Pomoc s malou ostrovní FVE

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Pajalo
Příspěvky: 10
Registrován: úte kvě 03, 2022 2:45 pm

Pomoc s malou ostrovní FVE

Příspěvek od Pajalo »

Moc prosím o pomoc zkušenějších s konzultací následujícího. V současné chvíli mám 5x455Wp panely zapojené do BELu k ohřevu 125l bojleru.
Kolem poledne už je bojler ohřátý na maximum, zvažuji tedy co s "přebytky". Napadlo mě tedy na DC výstup BELu zapojit kombi měnič a k němu ještě nějakou baterii - do začátku pouze jednu pylontech US2000C. Na výstup měniče bych zapojil jen některé spotřebiče (pračka, sušička, výřivka, klima,...) a jejich provoz řídil na základě hodnot svítí+nabitá baterie.
A nyní k dotazu. Hodně tápu jaký měnič zvolit. Jelikož se nechci zbavovat BELa, protože pro ohřev je myslím dobře použitelný a primární je pro mě právě ohřev TUV - největší žrout. Vzhledem k požadavkům na napětí BELu (200-230V) musím volit také měnič se vstupním DC s touto hodnotou. V hledáčku jsem měl Axperty a začal jsem i pokukovat po nějakých čínských kopiích. Dokážete prosím poradit co by mohlo mojí instalaci vyhovovat? Ideálně okolo 5Kw 1f. Snažil jsem se dohledat kde se dalo, ale jak je to s přetoky v režimu SBU jsem nezjistil. Má někdo zkušenost jak provozovat a přetokům zabránit?
Myslíte, že půjde provozovat měnič pouze s jednou 2,4kWh baterií?
Do budoucna uvažuji o pořízení dalších 5 panelů, které by byly připojeny přímo na měnič a paralelně k nim by se připojovalo dalších 5 panelů po nahřátí bojleru. Myslíte, že to bude takto fungovat?
Jinak průměrná denní spotřeba domu je okolo 8kwh.
Děkuji všem za případné odpovědi.
dusanmsk
Příspěvky: 313
Registrován: pát říj 15, 2021 10:41 am
Lokalita: Stredocesky kraj
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Pomoc s malou ostrovní FVE

Příspěvek od dusanmsk »

1. Prepinanie panelov bel vs axpert by asi realizovatelne bolo, clovek len musi davat bacha ake prepinacie prvky na to pouzije (dc obluk), ale zakladna otazka znie - dava potom ten bel zmysel? To uz rovno mozu ist vsetky panely na axpert a spiralu bojleru nechat normalne AC230. Mozno bude trosku horsia ucinnost, neviem posudit, ale tych par % nestoji za nejake zlozitosti.

2. DC vystup BEL-u som pochopil ze je len prepojenie na PV vstup. Tam bacha - BEL ma uplne ine parametre pre PV pole ako axpert. Celkovo mi to pripada zbytocne zlozite a siel by som cestou 1.

3. pochopil som ze na pretoky netrpi Axpert King v jednom z rezimov (nepamatam si z hlavy), ostatne axperty asi ako ktory.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
Soban
Příspěvky: 3464
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Pomoc s malou ostrovní FVE

Příspěvek od Soban »

Axpert přetoky nedělá, je to ostrovní měnič, taky neumí přicucávat z DS buď jede z DS nebo baterka+panely.

Právě king umí přicucávat z DS.

Tady je jediná možnost prostě postavit normální FVE a bel zrušit.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Pajalo
Příspěvky: 10
Registrován: úte kvě 03, 2022 2:45 pm

Re: Pomoc s malou ostrovní FVE

Příspěvek od Pajalo »

Zrušit BELa jsem samozřejmě také uvažoval. Ale pak je to o tom, že bych musel řešit prioritní nahřívání bojleru. Jak jsem psal, největší žrout energie je u nás právě bojler. Nechci přijít domů, mít sice nabité baterky, ale studenou vodu. Ano, šlo by to vyřešit pomocí automatizace nebo wattroutru, ale proč právě nevyužít BEL, který umí po nahřátí bojleru přepnout AC výstup na další DC výstup. V podstatě jde jen o bypass DC vstupu z PV. Kinga jsem zvažoval, ale bohužel bez šance někde sehnat a navíc king umí jen tuším 145V. Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenost s nějakým klonem, který by byl pro moje podmínky použitelný. Přicucavat nepotřebuji, zvažoval jsem i provoz měniče bez připojení DS, protože se přetoku fakt bojím. Ve výběru mám zatím tento: https://m.aliexpress.com/item/100500376 ... 3767719949&
Zrušení BELa by fungovalo, ale měnič by nesměl být pripojen k DS. Pokud by byl měnič připojen k DS, mohlo by se stát, že by se bojler nabijel ze sítě a tomu se chci právě použitím BELa vyhnout. Snad už je to pochopitelnější.
eulalius

Re: Pomoc s malou ostrovní FVE

Příspěvek od eulalius »

Vlastně řeším úplně to samé. Prioritou je ohřát kombinovaný bojler 200l (když svítí tak slunkem, jinak plynem). Na samostatný ohřev je celkem levná a jednoduchá instalace, ale pokud chci využít zbytek energie z panelů, po nahřátí bojleru, pro provoz domácnosti bez přetoků do DS, tak jsem přemýšlel o tom samém měniči v kombinaci s něčím (greenbono, wattrouter-není k sehnání), baterie zatím nechci (možná v budoucnu až se trh uklidní). Napadá vás něco smysluplného a hlavně sehnatelného?
Pawel
Příspěvky: 812
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Pomoc s malou ostrovní FVE

Příspěvek od Pawel »

Nechcete mít připojenou síť a nechcete přetoky tak musíte mít baterky. A za Bela dáte třeba toto https://tienda-solar.es/en/inicio/904-s ... i-5000-48v a do sítě ho nemusíte připojovat na vstupu zvládá 120 - 450V.
Pajalo
Příspěvky: 10
Registrován: úte kvě 03, 2022 2:45 pm

Re: Pomoc s malou ostrovní FVE

Příspěvek od Pajalo »

No víceméně už to mam vymyšlené. Doma už je zatim jedna baterie pylontech US3000C. Jsem rád že jsem sehnal alespoň jednu, další dvě jsou objednané. Panely také objednány a z Číny se doručuje měnič a přepínač sítí. DS do měniče nebude vůbec připojena. Uvidim až to pozapojuji, tak určitě poreferuji. Jedinez čeho mám trochu strach, je toto: "Na DC výstup smí být připojena zátěž (měnič, nabíječ) se vstupní kapacitou menší než dovolenou, jinak hrozí poškození spínacího tranzistoru"
Řešil jsem i spanem Budinskym a asi jediná možnost bude to proměřit.
Nevim jak to bude fungovat pouze s jednou baterii, která má optimalni vybijecí proud nejakych 37A. Podle me by mala BMS zareagovat a odpojit. Nevite prosim někdo? Nechtěl bych baterii hned na začatku dodělat. Samozřejmě se budu snažit pripojivat jen do max výkonu, ale přeci jen.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek