FVE/ohřev vody - jaký směr

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
tdvorak
Příspěvky: 16
Registrován: pon úno 25, 2013 8:07 pm

FVE/ohřev vody - jaký směr

Příspěvek od tdvorak »

Dobrý den, ahoj. Mohu prosím požádat o radu s návrhem systému pro malý rodinný domek? Situace je následující:

Rodiče mají kamna na dřevo s výměníkem, kterým ohřívají TUV. V létě ale jede 80L bojler (OKC) ze zásuvky a je hlavní spotřebič. K tomu lednice, mrazák, domácí elektronika, čerpadla v jezírkách.

2500 kWh ročně spotřeba, loni za 6,2Kč kWh (vyúčtování jednou ročně, podružnej elektroměr v chatový osadě)

Sedlovou střechu mají přesně orientovanou na východ a západ, lokace v západních Čechách.

Původní plán byl osadit 8 panelů na západní stranu a přes solareco regulátor připojit ten stávající 80L bojler. Zhruba 50k investice a nic moc návratnost (ohřev potřebný jen půl roku, funkční půl dne, od oběda). Ale zas jednoduchá instalace a zcela legální řešení.

Pak jsem narazil na modráska GWL/POWER GF-SUN-2000G2 a přišlo mi to jako zajímavý řešení. S trochou regulace nechat bojler běžet jen, když slunce svítí a zbytek elektřiny využívat jinde(lednice, mrazák, router, jezírka). Případný přetoky nejsou problém, dům je ve velký chatový osadě na podružným elektroměru. Přetoky tak maximálně ušetří sousedům nějakou korunu. Opět osm panelů, rozdělený na V a Z stranu střechy.

Chvíli jsem uvažoval o termickým solárním systému pro ohřev vody, ale to bych musel předělat i umístění bojleru, vodní rozvody a byl by to dost invazivní zásah. K tomu hodně práce instalatéra.

Teď váhám, co dává největší smysl. Mám k dispozici tak 50 tisíc (60-70, pokud to bude nutný), který bych rád co nejlíp využil.

Instalaci sám se známým elektrikářem, bez dotace, já nějaký zkušenosti z vlastní ostrovní FVE.

Co byste postavili vy? Existuje ještě nějaká lepší možnost? Mockrát díky!
cipis
Příspěvky: 4330
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: FVE/ohřev vody - jaký směr

Příspěvek od cipis »

Přetoky nejsou problém? Ehm ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
tdvorak
Příspěvky: 16
Registrován: pon úno 25, 2013 8:07 pm

Re: FVE/ohřev vody - jaký směr

Příspěvek od tdvorak »

Asi jsem to spatne vysvetlil, zkusim to znovu. Predpokladam, ze limiter muze vytvorit nejaky maly pretok.Ten prejde do site cele osady, s desitkama chat a domku, z casti trvale obydlenych. Cela tahle osada je jediny odberovy misto z DS. Jaky je riziko, ze by mala FVE s limiterem vytvorila pretok v odbernym miste s tolika domy?
Pawel
Příspěvky: 812
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: FVE/ohřev vody - jaký směr

Příspěvek od Pawel »

Je jasný že na elektroměru DS přetok nebude. Podle mě by to šlo. Nějak musí být ošetřeno aby se bojler zapínal jen při dostatečném výkonu FV.
Mojm10
Příspěvky: 245
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: FVE/ohřev vody - jaký směr

Příspěvek od Mojm10 »

Cca 1,5-2,5 kWp v panelech. Kidne second hand. Regilator pro ohre vody (Bel, Siton), keramicke teleso se dvema okruhy, druhy termostat za 200.-. = TUV vetsinu casu mimo topnou sezonu, vzdy tepla voda (termostat na okruhu z DS se nastavi treba na 40C, FV okruh na max.). Bezudrzbove, bezobsluhove. Cena 30000 komplet. Vyroba napr. 2MWh tj. 14.000 plus minus. Dva roky navratnost.
tdvorak
Příspěvky: 16
Registrován: pon úno 25, 2013 8:07 pm

Re: FVE/ohřev vody - jaký směr

Příspěvek od tdvorak »

Diky za odpovedi, nakonec jsem vzal solareco regulator pro ohrev vody a 8 290W panelu (2,3kWp). Bude to nejjednodussi a nejlevnejsi reseni, ktery vyresi velkou cast spotreby - bojler.

Na 30 tisic se nedostanu, pocitam spis 50. Navratnost to trochu protahne (ctyri roky?), ale jak pise Mojm10, bude to bezobsluznej system, kterej muzu prenechat rodicum.

Pro zajimavost - u sebe na chate zrovna instaluju FV bojler od Fothermo, to mi prijde hezky a jednoduchy reseni, kdyz clovek chce TUV z FV a DS jako zalohu. Kdybych u rodicu nemusel resit TUV z vymeniku kamen, asi bych ho koupil i jim a zjednodusil si zivot.

Jeste jednou diky!
tdvorak
Příspěvky: 16
Registrován: pon úno 25, 2013 8:07 pm

Re: FVE/ohřev vody - jaký směr

Příspěvek od tdvorak »

Tak mam nainstalovano a zapojeno, vsechno slape znamenite. 8x290Wp panely na strese orientovany presne na zapad. Regulator od solareco.cz, bojler puvodni OKC 80. Navic jsem pridal jen prepinac siti, aby bylo mozny pri mizernych podminkach manualne prepnout na DS.

Jeste jednou diky za rady!
Uživatelský avatar
shuty
Příspěvky: 706
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Re: FVE/ohřev vody - jaký směr

Příspěvek od shuty »

tdvorak píše:Tak mam nainstalovano a zapojeno, vsechno slape znamenite. 8x290Wp panely na strese orientovany presne na zapad. Regulator od solareco.cz, bojler puvodni OKC 80. Navic jsem pridal jen prepinac siti, aby bylo mozny pri mizernych podminkach manualne prepnout na DS.

Jeste jednou diky za rady!
Preco si sa rozhodol dat panely na zapad? vychadza to lepsie ako na vychod? planujem zastresit terasu ktora je na vychod a mal som na skusku hodeny maly string tymto smerom a hlavne v zime to slapalo hadam este lepsie ako juzny string. zapadny bude asi v zime mimo hru...
**********
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: FVE/ohřev vody - jaký směr

Příspěvek od solárník »

shuty píše:Preco si sa rozhodol dat panely na zapad?
Mělo by to být rovnocenné, ale třeba má na východ překážky. Buď to ohřeje vodu dopoledne nebo odpoledne. Ideální je mít string na východ a druhý na západ. Jen na západ může být večer voda pozdě ohřatá.
tdvorak
Příspěvky: 16
Registrován: pon úno 25, 2013 8:07 pm

Re: FVE/ohřev vody - jaký směr

Příspěvek od tdvorak »

Mel jsem na vyber dve plochy strechy, jednu orientovanou presne na vychod, jednu presne na zapad, obe bez prekazek. Panely jsem dal na zapad, protoze spotreba teply vody je v dome je temer vyhradne vecer. Chtel jsem se vyhnout stavu, kdy dopoledne nahreju a do vecera uz bojler chladne a ztraci teplo. Takhle je brzo odpoledne nahratej na maximum a do vecera stiha jeste dohravat.

Bojler je 80L a nahreje se rychle, ve dve odpoledne uz v poslednich dnech termostat vypinal. Taky me netrapi zima, protoze bude TUV z vymeniku krbovych kamen, kteryma se domek vytapi.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek