MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Diskuze na téma regulátorů TriStar Morningstar
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od vlkazajac »

TriStar mppt 60A vs. TriStar 60A
Do mnohých tém v tomto vlákne si dovolím pridať môj poznatok ( nie je možno hoden založenia nového vlákna ). Použil som dnes kalkulátor pre panelové pole Tristaru na stránke
http://www.morningstarcorp.com/string-c ... maxunits=c
a mám prekvapivý výsledok. Ak chcem rozšíriť môj systém doplnením rovnakými panelmi, kalkulátor ponúka riešenie pre Tristar mppt 60A so štyrmi alebo šiestimi stringami s 2880 Wp.
Zo zvedavosti som použil kalkuláciu aj pre Tristar 60A ( bez mppt ) a vo výsledku je sedem stringov s 3360 WP, teda o dva panely viac. Rozdiel v cene regulátorov je 360 EUR, čo je približne cena dvoch panelov naviac. Inštalovaný výkon panelov sa zvýši pri jednoduchšom regulátore o 16,6 %. Stráca sa povedzme 13,4 % z proklamovaných 30 % výkonu, ktoré prináša mppt, získava sa výhoda výrazne lacnejšieho regulátora, ktorý - ako sem-tam počujeme - odchádza do neba.

Otázka pre majiteľov Tristaru : opomenul som nejakú vážnu okolnosť, prečo sa nerozhodnúť pre jednoduchší regulátor ? Lan a monitoring ma nezaujíma.
60 vs 60mppt.jpg
Okrajové podmienky teplôt som volil tak, aby pre mppt obstáli obidve varianty usporiadania panelov, napätie zodpovedá voľbe AGM/gel batérií.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
fukuši
Příspěvky: 356
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od fukuši »

dracekvo píše:Mě to nefunguje, když mám vypnuté programování přes lan. DIP8. Ale tristár co jsem měl před reklamací tak resetoval web i když nebyl zapnutý ten DIP.
Taky se píše v návodu, že zmáčknutím prostředního tlačítka se resetujou chyby, ale mě to nic nedělá.
Tak přepl jsem dip 8 a stejně nepomohlo.Prostě nevím jak ho resetnout bez vypnutí.Ale jistě to nějak jít musí.
fukuši
Příspěvky: 356
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od fukuši »

Ještě mě napadlo zresetovat Ah a stejná chybová hláška.Prostě něco je špatně.Ale aspon jsem přišel na menší fígl při odpojení TS počkat tak cca 1s a hned zpět zapojit.Dělám to nožovkou.Reset proběhne ale kondáky se nestačej vybít a při zapojení žádna jiskra nebo aspon okem neviditelná.Nebo zjistit hodnotu překlenovacího odporu a řešit to ním.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od dracekvo »

Měl bych dotaz. Při přechodu na 48V z 12V jsem nastavil Battery current limit na 16A, ale po připojení během pár sekdund mi tristar zahlásí overcurrent. Přitom na 12V systému jsem kdysi měl nastavený limit na 32A a to normálně fungovalo.
Dělám něco špatně?
atom
Příspěvky: 436
Registrován: sob čer 02, 2012 8:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od atom »

nepřipojovat baterii tak aby do házelo blesky, pak se tohle objeví, sensor asi zaznamenal >60A proudovou špičku
2x Tristar / 17kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >31MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
fukuši
Příspěvky: 356
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od fukuši »

atom píše:nepřipojovat baterii tak aby do házelo blesky, pak se tohle objeví, sensor asi zaznamenal >60A proudovou špičku
Tak tohle jde snad jedině překlenovacím odporem.Nevím jakou hodnotu použít abych regl nezblbl.Nehrozí tady třeba možnost že si špatně nastaví syst.napětí s tím odporem?Asi bude nej nastavit syst U dipem.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od dracekvo »

no jenže já ho mám připojený furt. Dám reset chyby a zachvilku je tam porucha znovu. Teď jsem nastavil 30A a to funguje. Jenže 1440Wp se k 30A nedostane a hlavně baterie mají psaný optimální nabíjecí proud na 16A.
atom
Příspěvky: 436
Registrován: sob čer 02, 2012 8:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od atom »

divné, a máš ho uzemněný ?
Mě při bez uzemnění házelo při max. výkonu z panelů nesmyslnou hlášku Dip Switch changed i když na ně nikdo fyzicky nesáhl.

Skus nastavit i jiné proudy mezi 16 a 30A jestli to dělá také.?
2x Tristar / 17kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >31MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od dracekvo »

Teď mám nastaveno 60A. Třeba na 30A už se s 1440Wp nedostanu.
Od té doby co mám dáno 60A to udělalo jen jednou, když mi sepl mrazák a regulátor byl ve stavu kdy zrovna nedával nic (přechod z absorbtion na float). Tak to zahlásílo, pak se za chvilku sám zresetoval a od té doby to jede. Tak uvidím, třeba si to sedne.
Uzeměné nic nemám. Dnes sem to přehodil z 12V na 48 a dal měnič od matěje. Takže zatím zkouším na provizorní dráty. Od regulátoru 4mm² a k měniči 2x4mm². Propojky mezi baterkama jsou též z 4mm². Tak nevím, jestli by to nemohli dělat ty dráty, ale při 12V jsem jel normálně na 4mm² drát od regulátoru s omezením na 32A a žádné takovéhle problémy jsem neměl. :(
atom
Příspěvky: 436
Registrován: sob čer 02, 2012 8:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od atom »

Tak dneska jsem měl overcurrent v logu také, nevím čím to, asi bouřky nebo prudké změny ze zataženo na svítí a zpět
2x Tristar / 17kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >31MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od dracekvo »

Tak teď to pozoruju.
Už 3x zasebou Faults overcurrent v bodě, když je regulátor ve stavu float po absorption a napětí pozvoněl klesá a regulátor dává 0W. Jakmyle dojde napětí k 54,4 a regulátor by měl pozvolně pokrývat spotřebu tak vyskočí tato hláška. Do pár vteřin se regl sám obnoví, ale už do stavu MPPT jede to samé kolečko.

Napadá někoho, co přepojit, nebo co vyzkoušet? Odpojit měnič?
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od dracekvo »

Tak jsem zkusil odpojit vše, vypnout current a voltage limit, režim napěti ručně na 48V nebo na auto a dělá to stále :( Už fakt nevím, mě prostě nemůže nikdy nic fungovat tak jak by mělo :(
Pokud nechám jen zapojené baterie a nastavím current limit na 16A tak neustále hází fault overcurrent a ani nezačne nabíjet.
Zajímavé, že to začalo dělat až po přechodu na 48V. Předtím jsem měl vše stejně. Stejné baterie jen sestavené na 12V, current limit na 32A, stejné dráty, stejné napětí na panelech max 105V když jsou odlehčené a žádný problém nebyl.

Prozatím jsem to vyřešil tak, že jsem vyřadil režim float a prostě nabíjím jen na absorption nastavený na 54.40V.
Myslíte, že by mohlo být v regulátoru něco špatně? To už by v tom případě měl druhou reklamaci. Ideální by asi bylo zkusit ho u někoho zapojit za jiný tristar 60A a zkusit to na kompletně jiném systému, kde funguje tento regl bez problému. Jenže v dostupném okolí tu asi těžko někdo bude ochotný.

EDIT: příloha nastavení v zip.

Nebo ještě by šlo vyzkoušet komplet nastavení někoho jiného.
Přílohy
tristar01.zip
(1.58 KiB) Staženo 90 x
Naposledy upravil(a) dracekvo dne úte srp 05, 2014 5:49 pm, celkem upraveno 3 x.
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od 007ToMMaS »

V regulátore pravdepodobné zle nebude. Skús sem hodiť nastavenie z programu. Niekto kto sa tomu rozumie a má tristar sa na to určite pozrie a zistí kde môže byť problém. Tristar mám aj ja tak možno čosi s tým poriešime.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od joseff »

dracekvo: pricichni k Tristaru, jestli neucitis neco spaleneho, sundej z Tristaru kryt a hledej, jestli neni neco seskvarene
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od dracekvo »

Ne ne, nic nesmrdí.
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od joseff »

tak to jsem rad, protoze u me to bylo tak, ze vsechno vypadalo temer v pohode, a pak se zacaly objevova stejne a jeste dalsi chyby a po sundani krytu jsem zjistil, ze je vevnitr neco seskvarene
Stinger
Příspěvky: 34
Registrován: ned srp 11, 2013 11:09 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od Stinger »

Takže ty přepínače máš asi takto ?
4-7 můžou být jinak
dip.jpg
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od dracekvo »

Mám:
1 - OFF
2,3 - OFF, OFF (původně na ON, ON ale zkoušel sem přepnout na auto)
4,5,6 - ON, ON, ON
7 - OFF
8 - ON
Stinger
Příspěvky: 34
Registrován: ned srp 11, 2013 11:09 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od Stinger »

8 musí být off jinak regl nereguluje nabíjení plynule ale naplno nebo vůbec jestli jsem to dobře pochopil
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvek od dracekvo »

Já myslel, že dip 8 slouží na to, zda je povolena konfigurace přes ethernet port.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek