Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 04, 2022 1:24 am


Solax X3 hybrid G4

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod gb3313 » čtv zář 01, 2022 7:23 am

Už se to diskutuje v "pomlčkovém" threadu.
viewtopic.php?f=3&t=9362&p=178101&hilit=solax#p178101
?
gb3313
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned čer 14, 2020 12:16 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Franta2776 » čtv zář 01, 2022 9:13 am

packy_gis píše:Ahoj. Mám Solax X3 G4 8kW. Všiml jsem si, že od 16.8. mi jdou ven malé přetoky, i když baterie není nabitá a mělo by to jít do ni. Za den to udělá 1 - 2 kWh, což není mnoho, ale je to škoda. Do té doby to vše fungovalo super. Nebyl v tu dobu nějaký upgrade FW? Přikládám obrázek z 15.8., 16.8. a včera.


Hele podívej se na Facebook,tam jsem zahlídl něco v tomto smyslu:
On Vám kluci ten Solax po jedné fázi tahá i 200W a po ostatních dvou to vrací.Takže distibutorovi vyrovnáváte napětí mezi fázemi a jelikož distributoři v Čezku měří po fázích,tak pěkně děkuji.Takže kupujete za plnou sazbu a vracíte podle toho kolik máte nasmlouváno.Jsme v Čezku:)))
10640Wp=5940Wp Jinko 12x495Wp jihovýchod,4690Wp Leapton 14x335Wp ,cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad,baterie 43kWh(Lifepo4 16x260Ah,trakční gel 615Ah),Axpert Max 7200VA,Easun Isolar 5500VA
?
Franta2776
 
Příspěvky: 1079
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Ondřej Kadlec » stř zář 07, 2022 8:00 pm

Dobrý den,
Mám nainstalováno asi 15 FV a při zaktivování asymetrie mi 3 střídače vyhodí chybu IE 28, grid relay fault. Předpokládám že chyba bude buť v instalaci nebo v softwaru.
Intalace jsou vše stejné.
Zkontrolováno správné fázování (pravotočivý chod) L1-L1, L2-L2, L3-L3 Síť vůči Grid střídače. Zkontrolováno také vůči smartmetru.
Po instalační stránce už nevím kde by mohla být chyba (jestli nemůže někde být například N a PE zádrhel, když je soustava s PEN vodičem).
Zkuste poradit nějaký nápad, jaká chyba by mohla být ještě v instalaci pokud se s tím někdo setkal. Děkuji
?
Ondřej Kadlec
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob úno 19, 2022 4:25 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » stř zář 07, 2022 8:46 pm

U jedné elektrárny jsem měl stejný problém Solax Hybrid G4 15kW. Začalo to dělat když distributor vyměnil elektroměr a v elektroměru to začalo jiskřit na fázi L1 která se tím přerušovala. Prostě špatný kontakt v elektroměru, ale ne na svorkách ale uvnitř (zřejmě špatně připájený měřící odpor). Přijela poruchovka distributora, dorvali svorky, třískali do elektroměru a pak to přestalo, asi se to přivařilo, elektroměr neměnili protože jich mají málo. Ovšem elektrárna od té doby občas hlásila IE 28, grid relay fault. Nahlásil jsem to servisu (GBC Solino) odpověděli dotazem na typ akumulátoru, to jsem jim odpověděl a dále už nic.
Ale před dvěma týdny jsem to vše zase odkrytoval a odplomboval od pojistkové skříně až do střídače a vše znovu utáhl i ve střídači (sundal jsem kryt) a od té doby je zatím klid. Jestli pomohlo to dotažení nebo to GBC Solino opravilo dálkovou aktualizací firmware nevím, z nich je těžké nějaké informace získat.
Jo a také jsem tam musel měnit to OR relé pro HDO v elektroměrovém rozvaděči. Zákazník ho natočil jak příšerně řve a v termokameře hřeje. Když jsem tam přijel tak už bylo vše v pořádku a relé normálně studené a funkční. Přišlo mi jako by šlo mezi dvě fáze, jako by distributor po vzoru některých zdejších oddělovačů N vodičů oddělil N trafa od země a vyvážení fází se tak snažili udržet svodiče přepětí a začalo jim to plavat na různých potenciálech proti zemi.
Naštěstí to už snad natrvalo přestalo, tak už asi nezjistím co to bylo.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2432
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Weizeer » úte zář 13, 2022 2:31 pm

Ahoj, máte někdo úspěšně vyřešené krizové řízení přes HDO napasované na DRM výstup? Dle toho pinoutu co mají v manuálu mi to nefunguje a při zapnutí fce DRM spadne střídač na 0% a svítí waiting. Zkusil jsem snad všechny možné kombinace spojení pinů a nic. Nakonec provizorně vyřešeno SHUTem který supluje fci stop tlačítka, nicméně se nejedná přímo o regulaci na 0% ale o "vypnutí" střídače načež se po uvedení do provozu musí čekat 5minut než se inicializuje.
Díky.
?
Weizeer
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte zář 13, 2022 1:48 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Ondřej Kadlec » pát zář 16, 2022 9:41 pm

Dobrý den,
Chtěl bych dát typ kde mám chybu při zapojení. Elektroměr mi přičítá spotřebu, přitom nafázované mám správně, zaplou asymetrii také, baterky nabité, slunce svítí. Instalace se solax x3 hybrid G4, smartmetr DTSU666. Prostě jeví se to tak jak kdybych to měl zapojené na kabelu před elektroměrem. Při zátěži opravdu začne klesat kapacita baterie, střídač ukazuje třeba výkon 2,5KW ale to stejný natočí elektroměr. Je pravda že jsem to ještě neprověřoval, ale než se vydám k zákazníkovi tak třeba bude mít někdo radu. Je to s společným PEN vodičem.
?
Ondřej Kadlec
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob úno 19, 2022 4:25 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod PetrDubi » sob zář 17, 2022 7:46 am

Nás na fóru pro ostrovní elektrárny dělané svépomocí se nás ptáte, jakou máte chybu v zapojení hybridního měniče u zákazníka?
To jako fakt? :twisted:
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 419
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Weizeer » sob zář 17, 2022 9:36 am

Jediný co mi ve stejné konfiguraci načítalo "motohodiny" na elektroměru byl přetok do sítě u klasického el.měru. Tzn to měřící trafo neřeší směr proudění ale započítá absolutní hodnotu do registru, tedy jako spotřebu. Vycházím z toho, že jste nenapsal jaký el.měr tam máte (jestli 4Q či ne?) a jestli máte povolené přetoky.

To že to při zátěži cucá z baterky může být nedostatkem aktuálního výkonu z panelů.

PS: Čistě teoretizuji protože není dost vstupních informací.
?
Weizeer
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte zář 13, 2022 1:48 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod ArBi » sob zář 17, 2022 2:27 pm

Dobrý den,
prosím můžete mi někdo napovědět, jak se dostanu do položky v menu "Advanced setting" u Solaxu x3 g4. Potřebuji vypnout přetoky do sítě.
Děkuji moc za případnou odpověď, klidně i do PM.
?
ArBi
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob zář 17, 2022 2:21 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Weizeer » ned zář 18, 2022 6:35 am

To ArBi: Defaultní heslo pro přístup k Advanced settings je 2014, enjoy.
?
Weizeer
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte zář 13, 2022 1:48 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod ArBi » ned zář 18, 2022 8:44 am

To Weizeer: Děkuji moc za informaci. (Tak samo chci poděkovat RSvorcik za odpověď do PM).
Díky moc chlapi.
?
ArBi
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob zář 17, 2022 2:21 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod j.pajinek » ned zář 18, 2022 1:56 pm

Prosím mám dotaz.
Při dnešních zamračených dnech,mám baterku Triple Power vybitou na 11procentech,níž nejde střídač ji odpojí.Udržíme na soláry základní provoz domu,jinak při vyšším odběru beru z sítě.Pokud náhodou něco vysvitne,hned se baterka začne dobíjet ale na sto procent to je málo kdy.
Dotaz zní,
je možné při nabití baterky do plna ,ji nějak bezpečně ,,,softwérově / mechanicky,,, odpojit,ať se pořád nevybíjí a z těžka zase nenabíjí ?
Prostě ji nechat nabitou,a sosat při vyšších odběrech z sítě.
Děkuji.
Až budou slunější dny,pak se vrátit k běžnému režimu.
?
j.pajinek
 
Příspěvky: 4
Registrován: ned zář 18, 2022 1:33 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Dagus » ned zář 18, 2022 7:40 pm

To by mělo fungovat softwarově, jen to bude znamenat přenastavit. Ja bych tu baterku drtil co to jde, jinak ti umře stářím a nic ti neušetří.
7010Wp, SV 1710Wp Poly, J 1820Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1435
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod FRSO » ned zář 18, 2022 7:48 pm

Ondřej Kadlec píše:Dobrý den,
Chtěl bych dát typ kde mám chybu při zapojení. Elektroměr mi přičítá spotřebu, přitom nafázované mám správně, zaplou asymetrii také, baterky nabité, slunce svítí. Instalace se solax x3 hybrid G4, smartmetr DTSU666. Prostě jeví se to tak jak kdybych to měl zapojené na kabelu před elektroměrem. Při zátěži opravdu začne klesat kapacita baterie, střídač ukazuje třeba výkon 2,5KW ale to stejný natočí elektroměr. Je pravda že jsem to ještě neprověřoval, ale než se vydám k zákazníkovi tak třeba bude mít někdo radu. Je to s společným PEN vodičem.

Mám radu, jdi na FB, sem to nepatří a navíc dle mě jsi nejspíš montážní firma.
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500kWH
?
FRSO
 
Příspěvky: 1851
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'