Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Měniče Axpert
JohnySK
Příspěvky: 35
Registrován: pát led 03, 2014 12:35 pm

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od JohnySK »

Camel píše:
JohnySK píše:Ahojte Axpertaci... tak uz mi prisiel aj 4ty King... zacalo peklo... pouzivam 3F system.. cize do teraz na kazdu fazu bol 1 King s nastavenim hodnoty v programe 28 bolo: 3F1, 3F2, 3F3.. = vsetko fungovalo ako ma....
Teraz potrebujem k jednej faze prihodit ten "4ty" King a nikde neviem najst, ako mam nastavit program 28, ci mam na tie 2, ktore maju spolocnu fazu nastavit PAL, alebo ci mam PAL nastavit na vsetky 4...
Prax:
ked som nastavil na vsetky 4 Kingy hodnutu PAL, tak to vyzeralo ze funguju ale neviem preco mi blikala ikona Verejnej siete a nejako sa mu nechcelo prepnut na verejnu siet...tak samozrejme ze v noci mi vycucal vsetkych 8 Pylonov (US3000C) pekne "do nuly"... ano, rano bol tma.. a krik manzelky, ze "zas nic nejde"....
ked som to prehodil na 1.faza)3P1, 3P1, 2.Faza): 3P2 a 3tia): 3P3, tak sa to restartovalo vsetko jak besne...a nic nefrcalo..
teraz som ten 4ty natvrdo odpojil od baterky a rozmyslam a hladam na weboch, ako to spravne nastavit, lebo vsade len kreslia schemy, ale nenapisu konkretne ako to nastavit... ono by mi asi aj nevadilo ak by to bolo vsetko na PAL, ale nechapem, preco sa nenabijali baterky z Verejnej (2A), ked to padlo pod 10%... ako dohlad pouzivam solar-assistant.io
ano paralelne kable mam zapojene podla schemy... cize len na "paralelnej faze" mam pripoejne aj tie cierno/cervene, na ostatne idu tie co vyzeraju ako VGA :)

Poradite mi prosim? Moc krat dakujem! A este taka haluz, najst na webe 3 rozne nastavenia ako maju byt nastavene Volty v programoch 02/12/13/26/27/29 = je tiez pekny bordel... Ak tu je niekto, kto pozna tieto Axperty a pomoze mi ich "spravne zapojit" a teda hlavne nastavit, tak mu poslem nejake vsimne na par kopcekov zmrzlin.. dikes
3x Kinga doma mám a zapojovat na 3 faze teprve budu. Ale myslím si že by mělo být na první fázi na jednom 3P1 na druhém 3P2 a na třetím 3P3 a ten čtvrtý by měl být nastaven podle toho na jaké fázi bude 3p3 třeba. Ale pozor vstupy fázi do měničů musi mít stejný sled jako vystupy generované menici. V manuálu je to celkem jasné napsáno.
Ahoj, praveze takto mi to nefrcalo a stale sa to restartovalo dookola...

este otazka - ako myslis, "vystupy generovane menici? Ako nastavene to tak mam, ale ako bude vediet menic, ze na vstupe bol faza 1 a na vystupe je faza 3 ? podla mna nijako, pokial tam nepripojis 400V motor a neuvidis ci sa spravne toci...
Uživatelský avatar
Camel
Příspěvky: 153
Registrován: čtv čer 11, 2020 6:40 am
Bydliště: Kousek od Šumperka

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od Camel »

JohnySK píše:
Camel píše:
JohnySK píše:Ahojte Axpertaci... tak uz mi prisiel aj 4ty King... zacalo peklo... pouzivam 3F system.. cize do teraz na kazdu fazu bol 1 King s nastavenim hodnoty v programe 28 bolo: 3F1, 3F2, 3F3.. = vsetko fungovalo ako ma....
Teraz potrebujem k jednej faze prihodit ten "4ty" King a nikde neviem najst, ako mam nastavit program 28, ci mam na tie 2, ktore maju spolocnu fazu nastavit PAL, alebo ci mam PAL nastavit na vsetky 4...
Prax:
ked som nastavil na vsetky 4 Kingy hodnutu PAL, tak to vyzeralo ze funguju ale neviem preco mi blikala ikona Verejnej siete a nejako sa mu nechcelo prepnut na verejnu siet...tak samozrejme ze v noci mi vycucal vsetkych 8 Pylonov (US3000C) pekne "do nuly"... ano, rano bol tma.. a krik manzelky, ze "zas nic nejde"....
ked som to prehodil na 1.faza)3P1, 3P1, 2.Faza): 3P2 a 3tia): 3P3, tak sa to restartovalo vsetko jak besne...a nic nefrcalo..
teraz som ten 4ty natvrdo odpojil od baterky a rozmyslam a hladam na weboch, ako to spravne nastavit, lebo vsade len kreslia schemy, ale nenapisu konkretne ako to nastavit... ono by mi asi aj nevadilo ak by to bolo vsetko na PAL, ale nechapem, preco sa nenabijali baterky z Verejnej (2A), ked to padlo pod 10%... ako dohlad pouzivam solar-assistant.io
ano paralelne kable mam zapojene podla schemy... cize len na "paralelnej faze" mam pripoejne aj tie cierno/cervene, na ostatne idu tie co vyzeraju ako VGA :)

Poradite mi prosim? Moc krat dakujem! A este taka haluz, najst na webe 3 rozne nastavenia ako maju byt nastavene Volty v programoch 02/12/13/26/27/29 = je tiez pekny bordel... Ak tu je niekto, kto pozna tieto Axperty a pomoze mi ich "spravne zapojit" a teda hlavne nastavit, tak mu poslem nejake vsimne na par kopcekov zmrzlin.. dikes
3x Kinga doma mám a zapojovat na 3 faze teprve budu. Ale myslím si že by mělo být na první fázi na jednom 3P1 na druhém 3P2 a na třetím 3P3 a ten čtvrtý by měl být nastaven podle toho na jaké fázi bude 3p3 třeba. Ale pozor vstupy fázi do měničů musi mít stejný sled jako vystupy generované menici. V manuálu je to celkem jasné napsáno.
Ahoj, praveze takto mi to nefrcalo a stale sa to restartovalo dookola...

este otazka - ako myslis, "vystupy generovane menici? Ako nastavene to tak mam, ale ako bude vediet menic, ze na vstupe bol faza 1 a na vystupe je faza 3 ? podla mna nijako, pokial tam nepripojis 400V motor a neuvidis ci sa spravne toci...
Ano máš pravdu poznal by to jen 3f motor. Když by měniče skočili do bypasu měli by prostě mít stejný sled vstupu jako výstupu. Jak máš propojené kabeli mezi menici mělo by to být jako na schéma. Ty malý kabely pouze mezi menici na stejné fázi.
Přílohy
20230514_090656.jpg
4020Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ, 990Wp SZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
Axpert King (145V) 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
JohnySK
Příspěvky: 35
Registrován: pát led 03, 2014 12:35 pm

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od JohnySK »

inak teraz pozeram, ze tvoj navod je inak pisany nez mam ja... cize asi mame kazdy inu verziu.. Tvoj je tiez z ostrovnielektrarny? po pripade nemas ho nahodu elektronicky?
JohnySK
Příspěvky: 35
Registrován: pát led 03, 2014 12:35 pm

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od JohnySK »

dnes to skusim este raz nastavit, a uvidim co to povie... vsetko vypnem a od "znova"... skusim ten rezim: 3P1+3P1+3P2+3P3
Uživatelský avatar
Camel
Příspěvky: 153
Registrován: čtv čer 11, 2020 6:40 am
Bydliště: Kousek od Šumperka

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od Camel »

JohnySK píše:inak teraz pozeram, ze tvoj navod je inak pisany nez mam ja... cize asi mame kazdy inu verziu.. Tvoj je tiez z ostrovnielektrarny? po pripade nemas ho nahodu elektronicky?
jj je to z ostrovnielektrarny.cz. zkusím to sem nahrát mam to i elektronicky.
Přílohy
Axpert-KING-3k_5k-manual_V1_5-CZ.pdf
(7.76 MiB) Staženo 108 x
4020Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ, 990Wp SZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
Axpert King (145V) 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Uživatelský avatar
Camel
Příspěvky: 153
Registrován: čtv čer 11, 2020 6:40 am
Bydliště: Kousek od Šumperka

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od Camel »

JohnySK píše:dnes to skusim este raz nastavit, a uvidim co to povie... vsetko vypnem a od "znova"... skusim ten rezim: 3P1+3P1+3P2+3P3
jj takhle by to mělo být a hlavně zapojit správně kabely dle schama mezi měniči. male kabliky jen mezi měniči na stejné fázi. A ty velká káble připominajici vga :-) mezi všemi zase dle schematu.
4020Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ, 990Wp SZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
Axpert King (145V) 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
JohnySK
Příspěvky: 35
Registrován: pát led 03, 2014 12:35 pm

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od JohnySK »

Camel píše:
JohnySK píše:inak teraz pozeram, ze tvoj navod je inak pisany nez mam ja... cize asi mame kazdy inu verziu.. Tvoj je tiez z ostrovnielektrarny? po pripade nemas ho nahodu elektronicky?
jj je to z ostrovnielektrarny.cz. zkusím to sem nahrát mam to i elektronicky.
super!! vrela vdaka! Ja mam este nejaku starinu :)
rva
Příspěvky: 3710
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od rva »

JohnySK píše:podla mna ten prepojovak, ktory komunikuje s ostatnymi menicmi sluzi na plnohodnotny 3F system, ak zapojis napriklad 400V miesacku :) ale ako pises ty, ze mas aj tak 3tiu fazu odpojenu, tak ano, vtedy nemusia o sebe vediet...
Nepotřebuješ, k čemu taky. Kdysi jsem měl na dvou fázích nějaké Axperty a tu třetí z DS. Normálně na to 3f spotřebiče (cirkulárka, štípačka) běžely. Neměly důvod, proč by neměly.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Pawel
Příspěvky: 831
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od Pawel »

Také jsem o tom uvažoval ale to znamená živit v zimě dva měniče a nebo přepínat.
JohnySK
Příspěvky: 35
Registrován: pát led 03, 2014 12:35 pm

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od JohnySK »

Tak konecne NABEHLO. Nastavene ako som pisal (s mini upravou) a to: 3P1+3P2+3P2+3P3.
Po pozapajani a par restartov sa to chytilo. Posledny problem, ktory ma trapy je chyba 04. Ako som pisal.mam pripojene 8x Pylontech US3000C... doteraz to frcalo v poho, cez Solar Assistent ukazuje aktualne baterie v pohode 33% 49,5V. Ked pozeram cez WatchPower, natavenie mam USE...
Mam pocit, ze ked som pripajal ten 4ty Axpert, tak ta iskra po pripojeni akokeby vyresetovala nastavenia, tak som ich daval podla nejakeho webu "odporucanie".... no neviem... podla vas su nastavene hodnoty OK??
Přílohy
Aktual
Aktual
Uživatelský avatar
Camel
Příspěvky: 153
Registrován: čtv čer 11, 2020 6:40 am
Bydliště: Kousek od Šumperka

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od Camel »

JohnySK píše:Tak konecne NABEHLO. Nastavene ako som pisal (s mini upravou) a to: 3P1+3P2+3P2+3P3.
Po pozapajani a par restartov sa to chytilo. Posledny problem, ktory ma trapy je chyba 04. Ako som pisal.mam pripojene 8x Pylontech US3000C... doteraz to frcalo v poho, cez Solar Assistent ukazuje aktualne baterie v pohode 33% 49,5V. Ked pozeram cez WatchPower, natavenie mam USE...
Mam pocit, ze ked som pripajal ten 4ty Axpert, tak ta iskra po pripojeni akokeby vyresetovala nastavenia, tak som ich daval podla nejakeho webu "odporucanie".... no neviem... podla vas su nastavene hodnoty OK??
Mám takovej dojem, že když nabiješ baterky tak ta chyba 04 zmizí. Jednou jsme to taky po zapinani a nějakym laborovaní s pylontechama řešili. Pak se ale baterky nabili a chyba zmizela a pak už se neoběvovala.
4020Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ, 990Wp SZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
Axpert King (145V) 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Pawel
Příspěvky: 831
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od Pawel »

Bude také záležet jestli jsou měniče připojeny správně dimenzovaným kabelem k baterkám.
JohnySK
Příspěvky: 35
Registrován: pát led 03, 2014 12:35 pm

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od JohnySK »

Camel píše:
JohnySK píše:Tak konecne NABEHLO. Nastavene ako som pisal (s mini upravou) a to: 3P1+3P2+3P2+3P3.
Po pozapajani a par restartov sa to chytilo. Posledny problem, ktory ma trapy je chyba 04. Ako som pisal.mam pripojene 8x Pylontech US3000C... doteraz to frcalo v poho, cez Solar Assistent ukazuje aktualne baterie v pohode 33% 49,5V. Ked pozeram cez WatchPower, natavenie mam USE...
Mam pocit, ze ked som pripajal ten 4ty Axpert, tak ta iskra po pripojeni akokeby vyresetovala nastavenia, tak som ich daval podla nejakeho webu "odporucanie".... no neviem... podla vas su nastavene hodnoty OK??
Mám takovej dojem, že když nabiješ baterky tak ta chyba 04 zmizí. Jednou jsme to taky po zapinani a nějakym laborovaní s pylontechama řešili. Pak se ale baterky nabili a chyba zmizela a pak už se neoběvovala.
Ok testnem, zatial dakujem
JohnySK
Příspěvky: 35
Registrován: pát led 03, 2014 12:35 pm

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od JohnySK »

Pawel píše:Bude také záležet jestli jsou měniče připojeny správně dimenzovaným kabelem k baterkám.
Kazdy jeden axpert na zbernicu je 25tka a zo zbernice na baterku je 2x50tka... hadam staci...ci?
Pawel
Příspěvky: 831
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od Pawel »

Jestli jste koukal na ten návod co tu byl odkaž tak je ta 25 naprosto nevyhovující.
JohnySK
Příspěvky: 35
Registrován: pát led 03, 2014 12:35 pm

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od JohnySK »

Tak mi teda prosim napis ze preco. Lebo tak mam uz 4ty rok a nic sa nehreje. V navode su pisane aj ine baterky, ktore odporucaju... ja vychadzam z toho, ze 1 Axpert dokaze davat maximalne 4kW z baterii, ak sa teda nemylim, je to cca 83A.
Kostěj
Příspěvky: 609
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od Kostěj »

JohnySK píše:... ja vychadzam z toho, ze 1 Axpert dokaze davat maximalne 4kW z baterii, ak sa teda nemylim, je to cca 83A.
No nevím, já běžně tahám i lehce přes 5kW jen z baterek, a to i desítky minut. Ale mám LiFePO 18s, takže jedu na cca 59V.
Pawel
Příspěvky: 831
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od Pawel »

Chce to změřit při zátěži měniče skutečné napětí na měniči.
forrestcz
Příspěvky: 1
Registrován: pon kvě 29, 2023 8:10 pm
Lokalita: Hradec

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od forrestcz »

Věnoval jsem se poctivě hledání informací, nejen zde, rád bych se zkušenějších zeptal na dvě otázky, které mi před realizací zůstaly bez odpovědí...
1) při 3f provozu 3ks Axpert King II dokáží dle specifikace obsloužit 3 x 6 kWp - nenapadá mne žádný elegantní způsob pro případ, že bych v budoucnu chtěl více než 18kWp panelů... jedině zřejmě další střídač paralelně např. do 1.f tedy 2+1+1..
Pak ale nevyužiji zase oněch 10kW výkonu střídače, s tím bych se asi smířil.
Nějaký nápad?
2) víc mne trápí možnost dobíjení baterií ze sítě v plánovaném čase, tzn. s průběhovým měřením A + tarifem na spotovém trhu... to by byla alternativa k virtuálním bateriím, kterým stejně časem odzvoní umíráček.
Jedině zřejmě přepínat v naprogramovaném čase pomocí externího řízení - priority nastavení střídače. Nikde jsem nenašel, že by bylo možné povolit dobíjení jen v určitou dobu.
Nějaký nápad?
Děkuji za případné odpovědi.
ps: netuším proč mám vlevo "Chci prodávat energii a využít dotace: ANO" To právě nechci ;-) ale v nastavení jsem to nenašel...
Soban
Příspěvky: 3624
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Axpert King - nastavenie, rezimy, postrehy

Příspěvek od Soban »

1.) Nechápu? Prostě v krabicích je nějaký MPPT který zpracuje X kwp, pokud potřebuješ zpracovat víc proč potřebuješ další komplet krabici? (Pokud nepotřebuješ větší výkon na AC straně.)

Prostě pořídím samostatný MPPT ke kterému připojím panely a připojím baterku (která je společná pro vše).

2.) Axperti nemají žádné časování jak zapínat nabíjení v určitém čase, takže to musíš řešit externím ovládáním.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek