mini FVE 2,7kW -> BEL -> bojler

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Odpovědět
jindza
Příspěvky: 2
Registrován: čtv bře 17, 2022 1:40 pm
Reputace: 0

mini FVE 2,7kW -> BEL -> bojler

Příspěvek od jindza »

Zdravím,

chystám se realizovat malou FVE na ohřev vody v bojleru 180l (Dražice 2,2kW). Mám zakoupeno 6ks panelů 450Wp (Longi). Panely budou umístěny na zahradě na konstrukci (pravděpodobně s možností změny sklonu panelů). Panely budou spojeny do série. Na konstrukci bude skříňka kde bude DC jistič (pro bezpečné vypnutí za provozu) a pojistkový odpínač. Dále povedou kabely (H1Z2Z2-K 1x6mm2) do RD v zemi v trubce kopoflex délka vedení cca 20m. V místě vstupu do RD bude skříňka s DC jističem a odpínačem a svodičem přepětí (svodič přepětí bude připojen na zemnící pásek (FeZn 30x4mm) který bude uložen ve výkopu a na který bude připojena i konstrukce s panely). Dále to bude zavedeno do dalšího rozvaděče kde bude wattmetr BEL W4320 MPPS regulátor BEL MR4316ACNG. Rozvaděč bude aktivně chlazen ventilátory které budou napájeny ze spínaného zdroje připojeného rovnou na panely. V příloze je schéma zamýšleného zapojení. Prosím o technické zhodnocení mého návrhu. Děkuji.
Přílohy
FVE.JPG
sitra
Příspěvky: 288
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm
Reputace: 22
Kontaktovat uživatele:

Re: mini FVE 2,7kW -> BEL -> bojler

Příspěvek od sitra »

když už by jsi to chtěl mít dokonalé, tak v té skříni MT3 ti chybí přepětovky :-)
Jinak pěkné, v čem kreslíš?
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
Mart
Příspěvky: 179
Registrován: ned kvě 01, 2022 2:02 pm
Reputace: 13
Bydliště: Prostejov

Re: mini FVE 2,7kW -> BEL -> bojler

Příspěvek od Mart »

A když už budeš dávat do té MT3 ty předpěťovky, tak změň pořadí. Tzn. panely, pojistky, předpěťovky a nakonec jistič. K jističi může být připlácnutá i vypínací spoušť připojená na tlačítko "Central stop" (plus příslušný kabel do kopoflex), aby si člověk (hasič) mohl dálkově ty panely odpojit. A k tomu central stopu dát jako bonus třeba kontrolku toho odpojení.
Do koplofex bych zatáhl i nějaký odolný FTP kabel, pokud by jsi chtěl k panelům dát nějaké čidla (krádež, vlhkost, teplota, osvětlení) nebo nějakou meteostanici.

Do MT2 bych jistič už nedával, stačí jen pojistky a pak předpěťovku. Možná i ta předpěťovka je tady zbytečná (já bych ji dal jen k panelům), protože vedení od panelů půjde v zemi.
Co se týká pojistek a předpěťovek, tak jde o to, že pokud jde výboj do vedení a předpěťovka ho svede do země, tak tím svedeným proudem by měly být přerušeny pojistky. Jistič to nezvládne odpojit.

Pak by to chtělo se ujistit, že ten zdroj HDN-1524 opravdu funguje na ss napětí.

A bojler připojit přes manuální přepínač sítí (Hager), aby bylo možné ho případně přepojit na DS.
měnič GW3648D-ES, baterie 4x Pylontech US3000C (celkově 14,4 kWh)
panely mono 1920 Wp východ (sklon 20°) + 1920 Wp západ (sklon 16°)
jindza
Příspěvky: 2
Registrován: čtv bře 17, 2022 1:40 pm
Reputace: 0

Re: mini FVE 2,7kW -> BEL -> bojler

Příspěvek od jindza »

Ahoj,
po čase jsem se zasel dostal k mému rozdělanému projektu "FVE", ty DC jističe jsem tam měl myšlené jako takové "havarijní vypínače" které by bylo možné vypnout při provozu (pod napětím a při odběru) což s pojistkový odpínačem nelze provést (vytáhne oblouk). Přepěťovku jsem umístil až na vstup do domu kvůli možné indukci v zemi, ideální stav by byl kdyby v MT3 byla přepěťovka typ 1 a v v MT typ 2 ale to za vhledem k celkové ceně celého systému a hlavně regulátoru přijde jako velký luxus. Jinak ten zdroj by to DC měl umět. V bojleru uvažuji o dvojité spirále máte s tím někdo zkušenosti?

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek