od vata » pát kvě 13, 2022 8:04 pm
Hmm, už jsem to sem kamsi psala - mě se taky poslední půlrok hodně lidí ptá, a jsem na tom podobně jak FCC - říkám jim svůj názor, ale oni jej nechtějí slyšet, případně mi možná nevěří. Pro kohosi jsem i procházela konkrétní nabídku, která obsahovala jen seznam komponent - prostě to ty firmy dělají podle stejného kopyta, proč taky ne. Potíž je spíš v tom, že zájemci vlastně neví, co mohou chtít - například vytěžovač, takže možná ani neví, že mohou požadovat projekt na míru, ne jen ty prefabrikované soupisky dělané na cenu. A už vůbec neví, že v tom jsou i rizika - např. paradoxní zvýšení spotřeby dané vysokou vlastní spotřebou měniče nebo nevhodným nastavením priority dobíjení baterie.
No a další fakt - lidé jsou tu zoufale nevzdělaní v základních pojmech: neví co je to ten kWh, netuší, jakou mají vlastně spotřebu a strukturu spotřebičů, neví, jaký má který spotřebič příkon a co to vlastně znamená. Mě osobně nevadí, že to lidé vesměs neví, protože to se dá napravit. Vadí mi, že se někteří v té neznalosti tak jaksi vyžívají - póza bytí nad věcí. A pak je jednodušší jim prodat s panely jednu velkou krabici na zeď, než krabiček vícero.
Ohledně kvalitních komponent - no tak, rozhlédněte se tu na fóru, to je přece problém i nás ostrovníků, že samá čína kvůli ceně. Určitě to nebudu počítat, ale velké procento místních debat je na téma jak čínský měnič donutit, aby dělal to co by dělat měl nebo aby nedělal, co by dělat neměl, případně jak čínu vytunit nebo tu už chcíplou opravit. Mě osobně už to ani nebaví číst. Kolik procent z místních provozuje jednu z těch značek, které tu vyjmenoval FCC? Proto se netřeba divit, že firmy nabízí jen ty nejlevnější číny - SolaXy jsou pak v těch nabídkách vlastně špičkou.
No, ale uznejte, je to jistý pokrok. Před deseti lety hrozila cihla na panely protože solární baroni, dnes lidé začínají chápat, že ta fotovoltaika může být i jim užitečná. Jen doufám, že pozitivní zkušenosti převáží a taky doufám, že se časem konečně posuneme i ve věci PPDS a mentality velkých distributorů.
-

vata
-