Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 20, 2022 6:46 pm
PetrDubi píše:Nebo by jsi třeba mohl zkusit použít to kouzelné políčko s tlačítkem Hledat
Jinak když se tu trochu porozhlédneš, tak tu najdeš popsané výhody i nevýhody jak měničů typu Axpert, tak i třeba Solaxů.
Je tu i vlákno o zkušenostech přímo s Axpert King ve verzi rack (který funguje jinak než klasický King na stěnu a je to vlastně i úplně jiné zařízení).
Takže trošku pohledej, začti se a až budeš vědět na co se zeptat konkrétně, tak určitě napiš správný dotaz.
Ps: tady to funguje trošku jinak než na FB, je potřeba být aktivní i sám, měj se
Pawel píše:Tu verzi rack tu někdo měl a poptával návod je to trochu jiné než klasický Axpert. Ten rack má asi vstup do 145V a 11 panelů nijak nevychází, to by jste jich musel zapojit 10 kusu a zapojit 2S5P. Voc potom bude -20/109V +20/ 97V Panely mají ale docela vysoké napětí.
PetrDubi píše:Nebo by jsi třeba mohl zkusit použít to kouzelné políčko s tlačítkem Hledat
Jinak když se tu trochu porozhlédneš, tak tu najdeš popsané výhody i nevýhody jak měničů typu Axpert, tak i třeba Solaxů.
Je tu i vlákno o zkušenostech přímo s Axpert King ve verzi rack (který funguje jinak než klasický King na stěnu a je to vlastně i úplně jiné zařízení).
Takže trošku pohledej, začti se a až budeš vědět na co se zeptat konkrétně, tak určitě napiš správný dotaz.
Ps: tady to funguje trošku jinak než na FB, je potřeba být aktivní i sám, měj se
PetrDubi píše:Pokud jsem se tě dotkl, tak se omlouvám, bylo to myšlené trochu s nadsázkou, proto jsem tam dal i ty smajlíky.
Jen tedy nechápu k čemu je dobré, dát pod sebe 4x tu samou citaci?
Vlákno nazvané Solax vs Axpert tu asi nebude, ale určitě tu jsou vlákna, kde se řeší + a - Axperta a zase jiné, kde se řeší to samé pro Solax. Vzhledem k tomu, že jsi si vybral trošku obskurní typ Axperta, tak tu o něm bůh ví kolik věcí nenajdeš. Když jsem asi před rokem sháněl nějaký informace o komhle Kingovi, tak jsem narazil i na informace, že to vlastně není jeden měnič (jako bývá krabice na zdi), ale že jde o dva přístroje namontované do jedné krabice a propojené uvnitř (proto je funkčnost taková, jaká je). Ale osobně jsem ho v ruce neměl.
Jinak ohledně Solaxu (pokud budeš mít konkrétní otázky) by ti určitě mohl víc říct místní člen Tomas, který je montuje
kuli píše:PetrDubi píše:Nebo by jsi třeba mohl zkusit použít to kouzelné políčko s tlačítkem Hledat
to MAXX :
Plne súhlasím. Niekto sa ti tu snaží poradiť a ty ihneď štekáš a urážaš sa !
Najskôr si musíš ujasniť čo vlastne chceš, čo od toho očakávaš, popísať to podrobne - spotrebu, priebeh, priestor, atď.
Proste študuj vlákna ako mi ostatný, pýtaj sa komunikuj a hlavne buď slušný .
Pamätaj, že ty chceš radu a zadarmo a ani to tu poriadne nepopíšeš.
Pletieš jablká s hruškami. Každý menič je vhodný na niečo iné, jeden je ostrovný 48 V s "prícucom", druhý hybridný vysokonapäťové batérie a stringi. Jeden prihlásiť nemusíš, druhy musíš.
P.S.:
Tie hlavné zariadenie okrem iných v krabici Kinga sú tri
- regulátor MPPT
- menič
- nabíjačka batérii
sindyk píše:Co je fakt na prd? Hlavně díky vlastní spotřebě Axperta je reálná efektivita mého systému 77%. To není moc fajn číslo, ale bylo to levný a stačilo pověsit na zeď jednu bednu a zapojit pár káblů.
Dál je v Axpertech nic moc regulátor, hlavně ten vysokonapěťovej, ale to je zas známá věc. Prostě brzy ráno, pozdě večer a hlavně při zatažený obloze má konkurence navrch.
Paralelní spojení na 1f i 3f možný je, ale zas třeba 3 Axperty už něco sežerou, takže to chce panely a baterky navíc a někomu prostě není po chuti, že se v tom za měsíc ztratí 100 kWh.
Pokud tohle není problém, směle do Axperta.
Osobně se mi ten rackovej King moc nezamlouvá (navíc mám raději HV stringy) a pokud bude lead-carbon, tak vítej do klubu
PetrDubi píše:Tyhle akumulátory má třeba zrovna sindyk.
Akorát s dlouhodobějšíma zkušenostma to bude problém, protože první nabídky v eshopech se objevili (jestli se nepletu) kolem roku 2019/2020, takže na dlouhodobější zkušenosti to je zatím moc brzo. Někdo to řešil v té době i na Caravan24, ale pro všechny to byla novinka. Potom si to tam i někdo koupil, že to otestuje, ale vzhledem k tomu, že i normální, klasické levné "trakční" baterky kolem 100 Ah, co v té době stály kolem 3 tisíc vydrží v karavanu nebo obytce minimálně několik let (pokud je někdo nezničí svým zacházením), tak zatím bude s porovnáním oproti klasickému olovu problém.
MAXX píše:PetrDubi píše:Tyhle akumulátory má třeba zrovna sindyk.
Akorát s dlouhodobějšíma zkušenostma to bude problém, protože první nabídky v eshopech se objevili (jestli se nepletu) kolem roku 2019/2020, takže na dlouhodobější zkušenosti to je zatím moc brzo. Někdo to řešil v té době i na Caravan24, ale pro všechny to byla novinka. Potom si to tam i někdo koupil, že to otestuje, ale vzhledem k tomu, že i normální, klasické levné "trakční" baterky kolem 100 Ah, co v té době stály kolem 3 tisíc vydrží v karavanu nebo obytce minimálně několik let (pokud je někdo nezničí svým zacházením), tak zatím bude s porovnáním oproti klasickému olovu problém.
Uživatelé procházející toto fórum: rva a 4 návštevníků