ostrovní systém s napojením do distribuční sítě

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3364
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: ostrovní systém s napojením do distribuční sítě

Příspěvek od marko250 »

Proč je druhý měnič napojen na L1 stejně jako první,má být na L3 ? U obou máš tedy mód SBU jo?
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
proasnet
Příspěvky: 349
Registrován: čtv kvě 27, 2021 12:06 pm
Lokalita: Rajecké Teplice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Re: ostrovní systém s napojením do distribuční sítě

Příspěvek od proasnet »

marko250 píše:Proč je druhý měnič napojen na L1 stejně jako první,má být na L3 ? U obou máš tedy mód SBU jo?
Děkuji za upozornění, je to chyba ve výkresu. Druhý měnič je připojený na L3. Oba měniče jsou v SBU. Nemají zatím ani společnou baterii, každý má svoji.
Přece se nemůže vracet bypasem EE do DS. Jiné spojení tam není. Ty bypasy se spínají současně?
Nespínají bypasy současně. Ty měniče nejedou v paralelním režimu. Každý sám za sebe. Nechápu jak k tomu může docházet, nedává to žádnou logiku.
Jediné, co mě napadá, je že měnič pokud má na vstupu přítomné napětí z DS, tak si sleduje fázi, aby vyráběl také vefázi. Ale to by přece neměl být spoj na přetok, tam bych očekával nějaký optočlen do CPU... druhý důvod mě napadl, že by to mohla být zvýšená impedance na N pólu a šlo by to nějak přes sdružené napětí... ale v tom čase přetoku jely oba měniče v BAT módu, takže jakoby DS nebyla připojená.

Podle grafu z DS z porálu energetických dat k tomu včera došlo 2x, max 30W, přikládám ho do příspěvku. V tom prvním čase od 15-18h šla na tento měnič jen pračka, a ve večerních hodinách sušička. Na tento měnič ( pozn. co je z 3. fáze ) mám jen spotřebiče typu pračka, sušička, myčka, sporák. Nic víc. Ve večerním čase už FV nedodávaly energii, měnič jel jen z baterie - a dodal do sítě přetok!!!
V sumáru včera došlo k dodávce celkem 140Wh.
Na tom prvním, co je z fáze 1 je zbytek domácnosti.

První měnič provozuju od minulého roku, nikdy nebyl přetok, je to měnič Easun iSolar SMV 3KW 24V Plus, ten druhý měnič jsem připojil tento víkend, je to měnič MPP Solar PIP3024MSX. Měl jsem za to, že jsou hardwarově zcela totožné.
Tento přetok přisuzuji tomu MPP Solar měniči....
portal.jpg
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
Pawel
Příspěvky: 819
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: ostrovní systém s napojením do distribuční sítě

Příspěvek od Pawel »

Sporák je připojený jen na 1f?
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3364
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: ostrovní systém s napojením do distribuční sítě

Příspěvek od marko250 »

Je slyšet odpojení /připojení relé bypasu? Není v domě spotřebič co může poslat do DS?Zkus tu pračku na okruhu prvního měniče a sleduj co bude na grafu.Samozřejmě s vyplým na L3.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
proasnet
Příspěvky: 349
Registrován: čtv kvě 27, 2021 12:06 pm
Lokalita: Rajecké Teplice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Re: ostrovní systém s napojením do distribuční sítě

Příspěvek od proasnet »

Pawel píše:Sporák je připojený jen na 1f?
Sporák mám plynový, trouba je elektrická, cca 2,2kW
marko250 píše:Je slyšet odpojení /připojení relé bypasu? Není v domě spotřebič co může poslat do DS?Zkus tu pračku na okruhu prvního měniče a sleduj co bude na grafu.Samozřejmě s vyplým na L3.
V případě, že jsou oba měniče v Bat modu, tak k DS není připojené nic, jen vstupuje do měničů, ale neodebírá se.
V časech kdy došlo k přetokům, relé samo slyšet nebylo, bypass nenastal. Měnič je v Bat modu už asi 48h, no od soboty co jsem k němu připojil panely.

Prostě, nedává mi tam nic logiku čím by k tomu došlo. relé je relé, na jednom polu má ds a na druhým má fve, nemám teda schéma měniče abych si to nějak vyhodnotil. Asi by se hodilo, ale našel jsem jen na hybridy od axpertu, ne na tento ostrov.
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
rva
Příspěvky: 3584
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: ostrovní systém s napojením do distribuční sítě

Příspěvek od rva »

Mělo by to být oddělené přes bypass relé. Zkusil bych
1. vypnout DS a změřit, jestli na vstupu do axpertu rovněž vymizí napětí.
2. Obvykle je možné zvolit výstupní napětí - změnil bych ho z 230 V na 220 V. Jestli bude nějaká změna.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
proasnet
Příspěvky: 349
Registrován: čtv kvě 27, 2021 12:06 pm
Lokalita: Rajecké Teplice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Re: ostrovní systém s napojením do distribuční sítě

Příspěvek od proasnet »

rva píše:Mělo by to být oddělené přes bypass relé. Zkusil bych
1. vypnout DS a změřit, jestli na vstupu do axpertu rovněž vymizí napětí.
2. Obvykle je možné zvolit výstupní napětí - změnil bych ho z 230 V na 220 V. Jestli bude nějaká změna.
Ok, taky mě toto napadlo, zkusím to v nejbližším čase.
Našel jsem servisní manuál, je tam bohužel jen blokový diagram.

edit: přikládám nové schéma, původní bylo k jinému měniči
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
proasnet
Příspěvky: 349
Registrován: čtv kvě 27, 2021 12:06 pm
Lokalita: Rajecké Teplice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Re: ostrovní systém s napojením do distribuční sítě

Příspěvek od proasnet »

Blokové schéma
Přílohy
axp_sch_jpg.jpg
axp_sch_jpg.jpg (39.88 KiB) Zobrazeno 496 x
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek