Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř úno 01, 2023 8:46 pm


Deye hybridný menič

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod wakhack » pon led 09, 2023 6:06 pm

Podla mna menic po hw stranke super sw ma par much ale to ma asi kazdy menic .
?
wakhack
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned pro 25, 2022 9:47 am

Lokalita: Trencin
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod misif » úte led 10, 2023 1:08 am

wakhack píše:Zdravim

Funguju Vam tieto statistiky lebo mne tieto udaje nezobrazuje korektne nakolko som mal omnoho vacsiu spotrebu ako vyrobu v dany den . Mam 12kw hybrid bez baterie. Vdaka


Aktualizace firmwaru tuto chybu vyřeší.


proasnet píše:Momentálně si Deye měnič namontoval můj kamarád, má 2x 5kW v paralelu.
Co mě zaráží je rozdíl v napětí baterie, co ukazuje multimetr na svorkách a displej měniče. Rozdíl je 1,5V při 52V v klidu, tj. nenabíjí, nevybíjí. Hledám nějaký způsob kalibrace, něco jako má voltronics povely přes RS232 BTA0 atd...
Psal jsem výrobci, a ten mi odepsal že jsou připojené nekompatibilní baterie ( jsou připojené EVE Lifepo4), ale to mi přijde jako blbost, napětí je napětí a to nálepku výrobce nemá, takže na podpoře sedí asi uklízečka.


Mě to přebírá napětí z BMS přes CAN bus. Co se Solarmana týče, tak se mi to podařilo napoprvé, Server A mám default, v informacích je u serveru napsáno Connected, Server B je prázdný.
?
misif
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv říj 06, 2022 9:22 am


Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod wakhack » úte led 10, 2023 7:41 am

misif píše:
wakhack píše:Zdravim

Funguju Vam tieto statistiky lebo mne tieto udaje nezobrazuje korektne nakolko som mal omnoho vacsiu spotrebu ako vyrobu v dany den . Mam 12kw hybrid bez baterie. Vdaka


Aktualizace firmwaru tuto chybu vyřeší.


Nevyriesi fw som aktualizoval a nepocita to spravne tak ci tak
?
wakhack
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned pro 25, 2022 9:47 am

Lokalita: Trencin
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod thomas37 » úte led 10, 2023 7:22 pm

Díky za informace, obsahuje také Modbus protokol RS485?
?
thomas37
 
Příspěvky: 2
Registrován: ned led 31, 2021 11:00 am


Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod dango » stř led 11, 2023 4:12 pm

Riesili ste vlastne chladenie? Predist externym ofukom zopnutiu chladicov Deye menica. Este v prvom stupni sa to da, ale ak je teplota vyssia a zapne druhy, ten hluk je uz dost rusivy.
?
dango
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob pro 12, 2015 4:09 pm


Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod MirekX » čtv led 12, 2023 2:07 pm

Taky jsem o tom přemýšlel spíš z důvodu delší životnosti tam něco nechat běžet přes léto stále, aby se udržel chladnější. Je vidět, že jsi asi neměl Axperta, když se ti tenhle zdá hlučnej....:)
DEYE 12kW 3fáz jako ostrov, 30ks panelů celkem cca 8500Wp, baterie z elektroaut 55kWh, VW E-golf
?
MirekX
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon zář 27, 2021 6:22 pm
Bydliště: Týniště nad Orlicí


Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod dango » pát led 13, 2023 1:17 pm

MirekX píše:Taky jsem o tom přemýšlel spíš z důvodu delší životnosti tam něco nechat běžet přes léto stále, aby se udržel chladnější. Je vidět, že jsi asi neměl Axperta, když se ti tenhle zdá hlučnej....:)


Mal som predtym pasiva goodwe ;) a len pocas letnej spicky cca 2 tyzdne som pod neho vopchal prenosny ventilator, aby som ho stiahol zo ~72 na ~65. Inac nic.
?
dango
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob pro 12, 2015 4:09 pm


Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod HonzaS » úte led 17, 2023 9:04 pm

dango píše:Riesili ste vlastne chladenie? Predist externym ofukom zopnutiu chladicov Deye menica. Este v prvom stupni sa to da, ale ak je teplota vyssia a zapne druhy, ten hluk je uz dost rusivy.


Nevím co je 1. a 2. stupeň, ale asi výkon ventilátoru odvozený od teploty.
U mě se zapíná ventilátor, když hlavní chladič má nad 50°C. Nevím, zda je tam ještě stupeň 2. AXperta jsem měl predtím a toto je naprosto tichý stroj.

Používám řízené dochlazení pomocí 3x PWM řízených ventilátorů umístěných v jedné řadě na vytištěném soklu cca na úrovni spodní hrany měniče. Napětí 12V mám natažený přímo z měniče (je tam na svorkovnici), spotřeba je kolem 0.5A, Max 1A. Není nikde specifikován max. příkon, ale 1A to dává v pohodě.

https://noctua.at/en/nf-f12-industrialppc-2000-pwm
* dobrý kompromis mezi výkonem/hlukem a spotřebou. Ten model 3000 je už docela hlučný.

Ventilátory řídím pomocí PWM pomocí M5 Stack modulu, všechny hodnoty z DEYE publikuju do lokálního brokera (vyčítám Modbus po RS485 vlastním SW). M5 stack si čte teplotu hlavního chladiče a nastavuje PWM (otáčky) od 20% do 100%, podle toho, jak se blíží 50°C teplota.

Tato regulace způsobila, že je chladič v noci o cca 10°C chladnější a přez den (včera) teklo ze střechy 5kW a do baráku střídavě, průměrně 1kW, se špičkama kolem 3kW dosahoval chladič max. 48-49°C, takže se vnitřní ventilátor ani nezapl. Předtím stačilo tak 2-3kW ze střechy a vnitřní ventilátor jel trvale.
?
HonzaS
 
Příspěvky: 14
Registrován: pon srp 24, 2020 1:16 pm

Lokalita: Liberec a okolí

Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod Fiskl » úte led 17, 2023 9:08 pm

thomas37 píše:Díky za informace, obsahuje také Modbus protokol RS485?

To by mě také zajímalo. RJ45 port tam je. Registry jsem nikde nenašel.
Uživatelský avatar
Fiskl
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte led 17, 2023 8:13 pm

Lokalita: České Budějovice
Chci prodávat energii a využít dotace: ANO

Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod HonzaS » úte led 17, 2023 9:11 pm

thomas37 píše:Díky za informace, obsahuje také Modbus protokol RS485?


Ano, funguje. Lze číst vše, co vidíš v appce. Rychlost aktualizace hodnot v měniči je cca 1 sekunda.
MODBUS IP se mi nepovedlo spojit (zkusil jsem se naháknout na tu WIFI krabičku, protože je taky na MODBUSU, ale RS232 portu).

MODBUS RS485 funguje, jen pokud je tam ta WIFI krabička a zrovna čte, tak tvůj dotaz bude zahozen (ani to nevrátí chybu). Musel jsem si napsat SW, který dotaz opakuje, než se to povede. Jedinné štestí je, že ta WIFI krabička čte cca 1x za minutu, takže kolize jsou minimální.

MODBUS má výhodu v tom, že lze nastavit věci, které v manuálu nejsou a ani v menu na LCD nejsou. Např. vzdáleně STANDBY režim měniče, který se vypne a pak žere 2-3W (asi jenom CPU modul). Tento STANDY režim lze opět po MODBUSU vypnout (komunikace je stále aktivní).
?
HonzaS
 
Příspěvky: 14
Registrován: pon srp 24, 2020 1:16 pm

Lokalita: Liberec a okolí

Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod HonzaS » úte led 17, 2023 9:26 pm

Fiskl píše:
thomas37 píše:Díky za informace, obsahuje také Modbus protokol RS485?

To by mě také zajímalo. RJ45 port tam je. Registry jsem nikde nenašel.


Po zhruba týdenní peripetii komunikace s číňanem jsem z nich vyrazim modbus mapu pro tento typ měniče. Všimněte si, že je zcela jiná, než ostatní, co se povalují po internetu.

Zároveň jsem "rozsypaný čaj" prohnal DEEPL translátorem a výsledek v příloze mi připadá velmi dobrý. Typické použití je čtení registrů funkcí č.3, adresy typ nad 500 dec. Lze vyčítat i celé bloky najednou podle specifikace MODBUS.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
HonzaS
 
Příspěvky: 14
Registrován: pon srp 24, 2020 1:16 pm

Lokalita: Liberec a okolí

Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod MirekX » úte led 17, 2023 11:39 pm

Mohl by mi někdo prosím poradit s nastavením komunikace s aplikací Solarman? Nějak se mi to nedaří dle jejich postupu rozchodit. Vždycky při nastavování skončím v nastavení Wifi a dál jsem se nedostal. Díky moc.
DEYE 12kW 3fáz jako ostrov, 30ks panelů celkem cca 8500Wp, baterie z elektroaut 55kWh, VW E-golf
?
MirekX
 
Příspěvky: 26
Registrován: pon zář 27, 2021 6:22 pm
Bydliště: Týniště nad Orlicí


Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod michalchot » stř led 18, 2023 12:10 am

HonzaS píše:MODBUS má výhodu v tom, že lze nastavit věci, které v manuálu nejsou a ani v menu na LCD nejsou. Např. vzdáleně STANDBY režim měniče, který se vypne a pak žere 2-3W (asi jenom CPU modul). Tento STANDY režim lze opět po MODBUSU vypnout (komunikace je stále aktivní).


Ahoj, prosím tě, který registr to je. Nějak to v tom protokolu nemůžu identifikovat. Ten Stand-by bych použil. Díky
?
michalchot
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte dub 08, 2014 9:15 pm


Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod HonzaS » stř led 18, 2023 7:00 am

michalchot píše:
HonzaS píše:MODBUS má výhodu v tom, že lze nastavit věci, které v manuálu nejsou a ani v menu na LCD nejsou. Např. vzdáleně STANDBY režim měniče, který se vypne a pak žere 2-3W (asi jenom CPU modul). Tento STANDY režim lze opět po MODBUSU vypnout (komunikace je stále aktivní).


Ahoj, prosím tě, který registr to je. Nějak to v tom protokolu nemůžu identifikovat. Ten Stand-by bych použil. Díky


Ahoj, musel bych se podívat do kódu, ale myslím, že je to 80 (SHUT DOWN=0 / POWER ON=1)
?
HonzaS
 
Příspěvky: 14
Registrován: pon srp 24, 2020 1:16 pm

Lokalita: Liberec a okolí

Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod michalchot » stř led 18, 2023 8:25 am

Díky moc. Vyzkouším. V popisu tohoto registru je právě napsáno "MI" a to mě trochu zmátlo. Myslel jsem, že se vztahuje jen k Mikro Invertoru...
?
michalchot
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte dub 08, 2014 9:15 pm


Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod dango » stř led 18, 2023 3:56 pm

MirekX píše:Mohl by mi někdo prosím poradit s nastavením komunikace s aplikací Solarman? Nějak se mi to nedaří dle jejich postupu rozchodit. Vždycky při nastavování skončím v nastavení Wifi a dál jsem se nedostal. Díky moc.


ja som to cez mobil vzdal a robil to cez PC (tiez som vzdy skoncil na sparovani s WIFI) - az cez PC som zistil, ze ma nepripoji, lebo moj SN uz zaregistrovany bol. Prihlasil si ho instalator, ktoreho som poziadal, aby zariadenie si odobral zo svojej appky a nasledne uz mi to slo aj v mobile.

..takze skus, ci nemas svoj SN blokovany niekym inym
?
dango
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob pro 12, 2015 4:09 pm


Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod dango » stř led 18, 2023 4:01 pm

HonzaS píše:
dango píše:Riesili ste vlastne chladenie? Predist externym ofukom zopnutiu chladicov Deye menica. Este v prvom stupni sa to da, ale ak je teplota vyssia a zapne druhy, ten hluk je uz dost rusivy.


Nevím co je 1. a 2. stupeň, ale asi výkon ventilátoru odvozený od teploty.
U mě se zapíná ventilátor, když hlavní chladič má nad 50°C. Nevím, zda je tam ještě stupeň 2. AXperta jsem měl predtím a toto je naprosto tichý stroj.

Používám řízené dochlazení pomocí 3x PWM řízených ventilátorů umístěných v jedné řadě na vytištěném soklu cca na úrovni spodní hrany měniče. Napětí 12V mám natažený přímo z měniče (je tam na svorkovnici), spotřeba je kolem 0.5A, Max 1A. Není nikde specifikován max. příkon, ale 1A to dává v pohodě.

https://noctua.at/en/nf-f12-industrialppc-2000-pwm
* dobrý kompromis mezi výkonem/hlukem a spotřebou. Ten model 3000 je už docela hlučný.

Ventilátory řídím pomocí PWM pomocí M5 Stack modulu, všechny hodnoty z DEYE publikuju do lokálního brokera (vyčítám Modbus po RS485 vlastním SW). M5 stack si čte teplotu hlavního chladiče a nastavuje PWM (otáčky) od 20% do 100%, podle toho, jak se blíží 50°C teplota.

Tato regulace způsobila, že je chladič v noci o cca 10°C chladnější a přez den (včera) teklo ze střechy 5kW a do baráku střídavě, průměrně 1kW, se špičkama kolem 3kW dosahoval chladič max. 48-49°C, takže se vnitřní ventilátor ani nezapl. Předtím stačilo tak 2-3kW ze střechy a vnitřní ventilátor jel trvale.



Mozes prosim dat aj fotky, ako to mas? Pretoze zo spodnej strany su 3 pasivne bloky chladenia a nad nimi je tak 2cm miesta a nasleduju integrovane ventilatory. Ja som to docasne vyriesil s 3x 92mm ventilatormi, ktore su ale polozene navrchu v 45st uhle a ten stupajuci teply vzduch odfukuju prec,. Je to ale dalsich ~60W (230V/0.08A kazdy)
?
dango
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob pro 12, 2015 4:09 pm


Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod Kopeto » čtv led 19, 2023 9:38 am

michalchot píše:Díky moc. Vyzkouším. V popisu tohoto registru je právě napsáno "MI" a to mě trochu zmátlo. Myslel jsem, že se vztahuje jen k Mikro Invertoru...


A ty jsi testoval ten Micro Inv Input? Dle mne by to mohlo být zajímavé pro přidání dalšího měniče.
?
Kopeto
 
Příspěvky: 22
Registrován: pát říj 29, 2021 6:49 am


Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod jami » čtv led 19, 2023 12:38 pm

Ahoj

Nemá někdo zkušenosti s Solar Assistant?
Ne že Solarman by byl špatný, ale docela mě štve neaktuální data. Někdy 3 minuty někdy 20min

Solar Assistant by měl mít data živě.

Jde mi o kabel USB - RJ45 na propojení Rapsberry a Deye

Děkuji za info

L.
?
jami
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned říj 02, 2022 8:29 am


Re: Deye hybridný menič

Příspěvekod wakhack » čtv led 19, 2023 8:58 pm

Este by ma zaujimalo ci niekto ma na tento menic pripojenu aj veternu turbinu. Ak hej aku ? Rozmyslam ze by som niaku kupil a pripojil len nikde sa neviem dostat k informacii ktora by bola najlepsia vdaka
?
wakhack
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned pro 25, 2022 9:47 am

Lokalita: Trencin
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Seznam [Bot] a 2 návštevníků

Reputation System ©'