Dobrý večer
Postavil jsem si FVE, právě ji začínám oživovat a potřeboval bych radu.
Moje FVE: hybridní měnič GW3648D-ES, baterie 3x US3000C, dva stringy východ a západ, každý 1920 Wp.
U měniče se objevuje nestandardní chování na backup výstupu.
Stává se totiž, že backup výstup se náhodně vypíná. Už jsem sice vysledoval nějaké závislosti, ale jde mi o to, jestli se s tím někdo jiný už nesetkal. Na webu jsem sice našel nějaké náznaky podobných problémů, ale příčinu, případně konkrétní řešení (kromě reklamace měniče) jsem zatím nenašel.
Měnič má firmware 1919B, zatím jsem ještě nekontaktoval podporu a nenašel jsem, jestli je nějaký novější firmware.
Pro sledování a nastavování měniče zatím používám aplikaci PV Master. Na SEMS portál jsem se připojil až dnes.
Protože je PV Master pomalý a má komunikační prodlevy, tak jsem si naprogramoval program na komunikaci s měničem po RS485. Zatím v programu nemám trvalé logování, takže nemám analyzované celkové chování meniče v čase.
Když se backup vypne, tak podle PV Mastera (i podle mého programu) je backup stále zapnutý, ale není na něm napětí. Respektive je na něm napětí cca 4 V. Pokud zapoveluji měnič, aby vypnul backup, tak se ozve zvuk přepnutí relé a napětí na backupu spadne na 0 V. Pokud následně zapnu povelem backup, tak se ozve zvuk přepnutí relé a napětí na výstupu je stejné jako na AC-in.
Původně jsem si myslel, že za vypnutím backupu je problém sítě, protože mám 50 metrů od baráku trafačku a napětí na baráku mám v rozsahu 245 až 250 V, na které by mohla zareagovat nějaká sw ochrana měnice. Ale včera večer se ukázalo, že problém nastane asi v okamžiku, kdy je na backupu nenulový odběr, ale který je menší než cca 200 W. A zároveň už není energie v panelech, která by ten odběr pokryla. Měnič pak asi vypíná backup a zapne bypass (je výhodnější brát z DS než dělat konverzi z baterie). A vypadá to, že tohle přepnutí na bypass je asi nějaké nezvládnuté. Včera jsem backup 3x nahazoval povelem přes PV Mastera a vždy se opět vypnul do cca pěti minut. V jednom případě jsem se došel podívat přímo na měnič a zrovna byl v check režimu, jako by mu vypadla i síť.
Co se týká sítě, tak v domě mám TN-C a na backupu taky, tzn. spojené N vstupu i N backupu. Ale vypínání backupu bylo i v případě, že jsem měl na něm sólo žárovku, takže to asi nebude problém.
Předem děkuji za případné rady
M.