Bavíme se pochopitelně o domácích podmínkách, tedy rotor cca. 2 metry průměr.
K čemu?
Asi takto: mám ostrovní systém (kromě jiného) na večerní spotřebu, kde je regulátor, 2x150Ah baterky (24V) a tři panely 285Wp. Během podzimu to fungovalo dost solidně (stovky W), no na zimu je to docela bída (120W max, dost často jen jednotky W). Vzhledem k tomu, že přes léto bude ten systém "overkill" (kapacita baterek v kWh, což systém vyrobí za pár hodin), nechci tam už přidávat další fotovoltaiku, a chtěl bych zkusit něco jiného. Něco, co by fungovalo i když to zapadá sněhem, bude pod mrakem a hlavně v noci. A trochu bateriím pomáhalo v noci (jsou v garáži, kde je při venkovních mrazech max. cca. +10C)
Něco, čím se zase na chvíli zabavím a budu mít pocit, že ta energie okolo mě nepřichází vnivěč

Když to udělá ročně 50 kWh, proč ne.
Nejde mi teď vůbec o to, jaký má elektrárna papírový výkon, ani kolik udělá maximálně při větru 10 m/s. Když to bude 100Wp nebo 500Wp je v podstatě fuk.
Chtěl bych něco (pokud to existuje ideálně na trhu ČR/max. EU), co naopak dodává alespoň takový výkon, aby to vyrobilo víc, než kolik spotřebuje regulátor, a když už bude foukat alespoň ty 3-4 m/s, aby z toho lezlo alespoň 10-20W (ty 3 panely mnohdy ani po odmetení sněhu nedodávají víc, jako třeba včera), a když to od 2 m/s udělá alespoň 2W, nebudu se vůbec zlobit.
Cena (za komplet bez stožáru a bez regulátoru): 5000 Kč a budu naprosto spokojen. +/- 10 tisíc Kč je strop.
Výstup: 3 fáze AC (bez usměrňovače)
Víte o něčem takovém? Případně i z vlastní zkušenosti? Nebo se zbavit nějaké starší, odzkoušené?
Nehraje roli, jestli to bude VAWT nebo HAWT, jestli bude papírově 100W a nebo 1000W, spíš aby 90% roku nestála a něco dělala (pro ten pocit). Nejspíš to ale nebude ten toroidní tvar, co je teď v módě (zvlášť u Čínských) - podtyp Savoniuse.
Rovněž je třeba počítat s tím, že u nás (východní Čechy) tvoří vítr 0-4m/s asi tak 75% a zbytek je 4-8 m/s (i když vichry jsou teď dost častější než před 5-10 lety a trvají klidně i celý den), a že turbína rozhodně nebude 10 metrů nad zemí, takže se dají čekat turbulence od střechy a stromů (jedná se navíc o vesnickou zástavbu, byť jsme na okraji velkého pole). V lepším případě bude tak 4-5 metrů od země vedle domu, protože jednak nechci poslouchat stížnosti sousedů (hluk, ledové projektily) a jednak by cena stožáru a SPD přišla víc než cena zbytku VE.
Ideální by také byla hlučnost do 60 dB.
Prohlížel jsem nabídku v ČR pod 15 tisíc Kč, a některé vypadají slibně (i když rotor jen 1,5 metru, mno

Nechci další zklamání, kdy VE nevyrobí ani 5W a já jí zase budu muset vracet..

Mírně OT - Pro zasmání:
Zkusil jsem na vlastní kůži jednu VAWT elektrárnu (italská Makemu). Prodejce i výrobce tvrdili, že dělá 500W. Já sice o větru nevím skoro nic, ale i tak jsem čekal, že z toho dostanu max. 10%.
Ale i to by mi stačilo, zvlášť, pokud při 4m/s měla dodávat 50% max.výkonu. Kdyby dělala 20-50W při 20-30 km/h a 100-200W ve vichřici, bral bych to jako splněnou misi.
No, výrobce to ale hned zabil tím, že v manuálu (který nebyl na webu dostupný) udává jako min. rychlost pro výrobu elektřiny 10 m/s a doporučený propojovací vodič 1mm2 jako minimum. Jasně, pro 500/24V=20A..

Jako tahle, v jednom výrobce nelhal - průběh křivky výkonu skutečně odpovídal grafu. Od 60 RPM už byl schopen nabíjet baterii přes Booster (od 18V) a o něco víc stačilo i pro solární regulátor, a od odhadem 100 RPM už dodával i maximální možný proud.
Žel, tady pohádka končí. Ten maximální proud byl totiž 160 mA (i při 250 RPM). A bavíme se zde o vodičích pro 10A a vzdálenost do 50 cm.
Zkoušel jsem s usměrňovačem, i bez (s regulátorem na 3F AC), s 12V i 24V, a výsledek tentýž.
Takže dneska odvezl dopravce elektrárnu zpátky prodejci..