Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř čer 29, 2022 10:48 pm
Matess píše:když zastíníte panel (nebo je na něm kousek sněhu) tak ten panel snižuje velice drasticky svůj proud který je schopen dodat. Pokud máte panely po 3 ztrácíte výkon i zbylých 2 panelů - tady to nemá smysl moc řešit, ale pokud máte 500V solární vstup a panelů máte v sérii 12 tak jeden zastíněný panel snižuje výkon zbylým 11 a to už docela bolí.
Pokud je teda hodně panelů v sérii mělo by smysl o tom uvažovat, ale má to ale...
když máte rozumný regulátor, tak v rámci své mppt schopnosti umí ty panely zatížit natolik aby jeden panel přetížil a začaly fungovat překlenovací diody. Regulátor si s jedním polofunkčním panelem ve stringu obvykle poradí i bez optimizéru. Pokud jsou zastíněné panely 2, tak někdy a pokud 3 tak už to obvykle nedá a dodává úplně mizerný výkon.
V zimě kdy je sníh na všech panelech a každý panel má zlomek výkonu není ke komu optimalizovat.
V zimě kdy je světla prostě málo optimizér zázraky neudělá.
Celý tento můj postřeh je na základě teoretických znalostí optimizérů. Neměl jsem to v ruce a to protože mi to přijde jako zbytečnost a dobře postavený systém je prostě nepotřebuje...
Tomka píše:Skvělý postřeh, první člověk který nenapsal jen slovo blbost.. Děkuji
Uživatelé procházející toto fórum: vajkooo a 2 návštevníků