stano22 píše:Videl som v jednej technickej miestnosti, kde bola nejaká tá it technika nonstop beziaca, ako si pán domáci poradil. Na stojáka namontovaný 2m radiator, cez ktorý bral "studenu" vodu do domu. Fungovalo to vraj prekvapivo dobre a zadarmo. Obcas sa orosil, tak mal pod nim dve obdlznikove misky z kvetinacov.
4. varianta ako píše stano22.
Na jednej prevádzke bolo dievčatám v lete horúco. Nechcel som tam dávať klímu, lebo, " že vraj prechladnú tak to ani zapínať nebudú."
Vyriešil som to Šalamúnsky a skoro zadarmo. Zohnal som starý výparník s ventilátorom taky čo bývajú vo veľkých
reťazcoch pod stropom nad regálmi. Pustil som cez neho vstupnú vodu do bojlera, potom ešte cez medené trubku - hada (samozrejme zo šrotu), ktorú som dal do veľkého digestora nad sporákom a fritézami.
Vstupnú vodu do bojlera som dokázal ohriať z 15 Celzia na 25/30 - 35 Celzia podľa počasia a frmolu v kuchyni.
Netreba mi ju bolo kumulovať, pretože čím je lepšie počasie, tak sa viac konzumuje a pije, viac sa vzduch ohrieva
a dve umývačky sa nezastavia a tak stále dokola.
Neriešil som to zbytočne výmenníkom v bojlery , ten mám na iný projekt.
Dievčatám je príjemnejšie, môžu si ešte aj otáčky regulovať, energia sa ušetrí.
8,64 kWp JJZ 12 % sklon, 24 x 360 Wp Longi Full Black , 3 x PIP 5048 MK na 1 f, Batéria Li-ion Tesla 12s - 40 kWh/ pracovný rozsah batérii 42 - 49 V