Správný cyklus LiFe v ostrovním režimu
LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
-
Re: Správný cyklus LiFe v ostrovním režimu
Úravu firmware udělali na vyžádání nebo sami od sebe?JML... píše:Lze z aku i nějakou kapacitu vyčerpat než začne znovu nabíjet.
Na disleji je vidět 86% akku capacity odběr 510W a Vertex nenabíjí - chrgigng current 0 Amp, takže hystereze je 14% než začne zase nabíjet? Je to pevně nastavené?
-
Zaujímalo by ma pri akej kapacite betérií začne regulátor znovu batérie nabíjat ?JML... píše:Tak toto momentálně umí po úpravě firmware Vertex. Skutečně se odpojí a přestane Li aku nabíjet a to buď po dosažení absorbce nebo float, podle toho jak byl aku moc vybit. Vidím to i na LCD v rozvaděči a LCD Vertexu a kreslič grafů Pandora to dokazuje. Toto je to správné zazházení s Li aku!SJM píše: ...
Na konci cyklu LiFe má prý dojít ke skutečnému ukončení nabíjení, nikoliv k poklesu nabíjecího napětí jako např. u olova. Ponechání jakéhokoliv udržovacího nabíjení po ukončení nabíjecího cyklu prý není u LiFe správné, pravděodobně se tím snižuje množství cyklů a kapacita.
Lze z aku i nějakou kapacitu vyčerpat než začne znovu nabíjet.
-
Mam nastaveno charging recover voltage na 3.28V na clanek, do te hodnoty Vertex na aku s nabijenim nesahne, obnovi nabijeni pri dosazeni teto hodnoty, zatim se mi to osvedcilo.luge píše:Zaujímalo by ma pri akej kapacite betérií začne regulátor znovu batérie nabíjat ?JML... píše:Tak toto momentálně umí po úpravě firmware Vertex. Skutečně se odpojí a přestane Li aku nabíjet a to buď po dosažení absorbce nebo float, podle toho jak byl aku moc vybit. Vidím to i na LCD v rozvaděči a LCD Vertexu a kreslič grafů Pandora to dokazuje. Toto je to správné zazházení s Li aku!SJM píše: ...
Na konci cyklu LiFe má prý dojít ke skutečnému ukončení nabíjení, nikoliv k poklesu nabíjecího napětí jako např. u olova. Ponechání jakéhokoliv udržovacího nabíjení po ukončení nabíjecího cyklu prý není u LiFe správné, pravděodobně se tím snižuje množství cyklů a kapacita.
Lze z aku i nějakou kapacitu vyčerpat než začne znovu nabíjet.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
-
A tak.Myslel som že to nieje na základe voltov ale kapacity aku.
-
Mám za to, že provoz LiFePO v ostrovní systému by měl mít specifický režim.
1) Regulátor v běžném provozu (BULK) má do AKU cpát co může.
2) V momentu otevření kteréhokoliv balančního modulu regulátor omezí nabíjecí proud na max. jmenovitý balancovací proud bal.modulů (stačit bude i třeba 1/2 jm.proudu).
3) Není nutné odpojení AKU (snížení proudu na 0 A) - to má pozitivní efekt na drobnou spotřebu monitorovacích obvodů atd. Podmínkou je ale nastavení balančního napětí na modulech na 3,4V jak bylo v jiné diskuzi uvedeno - FLOAT napětí LiFePO článku.
4) Pokud je informace o úplném nabití všech článků (všechny moduly balancují) možné snížení proudu na 0A ale lépe na nimimální (nastavitelný) proud - třeba 100mA sem-tam aktivující bal. moduly (taky aby zbytečně netopily).
5) Pokud vymizí indikace balancování, po nastavitelné době přímý přechod do BULK nabíjení.
Z toho plyne, že regulátor by měl reagovat na stav AKU (zpětná vazba). Režim jak je volený pro Pb AKU je nevhodný. BOOST režim 2 hodiny jenom zbytečně vypeče balancéry.
Takto to ale nepůjde se současnými regulátory - některý výrobce by se už konečně mohl zamyslet....
1) Regulátor v běžném provozu (BULK) má do AKU cpát co může.
2) V momentu otevření kteréhokoliv balančního modulu regulátor omezí nabíjecí proud na max. jmenovitý balancovací proud bal.modulů (stačit bude i třeba 1/2 jm.proudu).
3) Není nutné odpojení AKU (snížení proudu na 0 A) - to má pozitivní efekt na drobnou spotřebu monitorovacích obvodů atd. Podmínkou je ale nastavení balančního napětí na modulech na 3,4V jak bylo v jiné diskuzi uvedeno - FLOAT napětí LiFePO článku.
4) Pokud je informace o úplném nabití všech článků (všechny moduly balancují) možné snížení proudu na 0A ale lépe na nimimální (nastavitelný) proud - třeba 100mA sem-tam aktivující bal. moduly (taky aby zbytečně netopily).
5) Pokud vymizí indikace balancování, po nastavitelné době přímý přechod do BULK nabíjení.
Z toho plyne, že regulátor by měl reagovat na stav AKU (zpětná vazba). Režim jak je volený pro Pb AKU je nevhodný. BOOST režim 2 hodiny jenom zbytečně vypeče balancéry.
Takto to ale nepůjde se současnými regulátory - některý výrobce by se už konečně mohl zamyslet....
-
Zdravím,
koho by to zajímalo - mám tu vztah napětí / soc u LifeYPo baterie. Jak z grafu vidět, není to vztah zrovna přímočarý:
koho by to zajímalo - mám tu vztah napětí / soc u LifeYPo baterie. Jak z grafu vidět, není to vztah zrovna přímočarý:
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
-
Bohužel nepochopil (asi moc teplo). Co je to "soc", jaké jsou hodnoty na osách? V jékem režimu byl graf vytvořen bylo to stálé a konstantní vybíjení?
Děkuji
Děkuji
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 1, 2, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC TECO2091
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
-
SOC: state of charge, 100% je plné nabití, 0 plné vybití. Pravá osa jsou % soc, levá je napětí baterie. Data jsou z reálného provozu za poslední týden a ukazují tedy 7 denních cyklů užití baterie. Nejhlubší byl 16.7., kdy jsem baterku vybila pod 50%.
Teplo: bude hůř
Teplo: bude hůř
-
Odkud čerpáte to přirovnání 12.8V (3.2V na článek) = 40% SOC. Já chodím až na 3.1V na článek, ale vidím to tak na 10% nebo 15% SOC. 99% je u mne cokoliv nad 3.5V na článek. Dnešní graf vypadá takto http://is.ssakhk.cz/graf/G_2013_07_22.jpg. Pořád hledám optimální nastavení pro začátek ukládání přebytků. Na grafu je to první zub na napští asi ve 13:30. Za hodinu nato je dobito a začíná fáze absorpce. Protože svítí mohl jsem ukládat dříve, ale potřeboval bych server s dobrou předpovědí svitu na další dny a z něj přímo odečítat předpoklad doby a intenzity svitu pro daný geografický bod.
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 1, 2, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC TECO2091
-
Zapomněla jsem zmínit, že soc v mém grafu není vůbec odvozeno od napětí, nýbrž je vypočítáno z proudů tekoucích z/do baterie. Funguje to už docela dobře, občas jen mírně nesedí náboj - nabíjecí je cca o 5 - 10% vyšší než vybíjecí, přisuzuju to kalibračním chybám. To napětí tam mám jen pro informaci. Baterii pokládám za vybitou při podkročení napětí na 3.2V/čl.
Přebytky začínám ukládat od momentu, kdy napětí baterie spadne z absorpčního na float.
Přebytky začínám ukládat od momentu, kdy napětí baterie spadne z absorpčního na float.
-
Přebytky mi vznikaji i když zapnu ukládání energie do vody. Rozhodl jsem se ukládat ještě dříve, než dojde k fázi absorption a zatím se to jeví jako rozumný přístup.
-
Při měření těch 4 LiFePO článků, jak jsem psal výše vycházela "nábojová účinnost" (odebraný náboj/dodaný náboj) kolem 92-94%. Dle mého je to vlastnost, nebudou to kalibrační chyby. Žádný nabíjecí cyklus nemůže být 100% účinný.vata píše:Zapomněla jsem zmínit, že soc v mém grafu není vůbec odvozeno od napětí, nýbrž je vypočítáno z proudů tekoucích z/do baterie. Funguje to už docela dobře, občas jen mírně nesedí náboj - nabíjecí je cca o 5 - 10% vyšší než vybíjecí, přisuzuju to kalibračním chybám. To napětí tam mám jen pro informaci. Baterii pokládám za vybitou při podkročení napětí na 3.2V/čl.
V baterii s balancéry to bude horší - část náboje(energie) se ztratí v balancérech.
-
Ona ta odchylka souvisí s hloubkou cyklu a s rychlostí nabíjení. Čím pomalejší nabíjení, tím víc ta ochylka roste, podobně i hlubší cyklus generuje větší rozdíl. Stále je to ovšem dost malá odchylka, kterou navíc nuluju vždy při detekci plného nabití (to jsou ty zuby na vrcholech křivky SOC v grafu), a dá se s ní docela dobře žít
-
Nevím, jestli se to tu někde nediskutovalo jinde, ale na zahraničních fórech poslední ověřený proces nabíjení LiFe například pomocí Tristaru uvádějí
Velmi krátká absorpce na 3.60V
a následný Float na 3.33V
..s tím, že stálé napětí 3.33V LiFe článkům nijak neškodí
Kromě toho vidím, že Winstony mají podle datasheetu i (nevím jestli zanedbatelnou) teplotní závislost - například napětí na článek 3.3V při 25°C odpovídá zhruba 3,18V při 0°C. Pod 0°C se to začne dokonce rozcházet daleko rychleji. Řešil to někdo? Já zatím jen slyšel, že například v Tristaru všichni teplotní kompenzaci pro LiFe vypínají... Podle těch grafů se pak při nízkých teplotách články pravděpodobně při nabíjení na stejný cíl přebíjejí.
Velmi krátká absorpce na 3.60V
a následný Float na 3.33V
..s tím, že stálé napětí 3.33V LiFe článkům nijak neškodí
Kromě toho vidím, že Winstony mají podle datasheetu i (nevím jestli zanedbatelnou) teplotní závislost - například napětí na článek 3.3V při 25°C odpovídá zhruba 3,18V při 0°C. Pod 0°C se to začne dokonce rozcházet daleko rychleji. Řešil to někdo? Já zatím jen slyšel, že například v Tristaru všichni teplotní kompenzaci pro LiFe vypínají... Podle těch grafů se pak při nízkých teplotách články pravděpodobně při nabíjení na stejný cíl přebíjejí.
-
Mám natvrdo udržovací 3,4V článek a absorbci 3,45V článek po dobu 5 min.
Teplotu kolem 0°C neřeším, protože mám baterky v takovém prostoru, kde téhle teploty nikdy nedosáhnu. Teplotní kompenzaci mám taky vypnutou.
Teplotu kolem 0°C neřeším, protože mám baterky v takovém prostoru, kde téhle teploty nikdy nedosáhnu. Teplotní kompenzaci mám taky vypnutou.
-
No ja tam mam nekdy v mrazech az okolo plus 10 stupnu, tak nevim, no. To uz by tu desetinu voltu udelat mohlo.
-
No ale co pak s balancováním, když by se v zimě nabíjelo o desetinu míň. Jedině nastavit equalizaci a jednou týdně to vyhnat povinně na balanční napětí.
Ale nevím jak se chová třeba tristar, jestli teplotní kompenzace funguje jen na float, nebo ovlivňuje všechny režimy.
Ale nevím jak se chová třeba tristar, jestli teplotní kompenzace funguje jen na float, nebo ovlivňuje všechny režimy.
-
Mozem povedat za PCMka ze teplotna kompenzacia ovplivnuje aj float aj absorciu. Proste je trvalo zvysene napatie o tu kompenzaciu podla teploty nameranej priamo na baterii. Podla mna tristar to bude mat rovnake.
Odoslané z Lenovo Vibe Z2 Pro.
Odoslané z Lenovo Vibe Z2 Pro.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
U EPSolar ETracer teplotní kompenzace ovlivní též všechna napětí. Toho využívám u LiFe k tomu, abych reguloval na trochu nižší napětí, než dovoluje nastavit tento regulátor. Místo teplotního čidla mám odpor, který simuluje zvýšenou teplotu a regulátor pak reguluje na nižší napětí.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
U Tristaru se mění také všechna napětí.
Místo termistoru mám zapojený potenciometr kterým reguluji nabíjecí napětí při různých testech.
Místo termistoru mám zapojený potenciometr kterým reguluji nabíjecí napětí při různých testech.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Minimální kapacita baterie v ostrovním režimu
od Lubos135 » » v Baterie, úložiště energie
Minimální kapacita baterie v ostrovním režimu
- 1 Odpovědi