Mikro grid-tie (síťový) měnič

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
dollii
Příspěvky: 1
Registrován: ned lis 06, 2011 6:18 pm
Bydliště: Olomouc

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od dollii »

Je tu někdo kdo grid-tie měnič nějak prakticky využívá? Přijde mi to jako zajímavá a jednoduchá varianta zpracování energie vyrobené z FVE. Nicméně praktické využití bude asi jen opět s akumulátory a energii pouštět do sítě jen ve chvílích, když je patřičný odběr. Je to tak nebo má někdo nějaké jiné řešení a využití?
Uživatelský avatar
dedo
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 10:33 pm
Bydliště: SK

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od dedo »

Kúpil som jedného číňana Powerjack PSWGT-300 na inzerát. Pôvodne som ho chcel zužitkovať na prebytky, dnes priznávam, že batérie len udržiavam v nabitom stave, vrátil som spínané zdroje AC/DC k diskom, serveru, routeru a switchu a väčšinu výkonu FV panelov si posielam po sieťovom rozvode. Výhody: menej cyklujem akumulátory, ušetril som si babračku a peniaze za DC rozvod po byte... A tá krabička má navyše MPPT.
Uvidíme, ako dlho vydrží bez poruchy :-)
Mám len 100Wp na streche, takže skúsenosťou z väčšieho zaťaženia nemôžem poslúžiť :-(
luge
Příspěvky: 756
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od luge »

Zdravím.Je možne poriešiť nejak jednoducho prepínanie napetia z panelov?Čiže keď mám vstup do Mppt regulátora ďalej bátérie menič.V prípade že mi vznikne prebytok pustilo by to z panelov do grid tie meniča a následne do siete.Dík.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od matej »

Dá sa to, ale nie prepínaním, ale riešil by som to pripojovaním a odpojovaním grid-tie meniča s tým že MPPT regulátor by bol stále pripojený. Je to ale tak trošku alchýmia, nedá sa dopredu zaručiť že dva MPPT regulátory so spoločným vstupom sa nebudú správať nejak divne.
Spínanie by sa dalo najjednoduchšie vyriešiť asi podľa napätia na baterkách s hysterézou: pokiaľ napätie baterky stúpne nad nejakú hodnotu povedzme 14,4V tak zopne relé (alebo MOSFET ..) ktorý pripne grid-tie menič. Pokiaľ napätie bateriek klesne pod napr. 12,5V tak odopne.
Určite by to vyžadovalo nejaké experimentovanie ..
Pravda a Láska zvítězí!.
Uživatelský avatar
dedo
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 10:33 pm
Bydliště: SK

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od dedo »

V mojom prípade sa celkom korektne správala kombinácia PWM (keď už nabíjačka prešla do trickle módu) + MPPT GTI. Do pozornosti dávam ešte aj "barbarstvo", ktoré som zazrel na YouTube pri testovaní GTI: pripojiť jeho vstup "natvrdo" na 24-voltovú baterku - tam zodpovedne odoberal okolo 7A.
Budem experimentovať, čakám na slniečko :-)
Palča
Příspěvky: 51
Registrován: sob čer 25, 2011 8:44 pm
Bydliště: Přerov

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od Palča »

Mikro GTI SWEA UWT-I-250, se kterým mám zkušenosti, má nastavitelnou úroveň napětí, při které začne pracovat, a strmost výkonu v závislosti na vstupním napětí. Takže lze celkem dobře definovat, aby začal do sítě pouštět např. při 25V napětí na bateriích a při 27V už tam dával 200W.
Takže v tomto případě může být připojen "natvrdo", bez dalších relé, mosfetů apod.
soooc
Příspěvky: 94
Registrován: sob srp 20, 2011 10:31 pm

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od soooc »

Palča píše:Mikro GTI SWEA UWT-I-250, se kterým mám zkušenosti, má nastavitelnou úroveň napětí, při které začne pracovat, a strmost výkonu v závislosti na vstupním napětí. Takže lze celkem dobře definovat, aby začal do sítě pouštět např. při 25V napětí na bateriích a při 27V už tam dával 200W.
Takže v tomto případě může být připojen "natvrdo", bez dalších relé, mosfetů apod.
Takže to jde nastavit i tak, aby to pralo do sítě nejvýše 50W? To by bylo přímo geniální řešení :), abych se nemusel bát, že náš digitální elektroměr něco pozná :)
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od mypower.cz »

hele a napada me proc vlastne poustet do site 50W a riskovat pruser jako svine, misto toho tech 50W nejak spotrebovat? a nebo je proste nechat tak? Me tam nejak nesedi ta potreba rvat to do site i pres riziko pruseru. K cemu je to dobre? Nebo jinak .. co tim clovek ziska za vyhodu krome rizika pruseru? Nebo jeste jinak.. vyvazi riziko pruseru tu usporu pri protlaceni 50Wh kazdou hodinu do site i kdyby se elektromer mel otacet pozpatku, coz myslim ze vetsina elektromeru proste neumozni? Ja tam tak nejak nevidim nic jineho nez zahravani si s pruserem.
Uživatelský avatar
dedo
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 10:33 pm
Bydliště: SK

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od dedo »

Ja som si tým napríklad ušetril DC rozvod do kuchyne; je fajn, keď digestor beží z letných prebytkov. (Menič nemám.)
soooc
Příspěvky: 94
Registrován: sob srp 20, 2011 10:31 pm

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od soooc »

mypower.cz píše:hele a napada me proc vlastne poustet do site 50W a riskovat pruser jako svine, misto toho tech 50W nejak spotrebovat? a nebo je proste nechat tak? Me tam nejak nesedi ta potreba rvat to do site i pres riziko pruseru. K cemu je to dobre? Nebo jinak .. co tim clovek ziska za vyhodu krome rizika pruseru? Nebo jeste jinak.. vyvazi riziko pruseru tu usporu pri protlaceni 50Wh kazdou hodinu do site i kdyby se elektromer mel otacet pozpatku, coz myslim ze vetsina elektromeru proste neumozni? Ja tam tak nejak nevidim nic jineho nez zahravani si s pruserem.

Tak treba mam na baraku pristupovy bod bezdratove site, ktery zere 50Wh presne :) A ono za ty roky se to docela nastrada (cca 6 korun denne stoji tenhle bod). A mam i vic zrave body, kde si to treba vezme 200W za hodinu a predelavat vsechno na DC je blbost - zaruka a tak. Ale me az tedka doslo, ze to mam za upsko, takze vlasne neni treba nic resit. Je to galvanicky oddelene, takze pohoda.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od mypower.cz »

takze je lepsi ten pristupovy bod napajet skrze distribucni sit s rizikem prusvihu nez pouzit treba PoE?

6x365=2190.

nebo

http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-82
(11) Pro stanovení výše náhrady škody při neoprávněné dodávce elektřiny do elektrizační soustavy, při neoprávněném přenosu elektřiny nebo při neoprávněné distribuci elektřiny se použije ustanovení odstavců 1 až 9 obdobně. V případě neoprávněné dodávky elektřiny se pro ocenění ceny za silovou elektřinu použije pevná cena za dodávku záporné regulační energie.
(12) Součástí náhrady škody vzniklé provozovateli přenosové soustavy nebo provozovateli distribuční soustavy je i právo na úhradu prokazatelných nezbytně nutných nákladů vynaložených na zjišťování neoprávněného odběru elektřiny, neoprávněné dodávky elektřiny, neoprávněného přenosu elektřiny nebo neoprávněné distribuce elektřiny, jejich přerušení a přezkoušení měřicího zařízení a případné znalecké posudky, které nejsou zahrnuty do regulovaných cen za přenos elektřiny nebo za distribuci elektřiny.
ja nevim .. proste nevim. Toto mi fakt nesedi. Jako pokud to nekoho bavi takhle riskovat proc ne .. Verim ze se da najit reseni tak aby se dal i ten pristupovy bod napajet. Je zajimave ze gridtie menic poridit lze ale DC rozvody ne. Proc? Vzdyt s tim gridtie riskujete pruser.. A ne maly...

za 2190 se daji poridit hodne dlouhe DC rozvody ..

EDIT: a zas na druhou stranu .. co je mi do toho.. Dodavka do site bez smlouvy s distributorem je proste nelegal a basta. Kdo chce, at riskuje, na vlastni nebezpeci.

EDIT2: prijde mi to bez smlouvy obdobne jako hack GSM site a prifareni se bez smlouvy k operatorovi a volani. Jeste ze u datovych siti to neni az tak jednoduche .. Nebo hack vodovodniho potrubi a pousteni vody z vlastni studny do obecniho vodovodu, nebo dodavka vlastnich potravin do obchodu bez vedomi majitele obchodu. :roll:
luge
Příspěvky: 756
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od luge »

Tým prebytkom do siete som mal na mysli skôr sieť 230V v rodinom dome,chate,pretože grid tie potrebuje ku svojej funkčnosti napetie na výstupe.Napríklad ostrovný systém na chate ak nemám prípojku mám dobyté aku je prebytok tak ho pustím do rozvodu 230V v chate tým že použijem grid tie.
Palča
Příspěvky: 51
Registrován: sob čer 25, 2011 8:44 pm
Bydliště: Přerov

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od Palča »

Na grid-tie řešení je nejlepší jednoduchost. V případě velmi malých výkonů (desítky wattů) je navíc pravděpodobné, že právě tak akorát pokryje trvalý odběr stand-by spotřebičů a drobného vybavení (digitální budíky apod.), takže do sítě přes elektroměr neteče nic.
Jako nejlepší řešení bych viděl vyřízení smlouvy o připojení, bez nutnosti získávat dotace/bonusy apod. Jen povolení k připojení. Snad to časem půjde, obzvláště pro mikro řešení.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od mypower.cz »

Palča píše:Jako nejlepší řešení bych viděl vyřízení smlouvy o připojení, bez nutnosti získávat dotace/bonusy apod. Jen povolení k připojení. Snad to časem půjde, obzvláště pro mikro řešení.
Presne tak, a bez tohoto nema gritie bez galvanickeho oddeleni na DS co delat.
soooc
Příspěvky: 94
Registrován: sob srp 20, 2011 10:31 pm

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od soooc »

mypower.cz píše:takze je lepsi ten pristupovy bod napajet skrze distribucni sit s rizikem prusvihu nez pouzit treba PoE?

6x365=2190.

nebo

http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-82
(11) Pro stanovení výše náhrady škody při neoprávněné dodávce elektřiny do elektrizační soustavy, při neoprávněném přenosu elektřiny nebo při neoprávněné distribuci elektřiny se použije ustanovení odstavců 1 až 9 obdobně. V případě neoprávněné dodávky elektřiny se pro ocenění ceny za silovou elektřinu použije pevná cena za dodávku záporné regulační energie.
(12) Součástí náhrady škody vzniklé provozovateli přenosové soustavy nebo provozovateli distribuční soustavy je i právo na úhradu prokazatelných nezbytně nutných nákladů vynaložených na zjišťování neoprávněného odběru elektřiny, neoprávněné dodávky elektřiny, neoprávněného přenosu elektřiny nebo neoprávněné distribuce elektřiny, jejich přerušení a přezkoušení měřicího zařízení a případné znalecké posudky, které nejsou zahrnuty do regulovaných cen za přenos elektřiny nebo za distribuci elektřiny.
ja nevim .. proste nevim. Toto mi fakt nesedi. Jako pokud to nekoho bavi takhle riskovat proc ne .. Verim ze se da najit reseni tak aby se dal i ten pristupovy bod napajet. Je zajimave ze gridtie menic poridit lze ale DC rozvody ne. Proc? Vzdyt s tim gridtie riskujete pruser.. A ne maly...

za 2190 se daji poridit hodne dlouhe DC rozvody ..

EDIT: a zas na druhou stranu .. co je mi do toho.. Dodavka do site bez smlouvy s distributorem je proste nelegal a basta. Kdo chce, at riskuje, na vlastni nebezpeci.

EDIT2: prijde mi to bez smlouvy obdobne jako hack GSM site a prifareni se bez smlouvy k operatorovi a volani. Jeste ze u datovych siti to neni az tak jednoduche .. Nebo hack vodovodniho potrubi a pousteni vody z vlastni studny do obecniho vodovodu, nebo dodavka vlastnich potravin do obchodu bez vedomi majitele obchodu. :roll:

Chapu, ale ty to zase vidis dost jednoduse :)

Navic takove ty hlasky, udelej to pres PoE ... Ono uz tedka to mame vsechno z jednoho DC zdroje napajene temer vsude, ale je plno veci, co neumi DC. Treba switche (nemyslim switch 8 port). A ono taky vsechno nejezdi na stejne volty.

Ale pokud to schovam za UPSku, tak je to cajk a hotovo :) Oddelovaci trafo to vsechno zaridi ;)
soooc
Příspěvky: 94
Registrován: sob srp 20, 2011 10:31 pm

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od soooc »

Palča píše:Na grid-tie řešení je nejlepší jednoduchost. V případě velmi malých výkonů (desítky wattů) je navíc pravděpodobné, že právě tak akorát pokryje trvalý odběr stand-by spotřebičů a drobného vybavení (digitální budíky apod.), takže do sítě přes elektroměr neteče nic.
Jako nejlepší řešení bych viděl vyřízení smlouvy o připojení, bez nutnosti získávat dotace/bonusy apod. Jen povolení k připojení. Snad to časem půjde, obzvláště pro mikro řešení.

Jo, presne tohle je ten duvod, proc jsem se zacal o grid tie zajimat.

Zatim vzdycky jsem to resil pres ruzne menice (TN-xxxx je nejoblibenejsi reseni diky bypassu), ale stoji to dost penez a je potreba mit nejake baterky, ktere se neustale cykluji. A pak regulatory a tak.

S gridtie bych jen na budovu dal 50 - 100Wp panel a jedem. Takhle to tam dam a musim nekam umistovat velke kramy ;)
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od mypower.cz »

no samozrejme netusim jaka je presne situace, proto treba ten navrh s PoE, ktery se samozrejme nemusi hodit na konkretni podminky, ale jestli je risk s gridtie tim nejlepsim resenim, i kdyz technicky mozna jo, ale legislativne, az jednou tam nabehne nejaky vysoce aktivni technik z CEZu a udela peklo, tak to muze byt spis ke skode nez k uzitku.
luge
Příspěvky: 756
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od luge »

Zdravim.
Skúšal sa niekto prifázovať s grid-tie invertorom na UPSku v ostrovnom zapojení ?Malo by to fungovať.
Palča
Příspěvky: 51
Registrován: sob čer 25, 2011 8:44 pm
Bydliště: Přerov

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od Palča »

To jsem tedy ještě nezkoušel, u sinusové UPS by neměl být problém, ale v případě levnějších UPS si myslím, že obdélníkový tvar signálu bude grid-tie invertoru hodně vadit.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2573
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič

Příspěvek od tomas »

luge píše:Zdravim.
Skúšal sa niekto prifázovať s grid-tie invertorom na UPSku v ostrovnom zapojení ?Malo by to fungovať.
Už se to tu několikrát řešilo i to někdo zkoušel. Nemůžu to zrovna najít, zkuste pohledat. Musíte zabezpečit aby příkon spotřebiče byl větší než okamžitý výkon grid-tie střídače a menší než okamžitý výkon UPS + grid-tie střídače. Jinak se tato domácí sít zhroutí.
Podobně ale s automatickou regulací fungují ostrovní systémy od SMA
http://www.sma-czech.com/cs/produkty/st ... stemy.html
http://www.sma-czech.com/cs/produkty/za ... stemy.html
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek