Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob úno 04, 2023 10:12 am


Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Předchozí

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » úte led 17, 2023 6:55 pm

bokser01 píše:Nám ani žádný návod nepřišel :D Ale položku 9 tam taky nemáme tuším.


To je divné v krabici by měl být originál návod.....

U mě tam byl + USB káblík. A dokonce nevyplněný záruční list :-)

Na měniči QR kod kde si můžeš ověřit pravost.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) -> na mppt v mustu + 2kWp (4x 500Wp 4S) -> victron 250/60 | MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1628
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory


Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod TomHC » úte led 17, 2023 7:18 pm

Zrovna ten parameter 9 pre posielanie do siete a ešte asi dva alebo tri iné.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), 18650 13S20P (3.3 kWh) pre DC spotrebiče (NAS Synology, IPcam, switche, routre...)
Uživatelský avatar
TomHC
 
Příspěvky: 141
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Bydliště: Hlohovec, SR


Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod bokser01 » úte led 17, 2023 8:17 pm

Tak devítku nemáme máme 8 a pak rovnou 10. Uvidíme snad jsme to nějak dobře nastavili jinak to šlape v pohodě. Když tam máme lifepo4 máme dobře nastavení BULK na 27,9V a Float na 27V? Já mám doma jen olova tak snad jo počítal jsem to na články...
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,2kWp stringy 4S4P. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 1,4kWp stringy 4S1P + 2S1P, Baterie 9,6KWh olovouhlik (4x JPC12-200), Celek tedy 4,6kWp
?
bokser01
 
Příspěvky: 611
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm


Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » úte led 17, 2023 10:29 pm

Bulk 27.9V je moc nastavuje se 27.6V aspoň na lifepo4 od mikela je to tak napsáno.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) -> na mppt v mustu + 2kWp (4x 500Wp 4S) -> victron 250/60 | MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1628
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory


Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod TomHC » stř led 18, 2023 8:52 am

Inak MUST si vysvetľuje ten parameter 20 celkom svojrázne, túto noc sa po prvý krát prepol na bypass pri 44V (ktoré mám reálne aj nastavené - Li-ion 13S20P, t.j. 3.385V / cell). Doteraz vždy od 46V po 45.2V . Asi podľa zaťaženia, ja fakt netuším...

MUST-p20-44V.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), 18650 13S20P (3.3 kWh) pre DC spotrebiče (NAS Synology, IPcam, switche, routre...)
Uživatelský avatar
TomHC
 
Příspěvky: 141
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Bydliště: Hlohovec, SR


Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod TomHC » čtv led 19, 2023 8:36 am

Už som to asi pochopil... LiFePO4 sú ešte len v štádiu nabíjania, tak som na ten môj 13S20P 18650 pack mal zavesené aspoň to, čo sa ľahko dalo (mrazák v garáži a nejaké DC spotrebiče, viď podpis). No a monitoring mám urobený každú minútu a zrejme teda keď zapínal mrazák, tak to na moment pokleslo pod 44V, preplo menič do bypassu a keď v celú minútu monitoring zobral dáta z meniča, baterka už mala napätie vyššie. Pôjdem to asi teraz skúsiť, pripojím multimeter a aktivujem MIN/MAX :) Takže MUST v tom bol zrejme nevinne.

MUST-mrazak.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), 18650 13S20P (3.3 kWh) pre DC spotrebiče (NAS Synology, IPcam, switche, routre...)
Uživatelský avatar
TomHC
 
Příspěvky: 141
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Bydliště: Hlohovec, SR


Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » čtv led 19, 2023 10:40 am

Tak u mě se zdá že to funguje OK.

Jsem změnil ty parametry na 20 -> 24.8V a 21 -> 27V

Prostě chce to doladit tak aby to fungovalo OK

Teď se mi zdá že se to zase moc brzo přeplo do bypassu (přes zimu to nevadí) takže to asi bude podobné prostě 2kW udělají nějaký pokles. (Přeplo se to po spotřebě 2kW malého 15l bojleru v kuchyni.)

Jinak je to možné že krátkodobý pokles při startu kompresoru způsobí že na chvíli poklesne napětí a se to přepne a ty to nezaznamenáš protože napětí nesleduješ kontinuálně.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) -> na mppt v mustu + 2kWp (4x 500Wp 4S) -> victron 250/60 | MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1628
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory


Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod remykczech » čtv led 26, 2023 3:21 am

Čaute,

Měřili jste, jaká je vlastní spotřeba těch MUST měničů při malé zátěži 100-200w?
?
remykczech
 
Příspěvky: 27
Registrován: úte čer 07, 2022 1:41 pm

Lokalita: okolí Brna

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » čtv led 26, 2023 4:34 am

remykczech píše:Čaute,

Měřili jste, jaká je vlastní spotřeba těch MUST měničů při malé zátěži 100-200w?


Zatím jsem se k tomu nedostal, ale počítám že to bude kolem 25W. (24V verze)
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) -> na mppt v mustu + 2kWp (4x 500Wp 4S) -> victron 250/60 | MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1628
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory


Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod TomHC » čtv led 26, 2023 6:45 am

60-65W PV1800 VHM 48V
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), 18650 13S20P (3.3 kWh) pre DC spotrebiče (NAS Synology, IPcam, switche, routre...)
Uživatelský avatar
TomHC
 
Příspěvky: 141
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Bydliště: Hlohovec, SR


Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » pát led 27, 2023 8:45 pm

Tak spotřeba toho mustu z baterky jak je v bypassu je 21W měřeno BMV712.

Jak běží měnič - odpojeno AC IN tak se nemůžu dopočítat vychází to od 22W do 30W rozchází se mi totiž dost KW a KVA, ale takový průměr bude podle mě těch 26-27W.

Aby to bylo přesné musel bych na výstup připojit pouze něco odporového, a odpojit barák.

Aktuální spotřeba při měření 120-150W.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) -> na mppt v mustu + 2kWp (4x 500Wp 4S) -> victron 250/60 | MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1628
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory


Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod bokser01 » pát led 27, 2023 9:47 pm

Soban píše:Tak spotřeba toho mustu z baterky jak je v bypassu je 21W měřeno BMV712.

Jak běží měnič - odpojeno AC IN tak se nemůžu dopočítat vychází to od 22W do 30W rozchází se mi totiž dost KW a KVA, ale takový průměr bude podle mě těch 26-27W.

Aby to bylo přesné musel bych na výstup připojit pouze něco odporového, a odpojit barák.

Aktuální spotřeba při měření 120-150W.



U mě to je dle měření klestakem takhle, bypass odběr 0,9A při zapnutém MPPT 1,6A měřeno při malém výkonu MPPT.
Bypass off - jedu na měnič spotřeba měniče 1,5A ovšem dle monitoringu jsou data podstatně odlišná, spotřeba z vypnutým bypassem a provozem na měnič při odběru 1kw a 1kw výkonu panelů mi to vychází odběr 1160w a AC odběr 1010W.
Co se mi osvědčilo pokud na tom nemáš třeba mrazáky a pod.. tak zapnout uspornou funkci střídače. tuším položka 28, to potom měnič odebírá s vypnutým MPPT kolem 0,6A. Jestli se výstup střídače aktivuje třeba při zapnutí 10w světla nemám zatím vyzkoušeno ale na displeji je vidět, jak si testuje jestli je odběr nebo ne.
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,2kWp stringy 4S4P. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 1,4kWp stringy 4S1P + 2S1P, Baterie 9,6KWh olovouhlik (4x JPC12-200), Celek tedy 4,6kWp
?
bokser01
 
Příspěvky: 611
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm


Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » pát led 27, 2023 11:17 pm

Úspornou funkci zatím neřeším, většinou to přináší problémy.

U REVA nebyla a u toho 12V měniče byla, ale nedetekovala malé proudy takže ledkové světla blikaly v sekundovém rytmu dokud jsi nepustil troubu :-)
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) -> na mppt v mustu + 2kWp (4x 500Wp 4S) -> victron 250/60 | MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1628
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory


Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod bokser01 » pát led 27, 2023 11:41 pm

Aha, tak abych neměl z baráku disko kouli :D
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,2kWp stringy 4S4P. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 1,4kWp stringy 4S1P + 2S1P, Baterie 9,6KWh olovouhlik (4x JPC12-200), Celek tedy 4,6kWp
?
bokser01
 
Příspěvky: 611
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm


Předchozí

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Camel, Foxxx a 2 návštevníků

Reputation System ©'