Solax 10kw přetoky

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
zbynek_
Příspěvky: 10
Registrován: pát kvě 13, 2022 9:20 am

Solax 10kw přetoky

Příspěvek od zbynek_ »

Mám jeden poznatek ze zkušebního provozu On-grid solax 10kW.... pokud je některá fáze vytížena znatelně více než zbylé dvě(že to bralo asi 2kw i ze sítě), tak jsou momentální přetoky dost vysoké i při jejich omezení na 0W v měniči.(dává to do DS klidně i 1kw na fázi) Je toto standardní jev u tohoto střídače a elektroměru (solax x3 g4 a sdm603v2), nebo mám něco blbě nastaveno? :myeyes: Řekl bych že tenhle elektroměr je vcelku kvalitní a že by to mělo regulovat přetoky proudu do DS lepší, ale nevím třeba poradí někdo kdo to má v provozu a chová se mu to jinak... zkoušel jsem zapnout na zkoušku power phase balance, ale to mi asi nic neřeší ... :roll:
Přílohy
20220520_173341.jpg
Uživatelský avatar
nospam
Příspěvky: 1
Registrován: sob kvě 21, 2022 2:06 pm

Re: Solax 10kw přetoky

Příspěvek od nospam »

No ono je to vlastně v pořádku, jen ten Solax není uzpůsoben na české měření po fázích. Když ty výkony na fotce sečtete, tak je to nula. Co jsem vypozoroval, tak Solax dodržuje nulu i na jednotlivých fázích, tedy dokud může. A jakmile to už nezvládne, tak dodržuje nulu v součtu.

Ve vašem případě: na první fázi máte spotřebič 5,3 kW: 3,3 kW dodá Solax (10 / 3 = 3,3 maximum na jednu fázi) a 2 kW distribuční síť. Ale protože aktuální výkon panelů je vyšší než 3,3 kW, tak to střídač "posílá" i do zbylých fází tak, aby součet všech 3 fází byl nulový, tj. do druhé fáze dodá 1 kW a do třetí také 1 kW, tím se vyrovná dodávka ze sítě 2 kW na první fázi.

Nevím, jestli jde Solax přepnout tak, aby to omezení dělal s ohledem na měření po fázích, tj. aby v tom vašem případě nedodal do druhé a třetí fáze nic. V manuálu to není. Rozdíl se projeví až ve chvíli, kdy do některé z fází dodává střídač maximum. Stálo by to za dotaz výrobci...
zbynek_
Příspěvky: 10
Registrován: pát kvě 13, 2022 9:20 am

Re: Solax 10kw přetoky

Příspěvek od zbynek_ »

No mne to právě přijde, že ten měnič se nechová asymetricky, ale dodává do všech fází stejný proud. Aspoň mi to tak vychází při měření jednotlivých fází jdoucích od měniče klešťákem. Při zvyšování odběru na L1 se zvedne i proud kterým ji měnič dokrmuje, ale stejný proud naměřím i na ostatních fázích, které jej pouští do DS. Tak teď nevím, jak ho přinutit k tomu, aby se choval víc asymetricky. Zkoušel jsem zapnout funkci phase power balancer, to už byl proud na fázích rozdílný, ale tím způsobem, že to nepouštělo proud tam kam mělo, ale druhou fází to teklo do DS, kde zrovna odběr nebyl(tedy součtově nula), takže tím jsem si moc nepolepšil.. :idea:
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax 10kw přetoky

Příspěvek od tomas »

zbynek_ píše: zkoušel jsem zapnout na zkoušku power phase balance, ale to mi asi nic neřeší ... :roll:
Zapnutí power phase balance by to mělo řešit. Pokud ne, tak je potřeba aktualizovat firmware.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
zbynek_
Příspěvky: 10
Registrován: pát kvě 13, 2022 9:20 am

Re: Solax 10kw přetoky

Příspěvek od zbynek_ »

Zdá se, že jsem na to přišel...ony byly přehozené fáze a tlačilo to proud do jiné než bylo potřeba. Po zapnutí power balance phase se to nyní chová už tak jak by mělo, tedy asymetricky...
Kostěj
Příspěvky: 583
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Solax 10kw přetoky

Příspěvek od Kostěj »

zbynek_ píše:Zdá se, že jsem na to přišel...ony byly přehozené fáze a tlačilo to proud do jiné...
Tady by mne zajímala odpověď na otázku: Montovala to firma s atestem na montáž FVE? Prostě bych si rád doplnil svůj názor na smysluplnost licencí na cokoliv.
zbynek_
Příspěvky: 10
Registrován: pát kvě 13, 2022 9:20 am

Re: Solax 10kw přetoky

Příspěvek od zbynek_ »

Ano, montovala to bohužel firma, která si nejspíš z důvodu vytíženosti objednala další firmu, která není schopná dodat revizi, jelikož už pro ně nedělají, poněvadž jim prý nechtějí platit.
zbynek_
Příspěvky: 10
Registrován: pát kvě 13, 2022 9:20 am

Re: Solax 10kw přetoky

Příspěvek od zbynek_ »

Ještě bych měl jeden dotaz k tomuto měniči. Nevíte proč se mi nastavení přetoků export Control neustále mění na defaultních 11 kw. Mám to staženo na nulu, aby nebyly přetoky žádné, ale vždycky po nějakém čase se to změní zpátky na těch 11kw. Nejdříve jsem myslel že je to způsobeno tím, když se odpojí od sítě a baterek, že tu informaci jakoby "zapomněl", ale děje se to i když je připojen k napětí trvale. (ještě není revize tak ho občas radši vypnu).
Vždycky když se nabijou baterky, tak jako kdyby nevěděl co s energií a nastaví si maximální přetok. ( nikdo jiný k tomu nemá přístup, internetové připojení zatím není). Pracovní režim mám nastavený self use.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek