proasnet píše:No, taky nad tím tak uvažuji, procházel jsem hodně dokumentací od číňana EVE, a nikde o tom ani ťuk. Kdyby to bylo tak důležité po obdržení zásilky, asi by tam o tom něco bylo. Je tam spoustu jiných důležitých informací, ale o inicializaci nic. Bůhví jestli to má u dobře srovnaných nových článků vůbec nějaký efekt. Pochopil bych to kdybych rozbalil krabici a napětí článků bylo rozdílné, ale když je na chlup stejné, tak se mi to nezdá.
mozna nejde ani tak o nejakou chemickou iniciaci ale dela se top nebo bottom balancing podle toho v jakem stavu a jak baterie pouzivas. Vetsinou se dela top, tedy horni, protoze pro zpusob naseho pouziti je to vhodnejsi. Napeti u lifepo je trosku osemetne a nic moc nerika o stavu nabiti, tedy SOC baterie. Muzes mit 16 clanku stejneho napeti a pravdepodobne jsou snad vsechny stejny. Pokud ne, pri nabijeni se ti rozjedou az nektery clanek nabijes na 100% SOC a nezalezi, jake budes mit nabijeci napeti. Muzes klidne nabijet na 3.4 clanek a stejne ty prvni muzou vystrelit pres 3,6V
A tim co pisu nehajim ten prvnotni top balancing

Jen se tim ujistis, ze je mas tak nejak stejne nabite, protoze u lifepo se da zjistit snad jen to 100% nabiti

Ja top balancing delal, protoze jsem nemel jistotu, jestli ty clanky josu stejna serie, jak jsou stare, co s nima kdo delal. Pak vim, ze clanky pri nabijeni dojedou nahoru +- stejne a nabijeci proud pak uz bude tak malej, ze to zvladne balancer at slabej v JBD BMS nebo v silnejsi JK BMS.
Takze kdyz veris, a napeti tomu napovida, ze jsou stejne nabite, vykasli se na to a BMS ti je uhlida a pripadne dorovna.
Takova zajimavost chovani lifepo. Dva clanky se mi nabijou vzdy prvni (napeti zacne rust, SOC jednotlivych clanku samozrejme neznam), ikdyz jsem delal top balancing. Nabijim na 54,4v = 3,4V clanek. Jak jsou ty dva nabite, zacne jim stoupat napeti a kdyby tam nebyl balancer, asi by sli porad nahoru ale tim ze je baterie napetovy delic, na nekterych clancich zacne napeti naopak klesat. Muze se asi stat, ze pak ty nejniz kazdym cyklem budou nabite mozna trosku mene? Kdo vi. Ale muze to byt i nejakym prechodovim odporem. Ale rozdil v napeti balancery udrzi na 50mV takze to je asi porad v norme. Zatim mi z toho vychazi, ze je dobre pri kazdem cyklu je nahore trosku rovnat, aby se drzeli v lati. JK BMS pak ma vyborny balancer, kdy nezalezi na rozdilu napeti a dokaze tam ten proud tlacit.