme spolocne s nimi fungovat :D Diky.
?
sm@sh
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte bře 29, 2022 8:16 am
Bydliště: PO-KE/SK

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod dusanmsk » úte čer 14, 2022 8:56 am

A co si predstavuju pod pojmom 'mechanicky'?
?
dusanmsk
 
Příspěvky: 105
Registrován: pát říj 15, 2021 9:41 am

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod sm@sh » úte čer 14, 2022 9:01 am

dusanmsk píše:A co si predstavuju pod pojmom 'mechanicky'?


pane majore, vojín kefalín nevie čo si pod týmto pojmom predstavujú... ale viem, ze je to absurdní...

Ostrovné systémy nesmú pracovať paralelne s DS a príslušná inštalácia vrátane odberného elektrického
zariadenia, alebo príslušnej inštalácie vlastnej spotreby systému musí byť trvale mechanicky a elektricky
oddelená od DS (t.j. bez akejkoľvek vodivej, alebo magnetickej väzby s DS) nielen z hľadiska fázových vodičov,
ale aj z hľadiska neutrálnych, ochranných vodičov a pomocných obvodov. Iba galvanické oddelenie takýchto
systémov od DS nie je postačujúce. PDS pre takéto systémy nedefinuje pripojovacie podmienky, nevykonáva
technickú obhliadku ani funkčnú skúšku, resp. nevyžaduje oznámenie o pripojení, alebo uvedení do prevádzky.
?
sm@sh
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte bře 29, 2022 8:16 am
Bydliště: PO-KE/SK

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod Fliacik » úte čer 14, 2022 9:04 am

To by ma teda zaujimalo ako to mas pripojit ked chces L1 na solar a L2,3 DS. Predpokladam ze v dome nema nikto natiahnuty 2x 3x2,5cyky a aj keby mal tak nemas ako prepinat PV a DS nakolko prepinac sa uz da povazovat za mechanicky spoj.
FVE 2,14kWp (4x Longi 535Wp 2S2P /Bod 0) | Epever 5420AN, Menič = Jin Si - 5kW/48V | 7,8kWh (24x 12V/12Ah AGM) + 48V/90Ah LiFePO4
?
Fliacik
 
Příspěvky: 37
Registrován: stř bře 30, 2022 7:53 am

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod sm@sh » úte čer 14, 2022 9:48 am

Ano presne tak, pisu si to hlavne pre seba a dotacne fy. Takto u nas na vychode "vyzera" podpora OZE...

ako ale vnimate tento popis:

PDS pre takéto systémy nedefinuje pripojovacie podmienky, nevykonáva
technickú obhliadku ani funkčnú skúšku, resp. nevyžaduje oznámenie o pripojení, alebo uvedení do prevádzky.


ze to maju na haku ak sa vakuovo od nich oddelim? :D
?
sm@sh
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte bře 29, 2022 8:16 am
Bydliště: PO-KE/SK

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod Fliacik » úte čer 14, 2022 10:02 am

Chapal by som to tak ze v pripade ze splnas vissie uvedene podmienky tak nemusis nic riesit.
No neverim ze to ma niekto doma podla tychto podmienok spravene nakolko si to neviem predstavit.
Ci uz kupis axperta alebo si to vyskladas po kusoch stale budes mechanicky spojeny z DS. Galvanicke oddelenie L pochopim. No ako oddelis galvanicky N a PE tak na to by som sa fakt pozrel.
FVE 2,14kWp (4x Longi 535Wp 2S2P /Bod 0) | Epever 5420AN, Menič = Jin Si - 5kW/48V | 7,8kWh (24x 12V/12Ah AGM) + 48V/90Ah LiFePO4
?
Fliacik
 
Příspěvky: 37
Registrován: stř bře 30, 2022 7:53 am

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod sm@sh » úte čer 14, 2022 10:25 am

Fliacik píše:Chapal by som to tak ze v pripade ze splnas vissie uvedene podmienky tak nemusis nic riesit.
No neverim ze to ma niekto doma podla tychto podmienok spravene nakolko si to neviem predstavit.
Ci uz kupis axperta alebo si to vyskladas po kusoch stale budes mechanicky spojeny z DS. Galvanicke oddelenie L pochopim. No ako oddelis galvanicky N a PE tak na to by som sa fakt pozrel.


Dik za reakciu, ved prave preto som pisal, vojína Kefalína ked vysvetloval majorovi Terazkymu pojem "absurdní" :D
?
sm@sh
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte bře 29, 2022 8:16 am
Bydliště: PO-KE/SK

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod Jan Novak » úte čer 14, 2022 4:07 pm

Takze kto ma DS od VSD nemoze mat legalnu off-grid FVE?
?
Jan Novak
 
Příspěvky: 10
Registrován: pon čer 06, 2022 9:35 am

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod ACDC » úte čer 14, 2022 5:36 pm

Trochu mne zajímá, jak je to potom s N vodičem. V třífázi v něm mohl téct proud max jedné fáze. Když tři fáze spojím paralelně, bude asi chudák dost přetížen
?
ACDC
podporuje fórum
 
Příspěvky: 84
Registrován: pon kvě 09, 2022 7:31 am

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod glottis » úte čer 14, 2022 6:31 pm

ACDC píše:Trochu mne zajímá, jak je to potom s N vodičem. V třífázi v něm mohl téct proud max jedné fáze. Když tři fáze spojím paralelně, bude asi chudák dost přetížen


tak i tu fazi nekde delis na jednotlive okruhy a vede do toho mista dostatecny prurez. Stejne s nulakem.

I ve 3f soustave muze tect nulakem vetsi prud nez je proud faze. Diky ruznycm fazovym posuvoum. Halvne kde jsou spinane zdroje.
?
glottis
 
Příspěvky: 141
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod ACDC » úte čer 14, 2022 6:36 pm

To jsou třetí harmonické a řeší se to spíš v průmyslu. Ale v rod. domě prostě může být N logicky přetížen, pokud ovšem dodávaný výkon je vyšší, než adekvátní jenofázové zatížení. Na YT je nadšenec, který má tři střídače, ovšem nesynchronizované protože nemá motory. Tam se ty vektory různě honí a předbíhají, dobrej maglajz.
?
ACDC
podporuje fórum
 
Příspěvky: 84
Registrován: pon kvě 09, 2022 7:31 am

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod kodl69 » úte čer 14, 2022 6:47 pm

neber to obecně, ale zkus si to případ po případu. tj kde máš třífázový vývod z rozvaděče? jaká je na něm soudobost? kolik minut v kuse tam ten proud teče?
Najednou zjistíš, že skoro žádnej 3f vývod nemáš... Jediný místo, kde je zatížení N v kabelu kousek mimo normu, je možná pár desítek minut vývod pro indukční varnou desku. Jako že by byly všechny plotýnky naplno... asi zase blbost, že? A že by jako propoje v rozvaděči, obvykle udělaný min. CY6mm2 nějak utrpěly, když použiješ nedejbože 8kVA měnič, tj max 35A? to asi taky ne.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6281
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod ACDC » úte čer 14, 2022 7:29 pm

Ale jo, prakticky je to asi jedno, ale je dobrý na to pomyslet. Na 25A může být i 4mm2..
?
ACDC
podporuje fórum
 
Příspěvky: 84
Registrován: pon kvě 09, 2022 7:31 am

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod sm@sh » stř čer 15, 2022 6:17 am

Jan Novak píše:Takze kto ma DS od VSD nemoze mat legalnu off-grid FVE?


Podla mna je to napisane velmi podobne aj v SSE, ZSE, kto ma ostrov nech poreferuje...

Ja iba zacinam, tak neviem ci je rozumne s distribuckou zacat o ostrove oficialne komunikovat, idem docitat tie ich pripojovacie podmienky.
?
sm@sh
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte bře 29, 2022 8:16 am
Bydliště: PO-KE/SK

Re: Prepínanie 3-fázovej domovej inštalácie na 1f pre FVE

Příspěvekod Matess » stř čer 15, 2022 7:32 am

prepinac 1-0-2 je podle me dostatecne mechanicke oddeleni ostrovu od DS. S tim nulakem k varne desce doporucuji pocitat a je proste potreba tam mit silenjsi vodic, nebo 2 kabely.
?
Matess
 
Příspěvky: 1313
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Další

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'