Zdravím.
3 roky provozuji malou balkónovou ongrid FVE (600Wp). Přetoky jsem pouštěl do sítě. V prosinci mi v rámci cejchu vyměnili elektroměr, který už přetoky zaznamenává. FVE jsem proto vypnul a spouštím ji jen když v garáži nabíjím EV. Nicméně chci FVE překopat, abych ji mohl zase využívat naplno. Bohužel to musí být složitější a dražší řešení, než elegantní ongrid. Nechápu proč to v ČEZku nejde legálně.
Popis odběrného místa:
balkón 5m, orientace jih, 2. patro. Nastavitelný sklon panelů 60-90°
Byt 2kk 3x25A, předěláno v rozvaděči na 1F systém, jen varná deska používá 2F.
Spotřebiče - varná deska, pračka, myčka, sušička, vše A+. Spotřeba cca 1MWh/rok bez EV.
EV - občasné nabíjení Nissan Leaf cca 16kWh/den, 1F nabíječka 6-16A. Vše propojeno za elektroměrem, takže výroba z FVE teče do EV v garáži o 4 patra níže a zbytek se docucává ze sítě.
Původní instalace:
2x 300Wp Einnova https://www.i4wifi.cz/cs/229302-solarni ... va-esm-300
microinverter Envertech EVT560 https://www.i4wifi.cz/cs/240749-gwl-power-evt560
+AC jištění, dálkové vypínaní FVE a monitoring
Současný stav:
FVE zapínám jen při nabíjení EV za slunečného dne
FVE jede 300-500W (od 10-16hod). EV na 6A má příkon 1300W. Min. 800W se tedy odebírá ze sítě.
Nové požadavky:
Zamezit přetokům do DS sondou nebo legalizovat FVE
Nainstalovat max. možný výkon (jeden panel lze fyzicky přidat)
Pokud bude baterie, tak zajistit stabilní výkon pro nabíjení EV s dotací výkonu z baterie (vykrytí mraků, padání výkonu dopoledne a odpoledne). Tak aby to prostě dávalo konstantní výkon od 10 do 16 hodin a pak se ta baterie zase dobila.
Nová instalace:
Už jsem koupil nové panely z výprodeje 3x Amerisolar 380Wp a konstrukci. To je maximum možného.
Výkon celkem 1140Wp.
Dál mám k dispozici nějaké komponenty, které lze použít.
Další microinverter 600W jiné značky
MPPT EPsolar 3210n 100V, 30A
Ongrid měnič 1000W se sondou proti přetokům s provozem z PV (1000W) nebo baterie (700W) https://www.aliexpress.com/item/4001057 ... 0523%7Csea
2x nové baterie Solarfam Carbon-olovo 2x 12V 100Ah + balancer na 24V
4x BMZ ESS01 lion baterie z bazaru 4x 24V 108Ah IP66 s integrovanou BMS. Reálně budou mít každá 1kWh
1x novou lion baterii (modul) z EV Kia EV6 24V, 108Ah, kapacita 2,4kWh
U lion se bojím požáru. Když je dám na balkón do nerez bedny, tak tam budou zas nevhodné teploty. Do bytu je dávat nechci. U olova je to bezpečnější, ale do bytu bych je také nedával.
Byt je problematické rozkopat. Rozvaděč je uprostřed bytu v malé předsíni. Max natáhnu kabel pro sondu, 230V už bude problém, DC vodiče ještě větší.
Mě napadají tyto varianty:
přidat 3. panel
a) přidat 2. microinvertor a používat to jen pro nabíjení EV
b) koupit značkový ongrid střídač s IP65 a pokusit se to zlegalizovat (Pravděpodobně nestačí napětí v sérii ani na 1Kw verzi střídače)
c) Zprovoznit 1000W ongrid invertor s limiterem
d) dát tam baterie 24V a mppt měnič. Na baterii pak 1000W invertor, který umí z baterie 700W s limiterem. Pro navýšení výkonu na 1400W koupit paralelně ještě jeden.
Nebo doufám, že mi někdo poradí ještě něco dalšího, třeba nějaký zázračný invertor, jestli baterie atd.
Díky za případné nápady.