Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv srp 18, 2022 2:04 am


Solax X3 hybrid G4

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Jan Novak » úte čer 21, 2022 6:35 am

Prosím vedel by niekto odpovedať na moje začiatočnícke otázky ohľadne použitia striedača Solax X3 hybrid G4 pre off-grid FVE? Tomáš je borec a pekne to napísal, len mi tam ešte chýbajú nejaké detaily.

Jan Novak píše:
tomas píše:Externím ATS přepínačem kde bude priorita výstup ze střídače by to myslím šlo. Prostě střídači doje energie vypne se a ATS přepne spotřebu na síť. Jak se střídač rozjede tak zase zase zpět přepne spotřebu na střídač. Jde nastavit aby se EPS výstup aktivoval třeba při 30% SOC a vypnul třeba při 10% SOC aby to necyklovalo v krátkých intervalech. Takže ráno začne nabíjet akumulátor, až bude 30% SOC aktivuje se EPS tím se přepne ATS na střídač a odpojí DS od spotřeby. Jakmile se to vybije na 10% tak se to EPS vypne a ATS zase přepne spotřebu na DS. Jestli je to ono, tak to podle mne jde udělat s každým hybridem. Ale svorky Grid na střídači by nebyly zapojené nebo by se podle potřeby stykačem odpínali. Pokud by byly svorky Grid připojené na DS tak to pracuje paralelně se sítí. Bez distribuční sítě je to jako klasický ostrovní střídač.


Predpokladám, že svorky Grid na striedači by museli byť pripojené na DS kvôli nabíjaniu batérií, t.j. v stave keď je nízka úroveň nabitia batérií a teda EPS výstup striedača je vypnutý a ATS prepol spotrebiče priamo na DS - bypass striedača.
Nehrozia v tomto stave, keď je striedač pripojený na DS a nabíja batérie pretoky do DS?
Resp. je potrebné nejaké nastavenie na striedači v tomto stave?
Alebo je potrebné zabezpečiť, že pripojenie Grid svoriek striedača na DS (z dôvodu potreby nabíjania batérie) bude možné iba v nočných hodinách? (nesvieti slnko - striedač nemá, akú energiu poslať do DS - takže pretok by nemal vzniknúť)
Ďakujem.
?
Jan Novak
 
Příspěvky: 10
Registrován: pon čer 06, 2022 9:35 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod ferrys » čtv čer 23, 2022 8:47 am

Jinak mala poznamka - rozdil v cene 10kW menice a 15kW je 6000 - podle me nema cenu kupovat to slabsi - dotace a ofiko pripojeni se stejne bere pouze podle souctu vykonu panelu - tak je lepsi si koupit silnejsi - jednou ten limit zvednou a na eps Vam 15tka udrzi pohodlne celej barak s ulozistem kolem 14kWh a vetsim… az limit zvednou - dokoupite panely…
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 68
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod jarokroupa » ned črc 03, 2022 9:37 pm

Malej poznatek vypozoroval jsem. Jelikož nemám ještě elektroměr měl bych mít FVE vypnutý.) Když mám nastavené pretoky 10w, nesvítí slunce a spotřeba baráku je přez 300w žere to všechnu energii z gridu ale když mám nastavené pretoky 600w a výce tak to papa z baterií. Štvalo mě to proč z gridu když baterie mám na 98%
6.3kwp,solax X3 g4 D,triplepower 2x5.8kwh.
?
jarokroupa
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned kvě 29, 2022 8:42 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod cipis » ned črc 03, 2022 10:00 pm

O čem to mluvíš? Toto je fórum o ostrovech a ne o nějakém připojování do sítě či přetocích?
6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1068
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod jarokroupa » pon črc 04, 2022 6:05 am

Cipis máš doma solaxe? Můžu to smazat aby to nikdo nevěděl. Myslel jsem že lidi zajímá jak se to zařízení chová. Tak ať mi nikdo vysvětlí co tady dělá na tom fóru ten měnič když je to hybrid. Tady se nesmí řešit dotace a otech nikdo nemluví ani nechci. Škoda že se tady píše něco co sem nepatří.
6.3kwp,solax X3 g4 D,triplepower 2x5.8kwh.
?
jarokroupa
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned kvě 29, 2022 8:42 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod cipis » pon črc 04, 2022 11:34 am

ucp.php?mode=terms

Kdybys to dodržel, tak by nebyl nutné ten stesk, že NESMÍŠ zapnout FVE, když ještě nemáš elektroměr.
U FVE dle pravidel fóra absolutně nezáleží na tom, jestli máš nebo nemáš správný elektroměr či jestli vůbec elektroměr máš!
6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1068
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod jarokroupa » pon črc 04, 2022 2:46 pm

Žádnej stesk tam nevidím.Nahlasil jsem svuj příspěvek adminum ať ho odstraní jestli je něco proti pravidlum. Vážně neumíš číst nebo nechápeš. Já jsem psal co jsem zjistil. A nebrečel jsem napsal jsem že me to štvalo a že jsem na to přišel. Nechápu proč tě to tak trápí. O co tady kudla jde? Pochop že ten měnič je hybridní to vypovídá o jeho funkci. Nepotřebuje hodiny ale je to jeho funkce ten můj poznatek na fóru. Velice se ti omlouvám že jsem tě zarmoutil. Ale tvoje pohnutky nechápu. Ahoj kolego. Končim.
Naposledy upravil jarokroupa dne pon črc 04, 2022 3:00 pm, celkově upraveno 1
6.3kwp,solax X3 g4 D,triplepower 2x5.8kwh.
?
jarokroupa
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned kvě 29, 2022 8:42 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod FRSO » pon črc 04, 2022 2:57 pm

jarokroupa píše:Cipis máš doma solaxe? Můžu to smazat aby to nikdo nevěděl. Myslel jsem že lidi zajímá jak se to zařízení chová. Tak ať mi nikdo vysvětlí co tady dělá na tom fóru ten měnič když je to hybrid. Tady se nesmí řešit dotace a otech nikdo nemluví ani nechci. Škoda že se tady píše něco co sem nepatří.

Ok, tak to smaž, protože to není ostrovní FVE, když jsi zmínil ty přetoky. A ty neumíš číst podmínky fora, tak jednoduché.
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S v testovacím provozu.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 25/6 1230 kWh, k 4/7 1373 kWh, k 17/8 2000 kWH
?
FRSO
 
Příspěvky: 1819
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod jarokroupa » pon črc 04, 2022 3:02 pm

Toto je rubrika o hybridních elektrárnách. Pa
6.3kwp,solax X3 g4 D,triplepower 2x5.8kwh.
?
jarokroupa
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned kvě 29, 2022 8:42 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » pon črc 04, 2022 3:06 pm

Smažete to všechno i s "modráskama" Victronama, Studerama a též s Axpertama protože ty také nejsou dle ČEZké legislativy ostrov, to nesplňují ani přepínače sítě. Když blbnout, tak pořádně.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod ferrys » pon črc 04, 2022 4:24 pm

trosku Vam tu hrabe :) vsichni budete v zime doplnovat energii z cezu… nekdo prepne prepinacem siti ostrov, nekdo prifazuje Studer, nekdo pripoji x3 ofiko… jsme jedina zeme, ktera vysiluje z technickych pretoku, kde lidi zakopavaj zemeni a odpojuji PEN aby se galvanicky oddelili a tim porusuji predpisy a riskuji zivoty… a podobny magoroviny… fakt jsme to dopracovali… ted se tu udavejte kvuli hovadinam :)
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 68
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod ferrys » pon črc 04, 2022 4:46 pm

tomas píše:Smažete to všechno i s "modráskama" Victronama, Studerama a též s Axpertama protože ty také nejsou dle ČEZké legislativy ostrov, to nesplňují ani přepínače sítě. Když blbnout, tak pořádně.


No s těma přepínačema sítě - jsou vyrobené podle normy a na 400V bez problémů vyhovují definici galvanického oddělení. Zemění se rozpojit nesmí... chtěl bych vědět důvod, proč nevyhovují... zejména s nulovou polohou... tohle mi trošku nesedí... maj stejnou izolační schopnost jako stykač, kterej vyhovuje...
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 68
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » pon črc 04, 2022 6:17 pm

Distributor se mi k JPS s přepínačem sítě vyjádřil tak, že legislativa přepínač sítě nezná a rozvody se spotřebou mají možnost odebírat energii z DS a není oddělená od DS, takže to není ostrov. Potřebovali jsme vyjádření distributora, protože jsme zemním kabelem ostrovní elektrárny křížili jeho vzdušné NN vedení:
viewtopic.php?f=3&t=4977#p100414
viewtopic.php?f=4&t=4565#p82564
Takže to všechno smažte a zůstane tu možná 10 skutečných ostrovů elektráren s 10 diskutujícími a uhlobaroni s distribučními šmejdy si budou mnout ruce, jak se zbavili fotovoltaických otrapů a vyvrhelů.
Uvědomte si že ČEZ je ze 70% procent státní, a tedy podniká na majetku nás všech a měl by ho spravovat k maximální spokojenost všech a nejen ke spokojenosti provozovatelů jadrnofosilních zdrojů a všichni máme stejné právo tento společný majetek používat za stejných podmínek a nikdo nemůže někomu zakazovat se připojit k veřejné síti. Distributor vám nemůže zakazovat používat přepínače sítí a nouzové zdroje tak jak se o to snaží a tvrdit o tom že to nesou ostrovy.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod ferrys » pon črc 04, 2022 7:40 pm

No... co to je za kravinu :) Legislativa prepinac siti zna velmi dobre, jen ho musite nazvat prvkem pro spinani elektrickych obvodu v sitich NN, ktery vyhovuje dle EN 60947-3 a EN 60669-1. Pak ho muzu nasprosto svobodne pouzit v me instalaci NN i projektant... tato veta me vsak dostava :) - rozvody se spotřebou mají možnost odebírat energii z DS a není oddělená od DS :) pokud vim, tak pravo na ostrovni elektrarnu mam, rozvod pro spotrebice ostrovni elektrarny je oddelen od rozvodu spotrebicu, ktere napaji DS... musi byt, to je jasne... potkat se to nesmi... jedine, co ej spolecne je zem - musi, system uzemeni se nesmi rozpojovat v zadnem pripade dle CSN a bylo to nebezpecne... to jestli provedu rekonfiguraci rozvodu pro DS a ostrov, do toho je kazdymu H... a to jeslti to udekam dratama, prepinacem a stykacema je uplne jedno... je to proste moje vnistrni instalace... a PPDS maj dosah do prvniho vypinace... moc se s nima crcate... delam revizi pro ostrovni elektrarny a nechapu proc bych vubec s emel s distributorem bavit... mam tarif mam elektromer a mam nahlasene spotrebice... tim to pro ne konci... a to jeslti si loxonem nebo cimkoliv konfiguruju svoji vnitrni instalaci, kdyz je podle norem a predpisu neni jejich Business... ostrov nema zadnej zpetnej vliv na sit... ja jen musim technicky zarucit, ze v zadnem pripade se otrov nepotka s DS a na to je prepinac siti s nulovou polohou dokonaly cerifikovany SPINAC... spolehlivejsi nez ATS se dvema stykacema... jinak pozor nesmi byt za hlavnim jisticem jako prvni... pekne nejdriv vypinac v rozvadeci, nejlepe s pomocnym kontaktem ktery bude blokovat i ostrovni elektrarnu...Musi to ale navrhnou projektant a musi to byt revidovatelne dle CSN... tzn. i vzdusne cesty v rozvadeci aby byli v pohode, tzpovej list apod... neni to tak uplne jednoduche spravne udelat a nedoporucuji to amaterum se do toho vubec poustet...
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 68
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Premek » stř črc 13, 2022 7:59 am

gb3313 píše:Ač má tenhle střídač možnost shutdownu, je třeba oddělit galvanicky extra - aspoň můj solatér v oblasti ČEZ Distribuce to takhle dělal. Pokud budeš chtít, můžu ti nafotit moje provedení.
Můžu prosím požádat o tvoje provedení, protože právě Hybrid X3-G4 chci řešit, a také mi to není úplně jasné. Děkuji. Premek
Uživatelský avatar
Premek
 
Příspěvky: 1
Registrován: stř črc 13, 2022 7:50 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod xmasin » stř črc 13, 2022 9:16 am

tomas píše:Distributor se mi k JPS s přepínačem sítě vyjádřil tak, že legislativa přepínač sítě nezná a rozvody se spotřebou mají možnost odebírat energii z DS a není oddělená od DS, takže to není ostrov.

Zajímavé, mně přepínač sítí mezi DS a UPS úplně v pohodě schválili s tím, že mám vazební stykač, který při výpadku DS odpojí celé odběrné místo a tím defakto udělá z celé domovní instalace ostrov.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1713
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod jarokroupa » pát črc 15, 2022 10:13 pm

Od ferrys Legislativa prepinac siti zna velmi dobre, jen ho musite nazvat prvkem pro spinani elektrickych obvodu v sitich NN, ktery vyhovuje dle EN 60947-3 a EN 60669-1. Mám doma též přepínač Ds-ups. Ale dělala mi to firma tak nemůžu říci jak to formulovali. Jsem ale u E-GD
6.3kwp,solax X3 g4 D,triplepower 2x5.8kwh.
?
jarokroupa
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned kvě 29, 2022 8:42 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Lucano88 » pon črc 18, 2022 11:22 am

Ahoj, jaký používáte DC jistič na baterie u Solax G4?
?
Lucano88
 
Příspěvky: 196
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod rob.brno » pon črc 18, 2022 3:58 pm

Lucano88 píše:Ahoj, jaký používáte DC jistič na baterie u Solax G4?


Žádný - master baterie jej má integrován.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 938
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod soki » úte črc 26, 2022 8:44 am

tomas píše:
sola píše:Díky za rady. Ten NC stykač využiváš rovnou i pro galvanické odpojení v případě výpadku DS?
Dále jsem narazil na to že si nejsem jist jak je to s přepínáním EPS. Dle návodu by měl mít přepínání integrované, ale varianta M má instalované 2 stykače v tom mateboxu tak nevím zda typ D je má skutečně v sobě.


V nastavení lze zvolit jestli má být EPS výstup trvale pod napětím nebo pouze při výpadku sítě. Je to v "Mate Box Setting".
Přepínač doporučuji alespoň ruční, pro případ že by se střídač pokazil, tak ho ručně přemostit.


Ahojte
Mam X3-Hybrid-10.0-D G4 a verziu FW 1.23 a chcel by som mat EPS trvale pod napatim. Bohuzial nikde v menu nemam polozku "Mate Box Setting". Vie mi prosim niekto poradit kde sa to da v menu zapnut?
Dakujem
?
soki
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte črc 26, 2022 8:11 am

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'