Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 04, 2022 1:31 am


JBD BMS

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Další

JBD BMS

Příspěvekod John1 » stř kvě 18, 2022 8:59 pm

Kdo pouziva JBD BMS a jake mate zkusenosti?
Chtel bych jej pouzit na Lifepo4 clanky 16 kusu - ( clanek ma 3.2V 280Ah )
?
John1
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon kvě 09, 2022 2:32 pm

Re: JBD BMS

Příspěvekod Lubik » stř kvě 18, 2022 9:11 pm

Mám na cestě
https://www.lithiumbatterypcb.com/produ ... fepo4+150A
Protokol je JBD. Uvidím jak se bude chovat. Měl by dávat konstantní proud při max zatížení. Nemělo by dojít k okamžitému odpojení baterky a tím i ohrožení měniče
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 3kVA, Easun MPPT60A, 24V 300 Ah
Uživatelský avatar
Lubik
 
Příspěvky: 222
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: JBD BMS

Příspěvekod John1 » stř kvě 18, 2022 9:26 pm

Podle ceho jste vybral prave tento?
(Stale se rozhoduji jaky BMS pouzit)
?
John1
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon kvě 09, 2022 2:32 pm

Re: JBD BMS

Příspěvekod Lubik » stř kvě 18, 2022 9:38 pm

Potřebuji BT a RS485 . Už jsem kupoval na menší proud a cena mi připadá přiměřená
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 3kVA, Easun MPPT60A, 24V 300 Ah
Uživatelský avatar
Lubik
 
Příspěvky: 222
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: JBD BMS

Příspěvekod Vlasta Hirka » čtv zář 15, 2022 5:16 pm

Lubik píše:Potřebuji BT a RS485 . Už jsem kupoval na menší proud a cena mi připadá přiměřená

Ahoj.Jak to připojuješ přes RS485 ? Nemusí se ta BMS nějak upravit ? Mám AP-20S006 a převodník CH340 a nespojím to s PC kdybych se zbláznil. nemáš nějakou radu ?
?
Vlasta Hirka
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř črc 27, 2022 7:22 am
Bydliště: Líně

Re: JBD BMS

Příspěvekod Lubik » pát zář 16, 2022 8:42 pm

S BMS se připojuji pře RS485. Fungovalo na první zapojení. Převodník vlastní výroby.
Zkus prohodit AB dráty jestli to nemáš obráceně. Těžko radit na dálku.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 3kVA, Easun MPPT60A, 24V 300 Ah
Uživatelský avatar
Lubik
 
Příspěvky: 222
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: JBD BMS

Příspěvekod Vlasta Hirka » sob zář 24, 2022 5:14 pm

Koupil jsem převodník na UART a taky to nejde. Poradí někdo? Už jsem zoufalej
?
Vlasta Hirka
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř črc 27, 2022 7:22 am
Bydliště: Líně

Re: JBD BMS

Příspěvekod cipis » sob zář 24, 2022 7:07 pm

Tak to aspon nafot/nakresli, jak mas co kde propojene, nemame kristalovou kouli ...
8,37 kWp: 5520 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 810 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1386
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: JBD BMS

Příspěvekod Vlasta Hirka » sob zář 24, 2022 7:31 pm

Díky. Jak jsem to fotil, tak koukám, že konektor na 485 tam vůbec není. Jen plošky na DPS označené A B. Já to mám strceny celou dobu na konektoru txd. Ani Bublich si tady toho nevšiml.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Vlasta Hirka
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř črc 27, 2022 7:22 am
Bydliště: Líně

Re: JBD BMS

Příspěvekod PavlikT » úte zář 27, 2022 10:07 pm

Lubik píše:S BMS se připojuji pře RS485. Fungovalo na první zapojení. Převodník vlastní výroby.
Zkus prohodit AB dráty jestli to nemáš obráceně. Těžko radit na dálku.

Tyyy jo :-)
Mas k tomu prevodniku vlasni vyroby nejaky schema? Ja mam dve BMS JBD a nejak nejsem schopnej se s nima spojit mimo BT.
Dneske sem si vsiml na te novejsi, ze to taky zkousim v TXD a 485 piny sou bez konektoru (zkusim tam piny pripajet). Ale ten převodnik by me fakt zajimal :-)
?
PavlikT
 
Příspěvky: 25
Registrován: pon lis 09, 2020 9:35 pm

Re: JBD BMS

Příspěvekod cipis » úte zář 27, 2022 11:30 pm

Piny nestačí, chybí tam převodník ttl/rs485 a součástky okolo, alespoň na té mé.

Jinak stačí odpojit BT a na tom kabelu je TTL, na těch dvou bílých drátech (GND je černý). Takže pak stačí převodník ttl/usb a už to fachčí.

černý gnd
bílý txd
bílý rxd
červený je napájení, ale to nemám spojené, tam je 13,5V

S tímto to jede ok:
https://www.gme.cz/ftdi-prevodnik-s-mini-usb-a-spi
20220928_004502.jpg

20220928_004604.jpg


Nastaveno na 3,3V, káblíky ze starého pc :D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
8,37 kWp: 5520 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 810 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1386
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: JBD BMS

Příspěvekod bublich » stř zář 28, 2022 12:33 am

Dobrý den.
Mám JBD 20S 150A od Amy,kupoval jsem ji i s baterkami.Jsem s ní zatím spokojen.Má FETY samostatně na nabíjení a vybíjení,vypíná plynule ne skokem (zkoušel jsem).Má rozhraní 485 a Bluetooth,která fungují bez problému.Při objednávce je třeba si dát pozor na specifikaci,někteří prodejci je prodávají s označením 150A ale jedná se o špičkový proud trvalý je pouze 100A.Některí jiní 150/150A.Je to tak u všech typů.Já tu svoji prohnal 30min 140A a pasivní chladič byl vlažný ani jsem to neměřil.Také rozhraní (v případě mého kamaráda Hirky-viz uživatel výše)je uvedeno jako optional.Takže kamarád tam nemá RS485 ani konektor,je to docela klamavé,musíte požádat nebo odškrtnout pokud to jde.
Nevýhodou je menší balanční proud myslím do 0,4A,ale zatím v pohodě.
Některé typy převodníků z Ali nejsou vhodné,slepých uliček jako obvykle mnoho.Používám ještě u každého zařízení sítový server takže z počítačové sítě mohu vidět a nastavovat měnič,BMS a oba regulátory.Měnič má RS232 takže jsem použil jeden společný server který umí 232 i 485 pro bms a pro něj z jedné IP.Pro tyto servery se na stanicích musí vytvořit COM porty.To dělám automaticky po startu systemu pomocí programu USR-VCOM.
Na BMS mám vytištěný montážní držák (foto) kdyby někdo potřeboval pošlu STL.
Tak snad to někomu pomůže.Ať se daří.

Je to tato
bms.jpg


Funkční převodníky 485/USB podle obrázků jdou na Ali snadno najít.Ten vlevo přímo doporučuje výrobce.
edit - ten vpravo je 232
prevodníky.jpg


Samostatné servery 232 a 485
oba servery.jpg


Společný server RS232/485
232 845.jpg


V akci.
montaz.jpg


Náhled hlavní stránky PC aplikace,má to jěště 3 další stránky.
aplikace.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
bublich
podporuje fórum
 
Příspěvky: 287
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: JBD BMS

Příspěvekod PavlikT » stř zář 28, 2022 7:11 am

cipis píše:Piny nestačí, chybí tam převodník ttl/rs485 a součástky okolo, alespoň na té mé.

Jinak stačí odpojit BT a na tom kabelu je TTL, na těch dvou bílých drátech (GND je černý). Takže pak stačí převodník ttl/usb a už to fachčí.

černý gnd
bílý txd
bílý rxd
červený je napájení, ale to nemám spojené, tam je 13,5V

S tímto to jede ok:
https://www.gme.cz/ftdi-prevodnik-s-mini-usb-a-spi
20220928_004502.jpg

20220928_004604.jpg


Nastaveno na 3,3V, káblíky ze starého pc :D


To cipich:
Jj, po napajeni to nejelo a myslel jsem si, ze tam chybi nakej ten svab okolo...
Diky moc za nakopnuti. Hned si ten prevodnik objednam a vyzkousim to.
Nahodou nevis, jesli by mohlo paralelne BT i to TTL (ze bych z toho udelal odbocku)?
Me jde hlavne o propojeni se Solar-assistant nebo aspon pres Esp8266... ale to BT s mobilni appkou se hodi taky. Moje zena to pravidelne sleduje-SOC... (peru/neperu) :-D.. Tak nez bych to mel odladene, ze by to jelo oboji...

To bublich:
Diky moc. Jj, jsem trosku zklaman, ze takovou blbost za 50kc tam muzou nedat i kdyz tam je vypalena na plechu (kupoval jsem to z mivvy a na vyber nebylo, takze asi si to v dalsim kole to vezmu z Ali primo i s Rs485)
?
PavlikT
 
Příspěvky: 25
Registrován: pon lis 09, 2020 9:35 pm

Re: JBD BMS

Příspěvekod Mikel » stř zář 28, 2022 7:29 am

PavlikT píše:Diky moc. Jj, jsem trosku zklaman, ze takovou blbost za 50kc tam muzou nedat i kdyz tam je vypalena na plechu (kupoval jsem to z mivvy a na vyber nebylo, takze asi si to v dalsim kole to vezmu z Ali primo i s Rs485)

Aktualne mame BMS 7-20S skladem s CAN-BUS, nove take mame skladem v omezenem mnozstvi BMS 5-24s s aktivnim balancovanim 1000mA vcetne CAN BUS Oboji jsou 200A trvale.
Pohodlný nákup značkových baterií a příslušenství na http://mivvy.mypower.cz/
?
Mikel
Schválený prodejce
 
Příspěvky: 726
Registrován: pát lis 01, 2013 11:41 pm

Re: JBD BMS

Příspěvekod PavlikT » stř zář 28, 2022 8:23 am

No, a ty s CAN-BUS si s Aexpertem umi nejak povidat? Jedna vec je vycitat veci, ale samozrejme kdyz umi menic sam sebe vypnout a rict to BMSce, tak je to zase o level vejs:-)
?
PavlikT
 
Příspěvky: 25
Registrován: pon lis 09, 2020 9:35 pm

Re: JBD BMS

Příspěvekod PetrDubi » stř zář 28, 2022 11:27 am

Vzhledem k tomu, že tyhle BMS nabízejí na CAN pouze pasivní režim (když se jich po CANu zeptáš na informace, tak ti odpoví) a Axpert očekává aktivní režim, tak to nefunguje ani pokud je tam nahraný protokol Pylontech. A hlavně Axpert má Pylontech podporovaný jenom na RS485 a na CAN má pouze Soltaro a Weco.
Nevím jak to jeu Pylontechu, ale Soltaro a Weco komunikují s Axpertem tak, že do měniče samy pravidelně posílají všechny informace včetně požadavku na dobití na 100% a měnič jim nic neposílá, jenom čte zaslané informace. Takže celá komunikace je jednostranná. Proto to i chvilku trvá, než se objeví na měniči, že je funkční propojení s BMS, protože musejí ty informace přijít snad 3x za sebou, aby měnič považoval spojení za navázané a základní informace se posílají pořád dokola.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 419
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: JBD BMS

Příspěvekod glottis » stř zář 28, 2022 11:41 am

musel bys udelat nejaky bridge, na esp nebo arduino a pak by to asi slo. Nebudes prvni koho by to zajimalo tak to treba uz nekdo vymyslel a udelal
?
glottis
 
Příspěvky: 385
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: JBD BMS

Příspěvekod mopadzi » stř zář 28, 2022 7:02 pm

PetrDubi píše:Vzhledem k tomu, že tyhle BMS nabízejí na CAN pouze pasivní režim (když se jich po CANu zeptáš na informace, tak ti odpoví) a Axpert očekává aktivní režim, tak to nefunguje ani pokud je tam nahraný protokol Pylontech. A hlavně Axpert má Pylontech podporovaný jenom na RS485 a na CAN má pouze Soltaro a Weco.
Nevím jak to jeu Pylontechu, ale Soltaro a Weco komunikují s Axpertem tak, že do měniče samy pravidelně posílají všechny informace včetně požadavku na dobití na 100% a měnič jim nic neposílá, jenom čte zaslané informace. Takže celá komunikace je jednostranná. Proto to i chvilku trvá, než se objeví na měniči, že je funkční propojení s BMS, protože musejí ty informace přijít snad 3x za sebou, aby měnič považoval spojení za navázané a základní informace se posílají pořád dokola.


mám v nabídce dvě BMS od JBD s CAN Pylontech otestované s Goodwe, Studer, Victron
?
mopadzi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 874
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: JBD BMS

Příspěvekod PetrDubi » stř zář 28, 2022 9:04 pm

Mopadzi:
Jo, to je možný, třeba Victron umožňuje použít i ovladač přímo na protokol JBD a věřím že i komunikace po CAN tam půjde rozjet.
Ale komunikaci s Axpertem ta BMS předpokládám neumí?
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 419
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: JBD BMS

Příspěvekod PetrDubi » stř zář 28, 2022 9:19 pm

Glottia: já se chystám to v zimě vyzkoušet, už na to mám i materiál, ale zatím není čas, protože momentálně je v běhu několik důležitějších akcí.

Zatím mám jenom vyčítání měniče přes esp a BMS přes esp32 a na tom u BMS mám i relé, které mi při poklesu pod nastavené soc vypne měnič a když stoupne nad nastavenou úroveň, tak ho zase zapne. Úroveň pro zapnutí můžu jednoduše nastavit posuvníkem z Home Assistanta, takže není problém nastavit si v zimě i 100% abych dobil baterku jednou za čas do plna, aby se aktualizovaly údaje v BMS. Mám to hlavně pro to, aby mi to nevybilo úplně baterku, přesvědčil jsem se, že hlídání jenom přes napětí není úplně spolehlivý. Vzhledem k možnosti nastavení cutoff napětí na Axpertovi maximálně na 48V může dojít při malém odběru ke kompletnímu vycucání baterky dřív, než zareaguje ta ochrana v Axpertovi a potom to může odpojit až BMS.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 419
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Další

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'