budování ostrovní fve

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Screemy
Příspěvky: 113
Registrován: pon dub 11, 2022 8:05 pm

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Screemy »

Diablo1st píše:Len v tomto prípade je možné toto riešiť cez Wattrouter, čiže do WR sa zapojí čidlo teploty a všetko rieši WR. Ak by čidlo hlásilo somariny tak WR vyhodí chybu.
Ja by som v tomto prípade havarijný termostat nedal, ale samozrejme je to len môj názor. Ak tam bude nič sa tým nepokazí.
Lze tam zapojit Dallase DS18B20 nebo neco specialniho? Koukal jsem, ze by to jit melo, al nikde jsem nenasel navod jak to udelat ...
Screemy
Příspěvky: 113
Registrován: pon dub 11, 2022 8:05 pm

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Screemy »

Jinak z ordinary jsem to prepl zpet na interval a ze 7 stupnu na P01 nastavil 5 .. Teplotu snizil na 45 stupnu a za dnesek si cerpadlo vzalo 27kWh ...
Diablo1st
Příspěvky: 1643
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Diablo1st »

Screemy píše:
Diablo1st píše:Len v tomto prípade je možné toto riešiť cez Wattrouter, čiže do WR sa zapojí čidlo teploty a všetko rieši WR. Ak by čidlo hlásilo somariny tak WR vyhodí chybu.
Ja by som v tomto prípade havarijný termostat nedal, ale samozrejme je to len môj názor. Ak tam bude nič sa tým nepokazí.
Lze tam zapojit Dallase DS18B20 nebo neco specialniho? Koukal jsem, ze by to jit melo, al nikde jsem nenasel navod jak to udelat ...
Podľa manuálu sa k Wattrouteru dá pripojiť 4ks čidiel DS18x20 a 4ks PT1000. Ja tam mám pripojené len PT1000.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Screemy
Příspěvky: 113
Registrován: pon dub 11, 2022 8:05 pm

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Screemy »

Diablo1st píše:
Screemy píše:
Diablo1st píše:Len v tomto prípade je možné toto riešiť cez Wattrouter, čiže do WR sa zapojí čidlo teploty a všetko rieši WR. Ak by čidlo hlásilo somariny tak WR vyhodí chybu.
Ja by som v tomto prípade havarijný termostat nedal, ale samozrejme je to len môj názor. Ak tam bude nič sa tým nepokazí.
Lze tam zapojit Dallase DS18B20 nebo neco specialniho? Koukal jsem, ze by to jit melo, al nikde jsem nenasel navod jak to udelat ...
Podľa manuálu sa k Wattrouteru dá pripojiť 4ks čidiel DS18x20 a 4ks PT1000. Ja tam mám pripojené len PT1000.
Ty jo tak to blbe hledam ... a jak to mas pripojene prosim?
cipis
Příspěvky: 4499
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od cipis »

Ne, není to možné!
Provozní termostat ano, ale ne havarijní.
V každém ohřívači vody musí být havarijní termostat, který odpojí napájení v obou pólech, když se dosáhne v bojleru teploty 80-90°C.

Bez toho havarijního termostatu se z takové nádrže může stát bomba. Krásně to exploduje, bohužel, pokud to člověk vůbec přežije, tak už moc krásně nevypadá. Měli jsme takovou kolegyni, naštěstí to přežila a dokonce po x plastických operacích vypadala tak, že se jí člověk nelekl.
Diablo1st píše:Len v tomto prípade je možné toto riešiť cez Wattrouter, čiže do WR sa zapojí čidlo teploty a všetko rieši WR. Ak by čidlo hlásilo somariny tak WR vyhodí chybu.
Ja by som v tomto prípade havarijný termostat nedal, ale samozrejme je to len môj názor. Ak tam bude nič sa tým nepokazí.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
brin
Příspěvky: 930
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od brin »

U bojleru musí být kromě havarijního termostatu, hlavně pojistný ventil, který v případě růstu tlaku, který samozřejmě při přehřátí nastane, tento tlak vypustí. Právě kvůli tomu, aby k výbuchu nedošlo.
cipis
Příspěvky: 4499
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od cipis »

Rozhodně bych to využíval, navíc máš takto několik zátěží, které můžeš spínat dle sluníčka.
A myslím si, že to bude v přechodném období, kdy ještě/už dostatečně svítí, lepší a jednodušší než ten nenažraný vergl :)

Rozhodně s tím bude mnohem míň práce, tak bych to zprovoznil, zároveň s tím zateplením samozřejmě :)
Screemy píše: Podlahovka má takovéto termostaty
9F43B43F-6D2F-42B8-ACF9-DB96EC24C3B8.jpeg
Schopny jsem změřit příkon na hodinách, sle i kdybych to využíval, tak bych musel jen za slunce a to znamená rozšířit rozvadec o automatizované spínání (což by problem nebyl, shelly 1 pro Pm)

Tak jedna rohož (na jeden termostat) žere 1kw …

V obýváku mám 2, v koupelně 2x 1 rohož a v technické/satna chodba taky jednu
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
cipis
Příspěvky: 4499
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od cipis »

Tak to bez diskuze, v provozu funguje jako kompenzace rozpínání teplé vody, kdy ji nikdo neodpustí, plus samozřejmě i případný přetlak z řadu. A ještě funguje jako zpětná klapka.

Nicméně bych rozhodně u toho nechtěl být, když ten malinkatý čuráček odpustí tu vařící vodu/páru.
brin píše:U bojleru musí být kromě havarijního termostatu, hlavně pojistný ventil, který v případě růstu tlaku, který samozřejmě při přehřátí nastane, tento tlak vypustí. Právě kvůli tomu, aby k výbuchu nedošlo.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Screemy
Příspěvky: 113
Registrován: pon dub 11, 2022 8:05 pm

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Screemy »

cipis píše:Rozhodně bych to využíval, navíc máš takto několik zátěží, které můžeš spínat dle sluníčka.
A myslím si, že to bude v přechodném období, kdy ještě/už dostatečně svítí, lepší a jednodušší než ten nenažraný vergl :)

Rozhodně s tím bude mnohem míň práce, tak bych to zprovoznil, zároveň s tím zateplením samozřejmě :)
Screemy píše: Podlahovka má takovéto termostaty
9F43B43F-6D2F-42B8-ACF9-DB96EC24C3B8.jpeg
Schopny jsem změřit příkon na hodinách, sle i kdybych to využíval, tak bych musel jen za slunce a to znamená rozšířit rozvadec o automatizované spínání (což by problem nebyl, shelly 1 pro Pm)

Tak jedna rohož (na jeden termostat) žere 1kw …

V obýváku mám 2, v koupelně 2x 1 rohož a v technické/satna chodba taky jednu
Jop uz na tom pracuji, kazda podlahovka ma 1kw a mám jich dohromady 5 ... takze kde vyuzit to mam ...

Ted vymyslim automatizaci jak to spustit na slunicko, ale to uz mam v hlave vyresene. Na automatizaci pouzivam homeassistant a pres shelly rele si to budu spinat podle hodnot z pretoku na hlavnim jistici :)

Je to asi nejlepsi mozne vyuziti (v lete to budu poustet do el patrony v bazenu, pomoci wattrouteru)
Diablo1st
Příspěvky: 1643
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Diablo1st »

Screemy píše: Ty jo tak to blbe hledam ... a jak to mas pripojene prosim?
Manuál k WattrouterMX strana 14.

DS18x20 čidlá sa pripoja na zbernicu DQ, +5V a GND.
PT1000 sa pripoja na GND a na vstup ANDI 1-4. Tuto je treba nastaviť vo Wattconfigu na daný ANDI vstup čidlo PT1000.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Screemy
Příspěvky: 113
Registrován: pon dub 11, 2022 8:05 pm

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Screemy »

Diablo1st píše:
Screemy píše: Ty jo tak to blbe hledam ... a jak to mas pripojene prosim?
Manuál k WattrouterMX strana 14.

DS18x20 čidlá sa pripoja na zbernicu DQ, +5V a GND.
PT1000 sa pripoja na GND a na vstup ANDI 1-4. Tuto je treba nastaviť vo Wattconfigu na daný ANDI vstup čidlo PT1000.
Jsem slepy ... :oops:

Takže když tam napojim toto cidlo + nastavim wattrouter, tak to bude vse v pohode?

V prvnim otvoru na cidlo je cidlo pro tepelko, tohle hodim do druheho (je uprostred) a nastavim tam 65 stupnu (60 stupnu je desinfekce jednou za 30 dni), bude to takto ok?

Cidlo bych koupil original 3m dallas https://www.laskakit.cz/dallas-ds18b20- ... eploty-3m/
Diablo1st
Příspěvky: 1643
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Diablo1st »

Tie digitálne čidlá si asi Wattrouter adresuje sám, takže tuto asi netreba nič robiť. Istý si tým nie som, keďže ich nemám zapojené (možno v budúcnosti), ale v manuále nič o nastavovaní digitálnych čidiel nepíšu.
U môjho bojleru (Dražice OKCE 2,2) je maximálna teplota na termostate cca. 72°C, kde je čidlo úplne dole. Ak to má byť len na funkciu "havarijného" termostatu, išiel by som s teplotou vyššie na tých 80°C. Ale treba mať za bojlerom zmiešavací ventil na zamedzenie obarenia! Ak tento zmiešavací ventil nie je, treba poučiť všetkých členov domácnosti, že môže dojsť k obareniu!
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Screemy
Příspěvky: 113
Registrován: pon dub 11, 2022 8:05 pm

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Screemy »

Diablo1st píše:Tie digitálne čidlá si asi Wattrouter adresuje sám, takže tuto asi netreba nič robiť. Istý si tým nie som, keďže ich nemám zapojené (možno v budúcnosti), ale v manuále nič o nastavovaní digitálnych čidiel nepíšu.
U môjho bojleru (Dražice OKCE 2,2) je maximálna teplota na termostate cca. 72°C, kde je čidlo úplne dole. Ak to má byť len na funkciu "havarijného" termostatu, išiel by som s teplotou vyššie na tých 80°C. Ale treba mať za bojlerom zmiešavací ventil na zamedzenie obarenia! Ak tento zmiešavací ventil nie je, treba poučiť všetkých členov domácnosti, že môže dojsť k obareniu!
Bojler žádný směšovací ventil nemá. Přijde mi zbytecne to topit tolik? Nestačilo by opravdu těch cca 65 stupňů?
Diablo1st
Příspěvky: 1643
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Diablo1st »

Jasné, že to bude stačiť, len budeš mať menej energie uloženej v bojlery, t.z. menšie využitie FVE.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Pawel
Příspěvky: 822
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Pawel »

U 200l bojleru rozdíl teplot 70 a 80st jsou navíc 2,5kWh.
glottis
Příspěvky: 2165
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od glottis »

Pawel píše:U 200l bojleru rozdíl teplot 70 a 80st jsou navíc 2,5kWh.
Nj ale taky jsou pak mnohem větší ztráty :) nahřívat to tolik podle mě na smysl když mám malý bojler a velkou spotřebu vody.

já bych to nenahrival o moc víc než teď tím TC. Řešit nějaký směšovací ventil. Elektrický bude za deset. Nějaký automaticky termostatický taky může do roka zarůst kamenem. Možnost opaření veliká. Já tepelkem nahřívám 200l bojler a vezme to tak 2-3kw denně. TC pustí 6x denně na 12 minut. Já se chystám tam taky posílat prebitky ale jen na pokrytí ztrát v recyrkulaci a šetřit tím tak TC.
Screemy
Příspěvky: 113
Registrován: pon dub 11, 2022 8:05 pm

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Screemy »

No já budu nahřívat bojler do 65 stupnu, zbytek budu pooustet do podlahy (do tech el rohozi) :)

Dodelavam ted shelly a automatizaci (hlidani pretoku vetsich jak 1kw aby to utopilo tu rohoz).

Staci zapojit a mam hotovo :)
Screemy
Příspěvky: 113
Registrován: pon dub 11, 2022 8:05 pm

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Screemy »

Nepomohlo by nastavit ještě: Ambient temp compensation?
E58C6386-1417-4D04-B37F-C88FB2A785AA.jpeg
74BB4A3B-C20E-4849-8E23-47F6C66CE3B0.jpeg
Screemy
Příspěvky: 113
Registrován: pon dub 11, 2022 8:05 pm

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Screemy »

Tak dokonáno … bez jakékoli jiného zásahu teď vidím chybu na TC, restart nepomohl a na servise nikdo nebere …
6A54E1B0-7935-44C6-85C0-571901B9DBF6.jpeg
Screemy
Příspěvky: 113
Registrován: pon dub 11, 2022 8:05 pm

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Screemy »

Je řešení osadit akumulackou patronama na wattrouter?

Tc nespusti ani elektrokotel, jelikož nejde oběh …

Takže jsem vlastně bez topení

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek