od jova » ned led 29, 2023 11:18 pm
Dneska jsem prováděl nějaké měření na dvou paralelně pracujících měničích a jsem z toho trochu zmatený. Potřebuju vědět, v kterém okamžiku naběhne druhý paralelní měnič. Říkal jsem si, že nejjednodušší bude, provléknout z jednoho měniče fázový a z druhého nulový vodič jedním jádrem proudového transformátoru. V případě, že poběží jeden, bude se v něm indukovat proud, když oba, tak se budou sinusovky vzájemně rušit a proud by měl být nulový. Nejdříve jsem si to ověřoval pomocí klešťáku a pořád mi to nějak nevycházelo. Tak jsem na to vzal proudový transformátor, připojil osciloskop a nestačil se divit. Při chodu na jeden samostatný měnič (A), byla sinusovka vcelku čistá. Když jsem měřil na dvou paralelně pracujících měničích, na samostatných fázích jednoho (A), nebo druhého (B) měniče, tak ta sinusovka se různě potvořila, každou chvíli byla nějak zkreslená. Když jsem ale cvaknul proudový transformátor na oba fázové vodiče (A+B), tak ta výsledná sinusovka byla zase skoro čistá.
Měřil jsem to na dvou Easunech při cca 10A. Setkal jste se s tím někdo? Měl jsem za to, že se synchronizují jen dvě čisté sinusovky, ale že se bude porovnávat i jejich vzájemný tvar jsem netušil. Patrně proto, jsem se nikdy při tom rozdílovém měření nikdy nedostal na nulový proud.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-