Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon čer 27, 2022 9:39 am


Solax X3 hybrid G4

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Martin8 » pon kvě 16, 2022 1:51 pm

Mám takový hloupý dotaz na asymetrii. Jde asymetrie tohoto střídače pouze zapnout v menu nebo je to otázka specialního firmware. Jde mi o dovoz střídače z Polska. Děkuji
?
Martin8
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob lis 13, 2021 12:37 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod siskin » stř kvě 25, 2022 2:45 pm

Ahoj,

mám Solax_X3_hybrid_10.0_D_G4 v kombinaci s 10kWp panely a Solax Triple Power 11,6kW. Po odpojení DS se mi střídač úplně vypne místo aby jel v režimu EPS.
Ať zkoumám návod jak zkoumám, nemůžu přijít na to, proč se to děje. Instalovali jsme dvě stejné sestavy najednou a u jedné je to OK, u druhé střídač bez DS umře. Můžete mě někdo popostrčit co kde ještě zkouknout?
?
siskin
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř kvě 25, 2022 2:32 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod siskin » pát kvě 27, 2022 9:51 am

Martin8 píše:Mám takový hloupý dotaz na asymetrii. Jde asymetrie tohoto střídače pouze zapnout v menu nebo je to otázka specialního firmware. Jde mi o dovoz střídače z Polska. Děkuji


V menu je položka k povolení/zakázání asymetrie. V továrním nastavení je zakázána. Stačí jen překliknout a povolit.
?
siskin
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř kvě 25, 2022 2:32 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod hollowback » pát kvě 27, 2022 7:24 pm

Ahojte, nesetkal jste se nekdo u tohoto Solaxu s chybou "Grid relay fault" - IE28? V EPS modu vse funguje jak ma, ale pri pripojeni k DS se po 300 sekundove kontrole prepne do tohoto chyboveho stavu a nenabehne.
?
hollowback
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř úno 09, 2022 8:26 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod jarokroupa » ned kvě 29, 2022 8:58 pm

Dobrý den chtěl bych se zeptat proč v noci když mám třeba 150w spotřebu baterie mám na 80% měnič je v stand-by jak třeba nebehne spotřeba na 300w skočí měnič do normal a válí z baterie nastaveno self use vybití na 30% nedá se někde nastavit kdy se to ma přepínat do stand-by při jaké spotřebě? Děkuji
?
jarokroupa
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned kvě 29, 2022 8:42 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod rob.brno » pon kvě 30, 2022 7:24 am

Solax má nastaven práh stand-by v přítomnosti gridu kolem 150-200W odběru. Je to tak pro nízkou účinnost střídače při těchto minimálních odběrech. Ne každý chce při vygenerování 100W výkonu do gridu na to z baterie odebírat 200W.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 933
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod jarokroupa » pon kvě 30, 2022 7:28 pm

Kdybych ty spotrebice co maji jít v noci zapojil na EPS výstup dělo by se totéž? cucalo by to baterii na nastavené soc a pak by to jelo přes střídač z gridu. Chápu to dobře? Děkuji za odpověď
?
jarokroupa
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned kvě 29, 2022 8:42 pm

automatické přepnutí na backup Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod zasilka » úte čer 07, 2022 5:58 pm

Ahoj, moc se v elektrice nevyznám, mohl bych poprosit o odkaz na manuál, kde se automatické přepnutí na backup popisuje, abych se na to podíval a předal to elektrikáři? Díky.
?
zasilka
 
Příspěvky: 5
Registrován: pát led 14, 2022 2:05 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod jarokroupa » ned čer 12, 2022 12:01 pm

bozma píše:Bohužel netuším, co je záskok. A na výstupu EPS není nějaké omezení? Pokud ne, proč by se vůbec využíval výstup OnGrid?

Protože proč bych si stále zatěžoval elektroniku měniče když to v 99.999% není potřeba. A šetří se měnič staci výše zmíněný přepínač back up s tím že když vypadne proud tak přepnete a musíte vědět že je 16a na fázi. To si myslím já tedy.
?
jarokroupa
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned kvě 29, 2022 8:42 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Jan Novak » sob čer 18, 2022 6:51 am

tomas píše:Externím ATS přepínačem kde bude priorita výstup ze střídače by to myslím šlo. Prostě střídači doje energie vypne se a ATS přepne spotřebu na síť. Jak se střídač rozjede tak zase zase zpět přepne spotřebu na střídač. Jde nastavit aby se EPS výstup aktivoval třeba při 30% SOC a vypnul třeba při 10% SOC aby to necyklovalo v krátkých intervalech. Takže ráno začne nabíjet akumulátor, až bude 30% SOC aktivuje se EPS tím se přepne ATS na střídač a odpojí DS od spotřeby. Jakmile se to vybije na 10% tak se to EPS vypne a ATS zase přepne spotřebu na DS. Jestli je to ono, tak to podle mne jde udělat s každým hybridem. Ale svorky Grid na střídači by nebyly zapojené nebo by se podle potřeby stykačem odpínali. Pokud by byly svorky Grid připojené na DS tak to pracuje paralelně se sítí. Bez distribuční sítě je to jako klasický ostrovní střídač.


Svorky Grid na striedači by museli byť pripojené na DS kvôli nabíjaniu batérií, t.j. v stave keď je nízka úroveň nabitia batérií a teda EPS výstup striedača je vypnutý a ATS prepol spotrebiče priamo na DS - bypass striedača.
Nehrozia v tomto stave, keď je striedač pripojený na DS a nabíja batérie pretoky do DS?
Resp. je potrebné nejaké nastavenie na striedači v tomto stave?
Alebo je potrebné zabezpečiť, že pripojenie Grid svoriek striedača na DS (z dôvodu potreby nabíjania batérie) bude možné iba v nočných hodinách? (nesvieti slnko - striedač nemá, akú energiu poslať do DS - takže pretok by nemal vzniknúť)
?
Jan Novak
 
Příspěvky: 10
Registrován: pon čer 06, 2022 9:35 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod ferrys » pon čer 20, 2022 11:30 am

Me uplne fascinuje to, ze jsou tam diagramy bez propojeni PE a N... to je proste proti predpisum - zem proste musi byt pruchozi, pokud je dum pripojen PEN i v ostrovnim rezimu... tohle jsou fakt hrozny kramy, ktery s hybridnim menicem maj malo spolecneho... pokud mam instalaci s privodnim PEN a bodem rozdeleni... tak si nedovedu predstavit ze cast instalace vemu, odpojim ji a budu ji mit plovouci kdesi... to je proste silenost a nebezpecna vec a chranic Vas nemusi zachranit... hybrid ma mit input output a vse na tejnem potencialu vuci PEN... to jako kdyz pripojim troubu na normalni vystup a mikrovlnku na eps, tak jako ta mikrovlnka bude mit "jakysi" potencial vuci siti cezu ? nebo jak to funguje... to me fakt zajima... podle predpisu i kdyz budu mit offgrid prepinanou elektrarnu z DS tak stejne budu mit PEN a kompletni uzemeni v dome na nej pripojene... a stejne by mel stridac vytvaret potencial proti nemu... a jedinej obrazek pro me prijatelnej je ten "Australskej"... a nebo udelat dve body rozdeleni a mit dve TNS site... to by asi taky slo, ale pak se musi N u eps vystupu spojit s PEN, kterej je spojenej s MET domu a porad budeplatit ze PE je popropojovany...
Naposledy upravil ferrys dne pon čer 20, 2022 11:47 am, celkově upraveno 1
?
ferrys
 
Příspěvky: 57
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » pon čer 20, 2022 11:45 am

Funguje to správně podle předpisů, jen ty schémata v manuálu jsou blbost, to máte pravdu. Ještě ta Austrálie nebo Nový Zéland by se dal považovat za správný. Jenže tak blbě to má v manuálu skoro každý hybrid, ty Číňané od sebe velmi opisují. Připojujeme to bez problémů do TN-C sítě a výstup je také TN-C a dále v domě už mají třeba TN-C-S, chrániče, atd...
O nutnosti "plovoucího" s ničím nespojeného "N" vodiče nás přesvědčoval i nějaký "technik" od střídačů Wattsonic viewtopic.php?f=4&t=6874&start=40#p169868
ale nakonec se to ukázalo jako nesmysl, protože v manuálu je varianta zapojení kde je skutečný nulák, jen to tam mají označené jako Austrálii nebo Nový Zéland.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2400
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod ferrys » pon čer 20, 2022 11:48 am

Jo pak to beru ty schemata jsou katastroficky...
?
ferrys
 
Příspěvky: 57
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod ferrys » pon čer 20, 2022 11:49 am

V tom pripade tedy - je mozno to zapojit jako Studer ? tzn. za EPS celej barak ? a bude se to chovat stejne ? chapu ze powerassist to mit nebude... a vypne se to u 23A... coz je asi i maximalni asymetrie... skoda... ze to neumi poslat treba 7kW do jedne faze a pak treba 0 a 0... to bych chtel moc... takze si odpovim... pretizitelnost 0, takze vsechny rozbehy cehokoliv to vypnou... a pak chapu ze se za to barak dat neda :) celej... diky odpovedel jsem si sam :), snad to spravne bude cyklovat batku... aby mi to na noc jelo z ni... takze kdyz vyhodim z EPS indukcni desku, vsechno co ma silnej motor - vyrivka, tepelko apod... tak budu asi stastnej kluk :) k tomu jeden prepinac siti, kdyby se to po... a je to... cena vynikajici... PPDS to splnuje uf guard asi nebude potreba jen stykac s HDO na uplne odpojeni od site...
?
ferrys
 
Příspěvky: 57
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod rob.brno » pon čer 20, 2022 12:20 pm

A nedej Bože, když na tomto "plovoucím" backupu PE vodič vytvoří nějaký elektrikář výtečník z N-vodiče před fíčkem. Pak se ten plovoucí potenciál dostane na kostru všech spotřebičů na backupu !
?
rob.brno
 
Příspěvky: 933
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » pon čer 20, 2022 12:31 pm

ferrys
Ty straší 10kW jsme zapojovali na celý barák, rozběhlo to i tepelné čerpadlo když jsme do něj doplnili softstart jak si zákazník přál:
viewtopic.php?f=4&t=6097#p124656
Až na jednoho zákazníka, co má truhlářskou dílnu, tu jsme museli od zálohy odpojit, celý dům + pily a frézy to nedávalo, neměly softstarty.
Ty 15kW to zvládají ještě lépe. A když se dají dva paralelně to je potom v rodinném domě nepřetížitelné.
Studery by jste musel mít minimálně tři kusy + regulátory, monitoring, a velké proudy s velkými ztráty v 48V akumulátorech přes které by musel vždy projít veškerý výkon.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2400
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod ferrys » pon čer 20, 2022 3:10 pm

no studer je takovej opravdu temer "dokonalej" system... do toho ma tohle jeste daleko... ale je to drahe... a nejde to pripojit krome NEXT3... tech 48V se da zvladnout... ono kdyz se nekde povaluje 1000V DC, neni to sranda... CZ ma normy naprd... jen doporuceni od hasicu, ze string do 400V - ze na to maj techniku... v Nemecku plati ze po zmacknuti total stop musite byt pod 120V na cele strese a v americe taky... tady vesele vsichni snerujou budovy 800V DC a je jim vse jedno... ano HV setri med, ale... dva trackery je malo u instalaci, kde nejsou stejne orientovane velke plochy apod... modularni fve je porad proste lepsi a paralelni stringy take... staci mala porucha jednoho panelu, jednoho konektoru... a cely to jde do... a treba to vesele 5 let vyrabi o X procent mene apod... 48V - je to bezpecne... atd atd.... rozsirovatelne... ale... ani victron nema doresene PPDS pro pripojeni vyrobny dle RFG... takze proto se o tuhle shitku zajimam :) proroze kolem 15kVA to je prijatelne reseni... zakaznik 380k za NEXT3 neda...
?
ferrys
 
Příspěvky: 57
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod cipis » pon čer 20, 2022 6:51 pm

CZ normy naprd nema, je to opacne, to na ty normy vsichni serou. Ta hranice 120V tu plati take. Pochybuji, ze maji lide hlidac izolacniho stavu za cenu menice na kazdem stringu, co tech 120V prekroci.
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 770
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod ferrys » pon čer 20, 2022 7:22 pm

Nema normu tohoto typu: V USA vyžaduje předpis National Electric Code NEC 2017 v části NEC 690.12, aby stejnosměrné napětí na vedení modulů bylo možné do 30 sekund po vypnutí rychlospínače snížit na 80 V. V Německu podle předpisu VDE-AR-E 2100-712 nesmí po vypnutí v celém fotovoltaickém poli napětí překročit 120 V.
?
ferrys
 
Příspěvky: 57
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod tomas » pon čer 20, 2022 9:00 pm

cipis píše:CZ normy naprd nema, je to opacne, to na ty normy vsichni serou. Ta hranice 120V tu plati take. Pochybuji, ze maji lide hlidac izolacniho stavu za cenu menice na kazdem stringu, co tech 120V prekroci.


Tak Solax a troufnu si tvrdit i všechny prodávané střídače v ČR které se zde prodávají s nějakými certifikáty mají hlídače izolačního stavu jak na vstupech pro panely tak i akumulátor. Ty střídačce tím hlavně chrání i sebe, bez toho by při snížení izolačního stavu hrozilo jejich zničení.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2400
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'