Zdravím, zajímá mě názor zkušených..
zatím jsem odkázán na ohřev vody plynem (nepřímotopný zásobník) a chystám se to změnit..
plánuji základní FVE, kde budu krmit solární elektřinou akvária (filtrace, topení) a zbytek půjde na ohřev TUV.
Jako ideální se mi jeví 200L bojler se dvěmi spirálami a smožností montáže dvou elektrických topných tělěs.. vysvětlím..
horní spirála pojede na ohřev plynem... čili mi bude ohřívat horních 100L vody... (nyní mám 120L), myslím že to bude vyhovující - nechci ohřívat celých 200L plynem.. i když tato možnost tu je, když se pošle voda z kotle přes obě spirály.
Dále spirála EL1 - by byla rozdělená - zapojena DS HDO a FVE a pak dolní spirála jen FVE. A představa je...
když nebude FVE ohřeju plynem nebo DS HDO jen horní polovinu. Když bude FVE tak horní topení nahřeje vršek třeba na 65°C a až dosáhne této teploty vypne se EL1 a zapne se dolní ohřev EL2 a začne se nahřívat celá 200L nádrž... tzn.. bude volná kapacita dalších 100L k využití přebytků. Nemusí se nahřát na max teplotu, ale i tak to bude předehřev pro horní část bojleru, co si o tom myslíte ? Nějaká doporučení ? Díky.