Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 04, 2022 2:02 am


Solax G4 nastavení Dry contactu

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod mito » čtv kvě 12, 2022 2:36 pm

Ahojte,
mám nainstalovaný měnič Solax X1, 3,7kw G4.
A chci využívat přebytky na ohřev vody v bojleru.
Mohl by mi někdo vysvětlit nastaveni jednotlivých položek v settingu pro Dry contact?
Nějak to nemohu přesně pochopit. Nedaří se mi to nastavit dle mých požadavků.
Díky. Moc. Klidně i přes SZ
?
mito
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř lis 24, 2021 5:22 pm

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod karelt » pát kvě 13, 2022 7:19 am

Ahoj a koupil si ten Adapter Box? Nebo to máš přes nějaký svůj oddělovač? Chtělo by se to do toho jejich adapterboxu podívat jestli to není nějaký optočlen nebo tak, protože se asi jen težko dá na ty kontakty navěsit něco přímo. Dej info jestli ses nějak posunul, protože jistě nebudu jediný koho to taky zajímá. Díky
?
karelt
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát úno 11, 2022 8:18 am

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod mito » sob kvě 14, 2022 7:04 am

Adaptér Box nemám, mám z COM portu vytažený pouze pin 7 a 8.
Pokud v manuálním modu spínám ručně ON a OFF, kontakty se spínají a nebo rozpínají dle nastavení.
Ale v Smart Save to nefunguje, ikdyž jsou i splněny podmínky pro sepnutí.
Napadá mne jestli není problém v tom, že nemám povolené přetoky do sítě a tudíž měnič neví jaký je přebytek a tudíž to nefunguje???
?
mito
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř lis 24, 2021 5:22 pm

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod rob.brno » ned kvě 15, 2022 6:11 am

mito píše:Napadá mne jestli není problém v tom, že nemám povolené přetoky do sítě a tudíž měnič neví jaký je přebytek a tudíž to nefunguje???


To vypadá jako hlavní příčina, virtuálně by sice střídač mít přetoky mohl, ale reálně žádné nejsou, proto vyhodnocování nefunguje.

Stejně tak asi nebude možno využít funkčnost drycontactu v backup režimu- v ostrovním režimu bez gridu.

Dry contact je jako bezpotenciální relé nebo zdroj nějakého napětí při aktivaci(jako Growatt)?
?
rob.brno
 
Příspěvky: 953
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod cipis » ned kvě 15, 2022 7:19 am

Dry = suchy, tj. tam nic neni = bezpotencialovy.
Omezeni je dane konkretnim spinacim prvkem, tj. co vydrzi, treba 30V/1A apod.
8,37 kWp: 5520 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 810 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1386
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod rob.brno » ned kvě 15, 2022 11:54 am

cipis píše:Dry = suchy, tj. tam nic neni = bezpotencialovy.
Omezeni je dane konkretnim spinacim prvkem, tj. co vydrzi, treba 30V/1A apod.


Není to pravidlem, viz. zmíněný Growatt, který má taktéž uveden název "dry contact".
?
rob.brno
 
Příspěvky: 953
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod zbynek_ » úte srp 02, 2022 9:04 am

V nastavení tohoto kontaktu je také možnost nastavení časového spínání dvou intervalů(work period 1 a work period 2 ), ale funguje mi to bohužel tak nějak napůl. Při nastavení času zapnutí start time(work period 1) se kontakt opravdu sepne, ale při dosažení času "end time(work period 1)" zůstane nadále sepnutý. Rozepne se pouze až když přepnu do režimu "manual" a dám off. Netuší někdo čím by to mohlo být způsobeno, že mi to na ten vypínací čas nereaguje?
?
zbynek_
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát kvě 13, 2022 8:20 am

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod mkrcek » úte zář 13, 2022 4:55 pm

zbynek_ píše:V nastavení tohoto kontaktu je také možnost nastavení časového spínání dvou intervalů(work period 1 a work period 2 ), ale funguje mi to bohužel tak nějak napůl. Při nastavení času zapnutí start time(work period 1) se kontakt opravdu sepne, ale při dosažení času "end time(work period 1)" zůstane nadále sepnutý. Rozepne se pouze až když přepnu do režimu "manual" a dám off. Netuší někdo čím by to mohlo být způsobeno, že mi to na ten vypínací čas nereaguje?


Bohužel stejně blbě - zapne se to, ale vypne až jinou událostí - třeba tím, že ručně upravím hodnotu MaximumPerDay.
A tobě to Zbyňku fungovat?
Uživatelský avatar
mkrcek
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte zář 13, 2022 4:52 pm

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod slavek2215 » čtv zář 15, 2022 6:24 pm

dry.contact.png

Thresholds on Feedin power - Dodávka do sítě - zapnutí pří překročení nastavené hranice (nastavit 0 nestačí, musí být reálný přetok)

Thresholds off Consumtion - Spotřeba domu - vypnutí při překročení nastavené hranice

Thresholds off Battery Soc - Kapacita baterie - vypnutí při poklesu pod nastavenou mez

MinimumPerOnSignal - Minimální doba zapnutí (předejití krátkého cyklování spínače)

MaximumPerDay - Maximální doba zapnutí během jednoho dne

Na dovolené zatížení spínače jsem se ptal na technické podpoře a dostal jsem odpověď přímo z Číny 30V/2A.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
slavek2215
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát srp 26, 2022 7:35 am
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod Weizeer » pát zář 16, 2022 5:23 am

Slávku, zatím jedu bez PPP tzn. bez přetoků a zkusil jsem dry contact ovládat manuálně ON/OFF. Vysledoval jsem ale, že pokud není dostatečný výkon ze střechy pro bojler (2 kW), tak střídač nekompenzuje nedostatek vybíjením baterií, ale přicucává ze sítě a baterie si vesele hoví na 100%. Sledujete to někdo také? Je to tak i u vás, kdo dry contact řídíte dle přetoků? Díky
?
Weizeer
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte zář 13, 2022 1:48 pm

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod slavek2215 » pát zář 16, 2022 6:11 am

Weizeer píše:Vysledoval jsem ale, že pokud není dostatečný výkon ze střechy pro bojler (2 kW), tak střídač nekompenzuje nedostatek vybíjením baterií, ale přicucává ze sítě a baterie si vesele hoví na 100%. Sledujete to někdo také? Je to tak i u vás, kdo dry contact řídíte dle přetoků? Díky


Taky jsem něco takového zaznamenal, ale asi až s tímto posledním firmware. Zdá se, že se to podařilo spravit nastavením v Chrg&Dischrg period. Předpokládám, že Work Mode máte nastaven na Self Use.


Chrg&Dischrg Period.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
slavek2215
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát srp 26, 2022 7:35 am
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod Weizeer » pát zář 16, 2022 7:39 am

Přesně tak - Self use a Chrg&Dischrg period mám nastaven přesně tak, jak to máte na obrázku. Uvidím jak se to bude chovat až to bude regulovat dle přetoků až budu připojen.
?
Weizeer
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte zář 13, 2022 1:48 pm

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod viprcz » ned zář 25, 2022 7:37 pm

[quote="slavek2215"]
dry.contact.png

Zdravím všechny, měl bych dotaz, jak fungují níže uvedené příkazy.

A)Thresholds off Consumtion - Spotřeba domu - vypnutí při překročení nastavené hranice (chápu to jako pokles přetoku)

B)Thresholds off Battery Soc - Kapacita baterie - vypnutí při poklesu pod nastavenou mez (tady je mi to jasné)

Fungují jako vypnu když A+B, nebo jako když A NEBO B? Nějak se mi nedaří se s tím popasovat. Děkuji a hezké dny.
?
viprcz
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte zář 06, 2022 8:40 pm

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod slavek2215 » pon zář 26, 2022 12:55 pm

viprcz píše:A)Thresholds off Consumtion - Spotřeba domu - vypnutí při překročení nastavené hranice (chápu to jako pokles přetoku)


Nene, dry contact se vypne, když aktuální spotřeba domu (nebo napájené zátěže) přesáhne nastavenou mez.

viprcz píše:Fungují jako vypnu když A+B, nebo jako když A NEBO B? Nějak se mi nedaří se s tím popasovat. Děkuji a hezké dny.


Když platí kterýkoli z nich, dry contact se vypne. (OR)
?
slavek2215
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát srp 26, 2022 7:35 am
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod viprcz » pon zář 26, 2022 4:16 pm

slavek2215 píše:
viprcz píše:A)Thresholds off Consumtion - Spotřeba domu - vypnutí při překročení nastavené hranice (chápu to jako pokles přetoku)


Nene, dry contact se vypne, když aktuální spotřeba domu (nebo napájené zátěže) přesáhne nastavenou mez.

viprcz píše:Fungují jako vypnu když A+B, nebo jako když A NEBO B? Nějak se mi nedaří se s tím popasovat. Děkuji a hezké dny.


Když platí kterýkoli z nich, dry contact se vypne. (OR)


Zdravím, díky za reakci a tak jsem to vyzkoušel.
Podmínky: Mám z měniče vytažený dráty z 3 a 8 ( mezi 7 a 6 je klema)se zapojeným měřákem, -ručně zap/vyp bezproblémů funguje.
Jenže když nastavím vs SMART modu např.Thresholds off Consumtion - Spotřeba domu na hodnotu 100 ( a mám tu chvíli cca 450W), přetoky nastaveny na na 1000W, baterie 100%, skut. výkon 3500W) stejně kontakty se nerozepnou a měřák vykazuje napětí13V+-. Zdá se, jako by dry port neovládal vypínání, nebo se to vypíná jinými kontakty? Mezi 7 a 8 žádné napětí nenaměřím. Máte prosím někdo nějakou radu?
?
viprcz
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte zář 06, 2022 8:40 pm

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod slavek2215 » úte zář 27, 2022 5:58 am

DRY.CON.PIN.DEF.png

Samotné spínací kontakty jsou mezi piny 7 a 8. A je to jenom bezpotenciálové relé (maximalní zatížení 30V 2A). Můžete tím spínat další, externě napájené relé. Nebo jako vstup pro nějakou chytřejší krabičku (já používám Lan Ovladač ).
Piny 3 a 6 jsou napájecí pro originální Solax Adapter Box.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
slavek2215
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát srp 26, 2022 7:35 am
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Solax G4 nastavení Dry contactu

Příspěvekod viprcz » úte zář 27, 2022 7:31 pm

Díky. Tohle je na mně asi moc. Přdstavoval jsem si to jednodušší, že výstupem z měniče do relé budu ovládat stykač při nastavených podmínkách. Něco holt mám zapojeno špatně a kombinace 3+8 patrně není to pravé ořechové, přestože funguje na manuál..... stejně díky
?
viprcz
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte zář 06, 2022 8:40 pm


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'