Já bych tedy doplnil ze své praxe a rozumu. Victron BMV-700 jsem nainstaloval před 16 měsíci - v lednu 2022. A aktuálně hlásí že na bateriích proběhlo celkem 13 total charge cycles. Takže pokud platí, že bez fixace se životnost (na 80%!!) sníží na hodnotu cca. 2500 cyklů,
tak by mi baterie měly vydržet 256 let. Se zvyšováním celkové kapacity by se snižoval jejich počet, proti tomu zase půjde zvyšující se spotřeba. Takže 0/0, remíza. Tedy kvůli kapacitě já kompresi opravdu nepotřebuji.
Komentáře:
1. Použití pro FVE jako "storage" je něco jiného, než auta, kde nabíjení a vybíjení MIN/MAX je při dnešních nájezdech KM docela nezbytné. U FVE je to naopak, jestliže bude kapacita navržena tak, aby pokryla maximum spotřeby v zimě, tak v létě se budou baterky dost flákat.
2. Andyho videa sleduji a zrovna tohle zmíněné se opíralo o jiné video
https://youtu.be/2I-QdZFQqP8 kde hovoří nějaký Markus, prý expert. Jestli ano/Ne, to netuším...ale ten závěr byl, že komprese má hlavní důvod v primárním vytěsnění bublinek z elektrolytu. Tedy že fyzická změna velikosti v průběhu nabíjecích cyklů životnosti článků nevadí?
3. Pokud chci pro články to nejlepší, tak komprese je správná věc, to je jasný. A díky za technické vysvětlení vztahu kroutícího momentu a tlaku. Snad se nějak dopočítám i já správného řešení.
4. Já to tedy řeším hlavně kvůli mechanickému pohybu spojek článků a přechodovému odporu. Aktuálně mám na 16 článcích vnitřní odpor celkem 7,1 mOHM, tedy EVE články [3,26 mOHM]+ 15 x propojka, utahovací moment 5 Nm = 7,1 - 3,26 = 3,84 /15 = 0,256 mOhm průměr na propojku a budu to pravidelně sledovat. Asi hlavně v zimě, kdy bude rozdíl MIN/MAX největší.