Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon kvě 16, 2022 12:58 pm


GF-SUN-2000G2

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...

GF-SUN-2000G2

Příspěvekod Saman_CZ » čtv dub 21, 2022 5:11 pm

Zdravim, asi stale probirane tema

stale si v hlave resim zda by neslo mozny pretok nejak ochcat a ac GF-SUN-2000G2 dostupny snad v kazdem e-shopu v tehle republice, tak informaci k temto menicum je pomalu a jsou dost protichudne

nastinil jsem si cca situaci jak bych to chtel resit, a kde by modrasek GF-SUN-2000G2 byl jen do doby nez se pokazi nebo az ho nahradi neco rozumnejsiho

A zajimaji me vesmes spousty informaci, zda tak jak jsem si to rozvrhnul je dobre, nebo tam mam nejake chyby?
a pak samozrejme oinformace od lidi kteri tento menic skutecne maji a pouzivaji, jestli na nem jde nastavit maximalni vykon ktery pusti do site (rekneme ze mam trvalej odber 250W - 24/7, jde na GF-SUN-2000G2 nastavit aby daval do site maximalne treba 250W?) , pak jak je u nej reseno DOD na baterii, da se nastavit aby nesel treba pod 20% DOD na baterii? nebo jak se u nej resi aby baterku nevycucal do mrtva?

v diskuzich jsem se vesmes dozvedel jen ze pretoky obcas jsou, a ze jsou relativne male, ve videiich shledl ze hlucne to je, ale ne nejak extremne (vsechno co je za UPSkou bede zavrene ve vetrane rackove skrinu 80x60x175, a i samotne vetrani toho kabinetu s hlidanim teploty si bere cca 10W, takze i on by zarucil nejaky minumalni odber), taky jsem se dozvedel, ze vesmes nikdo nezna nikoho kdo by platil za ty male pretoky pokutu (ale bez specifikace distributora, ja mam CEZ, takze ten nejhorsi se kterym s timto vsichni strasej)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Saman_CZ
 
Příspěvky: 20
Registrován: ned dub 03, 2022 8:26 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod Saman_CZ » čtv dub 21, 2022 5:23 pm

a jeste tapu jak dimenzovat DC jisteni mezi MPPT a baterkou a baterkou a menicem, tady nevim jak to pocitat, nebo zda to jeste nekombinovat nejak jinak, aby menic mohl sosta elektrinu i primo z MPPT a z baterii sekundarne, vedel by nekdo jak to udelat?

cele to bude postavene tak, aby misto modraska slo pripadne vymenit za treba Axpert VP 24V 2000W PF1 nebo Axpert VM 24V 2000W PF1 (ten s MPPT ma stejne omezeni a nesli by ty panely co chci), jen by se tam navic udelal AC zasuvkovej rozvod z menice zvlast a APC prepetova ochrana by byl anapojena na danej AC rozvod, u Axperta bych pocital s bypasem ze site, a samoztejme jen s 24V baterii
Naposledy upravil Saman_CZ dne čtv dub 21, 2022 6:02 pm, celkově upraveno 2
?
Saman_CZ
 
Příspěvky: 20
Registrován: ned dub 03, 2022 8:26 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod rezis » čtv dub 21, 2022 5:41 pm

Já se sice nezabývám solárními systémy, ale tak jak to máš zapojeno se po prvním přepnutí na UPS nejspíše ozve rána.
Jištění mezi Měničem a Aku je většinou doporučeno v manuálu měniče. A otázku jak udělat aby bral primárně z MPPT nevím jak odpovědět. To jsou základy elektrotechniky. Prostě pokud je na střeše dost energie tak je zdrojem MPPT.....
?
rezis
 
Příspěvky: 11
Registrován: čtv lis 25, 2021 10:10 pm

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod glottis » čtv dub 21, 2022 11:23 pm

Saman_CZ píše:Zdravim, asi stale probirane tema
A zajimaji me vesmes spousty informaci, zda tak jak jsem si to rozvrhnul je dobre, nebo tam mam nejake chyby?
a pak samozrejme oinformace od lidi kteri tento menic skutecne maji a pouzivaji, jestli na nem jde nastavit maximalni vykon ktery pusti do site (rekneme ze mam trvalej odber 250W - 24/7, jde na GF-SUN-2000G2 nastavit aby daval do site maximalne treba 250W?) , pak jak je u nej reseno DOD na baterii, da se nastavit aby nesel treba pod 20% DOD na baterii? nebo jak se u nej resi aby baterku nevycucal do mrtva?

v diskuzich jsem se vesmes dozvedel jen ze pretoky obcas jsou, a ze jsou relativne male, ve videiich shledl ze hlucne to je, ale ne nejak extremne (vsechno co je za UPSkou bede zavrene ve vetrane rackove skrinu 80x60x175, a i samotne vetrani toho kabinetu s hlidanim teploty si bere cca 10W, takze i on by zarucil nejaky minumalni odber), taky jsem se dozvedel, ze vesmes nikdo nezna nikoho kdo by platil za ty male pretoky pokutu (ale bez specifikace distributora, ja mam CEZ, takze ten nejhorsi se kterym s timto vsichni strasej)


- maximalni vykon jde nastavit (nebo proud z baterie), vic pak neda
- jde nastavit napeti na baterii pri kterem vypne
- jde nastavit napeti na baterii pri kterem zase zacne vyrabet
- pretoky jsou hlavne pokud je maly odber domu a pokud je odber, ktery hodne kolisa. Treba trouba, ktera termostatem zapina a vypina. Pokud budes mit staly odber vic jak 250W a nastavis limit 250W k pretoku nedojde
- hlucne to je ale pri odberu do 300W vetrak skoro nezapne. Od 600W pak zapina casteji. Ja si vymenil vetraky, nehcal je bezet porad a omezil vykon na 1,2kw a nepreleze teplota na chladici 60C. Bez modifikace tam byvala podobna teplota
- cez mam taky a za nekolik mesicu sem mel pretok asi 4kwh. Pak se mi podarilo to prihlasit jako mikrozdroj ve zjednodusenem rizeni s rezervovanym vykonem 0 a snad bude klid :)
?
glottis
 
Příspěvky: 77
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod Saman_CZ » pát dub 22, 2022 7:02 am

glottis

super, to jsem chtel presne cist, a pozadoval CEZ nejake specialitky u toho zjednoduseneho rizeni? rady jak na CEZ by myslim ocenilo spousta lidi, tak pokud by se vam chtelo zde nastinit jak se presne postupuje a co je potreba CEZ dodat za podklady, bylo by to super a myslim ze vdecnych bude vicero majitelu modraska :)
?
Saman_CZ
 
Příspěvky: 20
Registrován: ned dub 03, 2022 8:26 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod glottis » pát dub 22, 2022 12:23 pm

chtej presne to co pisou :) projekt (neni potreba aby to delala firma a byl slozitej jako kdyz je ot na dotace a s rezervovanym vykonem), jednopolove schema, revizni zpravu o impedanci zkratove smycky (nebo jak se to jmenuje), revizakem podepsane nastaveni sitovych ochran (vopruz, protoze je potreba to koupit a stoji to co modrasek :) .. treba u/f guard). Ja mam modrasky tri tak sem si to dokoupil a po x nesmyslnych pripominkach to schvali. Prijel chlapik, vymenil elektromer, prepojil hdo (vyhodil mi hdo prijimac a musi tam byt po novu hdo rele ovladane tim elektromerem)

a pak se uz jen modlit ze nenastane pretok co vyboci z jejich limitu :D Coz je snad 115W prumerneho pretoku v 15 minutach.
?
glottis
 
Příspěvky: 77
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod glottis » pát dub 22, 2022 12:24 pm

jak uz psal rezis, takhel zapojena ups tam neni ten nejlepsi napad :)
?
glottis
 
Příspěvky: 77
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod Saman_CZ » pát dub 22, 2022 2:41 pm

jako ze kdys to bude zapojene normalne do zalohovane zasuvky na UPSce, tak to bude delat problem?
?
Saman_CZ
 
Příspěvky: 20
Registrován: ned dub 03, 2022 8:26 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod Pawel » pát dub 22, 2022 3:13 pm

To chcete toho modráska přifázovat na UPS?
?
Pawel
 
Příspěvky: 325
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod Matess » pát dub 22, 2022 3:26 pm

ano je to velmi špatný nápad. Ono když zmizí odběr tak dochází k mikropřetoku... něco jako vypne konvice a zmizí 2000W odběru a po dobu např. 100ms může trvat než na to přifázovač zareaguje a sníží výkon. Pokud je to připojené do DS, tak to prostě odteče k sousedovi a je to jedno, ale pokud je to ostrov s UPS, tak to prostě nemá kam odejít a může vám to prostě vypálit mosfety v ups.

Byl tu někdo kdo to v minulosti takhle provozoval myslím dokonce rok než UPS umřela - každý svého štěstí strůjce.
?
Matess
 
Příspěvky: 1284
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod rva » pát dub 22, 2022 3:59 pm

Zkoušel jsem něco podobného s připojením gridfree (tehdy byly jen nějaké bez limiteru) na výstup měniče Axpert https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=44&t=3067
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2190
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod glottis » pát dub 22, 2022 4:14 pm

rva píše:Zkoušel jsem něco podobného s připojením gridfree (tehdy byly jen nějaké bez limiteru) na výstup měniče Axpert https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=44&t=3067


Ten měnič se bude chovat líp. UPS když ji upadne zdroj prostě pustí měnič a nebude řešit následnost fázi. Když modrásek v tu chvíli bude o půl vlnu jinde tak to podle mě nedopadne dobře.
?
glottis
 
Příspěvky: 77
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod Saman_CZ » pát dub 22, 2022 4:57 pm

Matess píše:ano je to velmi špatný nápad. Ono když zmizí odběr tak dochází k mikropřetoku... něco jako vypne konvice a zmizí 2000W odběru a po dobu např. 100ms může trvat než na to přifázovač zareaguje a sníží výkon. Pokud je to připojené do DS, tak to prostě odteče k sousedovi a je to jedno, ale pokud je to ostrov s UPS, tak to prostě nemá kam odejít a může vám to prostě vypálit mosfety v ups.

Byl tu někdo kdo to v minulosti takhle provozoval myslím dokonce rok než UPS umřela - každý svého štěstí strůjce.


jo chapu, to me nedocvaklo, ja cekal ze UPSka je normalni prutokac a kdys vypadne proud tak se jen rychle prepne na baterku, ale vlastne ona asi porad tlaci vse prez baterku

no zase jsem o kus chytrejsi :)
?
Saman_CZ
 
Příspěvky: 20
Registrován: ned dub 03, 2022 8:26 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod Saman_CZ » pát dub 22, 2022 5:03 pm

glottis píše:chtej presne to co pisou :) projekt (neni potreba aby to delala firma a byl slozitej jako kdyz je ot na dotace a s rezervovanym vykonem), jednopolove schema, revizni zpravu o impedanci zkratove smycky (nebo jak se to jmenuje), revizakem podepsane nastaveni sitovych ochran (vopruz, protoze je potreba to koupit a stoji to co modrasek :) .. treba u/f guard). Ja mam modrasky tri tak sem si to dokoupil a po x nesmyslnych pripominkach to schvali. Prijel chlapik, vymenil elektromer, prepojil hdo (vyhodil mi hdo prijimac a musi tam byt po novu hdo rele ovladane tim elektromerem)

a pak se uz jen modlit ze nenastane pretok co vyboci z jejich limitu :D Coz je snad 115W prumerneho pretoku v 15 minutach.



tak uvidim, elektrikar me to zmeri a pak zkusim stesti s prihlasenim prez ten jejich webovej formular, moc diky
?
Saman_CZ
 
Příspěvky: 20
Registrován: ned dub 03, 2022 8:26 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod Saman_CZ » úte kvě 03, 2022 9:35 am

Ahoj
Takze nakonec jsem se rozhodl uplne jinak, a celou fotovoltaiku poskladam jako off-grid, tedy uplne bez pripojeni na sit.

Vesmes s danym rozhodnutim jsem si rekl ze si to poskladam na EPever produktech, predpokaldam ze to je Cina, ale za relativne zajimavej peniz a trosku doufam ze i relativne s dobrou kvalitou.

Panely jsem jiz objednal zde na foru, Leapton 650Wp, jako MPPT jsem si vybral EPsolar TRACER6420AN (dostatecna rezerva pokud bych nekdy menil panely) a jako menic pak IPower IP2000-42-Plus-T ( IPower IP3000-42-Plus-T pokud bude ve chvili objednani dostupnej, bohuzel 3kW verze je spis nedostupna), tedy 48V varianta. Co me potesilo tak maj na youtuge i videa se zapojenim, ale tosku me zarazilo ze DC z MPPT a menice maji spojene splittrem do baterie, coz predpokladam je spravne
https://www.youtube.com/watch?v=pZi4Bh6kYQM

tak poslednim problemem jsou ted jen baterie, bohuzel v CR snad vsude vyprodano, chtel bych 100Ah, tedy cca 5kWh aby byla rezerva na lepsi DOD, tedy ze bych vyuziva treba jen 3kWh, tedy 20 a 20% nevyuzivane
?
Saman_CZ
 
Příspěvky: 20
Registrován: ned dub 03, 2022 8:26 am

Re: GF-SUN-2000G2

Příspěvekod Matess » úte kvě 03, 2022 5:24 pm

ano, regulátor má sice výstup do zátěže, ale ten výstup má proudový limit. Tzn. je to vhodné pro přímé napájení DC něčeho nenáročného (třeba LED venkovní osvětlení - dá se tam nastavit třeba aby svítilo když zajde slunce, případně se dá nastavit věci jako sviť 2h po západu, nebo x hodin pře východem), ale střídač má velký odběr a z těchto svorek být zapojený nemůže.

Střídač musí být nastavený tak aby baterii nevymlátil do poškození a baterie musí mít vlastní ochranu pro případ že by něco selhalo...

koukám na i4wifi a ten střídač stojí docela dobré peníze ale zkušenosti s ním nemám. 3000W ale není moc... osobně bych bral raději tohle

https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?kom ... f1-p570017

Cenově to vyjde podobně jako regulátor + střídač a 5kW je přecejen lepší...
?
Matess
 
Příspěvky: 1284
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk


Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'