Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv říj 28, 2021 6:51 am


FVE pro nonstop provoz

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty

FVE pro nonstop provoz

Příspěvekod polom123456 » ned říj 10, 2021 9:24 pm

Dobrý den, potřebuji non-stop napájet zařízení cca 150W do budoucna asi 200W. Potřeboval bych poradit jakou cestou se vydat hybridní nebo raději ostrovní. Jde mi o to abych nemusel řešit přetoky a hlavně povolení od čez atd. Jde mi hlavně o měniče a baterie cena/výkon. Děkuji za rady
?
polom123456
 
Příspěvky: 29
Registrován: ned říj 27, 2019 5:16 pm

Re: FVE pro nonstop provoz

Příspěvekod cipis » ned říj 10, 2021 9:37 pm

Nějaká síťová zařízení/kamerovky atd.?
Asi přes redundantní přepínač ostrov a DS s UPSkou.
Tak jsem si to vybudoval já, aby se dalo vždy na jednom zdroji vrtat a servery jely přes druhý.
No a postupně rozšiřuju další a další věci ...
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 198
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: FVE pro nonstop provoz

Příspěvekod polom123456 » ned říj 10, 2021 10:00 pm

Přesně pro síťové věci + kamery prostě co jede 24/7. Není nějaké zařízení "vše v jednom" co si to všechno dělá samo ?
?
polom123456
 
Příspěvky: 29
Registrován: ned říj 27, 2019 5:16 pm

Re: FVE pro nonstop provoz

Příspěvekod cipis » ned říj 10, 2021 10:07 pm

To je třeba to VoltPolska Sinus Pro S, ale při všech těch experimentech atd. vyplynula potřeba toho přepínače, takže jeden vstup je z toho voltpolska a druhý z upsky na jiné fázi, než je bypass toho voltpolska. Ten přepínač je http://www.bje.cz/article.php?id=redundant&part=5 , už mám dva, jsem s tím spokojen, ale ta cena ...

Usnadní ti to údržbu, prostě klidně jeden zdroj vypneš a třeba opravuješ, měníš atd., no a je to krmené z toho druhého.


Jinak ta má konfigurace nezaručí napájení 330 W nonstop ... Když je pěkně, tak nevím, co s elektrikou, no a když je škaredě druhý den, tak ...
Jinak to začni dělat na 48V, ikdyž to ze začátku bude dražší. A rovnou počítej s rozšířením. Je to nakažlivé.
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 198
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: FVE pro nonstop provoz

Příspěvekod kodl69 » ned říj 10, 2021 11:23 pm

Já osobně jdu cestou minimalizace převodů energie. Dělat z 48V DC 230V Ac a pak zase 12V DC , a nakonec 3.3V a 1.2V pro napájení procesoru je zrůdnost, každá konverze napětí sežere nejaký procenta a nakonec je celková účinnost 50% Takže co je to za krámy? jaký mají doopravdy napájecí napětí?
Další výhoda DC napájení je snadná redundance napájecích zdrojů, prostě se spojí přes diody nebo přes "ideální diody" s mosfetem s minimální ztrátou. Ostatně takhle nějak fungují telekomunikace...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5873
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: FVE pro nonstop provoz

Příspěvekod cipis » ned říj 10, 2021 11:58 pm

Teď se běžně používá POE 48V a jsou samozřejmě k dispozici POE panely do racku, takže v tomhle problém asi nebude.
Jeden fous přes odpojovač z baterie, druhý fous ze standardního adaptéru, a je to zálohované také.
Problém jsou servery, ty jsou většinou 230V, dále pak různá zařízení, co sice mají DC napájení, ale různých velikostí, navíc je tam pak problém s napájecími konektory, to člověk většinou nechce cvakat kvůli debilním obchodníkům, co pak frflají při reklamaci, když jim to tam člověk donese střihlé ... Některé konektory se sice dají koupit, ale některé ne.
Menežovatelné POE switche ale stojí pěknou dardu i s normálním napájením, natož 48V ... Takže to chce v případě tohoto směru použití pořádně prozkoumat, co tam je, co se vyplatí vyměnit a u čeho to nemá smysl.
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 198
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: FVE pro nonstop provoz

Příspěvekod polom123456 » pon říj 11, 2021 8:04 am

No právě chci to udělat aby to mělo smysl. Mám tam server a nějaké věci na 12V. Ještě jsem našel MHPower MSKD-500 ale nevím jestli to má někdo odzkoušené.
?
polom123456
 
Příspěvky: 29
Registrován: ned říj 27, 2019 5:16 pm

Re: FVE pro nonstop provoz

Příspěvekod cipis » pon říj 11, 2021 8:28 am

To je to stejné, co mám já, akorát v černé barvě :D

Abys nedopadl jak já, tak si velice dobře rozmysli, jestli to opravdu chceš jen na toto a ne na nic jiného.
Aby ti to jelo dobře ze slunka, tak musíš předimenzovat panely, no, ale to pak budeš mít nevyužitou energii, když bude pěkně. A začneš přemýšlet, co dál z toho krmit. A narazíš na to, na co všichni ostatní, že to nakonec několikrát celé předělávaš. Začneš na pár desítkách tisíc korun a pak bude stovka v prdeli jen to hvízdne ...
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 198
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: FVE pro nonstop provoz

Příspěvekod polom123456 » pon říj 11, 2021 8:42 am

Přesně nad tím uvažuji také co když bude dost energie ze sluce co na to připojím dál... Nejvíc by se mi líbilo řešení grid-free měniče bez baterie, ale nechci řešit přetoky případnou pokutu. Mám už fotovoltaický ohřev vody přes solar kerberos tak vím kolik se dá ušetřit energie a místa na panely taky dost. Tak hledám optimální řešení...
?
polom123456
 
Příspěvky: 29
Registrován: ned říj 27, 2019 5:16 pm

Re: FVE pro nonstop provoz

Příspěvekod cipis » pon říj 11, 2021 9:31 am

Bez baterie to nemá smysl, protože potřebuješ nějaké vyrovnávání. Pojede ti to třeba ze slunka aktuálně 2kW, tak si zapneš pračku, no a mráček a co pak?
Já bych teďka šel znovu do podobného, co mám na 24V, ale postavené na 48V systému.
Začít MHPowerem/VoltPolska/ještě cosi, to použít na to, co aktuálně chceš. A jak přidáš další panely, tak další regulátor, další měnič, na ty stejné baterie, ty postupně rozšiřovat. Pokud to chceš dělat po malých kouscích. Nebo prostě vyvalit naráz 100-200 tisíc a udělat to komplet všechno hned.

Jinak ty voltpolska/mhp ... nemají žádná data!!! Žádný seriák, nic prostě, takže to nakonec používám jen jako měnič s bypassem na ty počítačoviny.
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 198
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna


Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: DanoP a 0 návštevníků

Reputation System ©'