Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř kvě 18, 2022 7:30 am


Hybridní elektrárna bez dotace

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod burda » pon dub 04, 2022 9:27 pm

Řeším hybridní elektrárnu bez dotace, ideálně i bez nutného papírování a tedy bez přetoků do sítě, které by mohl nějak penalizovat distributor.
Pokud bych použil Solax 3F 10Kw, rozumný počet pylontechů a velikost pole kolem 4Kw, chtěl bych se dostat k maximální nezávislosti během roku a jen skrze zimní období dososávat ze sítě.

Zvládne solax nepouštět do sítě nic, pokud celá spotřeba poteče přez něj a jen si dotáhne ze sítě, když budou baterky pod nastavenou úrovní ?
?
burda
 
Příspěvky: 211
Registrován: pát kvě 25, 2012 10:15 pm

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod marko250 » pon dub 04, 2022 9:46 pm

NE
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3084
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod Mojm10 » úte dub 05, 2022 8:13 am

Ne. A to bez ohledu na měnič.
?
Mojm10
 
Příspěvky: 194
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod Quickyprd » úte dub 05, 2022 11:38 am

Hybridní elektrárna již ze své podstaty s ohledem k připojení na síť nikdy nezaručí nulový přetok. To musí být ostrov. Já s ohledem na malý výkon jsem ostrov zavrhl a raději se upsal peklu a elektrárnu legálně připojil. Je to byrokracie, ale je to na dlouhou dobu klid. Samozřejmě nutno odlišit legální připojení a neřízené přetoky....vše využít doma a jen když už fakt to není kam dávat, tak teda si to distributore sežer :-)
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 183
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod sauertom » úte dub 05, 2022 12:51 pm

Mám dotaz, který s tímto trošku souvisí. Dokončuji FVE, Solax X3 hybrid a než se vyřídí "papírování" s oficiálním připojením k DS (1-2 měsíce !!!), rád bych FVE používal. Jak na to? Vím, že nulové přetoky nejsou možné, ale jak to distributor pozná, když ještě nemám vyměněný elektroměr, který je schopný přetoky měřit? Dík za názor.
?
sauertom
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte led 04, 2022 10:29 am

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod cipis » úte dub 05, 2022 12:54 pm

Až spadne elektrikář ze sloupu, protože jsi tam zrovna něco pustil, když oni měli odstávku?
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 621
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod sauertom » úte dub 05, 2022 12:56 pm

No jo, no. Tak jsem asi blbej a nedošlo mi to...sorry
?
sauertom
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte led 04, 2022 10:29 am

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod sauertom » úte dub 05, 2022 12:59 pm

Ale moment, v případě odstávky od DS se FVE přepíná automaticky do "ostrovního" režimu, nebo??
?
sauertom
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte led 04, 2022 10:29 am

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod Mojm10 » úte dub 05, 2022 1:30 pm

Ne, nebude fungovat cela fve. A to jeste minimalne 20 minut po obnoveni dodavky elektriny.

Pokud chci mit elektrinu i pri blackoutu, tak ostrov s ATS, nebo dunkce UPS s galvanickym oddelenim. Nebo hybrid s manualnim prepinacem.

Pokud jsou strelci, kteri toto neresi (vzhledem k poctu dotazu "jestli to distributor pozna"), je potreba si uvedomit ze pokud ja vytvorim svym menicem napeti v DS na ktere se pracuje, ten clovek muze take pracovat na VN za transformatorem. Pak tam muze mit tisice voltu. Samozrejme si muzeme rict, ze si ma zajistit bezpecnost, ale kdyz bude mrtvej... V usa jsem popularni elektrocentraly a nehod neni malo..
?
Mojm10
 
Příspěvky: 194
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod sauertom » úte dub 05, 2022 1:36 pm

ok. díky za odpověď, to jsem si neuvědomil. Nešlo mi o to "obelstít" distributora, jen mi prostě přišlo škoda, že FVE je hotová a budu se na ti ty dva měsíce tak leda koukat..:-)
?
sauertom
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte led 04, 2022 10:29 am

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod Diablo1st » úte dub 05, 2022 2:40 pm

Počkať, počkať, tuto sa mi niečo nezdá.

Čo to je za sprostosť, že Hybridný menič dodáva do DS aj keď je blackout? :shock:
Každý schválený hybrid má obsahovať relé na odpojenie presne pre tieto prípady, príp. ak ho nemá tak v projekte by malo byť externé rozdelovacie relé a toto by malo byť schválené distribučkou.

Ak píšem somariny, prosím opravte ma.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 302
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod Dagus » úte dub 05, 2022 9:50 pm

cipis píše:Až spadne elektrikář ze sloupu, protože jsi tam zrovna něco pustil, když oni měli odstávku?

V ČEZu nepracuji, ale řekl bych, že nejsou blázni a buď to mají přes kabel do země blokovaný (vídám často na VN opravách vedení, nebo pracují jako na živém vodiči. Mám velkou pochybnost, že si někdo sáhne na vodič pokud neví, že tam nic není a ani nemůže na 1000%. Osobně tak přistupuji ke každé montáži.
K tématu, nemá smysl si kvůli dvoum měsícům zahrávat s DS.
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1301
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod Mojm10 » úte dub 05, 2022 10:05 pm

Diablo1st píše:Počkať, počkať, tuto sa mi niečo nezdá.

Čo to je za sprostosť, že Hybridný menič dodáva do DS aj keď je blackout? :shock:
Každý schválený hybrid má obsahovať relé na odpojenie presne pre tieto prípady, príp. ak ho nemá tak v projekte by malo byť externé rozdelovacie relé a toto by malo byť schválené distribučkou.

Ak píšem somariny, prosím opravte ma.

Bavili sme se o neSchvalenych. Neschvaleny, nebo spatne nastaveny, zapojeny, atd.
?
Mojm10
 
Příspěvky: 194
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod sauertom » stř dub 06, 2022 9:04 am

Díky za diskusi, samozřejmě je už teď celá sestava fyzicky vybavena tak, jak má být, jen nejsou papíry...teď položím pro někoho z Vás úplně debilní otázku, ale za zeptání nic nedám. Odpojím-li hlavní jistič na přívodu (před elektroměrem), můžu provozovat FVE jako ostrovní systém (připomínám měnič Solax X3 hybrid ě 2x5,8 kW Aku) anebo měnič potřebuje neustále si "sahat" na DS. Dík
?
sauertom
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte led 04, 2022 10:29 am

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod Quickyprd » stř dub 06, 2022 10:29 am

Pokud je systém postaven jako ostrov tak ANO. Viz. video s Youdou na YT, kde to názorně ukazuje :-)
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 183
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod Diablo1st » stř dub 06, 2022 11:03 am

Manuálne vypínať istič pred elektromerom je síce riešenie, ale čo keď sa vybije baterka? Treba tam dať prepínač sietí ATS alebo vzájomne blokované stykače a nejaký regulátor, ktorý bude snímať napätie batérie.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 302
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod unicast » stř dub 06, 2022 11:25 am

sauertom píše:teď položím pro někoho z Vás úplně debilní otázku, ale za zeptání nic nedám. Odpojím-li hlavní jistič na přívodu (před elektroměrem), můžu provozovat FVE jako ostrovní systém (připomínám měnič Solax X3 hybrid ě 2x5,8 kW Aku) anebo měnič potřebuje neustále si "sahat" na DS


To vůbec není debilní otázka. Záleží na střídači, který bude použit, některé se umějí pouze přifázovat, jiné bys tím naopak mohl i zničit. Dokumentace, to je to místo, kde to píšou :-)
?
unicast
 
Příspěvky: 750
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod Mojm10 » stř dub 06, 2022 11:31 am

sauertom píše:Díky za diskusi, samozřejmě je už teď celá sestava fyzicky vybavena tak, jak má být, jen nejsou papíry...teď položím pro někoho z Vás úplně debilní otázku, ale za zeptání nic nedám. Odpojím-li hlavní jistič na přívodu (před elektroměrem), můžu provozovat FVE jako ostrovní systém (připomínám měnič Solax X3 hybrid ě 2x5,8 kW Aku) anebo měnič potřebuje neustále si "sahat" na DS. Dík


Neznám tenhle měnič, ale máš tyto možnosti:

1) čekat dva měsíce
2) provozovat jako ostrov, tj. buď jen DS nebo Fve. Manuální přepínání
3) Zapnout to naplno
4) Zapnout to a nastavit přetoky na nulu.

za mě:
1) v pořádku
2) Je to otrava. Na druhou stranu, když už sis
to pořídil, měl bys být schopný to sám uvést do režimu ostrova (hlavně pro případě blackoutu). Dost možná, že to nebude jen tak možné bez elektrikařiny (přepojení výstupů?, neznám měnič)
3) asi ne
4) ?

Ta fve už běžela při předání a odzkoušení, takže technicky je vše dobře, pouze papírově ne.

P.S. pokud připojiš DS na zálohovaný výstup měniče, pujde asi do věčných lovist
?
Mojm10
 
Příspěvky: 194
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod marko250 » stř dub 06, 2022 2:16 pm

Pokud máš na výstupu EPS napojený barák, tak ano umí jet bez DS jako offgrid.
x3.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3084
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Hybridní elektrárna bez dotace

Příspěvekod sauertom » stř dub 06, 2022 7:38 pm

Mojm10 píše:
sauertom píše:Díky za diskusi, samozřejmě je už teď celá sestava fyzicky vybavena tak, jak má být, jen nejsou papíry...teď položím pro někoho z Vás úplně debilní otázku, ale za zeptání nic nedám. Odpojím-li hlavní jistič na přívodu (před elektroměrem), můžu provozovat FVE jako ostrovní systém (připomínám měnič Solax X3 hybrid ě 2x5,8 kW Aku) anebo měnič potřebuje neustále si "sahat" na DS. Dík


Neznám tenhle měnič, ale máš tyto možnosti:

1) čekat dva měsíce
2) provozovat jako ostrov, tj. buď jen DS nebo Fve. Manuální přepínání
3) Zapnout to naplno
4) Zapnout to a nastavit přetoky na nulu.

za mě:
1) v pořádku
2) Je to otrava. Na druhou stranu, když už sis
to pořídil, měl bys být schopný to sám uvést do režimu ostrova (hlavně pro případě blackoutu). Dost možná, že to nebude jen tak možné bez elektrikařiny (přepojení výstupů?, neznám měnič)
3) asi ne
4) ?

Ta fve už běžela při předání a odzkoušení, takže technicky je vše dobře, pouze papírově ne.

P.S. pokud připojiš DS na zálohovaný výstup měniče, pujde asi do věčných lovist
?
sauertom
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte led 04, 2022 10:29 am


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

Reputation System ©'