Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon čer 27, 2022 9:12 am


Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

Měniče Axpert

Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

Příspěvekod ivoefo » pát pro 17, 2021 12:25 pm

Zdravím,

potřeboval bych poradit. Mám paralelně zapojenou kombinaci US3000C + US3000. Původně jsem měl pouze US3000 a ta byla propojena s LCD panelem 5048MK pomocí RS485, kabel jsem si dělal. Spojení funguje OK. Když chci teď opět propojit mastera (nyní US3000C) s LCD panelem, spojení nefunguje, protože došlo ke změně pinout na straně US3000C oproti US3000.

Přikládám obrázek, ze kterého to snad půjde pochopit. Nevíte někdo jak propojit na straně US3000C ten zelený a černý spoj?

Obrázek

Zelený by mohl snad zůstat, ale černý vede na straně BMS na pin 3, který nemá být podle dokumentace zapojený. Myslíte, že by měl jít na 4?

Ještě přidávám zapojení pinů pro RS485 z dokumentace k US3000 a US3000C

US3000 - RS485 pins
1 - RS485 B
2 - RS485 A
3 -
4 -
5 -
6 - GND
7 - RS485 A (recommended)
8 - RS485 B (recommended)

US3000C - RS485 pins
1 - NULL
2 - NULL
3 - NULL
4 - CAN-H (single group)
5 - CAN-L (single group)
6 - CAN-GND
7 - RS485 A
8 - RS485 B

Díky za každý nápad
?
ivoefo
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv zář 30, 2021 8:43 am

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

Příspěvekod PetrDubi » pát pro 17, 2021 1:21 pm

Ahoj, co jsem rychle kouknul na zahraniční fóra, tak u té novější baterky by mělo stačit pouze propojení 3-7 a 3-8 a mělo by to normálně jet (pokud je správně nastavená rychlost a další parametry baterie). Takže je možný, že ty další dva vodiče co tam máš zapojený způsobují problém při komunikaci. zkus teda zapojit jenom vodiče A a B.

Ps: u toho původniho zapojení byly 4 vodiče, aby se zajistilo správné propojení bez ohledu na to, kam zapojíš který konec kabelu, ale u toho novejšího zapojení už musíš dodržet který konec kam zapopjíš.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 2050 Wp JV, 2050 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 283
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

Příspěvekod ivoefo » pát pro 17, 2021 9:50 pm

Ahoj Petře,

dík za rychlou reakci. Taky jsem našel jeden příspěvek, kde se psalo, že stačí zapojit jen ty dvě RS485A,B. Zkusím a dám vědět jak jsem dopadl.

Ivo
?
ivoefo
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv zář 30, 2021 8:43 am

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

Příspěvekod ivoefo » ned led 02, 2022 12:08 pm

Takže po vánoční odmlce mohu potvrdit, že níže uvedené zapojení bez problémů funguje pro připojení baterie US3000C k ovládacímu panelu PIP5048MK.

Obrázek
?
ivoefo
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv zář 30, 2021 8:43 am

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

Příspěvekod camel1cz » ned led 02, 2022 12:47 pm

Díky za informaci, čeká mě to teď před jarem a tohle pomůže!

Jak máš nastaveného axperta? Ty používáš volbu baterií PYL? Jakou verzi FW máš a jak se to chová? Jde čerpat celou energii baterie? Naposled co sem to řešil, tak to bylo vlastně nepoužitelné a muselo se jít na baterie USE.

Díky!
?
camel1cz
 
Příspěvky: 651
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

Příspěvekod Divizna » sob dub 16, 2022 9:58 am

Zdravím,
bojuji s propojením Axpert King 48V 5000 W PF 1 s trojicí US3000C baterek. Axpert King by měl mít podle všeho identické zapojení jako zmíněný LCD panel.

Hledal jsem už všechno možné a stále mi vyskakuje chyba 61 (ztráta komunikace s baterkami).

Kabel mezi baterky a měnič jsem měl dodaný, je zatavený, takže zapojení pinů není moc vidět, ale podle všeho byl zapojen identicky jako je návod zde. Pro jistotu jsem si vyrobil ručně druhý kabel se zapojením 5-7 a 3-8.
Měnič mám nastaven na PYL. Kabel je zapojen do správného portu na měniči a do RS485 portu (ne do CAN) na master baterii.

Jak je to s baud rate baterek? Dle návodu i dle fór na internetu se musí na master baterce dipem přepnout na 9600 (první DIP se přepne). Dle některých fór se to musí udělat na všech baterkách.

Jsem z toho už trochu zoufalý, v návodu to není jasně popsáno a z pípání měniče a chyby 61 už chytám rapl.

Poradí prosím někdo? Díky moc.
?
Divizna
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát říj 01, 2021 6:55 pm

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

Příspěvekod turbyho » sob dub 16, 2022 8:14 pm

Jen dodam, ze u RS484 staci zapojovat jen a pouze A + B. Zem neni nutne zapojovat a kdyz uz tak jen kdyz je stineny kabel a jen na jednom konci kvuliva pripadnym zemnim smyckam.

Pokud je kabelaz spravne, zkontroluj rychlost a v pripade rs-485 se ujisti, ze bms ma spravnou adresu kterou pouziva menic pro komunikaci s bms.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 2xMP-II 2.4kW, 1xKing 5kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
?
turbyho
 
Příspěvky: 35
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

Příspěvekod Divizna » ned dub 17, 2022 2:32 pm

Díky moc za rady.
Mám propojeno jen A + B, zem zapojena není. U kabelu, který jsem si vyrobil zapojena není, dodaný kabel má na jedné straně stíněný konektor a na druhé nestíněný, takže tam je asi zapojená na jedné straně. Nefunguje ale ani jeden kabel.

Rychlost jsem zkoušel nastavit na 9600 (DIP 1 = ON), nejprve jen u master baterky, následně i u všech baterek - nepomohlo, vždy vyskočí po třech minutách od zapnutí sestavy chyba 61.

Jak zjistím tu adresu BMS? V manuálu jsem to nikde nenašel.

Axperta jsem kupoval na místním eshopu, takže předpokládám, že to bude čerstvá dodávka, nebo je nutné řešit nějaký FW? Četl jsem něco o problémech s komunikací u starších FW Axpertů, ale to byly příspěvky kolem roku 2020, takže předpokládám, že FW už bude ok. Lze ho vyčíst případně na displeji?
?
Divizna
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát říj 01, 2021 6:55 pm

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

Příspěvekod turbyho » pát dub 29, 2022 11:03 pm

nejsem expert na axperty, ale mam tuseni, ze se u novejsich modelu menil komunikacni protokol. ale fakt bez zaruky. je to jen jpp.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 2xMP-II 2.4kW, 1xKing 5kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
?
turbyho
 
Příspěvky: 35
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

Příspěvekod polom123456 » pát čer 17, 2022 9:07 pm

Jak jsi dopadl se zapojením axperta s pylontech us3000c ? Taky řeším stejný problém a nic nepomáhá. díky za info
?
polom123456
 
Příspěvky: 34
Registrován: ned říj 27, 2019 5:16 pm

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

Příspěvekod Neo » pát čer 17, 2022 11:12 pm

?
Neo
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm


Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'