Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned zář 19, 2021 12:43 am


Axpert King spojení více měničů

Měniče Axpert
Další

Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Matess » pát zář 10, 2021 10:51 am

Mám dotaz na který jsem v manuálu nenašel odpověď.

Dotaz 1:
Jde mi o zimní provoz axpertu king. Mohu v něm nastavit prioritu sítě s maximálním odběrem ze sítě včetně nabíjení baterie? pokud to chápu správně tak mohu nastavit nabíjecí proud a to zda to bude bypass / eco, nebo zda pojede střídač.

Jde mi o situaci kdy bych měl hlavní jistič 3x10A zda je možné omezit vstup na ~2300W a přebytek nabíjet do baterie a nedostatek dodávat z baterie.

Dotaz2:
Mohu spojit 2 axperty king paralelně abych měl na fázi max 10kW, ale zapojit je z různých fází? U klasického axpertu je to smrt, ale kingovi by to teoreticky vadit nemělo - nikde jsem o tom žádné informace ale nenašel.
?
Matess
 
Příspěvky: 1124
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Majkl » pát zář 10, 2021 11:32 am

1: nastavit proud lze jen u nabíjení baterie, jakmile sepne bypass relé, tak jde celá spotřeba z DS. Tohle by se muselo ošetřit nastavením takových parametrů nabíjení, aby nikdy nedošlo k úplnému vybití baterky = aby měnič baterku nemusel odpojit. Při přetížení měniče ti to ale stejně nebude nic platné...
2: zajímavá myšlenka. Nezkoušel jsem, ale jak píšeš teoreticky by to nemělo vadit. Galvanicky spojené jsou ty měniče jen na výstupu.
11kWp mono panelů (24ks AUO+12ks GWL), 2 x PIP 5048MK paralelně, 1x 60A Mr Power, 34kWh baterie (10P15S 60Ah LiIon), řízení vytěžování LK3, online dohled a ovládání (MQTT) LK3
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9256/
Uživatelský avatar
Majkl
 
Příspěvky: 247
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod xmasin » pát zář 10, 2021 1:32 pm

Matess píše:Mám dotaz na který jsem v manuálu nenašel odpověď.

Dotaz 1:
Jde mi o zimní provoz axpertu king. Mohu v něm nastavit prioritu sítě s maximálním odběrem ze sítě včetně nabíjení baterie? pokud to chápu správně tak mohu nastavit nabíjecí proud a to zda to bude bypass / eco, nebo zda pojede střídač.

Jde mi o situaci kdy bych měl hlavní jistič 3x10A zda je možné omezit vstup na ~2300W a přebytek nabíjet do baterie a nedostatek dodávat z baterie.

Bohužel toto nejde, King má výkon až 5 kW a nelze na něm nastavit kolik může brát z DS. Pokud vím, tak tohle umí Victron a možná Struder.

Matess píše:Dotaz2:
Mohu spojit 2 axperty king paralelně abych měl na fázi max 10kW, ale zapojit je z různých fází? U klasického axpertu je to smrt, ale kingovi by to teoreticky vadit nemělo - nikde jsem o tom žádné informace ale nenašel.


Toto také nejde, pokud se spojí dva Kingy do jedné výstupní fáze s rozdílnými vstupními fázemi, tak měnič nahlásí chybu synchronizace. A pokud by došlo k bypasu, tak dojde k pěknému mezifázovému zkratu.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1581
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Matess » pát zář 10, 2021 3:07 pm

pravda... bypass by to zabil.

Tzn. pokud vypnu eco mod (bypass) a nechám jet měnič, tak by to mělo jen nabíjet a spotřeba by měla jet z baterie?
?
Matess
 
Příspěvky: 1124
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Matess » pát zář 10, 2021 4:27 pm

dotaz je směřovaný k čistě jednomu axpertu... jde jen o to zda mohu zapnout stykačem fázi když bude běžet NT a dobít baterii při běhu celého domu z baterie..
?
Matess
 
Příspěvky: 1124
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Pawel » pát zář 10, 2021 5:39 pm

Proč by měl dům běžet z baterie? Tu asi potřebujete nabit. Tím že proháníte NT nabíječkou, baterkou a měničem nic nezískáte jen ztrácíte.
?
Pawel
 
Příspěvky: 130
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Matess » pát zář 10, 2021 5:43 pm

drobná ztráta za klid že mám dům za online ups je za mě dobrá cena...
?
Matess
 
Příspěvky: 1124
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Pawel » pát zář 10, 2021 6:08 pm

Nějak nechápu tu výhodu.
?
Pawel
 
Příspěvky: 130
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod mypower.cz » pát zář 10, 2021 6:10 pm

Matess píše:drobná ztráta za klid že mám dům za online ups je za mě dobrá cena...


.... navic na podzim a v zime to vyjde mnohem levneji, nez elektrocentrala a uplne krasne to vyjde v momentech zimnich snehovych a podzimnich vetrnych kalamit, kdy distributor par dnu nemusi vubec byt schopen dodavat elektriku. :mrgreen:
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4837
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod jahodovák » pát zář 10, 2021 6:47 pm

Jelikož nemám kingy ale obyčejné aexperty,a barák jde stále z měničů a sít je zapojena jen do stodoly,kde jsou točivé stroje,a další kabel z měničů na zásuvky,mám jeden zapojen přez ruční vypínač za stykač levného proudu,zakže pokud ho zapnu,dojde k nabíjení baterie proudem nastaveným na měniči,ten lze měnit a podle toho jak nastavíte nabíječku je maximální proud nabíječkou ze sítě.Na druhém který je na jiné větvi je možno po připojení na druhou fázi nastavit to samé.Samozřejmě nesmí dojít ke spojení výstupů z měničů a na měničích je zakázán obchvat aby nedošlo k přetížení fází....nabíjení zapínám ručně dle potřeby a jen když není dodávka z panelů a v baterkách je mín než kolik považuji za minimum,je pravda,že dochází k nějaké ztrátě při přečerpávání ale nijak mi to nevadí,mám stabilní napětí na vetvích a pokud dojde k výpadku většinou o tom ani nevím.Toto ale má smysl jedine u tarifu,kde je větší rozdíl mezi levnou a drahou,u mě D25.Loni stačilo dobíjet maximálně jen jedním myximálně 30 ampér při 54,5 voltech a to jen při dlouhodobém nedostatku slunce a častém používání infrasauny.
6,4kWp-
aexpert MKS,power jack 10 kw a cca 40kW LIFE A LION
?
jahodovák
 
Příspěvky: 1322
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Pawel » pát zář 10, 2021 7:13 pm

To mi je jasné že u tarifů s větším rozdíle je to výhoda když už musím brát DS tak NT ale proč NT nemůže jít přímo do domu a musí procházet celým řetězcem jak jsem už napsal. Můžu se zeptat na něco trochu z jiného soudku, mám MPP Solar PIP 5048MK na vstupu ukazuje z panelů třeba 82V na dalším řádku je 25A ale na řádku dodávaného výkonu je jen 1,5 kW místo 2kW. Je to normál nebo to blbě počítám?
?
Pawel
 
Příspěvky: 130
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod mypower.cz » pát zář 10, 2021 7:33 pm

Pawel píše:To mi je jasné že u tarifů s větším rozdíle je to výhoda když už musím brát DS tak NT ale proč NT nemůže jít přímo do domu a musí procházet celým řetězcem jak jsem už napsal.


Protoze v danou chvili NT nemusi byt az tak potreba a neni cim krmit spotrebu domu, ale na druhou stranu baterky mohou byt hladove, tak proc je z toho, v pripade nouze, nedokrmit.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4837
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Pawel » pát zář 10, 2021 7:44 pm

Tazatel jse ptá - když bude běžet NT a dobít baterii při běhu celého domu z baterie..- takže dům běží a bere.
?
Pawel
 
Příspěvky: 130
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod mypower.cz » pát zář 10, 2021 8:06 pm

Pawel píše:Tazatel jse ptá - když bude běžet NT a dobít baterii při běhu celého domu z baterie..- takže dům běží a bere.


Není to zcela přesné. Tazatel píše:

Matess píše:Jde mi o situaci kdy bych měl hlavní jistič 3x10A zda je možné omezit vstup na ~2300W a přebytek nabíjet do baterie a nedostatek dodávat z baterie.


Je omezený 10A jističem, takže dům může brát i více než umožňuje jistič. Dům tedy bez baterií neběží páč nemá z kama brát.
Pokud spotřeba klesne, tak aby se opět dobíjely baterie až doplna. Zřejmě ideálně v NT.
Co je na tom nejasného? Přečerpávačka, alébrž "expanzka".

Prostě chce to dobíječ baterií se vstupem na 230V max 10A na tech 230V, což je 2300W a výstupem dle systémového napětí baterií.

Měnič připojit na baterie a pokud spotřeba bude větší, než 2300W, bude se brát z baterií a dobíječe a když bude spotřeba menśí, budou se baterie dobíjet tím, co je k dispozici do maximalnich 2300W.

Když nebude NT, dobíječ bude OFF. Bude se spoléhat jen třeba na FV.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4837
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Matess » pát zář 10, 2021 10:08 pm

víceméně vyčerpávající vysvětlení...

Jediné co bych dodal je to že s výpadky energie je spojeno asi i nějaké přepětí / podpětí. Nevím kdy ani jak přesně to vzniká, ale živím se jako ISP a po výpadku máme na síti vždy desítky nefunkčních zdrojů. Může se to zdát jako kravina, ale věci zálohované mají znatelně delší životnost.
?
Matess
 
Příspěvky: 1124
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Pawel » pát zář 10, 2021 10:13 pm

Ten jistič 3x10 jsem přehlédnul, osobně bych si takový jistič netroufnul dát, bude záležet jaká je spotřeba domácnosti. Aspoň 3x16A to je 25 korun rozdíl.
?
Pawel
 
Příspěvky: 130
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Matess » sob zář 11, 2021 10:13 am

Pawle máš pravdu rozdíl je to malý...

Moje teorie je asi takováto
dva 5kW axperty mi dají na jedné fázi cca 40A - dost na provoz celého domu včetně elektrického sporáku.

u D25d je (včetně DPH)
1x25 za 65,34
1x40 za 79,49 (ale zda to čez dá je jiná otázka)

3x10 za 65,34
3x16 za 85,91
3x20 za 107,69
3x25 za 134,31

Na druhou stranu pro srovnání provoz 2 axpertů z NT za měsíc je 160Kč s DPH a pokud budu počítat s tím že bych jej takhle musel krmit 3 měsíce v roce z DS tak je to stejně víc jak celý rozdíl v ceně za jistič.

Nicméně je otázka zda cena za jistič zůstane stejná, protože vyrábět elektřinu konstantně drahé moc není, ale mít rezervu na zajištění rezervovaného příkonu je hodně drahé a logicky v budoucnu očekávám zdražení spíše tady.

EDIT: mimochodem teď jsem si uvědomil že čez chce 2,22Kč za kWh v NT a já jsem u skautů a ti mají aktuálně 1,57Kč... to je o 41% čez dražší. (aktuálně mám teda doma D35d a tam je ten rozdíl menší - je to 2,36Kč vs 1,89Kč - jen 25%)
Naposledy upravil Matess dne sob zář 11, 2021 10:20 am, celkově upraveno 1
?
Matess
 
Příspěvky: 1124
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod mypower.cz » sob zář 11, 2021 10:18 am

+ náklady na zmíněné problémy při přepětí, a taky určitá subjektivní hodnota případných plně pokrytých výpadků ze strany sítě.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4837
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Pawel » sob zář 11, 2021 10:31 am

Je jasné že ČEZ se bude snažit za jistič dostat co nejvíc protože to jsou jisté peníze skoro za nic protože mnoho lidí má ten jistič dost nadsazený, co kdyby. když u nich platí 3,7 kW na fázi u FV, tak asi nedají 1x25A na jistič, to je 5,7kW.
?
Pawel
 
Příspěvky: 130
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Axpert King spojení více měničů

Příspěvekod Matess » sob zář 11, 2021 11:18 am

1x25 normálně dávají... jsem zatím v bytě a snižoval jsem z 3x25A na 1x25A. Otázka jestli dají 1x40A... ceník to umožňuje....
?
Matess
 
Příspěvky: 1124
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Další

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'