od JonasPP » pon kvě 15, 2017 10:00 am
Mal som pol dna debatu z revizakom ohladne mojej elektrarne a bleskozvodov,ochran a poviem to len v skratke.
Nepomôže nič.Je to len nahoda ak sa nič neupečie.Rok čo rok sa menia normy a ku každej je nova 4 až 5cm hruba dokumentacia na A4.Za svoju karieru zaznamenal take kuriozity,aj na najchranenejšich budovach,že sa da povedať iba toľko.Nech sa snažime ako kolvek stale tomu nechapeme.
Jedina funkčna rada je poodpajať čo sa da,ak vieme o elektrickej burke.
Aj Mi vravel o tom,že su vlastne 3 stupne ochrany pred bleskom a to je bleskozvod,teda vonkajšia ochrana budov.
Po tom neviem už presne,ale vnutorna ochrana budov a ochrana el. rozvodov. Toto je vraj pre bežneho človeka.
Dalej je omnoho viac rozdeleni,ale pre nas nepodstatne,skôr pre elektrarne a VN stožiare,trafostanice,..
Teda jednoduchy bleskozvod ochrani iba budovu pred požiarom,alebo poškodenim od bleskov.Ostatok je nechraneny a čo spomenul kryteria tak som žasol. Lenže toto je stale malo,lebo do domu nam vedie hromada kablov,potrubia a každa takato vec je potencial nebezpečia zasahu.Vraj mal pripad,že cez otvorene okno preskočil blesk z bleskozvodu vedla okna do telefonnej zasuvky pod oknom.
Spomeniem už len jedinu skusenosť.ako revizak musel isť skontrolovať miesto činu do jedneho zavodu de bola v chranenej budove serverovna.Bola to oddelena budova de bola nainštalovana maximalna ochrana aka sa da zohnať,teda bleskozvody,vonkajšia klietka,vnutorna klietka,odfiltrovane kablovania,...No proste udrel do tej budy blesk a polka zariadeni doslova zhorela a druha polka nie.Napojene to bolo na rovnaku elektriku,rovnake datove rozvody a proste nik nedokazal povedať,že z akeho dôvodu v polke budovy zhorelo drahe zariadenie tak extremne chranene.
Rozhovor bol fakt dlhy a k čomu sa dospelo je,že žiadna ochrana nie je dostatočna a račej to poodpajať ako nove kupovať.
Ohladne toho či montovať bleskozvod bola debata sama o sebe,ale ak to zhrniem,tak tam de stoji dom kolko bleskov udrelo v okoly,de sa nachadza dom v terene,ake su stavby okolo,čo potrebujem ochraniť,...
Proste v mojom pripade povedal,že nema cenu davať takuto ochranu,lebo pravdepodobnejšie do domu vbehne blesk po rozvodoch.
Ešte som chcel dodať,že môžem si dať celkovu ochranu,len ak som začal rozpravať de čo jak mam tak 7-10 000€ bude na potrebnu prerabku,to je len tak na prekrutenie očamy.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
-

JonasPP
-